ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Κοινωνία Δευ 13 Φεβ 2017

«Όσο προσπαθούμε όλοι μαζί, τόσο τα πράγματα μπορούν να γίνονται καλύτερα»

 

Σε ζητήματα ιδιαιτέρως σημαντικά που αφορούν στην υγεία μας, όπως οι διακομιδές ασθενών, οι ελλείψεις σε προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό), οι χώροι του νοσοκομείου (κύρια των εξωτερικών ιατρείων, των επειγόντων και αναμονής), ο «νέος χάρτης υγείας» που θα καλύψει όλο το νησί αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τις υπάρχουσες υποδομές, η ελλιπής παρουσία του ΕΚΑΒ, ο προβληματικός οργανισμός, η τεράστια αύξηση των εξετάσεων εξωτερικών ασθενών, αλλά και άλλων θεμάτων, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου Κω Νεκτάριος Γεωργαντής σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Σ».

Τα ζητήματα που χρίζουν ιδιαίτερης σοβαρότητας και άπτονται άμεσης παρέμβασης της κεντρικής διοίκησης, αλλά με ταυτόχρονη πίεση από «την τοπική κοινωνία» (επαγγελματίες, συλλόγους και πολίτες) διότι χωρίς αυτήν οι όποιοι σχεδιασμοί γίνονται «επί χάρτου» υπολειπόμενοι των αναγκών. Στόχος, έστω μακροπρόθεσμος, το νέο νοσοκομείο και άμεσος, ένας νέος σύγχρονος οργανισμός και η αναβάθμιση του ΕΚΑΒ στην Κω. «Η βάση όλων των επιτυχιών, είναι η συμμετοχή των πολιτών και των φορέων τους. Το δεύτερο για μένα είναι η ανάδειξη των ικανοτήτων του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού του νοσοκομείου μας και το τρίτο είναι οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών και των απαιτήσεων τις σύγχρονης εποχής μας. Τα δύο πρώτα είναι δική μας υπόθεση το τρίτο όμως αφορά αφενός τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, τις δυνατότητες που της παρέχονται και τις τεκμηριωμένες προτάσεις μας για την επίλυση τους και αφετέρου τις εξελίξεις της επιστήμης» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντής, ο οποίος εκτιμά πως «η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα των υφιστάμενων δομών μπορεί να αυξηθεί εάν σεβαστούμε εργασιακά και οικονομικά το υφιστάμενο προσωπικό, εάν θέσουμε επιστημονικά τεκμηριωμένους κανόνες επιμόρφωσης και αξιολόγησης και εάν βελτιώσουμε τις υποδομές σε κτήρια, εργαστήρια και αποθηκευτικούς χώρους. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν ακούσαμε την άποψη των ειδικών για την οργάνωση μιας νοσηλευτικής μονάδας του μεγέθους της τουριστικής Κω. Ακόμα και όταν μιλούσαν και απαιτούσαν την αναδιοργάνωση οι διευθυντές, οι γιατροί του νοσοκομείου και οι σύλλογοι εργαζομένων δεν τους άκουγαν».

    

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, το τελευταίο χρονικό διάστημα έγιναν παρεμβάσεις στο Νοσοκομείο, με τη σημαντικότερη να είναι ότι πλέον στο νοσοκομείο μας τα ραντεβού εξωτερικών ασθενών για τα μικροβιολογικά και αιματολογικά εργαστήρια, κλείνονται για την επόμενη ημέρα χωρίς καμία αναμονή. 

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κύριε Γεωργαντή σας ζητήσαμε ορισμένα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις διακομιδές επειγόντων και αναγκαίων περιστατικών στο νησί και προς άλλα υγειονομικά κέντρα, όπως επίσης και για τις ελλείψεις του νοσοκομείου μας σε προσωπικό. Από αυτά βλέπουμε ότι το ποσό των 700.000 ευρώ ετησίως για διακομιδές είναι τεράστιο και το ερώτημα είναι αν μπορούσε αυτό το θέμα να αντιμετωπισθεί διαφορετικά για την εξοικονόμηση αυτών των χρημάτων. 

Ν.Γ.: Όπως αντιλαμβάνεστε κυρία Αυγούλη για να εξαγάγουμε σωστά συμπεράσματα για την λειτουργία, την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και το κόστος του νοσοκομείου μας απαιτούνται πληθώρα στατιστικών στοιχείων και επεξεργασία αυτών από εξειδικευμένους επιστήμονες. Μόνον τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε το σύνολο των διορθωτικών αλλαγών. Όμως για το θέμα των διακομιδών των ασθενών σε αρτιότερα νοσηλευτικά ιδρύματα νομίζω ότι πράγματι θα μπορούσαμε να τις μειώσουμε ενισχύοντας το ανθρώπινο δυναμικό και διαμορφώνοντας μια άλλη σχέση συνεργασίας με τα μεγάλα νοσοκομεία των Αθηνών, της Ρόδου και της Κρήτης. Να διευκρινίσω παράλληλα ότι, δεν  θα μπορούσαν όλα αυτά τα περιστατικά να αντιμετωπιστούν από το νοσοκομείο. Κάποιες διακομιδές, όπως κάποια παιδιατρικά περιστατικά, γίνονται λόγω έλλειψης γιατρού ειδικότητας, όμως οι περισσότερες γίνονται γιατί απαιτείται η αντιμετώπιση των ασθενών σε τριτοβάθμια νοσοκομεία και πολλές φορές απαιτείται Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ερ: Δηλαδή, τα παιδιατρικά περιστατικά θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν εδώ εάν είχαμε παιδίατρο;

Ν.Γ.: Ορισμένα ναι, εάν είχαμε οργανωμένη παιδιατρική κλινική. Θα μπορούσαν σε έναν βαθμό να αντιμετωπιστούν εδώ. Τα περισσότερα όμως δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν γιατί απαιτείται η περίθαλψη σε εξειδικευμένες κλινικές τριτοβάθμιων νοσοκομείων ή χειρουργικές ειδικότητες που δεν προβλέπονται σε περιφερειακά νοσοκομεία όπως παιδοχειρουργός.

Ερ: «Κλασική» η επόμενη ερώτηση. Ποιες οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό;

Ν.Γ.: Στη Διοικητική υπηρεσία, οι ελλείψεις είναι πολλές και σημαντικές. Να σημειώσω ότι το 2012 λόγω μνημονίων καταργήθηκαν 27 θέσεις διοικητικού προσωπικού. Το θετικό είναι ότι, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια έχουν αρχίσει και έρχονται νέοι υπάλληλοι διοικητικοί, φαρμακοποιός, γιατροί και νοσηλευτές ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και νέες προκηρύξεις θέσεων για το νοσοκομείο μας. Παράλληλα από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας των 4.000 θέσεων στην υγεία αναμένουμε ενίσχυση της νοσηλευτικής και διοικητικής υπηρεσίας με 22 ωφελούμενους του προγράμματος για 12μηνη απασχόληση.

Ερ: Για να γίνει περισσότερο κατανοητό, σε ποσοστό, πόσο καλυμμένοι είστε;

Ν.Γ.: Στη νοσηλευτική υπηρεσία η στελέχωση είναι γύρω στο 70%, η οποία μας επιτρέπει να έχουμε μια σχετικά καλή λειτουργία, αλλά πάγιο αίτημά μας είναι να στελεχωθεί 110% για να παρέχουμε πιο ποιοτικές υπηρεσίες. Στη διοικητική υπηρεσία, όπως προείπα, η κατάσταση είναι δύσκολη. Η στελέχωση  δεν είναι επαρκής παρά το γεγονός ότι, διεκπεραιώνει κρίσιμα ζητήματα απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου. Αυτό, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην κατάργηση άπειρων θέσεων ελέω μνημονιακών πολιτικών και πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Στο ιατρικό μέρος, ξεπάγωσε η διαδικασία προσλήψεων και εγκρίθηκαν πέντε θέσεις που είναι σε εξέλιξη ενώ έχει έρθει ένας επικουρικός χειρουργός που ενισχύει σημαντικά την κρίσιμο τομέα της χειρουργικής κλινικής, ενώ έχουμε ζητήσει κατ’ εξαίρεση 3 θέσεις Ιατρών (2 Παθολογίας και 1 Αναισθησιολογίας). Η εν εξελίξει προκήρυξη αφορά σε δυο παιδιάτρους, γενικό χειρουργό, νεφρολόγο και παθολόγο. Εκτιμώ ότι, μέσα στον Φλεβάρη θα έχουμε κάποια νέα γι’ αυτές τις προσλήψεις, αν και για τους παιδιάτρους δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος, γιατί η συμμετοχή ήταν οριακή, δύο άτομα για δύο θέσεις και η μια υποψήφια έχω ενημερωθεί ότι, απέσυρε ήδη την υποψηφιότητα της.  

Ερ: Τι ειδικότητες μας λείπουν, εκτός βέβαια της γνωστής του παιδιάτρου…

Ν.Γ.: Το πρόβλημα που υπάρχει στο νοσοκομείο μας και γενικά στους διορισμούς ιατρών, είναι ότι, υπάρχει πολύπλοκη γραφειοκρατία με αποτέλεσμα να απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση τους. Όταν, για παράδειγμα, εκκρεμούν προκηρύξεις από το 2010, μιας και λόγω μνημονίων είχαν παγώσει οι προσλήψεις, και οι θέσεις είναι δεσμευμένες…

Ερ: Τι εννοείτε δεσμευμένες θέσεις από το 2010;

Ν.Γ.: Απλά, επειδή, η διαδικασία θεωρείται ότι είναι ακόμα σε εξέλιξη δεν μπορούμε να προκηρύξουμε ξανά την θέση αν δεν ολοκληρωθεί η προηγούμενη διαδικασία. Όμως αυτό είναι χάσιμο πολύτιμου χρόνου  αφού οι τότε υποψήφιοι των θέσεων είναι βέβαιο ότι επαγγελματικά έχουν αποκατασταθεί και δεν θα αποδεχθούν την θέση. Πρόσφατο παράδειγμα είχαμε όταν διορίσθηκε καρδιολόγος από προκήρυξη του 2010 που ξεπάγωσε  αλλά ο ιατρός δεν αποδέχθηκε την θέση γιατί στο μεσοδιάστημα των 6 ετών είχε επαγγελματικά αποκατασταθεί. Υπάρχουν αρκετές θέσεις που βαλτώνουν στις διαδικασίες αξιολόγησης. Για το λόγο αυτό ενισχύσαμε με δεύτερο υπάλληλο το αρμόδιο γραφείο προσωπικού και εξετάζονται όλες οι προκηρύξεις θέσεων ιατρών για να τις επανακινήσουμε μετά το ξεπάγωμα που έγινε στα μέσα του 2016.

Ερ: Επανέρχομαι. Η περιβόητη νησιωτικότητα δεν θα έπρεπε, για παράδειγμα, να προβλέπει και μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Κω;

Ν.Γ.: Δεν διαφωνώ καθόλου. Αλλά όπως σας έχω ήδη αναφέρει όλα αυτά θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης ειδικών για να μπορούμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα και βάσει αυτών να απαιτήσουμε ως τοπική κοινωνία αυτά που δικαιούμαστε και να καταστρώσουμε ένα οδικό χάρτη στο πως θα τα επιτύχουμε. Αρκεί να σας αναφέρω ότι, ο οργανισμός του νοσοκομείου μας – λόγω μνημονίων – τροποποιήθηκε το 2012. Έγινε τεράστια περικοπή τμημάτων, μονάδων και θέσεων, καταργήθηκαν 28 θέσεις Ιατρών και 27 θέσεις Διοικητικών υπαλλήλων, ενώ το νησί χρειαζόταν αναβάθμιση του οργανισμού του νοσοκομείου πάντα βάσει μελέτης ειδικών και της άποψης των συλλόγων των εργαζομένων στο νοσοκομείο.

Ερ: Πράγματι σε αυτούς τους τομείς είδαμε κάποιες παρεμβάσεις για τις οποίες σας παρακαλώ να μας ενημερώσετε εάν συνεχίζονται, αλλά το σπουδαιότερο για μας και τους πολίτες είναι να μας πείτε, αφού μιλάτε για ιεράρχηση ενεργειών,  ποιες είναι αυτές.

Ν.Γ.: Το ότι πλέον στο νοσοκομείο μας δεν υπάρχουν ραντεβού και ότι οι μικροβιολογικές εξετάσεις με αυξημένα αντικείμενα γίνονται αυθημερόν, δηλαδή μας ενημερώνει ο πολίτης και την επομένη έρχεται στο νοσοκομείο και δωρεάν εξετάζεται είναι μια κατάκτηση.  Το ότι τα ακτινολογικά μηχανήματα και ο αξονικός τομογράφος λειτουργούν ανελλιπώς και αυτό έγινε με προσφορές επαγγελματιών και με την βοήθεια του Επαρχείου μας θα γίνει και η σύνδεση του αξονικού με την ΔΕΗ είναι μια προϋπόθεση για την υποστήριξη των υγειονομικών θεραπευτικών μονάδων μας. Αλλά κυρία Αυγούλη, το έχετε αναφέρει και εσείς εκατοντάδες φορές, η βάση όλων των επιτυχιών είναι η συμμετοχή των πολιτών και των φορέων τους. Το δεύτερο για μένα είναι η ανάδειξη των ικανοτήτων του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού του νοσοκομείου μας και το τρίτο είναι οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών και των απαιτήσεων τις σύγχρονης εποχής μας. Τα δύο πρώτα είναι δική μας υπόθεση το τρίτο όμως αφορά αφενός τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, τις δυνατότητες που της παρέχονται και τις τεκμηριωμένες προτάσεις μας για την επίλυση τους και αφετέρου τις εξελίξεις της επιστήμης.    

Ερ: Τι εννοείτε κύριε Γεωργαντή λέγοντας και μάλιστα ιεραρχώντας το ως πρώτο την συμμετοχή των πολιτών. Φαντάζομαι ότι δεν αναφέρεστε για την συμμετοχή τους στη διοίκηση του νοσοκομείου μας.

Ν.Γ.:  Αντίθετα αυτό ακριβώς εννοώ. Πιστεύω απόλυτα ότι μόνος του ένας άνθρωπος δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την πληθώρα των προβλημάτων αυτού του ευαίσθητου τομέα της υγείας. Ακόμα και για την διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών η συμμετοχή είναι αναγκαία πολύ περισσότερο για την καλή και εύρυθμη λειτουργία του αφού είναι μια υπηρεσία για την οποία ο πολίτης πληρώνει από την φορολογία του μεγάλα ποσά.

Το ότι από την πρώτη ημέρα δημιουργήσαμε την συμβουλευτική επιτροπή από ενεργούς πολίτες, η μοναδική σε όλη την Ελλάδα, τους οποίους και ευχαριστώ, φανερώνει την πρόθεσή μας έστω και στο να μεταφερθεί η γνώση των προβλημάτων στο ευρύτερο κοινό.

Ερ: Θέσατε ως δεύτερη προτεραιότητα την αξιοποίηση του υφιστάμενου προσωπικού. Νομίζετε ότι, μπορεί με την εξάντληση όλων των δυνάμεων τους, το νοσοκομείο να φέρει σε πέρας το σύνολο των απαιτήσεων της κοινωνίας μας αλλά και των τουριστών μας.

Ν.Γ.: Οι καλές σχέσεις της διοίκησης με το ανθρώπινο δυναμικό του νοσοκομείου μας. Η συμπαράσταση της διοίκησης σε κάθε πρόβλημά τους. Η ανταπόκριση στο βαθμό του εφικτού και βάσει των νόμων όλων των αιτημάτων τους για την διεκπεραίωση της υπηρεσίας τους. Όλα αυτά είναι ουσιώδη στοιχεία για την μέγιστη απόδοση των υπηρεσιών τους και μάλιστα πάνω από τις ανθρώπινες δυνάμεις τους αφού όπως είπαμε υπάρχουν ελλείψεις που η ανάγκη τους φαίνεται ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ερ: Δηλαδή μας λέτε ότι. με την εξάντληση της σημερινής σύνθεσης του νοσοκομείου θα προσπαθήσετε να ανταποκριθείτε στις αυξημένες απαιτήσεις;

Ν.Γ.: Αντίθετα. Σας λέω ότι, για να μπορέσουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα στελέχωσης θα πρέπει να μελετήσουμε τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του νοσοκομείου, να βρούμε τα πραγματικά κενά, να μάθουμε τα όρια των δυνατοτήτων μας ώστε να πάμε στο τρίτο ιεραρχημένο στάδιο των δράσεών μας που είναι ο εκσυγχρονισμός και η πλήρης λειτουργία ενός σύγχρονου νοσηλευτικού ιδρύματος. Είμαι οχτώ μήνες στην διοίκηση του νοσοκομείου μας και μπορώ να σας πω με ειλικρίνεια ότι δεν έχω καταλήξει σε μια ολοκληρωμένη πρόταση αφενός γιατί απαιτείται επιστημονική συνδρομή και αφετέρου γιατί πολλά από τα θέματα που απαιτούν επίλυση σχετίζονται είτε με παλαιότερες μνημονιακές δεσμεύσεις είτε με τους προγραμματισμούς της Κυβέρνησης.

Ερ: Όμως δεν παύει να είσθε διοικητής και στον μικρό χρόνο της θητείας σας να έχετε προβληματισθεί και να έχετε μια πρώτη άποψη των αναγκαίων διορθώσεων. Μπορείτε να μας πείτε  κάποιες από αυτές.

Ν.Γ.: Εκείνο που μετά βεβαιότητας έχω να πω είναι ότι, η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα των υφιστάμενων δομών μπορεί να αυξηθεί εάν σεβαστούμε εργασιακά και οικονομικά το υφιστάμενο προσωπικό, εάν θέσουμε επιστημονικά τεκμηριωμένους κανόνες επιμόρφωσης και αξιολόγησης και εάν καλυτερεύσουμε τις υποδομές σε κτήρια, εργαστήρια και αποθηκευτικούς χώρους. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν ακούσαμε την άποψη των ειδικών για την οργάνωση μιας νοσηλευτικής μονάδας του μεγέθους της τουριστικής Κω. Ακόμα και όταν μιλούσαν και απαιτούσαν την αναδιοργάνωση οι εργαζόμενοι και οι γιατροί του νοσοκομείου, δεν τους άκουγαν. Όπως σας είχα πει και στην προηγούμενη συνέντευξή μας, ο στόχος της τοπικής κοινωνίας πρέπει να είναι ένας νέος οργανισμός και ένα νέο νοσοκομείο.

Ερ: Αν κατάλαβα καλά μας λέτε ότι απαιτείται ένα νέο νοσοκομείο αφού όπως ξέρουμε όλοι το υφιστάμενο έχει φρακάρει και ότι για την επίλυση των λειτουργικών προβλημάτων του και την κάλυψη των αναγκών και των απαιτήσεων της κοινωνίας μας θα πρέπει να συνταχθεί μελέτη από ειδικούς που θα συνδέσουν τις ανάγκες με το κόστος.

Ν.Γ.: Κυρία Αυγούλη το να επαναλάβω ότι χρειαζόμαστε προσλήψεις όλων των κατηγοριών προσωπικού, είναι μια αυτονόητη και εύκολη υπόθεση. Μάλιστα μπορώ να προσθέσω και γιατρούς για την λειτουργία μονάδας εντατικής θεραπείας. Τα είπαν και οι προηγούμενοι και για νέο νοσοκομείο και για νέες προσλήψεις. Όμως, αντί να γίνει νέο νοσοκομείο, έγινε με μεγάλο κόστος μια επέκταση και οι προσλήψεις γίνονται με δυσκολίες πλην των παιδιάτρων που δεν έρχονται όσες προκηρύξεις και αν γίνονται.

Ερ: Να επανέλθουμε κύριε Γεωργαντή. Σας επέλεξε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να υπηρετήσετε μια αποδεδειγμένα δύσκολη θέση. Αναρωτιόμαστε, τι σας κάνει να πιστεύεται ότι θα ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις της κοινωνίας και μάλιστα σε τόσο υψηλούς στόχους που αφορούν νέες υποδομές και σύγχρονες υπηρεσίες;

Ν.Γ.: Κυρία Αυγούλη, αλήθεια, ποιος πίστευε σε αυτά τα δύσκολα χρόνια ότι το δημόσιο σύστημα υγείας θα προσέφερε δωρεάν υπηρεσίες και φάρμακα σε όλους τους άπορους αλλά και τους ανασφάλιστους συμπατριώτες μας; Και όμως αυτό έγινε από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεκάδες, εκατοντάδες συμπατριώτες μας καθημερινά εξυπηρετούνται δωρεάν. Έχουμε ξεκινήσει μέσω της δράσης «Εκστρατεία για την Υγεία των μαθητών» τις επισκέψεις στα σχολεία με μια σειρά από δράσεις πρόληψης (επισκέψεις ιατρών, ψυχολόγου, λογοπαιδικού, Οδική ασφάλεια, ομιλίες για την παχυσαρκία, κ.α.), στήνουμε το ηλεκτρονικό σύστημα υποστήριξης των χρονίως πασχόντων και των υπερηλίκων μας και το αμέσως επόμενο διάστημα θα καλέσουμε την Σχολή Δημόσιας Υγείας να τεκμηριώσει επιστημονικά τις προτάσεις μας για ποιοτική και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών υγείας στην Κω. Πιστεύω σύντομα το Υπουργείο Υγείας να ολοκληρώσει και να εφαρμόσει την πολιτική του για την αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με την σύσταση των Τοπικών Μονάδων Υγείας. Οφείλω να σας ενημερώσω ότι με πρωτοβουλία του Βουλευτή μας Ηλία Καματερού και την συμμετοχή όλων των βουλευτών Δωδεκανήσου, συμμετείχαμε σε ειδική συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα. Περιγράψαμε την υφιστάμενη κατάσταση, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του νησιού μας ενώ παράλληλα κατατέθηκαν οι προτάσεις μας οι οποίες έχουν ληφθεί υπόψη από την πολιτική ηγεσία. Στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού του Υπουργείου θα δημιουργηθούν δυο Τοπικές Μονάδες Υγείας μέσα στο 2017. Πεποίθησή μου είναι και το πιστεύω απόλυτα ότι, όσο προσπαθούμε όλοι μαζί, τόσο τα πράγματα μπορούν να γίνονται καλύτερα

Ερ: Άφησα τελευταία ερώτηση, αυτή που αφορά στο ΕΚΑΒ και στα ασθενοφόρα…

Ν.Γ.: Το ΕΚΑΒ, μετά τη λήξη του προγράμματος του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει μια δυσλειτουργία. Δεν καλύπτει επιχειρησιακά το νησί όλο το 24ωρο. Προς ενημέρωση του κόσμου να σημειώσω ότι, η λειτουργία των ασθενοφόρων σε όλη την Ελλάδα έχει μεταφερθεί στο ΕΚΑΒ. Το νοσοκομείο δεν έχει καμία αρμοδιότητα στην προνοσοκομειακή φροντίδα ούτε την διοικητική ευθύνη των ασθενοφόρων και των πληρωμάτων τους. Οι οδηγοί και τα οχήματα που κάποτε είχε το Νοσοκομείο έχουν παραχωρηθεί από το 2014 στο ΕΚΑΒ. Με τη λήξη του προγράμματος του ΚΕΕΛΠΝΟ το ΕΚΑΒ άρχισε να έχει πρόβλημα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το νέο πρόγραμμα επανασχεδιάζεται και οσονούπω θα υλοποιηθεί με φορέα υλοποίησης αυτή την φορά την ΑΕΜΥ ΑΕ (Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας) που υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας. Να προσθέσω ότι, μετά από συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τον ταξίαρχο, το στρατιωτικό ασθενοφόρο καλύπτει κάποιες βάρδιες. Αυτό είναι μια προσωρινή λύση μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο ΕΚΑΒ το οποίο ήδη από 2 Φεβρουαρίου ενισχύθηκε με ένα (1) διασώστη που μετακινήθηκε από την Κρήτη για 2 περίπου μήνες. Πεποίθηση μας είναι ότι η αναβάθμιση του ΕΚΑΒ στην Κω πρέπει να είναι απαίτηση της τοπικής κοινωνίας, έτσι ώστε, να λειτουργεί στα πρότυπα του ΕΚΑΒ Ρόδου.  

278 διακομιδές τη διετία 2015-2016

 

Διακομιδές 2016

Χειρουργική: 55. Ορθοπεδική: 18. ΩΡΛ: 0. Ουρολογική: 1. Οφθαλμολογική: 2. Παιδιατρική: 19. Μαιευτική: 6. Καρδιολογική: 17.  Παθολογική: 25 προς άλλα νοσοκομεία και δέχθηκε 11 περιστατικά από άλλα.

Σύνολο: 143

Διακομιδές 2015

Χειρουργική: 32. Ορθοπεδική: 17. ΩΡΛ: 0. Ουρολογική: 0. Οφθαλμολογική: 0. Παιδιατρική: 10. Μαιευτική: 5. Καρδιολογική: 37. Παθολογική: 34 προς άλλα νοσοκομεία και δέχθηκε 26 περιστατικά από άλλα

Σύνολο: 135

Το κόστος ανά ώρα πτήσης είναι ανάλογα με το πτητικό μέσο ως εξής:

C130: 7.312€. Σινούκ: 7.667€. Super Puma: 3.352€. C27: 4.088€.

Με μέσο όρο κόστους περίπου τα 5.000 ευρώ, το κόστος των διακομιδών σε ετήσια βάση, είναι περίπου της τάξεως των 700.000 ευρώ.

Στατιστικά Μικροβιολογικού Εργαστηρίου

Σύνολο εξετάσεων εσωτερικών ασθενών 2015: 48.632

Σύνολο εξετάσεων εσωτερικών ασθενών 2016: 53.489

Σύνολο εξετάσεων εξωτερικών ασθενών 2015:  156.020

Σύνολο εξετάσεων εξωτερικών ασθενών 2016:  161.917

Στοιχεία για τον ισχύοντα οργανισμό του νοσοκομείου

ΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Με την εφαρμογή του νέου οργανισμού το 2012 καταργήθηκαν:

Δύο  (2) θέσεις Παθολογίας.

Μία   (1) θέση Καρδιολογίας.

Τρεις (3) θέσεις Παιδιατρικής.

Μία  (1) θέση Ψυχιατρικής.

Μία  (1) θέση Γενικής Χειρουργικής.

Μία  (1) θέση Αναισθησιολογίας.

Μία  (1) θέση Οφθαλμολογίας.

Μία  (1) θέση Ω.Ρ.Λ.

Μία  (1) θέση Ουρολογίας.

Δύο (2) θέσεις Οδοντιατρικής.

Δύο (2) θέσεις Βιοπαθολογίας.

Μία  (1) θέση Ακτινοδιαγνωστικής.

Πέντε (5) θέσεις Γενικής Ιατρικής.

Μία (1) θέση Νεφρολογίας.

Μία (1) θέση Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Μία  (1) θέση ΠΕ Ειδικοτήτων Ιατρών.

Επίσης, καταργήθηκαν επιπροσθέτως:

Τρείς (3) θέσεις Γενικής Ιατρικής.

ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ: Είκοσι οκτώ (28).

 

Στις 28/5/2013 προστέθηκαν:

Δύο   (2) θέσεις  Παθολογίας

Μία    (1) θέση  Καρδιολογίας   

Μία    (1) θέση Παιδιατρικής μία (1) θέση,

Μία    (1) θέση  Οφθαλμολογίας μία (1) θέση, 

Μία    (1) θέση Ω.Ρ.Λ.

Μία    (1) θέση Αναισθησιολογίας.

ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ: Επτά (7).

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ,ΤΕΧΝΙΚΗ,ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Με την εφαρμογή του νέου οργανισμού το 2012 καταργήθηκαν:

ΠΕ Δ/ΚΟΥ Λ/ΚΟΥ μία (1) θέση,

ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ μία (1) θέση,

ΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ μία (1) θέση,     

ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ δύο (2) θέσεις,

ΔΕ ΔΑΚΤΥΛΟΓΡΑΦΩΝ μία (1) θέση,                

ΔΕ ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΩΝ μία (1) θέση,

ΔΕ ΤΕΧΝΙΚΩΝ μία (1) θέση,

ΥΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ  δέκα τρεις (13) θέσεις,

ΥΕ ΕΣΤΙΑΣΗΣ πέντε (5) θέσεις,

 ΥΕ ΕΡΓΑΤΩΝ μία (1) θέση.

ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ: Είκοσι επτά (27)

 

Zogas_dimitris