ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Κοινωνία Παρ 24 Φεβ 2017

«Σε καμία περίπτωση δεν είναι σε βάρος του νησιού. Θα διασφαλιστεί και ο τουρισμός και η τάξη στο νησί»

Τ. Φιλιππάκος: «Μέριμνά μας, η απόλυτη ασφάλεια των κατοίκων του νησιού και σε καμία περίπτωση η αναβίωση των εικόνων του καλοκαιριού του 2015»

Δ. Εσδράς: «Απαραίτητη η ενίσχυση με προσωπικό της Υπηρεσίας Ασύλου»

Ζ. Τσιριγώτη: «Οφείλουμε, ως πολιτισμένη δημοκρατική χώρα, να δίνουμε διεξόδους και ευκαιρίες»

Προώθηση εθελουσίων επιστροφών μεταναστών στις χώρες τους

 

Όπως ήδη είχε προαναφέρει σε συνέντευξή της στον «Σ» η  Αντιστράτηγος, Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, την Κω επισκέφθηκαν την Τρίτη 21/2/2017, εκτός από την ίδια,  ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Δανιήλ Εσδράς, συνοδευόμενος από στελέχη του οργανισμού, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του υπ. Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος, ο προϊστάμενος του κλάδου αλλοδαπών και προστασίας συνόρων Ταξίαρχος Αχιλλέας Σκανδάλης και ο Community Welfare Attache της Πρεσβείας του Πακιστάν Syed Haider Iqbal Naqvi. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ενημέρωσης του προγράμματος των εθελούσιων επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών στην χώρα καταγωγής τους, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων επανένταξης, το οποίο υλοποιείται από την ΔΟΜ Ελλάδας σε συνεργασία με το υπ. Εσωτερικών και χρηματοδοτείται κατά 75% από ευρωπαϊκούς πόρους (Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης) και κατά 25% από εθνικούς πόρους.

Η ενημέρωση ξεκίνησε με την προβολή σχετικού με το θέμα σποτ, μέσω του οποίου καταδεικνύεται τι σημαίνει εθελοντικός επαναπατρισμός. Αμέσως μετά, ξεκίνησαν οι ομιλίες.

 

Δ. Εσδράς: «Απαραίτητη η ενίσχυση με προσωπικό της Υπηρεσίας Ασύλου»

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) κ. Εσρδάς, αφού χαρακτήρισε το πρόγραμμα ως ένα από τα σημαντικότερα που έχουν διαχειριστεί έως σήμερα διότι, όπως τόνισε, αφορά σε ταλαιπωρημένους ανθρώπους οι οποίοι «έχουν έρθει εδώ γιατί δεν μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια στη χώρα τους». Σημείωσε πως, ο εθελούσιος επαναπατρισμός «για όλους είναι επικερδής», εξηγώντας πως, είναι επικερδής πρώτα απ’ όλα για τους ίδιους τους μετανάστες οι οποίοι επιστρέφουν στη χώρα τους «με ένα μικρό χαρτζιλίκι που θα τους επιτρέψει να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή».

Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα επίσκεψης του κλιμακίου στην Κω, είπε χαρακτηριστικά: «Η Κως είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα, διότι, φιλοξενεί κάποιους ανθρώπους οι οποίοι μάλλον δεν ανήκουν στους λεγόμενους προσφυγικούς πληθυσμούς».

Ενδιαφέρον είχε η επισήμανση του κ. Εσδρά ότι, λίγο πριν την εκδήλωση συναντήθηκε με τον δήμαρχο Κω, ο οποίος, όπως είπε ο επικεφαλής του ΔΟΜ, «κατάλαβε το πρόγραμμα, μου είπε ότι το υποστηρίζει 100% και θεωρεί και αυτός πως αυτή τη στιγμή είναι η μοναδική λύση το να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και την Κω και τα άλλα νησιά».

Όσο για την επιτυχία του προγράμματος, αφού τόνισε πως, ο οργανισμός θα κάνει ό,τι καλύτερο, κρατά κάποιες επιφυλάξεις διότι πρώτον, οι επιστροφές είναι καθαρά εθελοντικές και δεύτερον, όσο καθυστερεί η Υπηρεσία Ασύλου στην διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου, τόσο δυσκολεύει η κατάσταση. «Εάν δεν βοηθήσουν την Υπηρεσία Ασύλου με προσωπικό, η κατάσταση δυσκολεύει» τόνισε χαρακτηριστικά, αναφέροντας πως, πριν από τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας τα αιτήματα ασύλου από τις εισροές ήταν της τάξης του 7% και σήμερα έφτασαν στο 98% με το ίδιο προσωπικό. Αυτό σημαίνει πως, εάν ένας μετανάστης κάνει σήμερα αίτημα ασύλου, θα χρειαστεί να περιμένει πάνω από ένα χρόνο για να εξεταστεί το αίτημά του. «Η   ανάγκη αυτή τη στιγμή της χώρας και ειδικά των νησιών είναι 500 – 600 υπάλληλοι ασύλου, ώστε η εξέταση του αιτήματος να περιοριστεί στον έναν ή δύο μήνες» είπε ο κ. Εσδράς. Τέλος, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της Πακιστανικής Πρεσβείας για την παρουσία τους στην εκδήλωση, διότι, όπως τόνισε, «ο μεγαλύτερος αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται στη χώρα μας, προέρχονται από το Πακιστάν και πρέπει να τους βοηθήσουμε να συνειδητοποιήσουν πού βρίσκονται και ποιο είναι το μέλλον τους». Σημείωσε δε πως, ο λόγος που καθυστέρησε την επίσκεψή του στην Κω, ήταν ότι, περίμενε να εξασφαλίσει μια επιπλέον χρηματοδότηση για τις εθελούσιες επιστροφές των ανθρώπων που βρίσκονται στα νησιά. Αυτή συνίσταται στον διπλασιασμό της χρηματοδότησης, ήτοι, από 500 ευρώ ανά άτομο, στα 1000 ευρώ ανά άτομο.

 

Ζ. Τσιριγώτη: «Οφείλουμε, ως πολιτισμένη δημοκρατική χώρα, να δίνουμε διεξόδους και ευκαιρίες»

Η Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, αφού σημείωσε πως, το μεταναστευτικό είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και αφορά σε ανθρώπους που φεύγουν από την πατρίδα τους είτε λόγω πολέμων είτε αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτούς και τα παιδιά τους, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια, με αιχμή το 2015, όπου, όπως ανέφερε, η ΕΛΑΣ με την υποστήριξη του Λιμενικού Σώματος και του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, διαχειρίστηκε περί τους 876.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Μετά το κλείσιμο των συνόρων στις 4/3/2016, εγκλωβίστηκαν πρόσφυγες και μετανάστες τόσο στην Ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και στα νησιά του Αιγαίου. Λίγο αργότερα, στις 20/3/2016, γίνεται η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Αποτέλεσμα της συμφωνίας ήταν η αισθητή μείωση των ροών το 2016, χρονιά που η ΕΛΛΑΣ κλήθηκε να διαχειριστεί περί τους 200.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σήμερα δε, στα νησιά Β. και Ν. Αιγαίου, έχουν εγκλωβιστεί περίπου 15.000 συνάνθρωποί μας. «Ο ρόλος της Αστυνομίας είναι η υποστήριξη της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής στις διαδικασίες καταγραφής, ταυτοποίησης, δακτυλοσκόπησης και διοικητικής διαδικασίας, όπως επίσης και η υποστήριξη της Υπηρεσίας Ασύλου. Περισσότερο όμως, ο ρόλος της είναι η διατήρηση της τάξης και η εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των νησιών. Κύριο μέλημά μας, κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, είναι η επιστροφές. Το πώς θα αυξήσουμε τον αριθμό των επιστροφών στην γειτονική μας χώρα» σημείωσε η Αντιστράτηγος, επαναλαμβάνοντας πως σήμερα, το 85% είναι οικονομικοί μετανάστες και το 15% πρόσφυγες. Ιδιαίτερα στην Κω, από τους 1000 περίπου, οι 990 είναι Πακιστανοί και οι υπόλοιποι Αφγανοί και Ιρανοί.

Όπως ανέφερε, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών της εξέτασης του ασύλου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, η ΕΛΑΣ μπαίνει στη διαδικασία επικοινωνίας με την Τουρκία προκειμένου να ολοκληρώσει την επιστροφή τους με την υποστήριξη του Frontex. «Θα μπορούσαμε να σταματήσουμε εκεί και να μην κάνουμε τίποτε άλλο. Όμως οφείλουμε, ως πολιτισμένη δημοκρατική χώρα, να δίνουμε διεξόδους, ευκαιρίες και να προωθούμε διαδικασίες που δίνουν την ευκαιρία της επιστροφής στη χώρα καταγωγής. Οφείλουμε να ενθαρρύνουμε αυτές τις διαδικασίες, προκειμένου να μπορέσουμε να σταματήσουμε την εκμετάλλευση αυτών των ανθρώπων από τα οργανωμένα κυκλώματα και από το να διακινδυνεύουν τη ζωή τους περνώντας τα παγωμένα νερά του Αιγαίου» τόνισε, για να καταλήξει σημειώνοντας: «Θα ενθαρρύνουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτή την επιθυμία τους και θα ενισχύσουμε και θα υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του ΔΟΜ με όσα μέσα διαθέτει η ΕΛ.ΑΣ τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε τεχνικά μέσα».   

 

Τ. Φιλιππάκος: «Δεν είμαστε απαθείς θεατές των εξελίξεων και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το νησί της Κω»

«Στις μέρες μας ο ΔΟΜ παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση και περαίωση των διαδικασιών των εθελούσιων επιστροφών  υπηκόων τρίτων χωρών, βοηθώντας το έργο της χώρας μας στη διαχείριση της μεταναστευτικής – προσφυγικής κρίσης,  με την ενεργή δράση  και παρουσία του» τόνισε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του υπ. Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος, σημειώνοντας πως, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης είναι προσηλωμένος στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, στην προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών και στην ασφαλή μετακίνησή τους, καθώς και στην συνεργασία μεταξύ των εταίρων του στην Διεθνή Κοινότητα.

«Είναι ενδεικτικό ότι μόνο την τελευταία δεκαετία, ο ΔΟΜ έχει βοηθήσει σε διεθνή κλίμακα περισσότερους από 400.000 μετανάστες να γυρίσουν στις πατρίδες τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.  Από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα, πάνω από 9000 μετανάστες επέστρεψαν με την συνδρομή του ΔΟΜ από την Ελλάδα στις χώρες καταγωγής τους, γεγονός που βοήθησε στην αποσυμφόρηση των παραμενόντων στη χώρα μας» ανέφερε, τονίζοντας παράλληλα πως, η διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού είναι απόρροια πολλών παραγόντων, γι΄ αυτό και όλες οι συναρμόδιες Υπηρεσίες και τα εμπλεκόμενα Υπουργεία συνεχώς καταρτίζουν και επικαιροποιούν σχέδια δράσης, με πρωταρχικό στόχο, την πληρέστερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης.

Στη συνέχεια, ο κ. Φιλιππάκος επεσήμανε και μάλιστα σε… νόημα: «Πρέπει  να γνωρίζετε ότι  απαιτείται η άριστη συνεργασία, επικοινωνία και ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων φορέων και κυρίως των τοπικών Δήμων, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, για να επιτευχθούν με επιτυχία τα όποια σχέδια δράσης. Η ενημερωτική επίσκεψη όλων μας σήμερα στο νησί της Κω αποτελεί κομβικό σημείο, καθώς θα συζητηθούν τα προβλήματα αρχικά του νησιού, τα οποία και θα μεταφερθούν στους αρμόδιους Υπουργούς και αφετέρου για να σας μεταφέρουμε το μήνυμα ότι δεν είμαστε απαθείς θεατές των εξελίξεων και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το νησί της Κω, που είναι ένα από τα νησιά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή».

Δεν παρέλειψε να εξάρει τους νησιώτες, λέγοντας πως, είναι άνθρωποι με ανοιχτή αντίληψη και πρωτοπόροι στα πλαίσια δράσης και εφαρμογής τρόπων αντιμετώπισης των όποιων δύσκολων καταστάσεων και ακόμα πως, τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για τον αγώνα και τις θυσίες που έχουν κάνει.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσετε όλοι ότι, μέριμνά μας είναι η απόλυτη ασφάλεια των κατοίκων του νησιού και όχι ο συνωστισμός και σε καμία περίπτωση η αναβίωση των εικόνων του καλοκαιριού του 2015» είπε, εκτιμώντας πως, για να επιτευχθεί αυτό στον απόλυτο βαθμό, χρειάζεται και απαιτείται ο διαχωρισμός των φιλοξενουμένων ανθρώπων σε κατηγορίες, όπως εκείνων που περιμένουν και πληρούν τις προϋποθέσεις για το Άσυλο, εκείνων που εθελούσια θα επιστραφούν στις χώρες καταγωγής τους, εκείνων που θα ακολουθήσουν την μέθοδο της αναγκαστικής απέλασης και τις διαδικασίες επιστροφής, όπως αναγράφεται στη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, αλλά και των ταραχοποιών εκείνων στοιχείων που προκαλούν με την συμπεριφορά τους και δημιουργούν συγκρούσεις και εμπλοκές, υπερθεματίζοντας πάλι το ήθος των νησιωτών, τους οποίους χαρακτήρισε  «θεματοφύλακες της Δημοκρατίας, στυλοβάτες του ανθρωπισμού και υποστηρικτές όλων αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων».

Σημείωσε δε πως, αυτό που έχει πετύχει η χώρα μας στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, αναγνωρίζεται πλέον όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά και από όλη την Διεθνή Κοινότητα.

Ας μην ξεχνάμε ότι ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να μεγαλουργήσουμε και να μην αφήνουμε σκοπιμότητες και άλλου είδους συμφέροντα να μπαίνουν ανάμεσά μας, καθώς το γενικό καλό της πατρίδας μας είναι πάνω από όλα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να ακυρώσει το υψηλό ιδεώδες των νησιωτών μας, που έχει καταγραφεί ως μία ιστορική πραγματικότητα» τόνισε με έμφαση..

 

Δηλώσεις Φιλιππάκου σε συνέντευξη τύπου

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο γ.γ. του υπ. Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος πριν την εκδήλωση, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

-       Είναι σημαντική η παρουσία του προξένου του Πακιστάν, ο οποίος επισκέφθηκε τους ομοεθνείς του στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στο Πυλί

-       Το πρωί της Τρίτης, κατατέθηκαν ήδη 25 αιτήματα εθελούσιας επιστροφής μεταναστών από την Κω.

-       Οι αιτούντες εθελούσια επιστροφή θα μεταφέρονται στην Αθήνα (Αμυγδαλέζα) όπου θα γίνεται ταυτοποίηση από τις πρεσβείες τους, εν προκειμένω από αυτή του  Πακιστάν και από εκεί στις πατρίδες τους.

-       Το προαναχωρησιακό κέντρο δεν θα επηρεάσει την ήδη λειτουργούσα δομή υποδοχής και ταυτοποίησης. Θα υπάρχουν τρεις πτέρυγες: α) για τους παραβατικούς, β) για τις εθελούσιες επιστροφές, γ) για τους επαναπροωθούντες στην Τουρκία.

-       Το προαναχωρησιακό κέντρο θα λύσει προβλήματα. Σε καμία περίπτωση δεν είναι σε βάρος του νησιού. Θα διασφαλιστεί και ο τουρισμός και η τάξη στο νησί.

-       Δεν υπάρχει ανάγκη για περισσότερους από 150 ανθρώπους, ούτε για μεταφορά τους από ελληνικό ή άλλα νησιά στην Κω.

-       Κανείς δεν μπορεί να δεσμευτεί για το τι θα γίνει αύριο στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα. Η κατάσταση είναι συνεχώς μεταβαλλόμενη.  

-       Καταπίπτει η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας σε περίπτωση μετακίνησης μεταναστών στην ενδοχώρα. Υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις.

-       Με τον δήμαρχο της Κω, τα λέμε τακτικά.

 

Σημείωση:

Άξιο σχολιασμού είναι το γεγονός πως, στην εκδήλωση δεν παραβρέθηκε, εκτός του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Νίκου Μυλωνά, ουδείς εκ των τοπικών πολιτικών παραγόντων και εκπροσώπων παραγωγικών τάξεων και φορέων.

Zogas_dimitris