ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Κοινωνία Παρ 24 Μαρ 2017

«Γέρασε» το ΕΣΥ.

«Γιατροί και νοσηλευτές γερνάνε. Έχουν “καεί” από την πολλή δουλειά κι εκείνοι που θα μπορούσαν να πάρουν τη θέση τους, βρίσκονται σε κλινικές του εξωτερικού»

«Εξάγουμε ειδικευμένους γιατρούς - 18.000 νέοι Έλληνες γιατροί, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα»

 

Το νοσοκομείο Κω «πρωταγωνίστησε» στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι «Ιστορίες», μέσα από έρευνα του Τάσου Τέλλογλου για το ελληνικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, η οποία διήρκεσε δυόμιση μήνες. Βασικό θέμα της, η γήρανση του ΕΣΥ.

Ο κ. Τέλλογλου ταξίδεψε στην Γερμανία (Ντίσελντορφ και Κολωνία) και συνάντησε μερικούς από τους 18.000 Έλληνες γιατρούς που εγκατέλειψαν τη χώρα την οκταετία της κρίσης για άλλες «πατρίδες», η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν νέοι (ο μεγαλύτερος είναι 45 ετών). Ξενιτεύτηκαν για να κάνουν την ειδικότητά τους ή πήγαν ως ειδικευμένοι, αναζητώντας ένα καλύτερο περιβάλλον σε πιο εξελιγμένα συστήματα υγείας. Συμπερασματικά, θα μπορούσε κάποιος να πει μετά λόγου γνώσεως ότι, πλέον, «εξάγουμε ειδικευμένους γιατρούς».

Μετά την Γερμανία, η εκπομπή επέλεξε το νοσοκομείο  της Κω όχι τυχαία, όπως δήλωσε στον «Σ» ο κ. Τέλλογλου. Οι λόγοι ήταν δύο: α) η ορκωμοσία γιατρών από όλο τον κόσμο στο Ασκληπιείο (στην εκπομπή σημείωσε με νόημα ότι, «ο Ιπποκράτης ήταν ένας ιδιώτης γιατρός») και β) η «ιδιομορφία» του νησιού, την οποία παρουσιάζουν 17 περιοχές στην Ελλάδα, δηλαδή, έχει στον ίδιο χώρο πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη.  

Πέρα και έξω από τις όποιες ελλείψεις σε «υλικά», τα οποία αναδεικνύουν τα μέχρι σήμερα ρεπορτάζ, στην εκπομπή αναδείχτηκαν σημαντικά «ποιοτικά» στοιχεία,

που αφορούν στον ανθρώπινο παράγοντα, στην υπερβολική γήρανση του προσωπικού του Ε.Σ.Υ. (ειδικά στην Κω, το πρόβλημα είναι πολύ οξυμένο), στο «κάψιμό» τους, όπως ακούγεται και στην εκπομπή όχι μόνο από τον δημοσιογράφο, αλλά και από τους ίδιους τους  γιατρούς.

Υπάρχει λύση στο πρόβλημα; Η εκπομπή παίρνει θέση και προτείνει «μεγαλύτερη κινητικότητα μέσα στο Σύστημα». Αυτό προϋποθέτει αξιολόγηση και αξιολόγηση σημαίνει ότι κάποιοι γιατροί έρχονται και κάποιοι φεύγουν. Όπως δε, προκύπτει από την έρευνα, οι γιατροί πρέπει να αξιολογούνται και να βαθμολογούνται, ανάλογα με την επίδοσή τους. Όμως αυτό, τουλάχιστον στην Ελλάδα, δεν γίνεται. Υπάρχουν γιατροί που ενώ δεν έχουν γνώση του αντικειμένου, βαθμολογούνται με δέκα!!!

Συμπερασματικά, οι νέοι γιατροί φεύγουν για άλλη γη άλλα μέρη, ο παραμένων  «πληθυσμός» γηράσκει και αναρωτιέται κανείς, όταν αναγκαστικά φύγουν μαζικά από το Σύστημα, τι θα απομείνει; Πόσοι πολίτες θα έχουν την ευχέρεια να μεταβούν σε νοσοκομεία του εξωτερικού; Και βέβαια, γιατί να εξαναγκαστούν να το κάνουν, όντας οι επί χρόνια βασικοί «χρηματοδότες» του συστήματος;

Τα βασικότερα σημεία της εκπομπής

«Οι ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία δεν βρίσκονται στα σεντόνια, τις μαξιλαροθήκες ή τις γάζες, αλλά στο ανθρώπινο δυναμικό. Γιατροί και νοσηλευτές γερνάνε. Έχουν “καεί” από την πολλή δουλειά κι εκείνοι που θα μπορούσαν να πάρουν τη θέση τους, βρίσκονται σε κλινικές του εξωτερικού» είπε εισαγωγικά  ο Τάσος Τέλλογλου, επισημαίνοντας πως από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, περίπου 18.000 γιατροί, στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι, έχουν φύγει από την Ελλάδα για να δουλέψουν σε κάποια χώρα του εξωτερικού. Την ίδια στιγμή, το υπ. Υγείας συζητά την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των γιατρών που «διορίστηκαν μαζικά την δεκαετία του ΄80».  

Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, ταξίδεψε στη Γερμανία, μίλησε με Έλληνες γιατρούς, οι οποίοι ανέφεραν τους λόγους που τους οδήγησαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Σε όλη τη Γερμανία βρίσκονται περίπου 4000 Έλληνες γιατροί «γιατί υπάρχει η δυνατότητα εξέλιξης» όπως είπαν. Ο βασικός μισθός είναι 2.400 ευρώ καθαρά και φτάνει μέχρι το τέλος της ειδικότητας και τις 5.000 ευρώ, ενώ το κανονικό ωράριο είναι 9 ώρες την ημέρα. Οι ειδικευόμενοι περνούν το μισό τους χρόνο κάνοντας βοηθητικές δουλειές για τους Επιμελητές. Όμως, ακριβώς επειδή οι προδιαγραφές της ειδικότητάς τους είναι καθορισμένες, μαθαίνουν και αποκτούν και κλινική εμπειρία. 

Έκαναν λόγο για «ανταγωνιστικότητα» μεταξύ των νοσοκομείων, γεγονός που σημαίνει ότι, στόχος τους είναι η καλύτερη παροχή υπηρεσιών. Παράλληλα, επεσήμαναν ότι εργάζονται κατά κάποιο τρόπο απρόσωπα, αφού τις επιτυχίες τις καρπώνεται το νοσοκομείο και όχι ο εκάστοτε γιατρός. Όμως, στηρίζει τους γιατρούς του σε περιπτώσεις αποτυχίας. Στον αντίποδα, απαντώντας στο ερώτημα, τι τους λείπει από την Ελλάδα, είπαν, οι «καθηγητές τους», οι «μέντορές τους», «η προσωπική επικοινωνία με τον ασθενή». «Τους καλύτερους γιατρούς, τουλάχιστον στην ειδικότητά μου, τους γνώρισα στην Ελλάδα. Αυτό που με πειράζει είναι ότι, στην Ελλάδα υπάρχουν τα άκρα. Όπως βλέπεις έναν πάρα πολύ καλό νευροχειρουργό, θα δεις και έναν πάρα πολύ κακό» είπε ο Παντελής Σταυρινού, νευροχειρουργός.

Ο Τ. Τέλλογλου επιστρέφει στην Ελλάδα και επισκέπτεται την Κω. Μιλά με γιατρούς του νοσοκομείου, με τον διοικητή, αλλά και με τον ιδιώτη γιατρό Μανόλη Ουρανό, ο οποίος τον ξενάγησε στο Ασκληπιείο και στο ΔΙΙΚ. Ο κ. Ουρανός του περιέγραψε τις δύσκολες εποχές, τότε που ήταν ο μοναδικός παιδίατρος στο νησί, αλλά και το επίσης δύσκολο σήμερα. «Πολλές φορές δεν ξέρεις τι να κάνεις. είσαι εσύ, ο θεός και το ακουστικό…» είπε χαρακτηριστικά. Πιστεύει ότι, η χρόνια έλλειψη παιδιάτρου στο νοσοκομείο, οφείλεται στις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι ελάχιστοι που υπηρέτησαν… «Ήταν μόνοι τους, ήταν πολύ δύσκολο, δεν άντεξαν. Πιθανόν, διαδώσανε και οι ίδιοι, μη πηγαίνετε στην Κω, παρότι είναι η πατρίδα του Ιπποκράτη… αλλά ο Ιπποκράτης ήταν ξύπνιος κι έφυγε πριν την ώρα του». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έκανε λόγο για αμοιβές ιδιωτών παιδιάτρων ύψους 200 – 300 ευρώ ανά επίσκεψη στο νοσοκομείο, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι, «οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι κουρασμένοι γιατροί. Δεν έχει ανανεωθεί τα τελευταία χρόνια κανένας και οι πιο πολλοί θα φύγουν λόγω ηλικίας». 

Στις δυσκολίες που αντιμετώπισε τα πρώτα 15 χρόνια στην Κω, που δεν είχε καν αναισθησιολόγο, αναφέρθηκε και ο διευθυντής της Ορθοπεδικής Βασίλης Μπεσίρης. Παράλληλα, έκανε λόγο για «έλλειψη εμπορικών ειδικοτήτων», για «προστασία από ένα αποτελεσματικό πρωτοβάθμιο σύστημα ιατρικής φροντίδας που θα προστάτευε το νοσοκομείο από την εισβολή ενός κόσμου που δεν έχει άλλη επιλογή και έχει αρρωστήσει». Αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε (βαρύτατο έμφραγμα) λόγω στρες και κούρασης. «Δεν θέλω να μείνω άλλο στο νοσοκομείο, θέλω να φύγω με το κεφάλι ψηλά και όχι με ένα μπαστούνι» είπε, σημειώνοντας παράλληλα πως, για να μην μείνουν τα νοσοκομεία χωρίς τους παλιούς γιατρούς, οι οποίοι έχουν εμπειρία, να φεύγουν από την οργανική θέση για ένα χρόνο, έτσι ώστε οι νέοι να εκπαιδεύονται σωστά. Όσο για την αξιολόγηση, δήλωσε: «Δεν μπορούμε να τους αξιολογήσουμε άσχημα γιατί όλοι προσφέρουν». 

«Έχουμε την ιδιαιτερότητα, εντός του νοσοκομείου να λειτουργεί και το κέντρο υγείας» επεσήμανε ο διοικητής Νεκτάριος Γεωργαντής, ενώ η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαρία Φρατζάκη, μίλησε για το ενδιαφέρον γιατρών να έρθουν στο νοσοκομείο, οι οποίοι όμως στη συνέχεια επέλεξαν άλλα νοσοκομεία, ακόμα και του εξωτερικού.

Στο ρεπορτάζ δε, σημειώνεται ότι, οι περισσότερες εξετάσεις των εργαστηρίων του νοσοκομείου, αφορούν σε εξωτερικούς ασθενείς, ενώ ακούστηκαν και παράπονα εργαζομένων σχετικά με τους τραυματιοφορείς και το ΕΚΑΒ. Σημειώνεται επίσης ότι και το σύστημα ηλεκτροδότησης του νοσοκομείου είναι πολύ ασθενές για να «σηκώσει» όλα τα μηχανήματα (η γεννήτρια αφορά μόνο στον αξονικό, ο οποίος την ημέρα της επίσκεψης Τέλλογλου, είχε βλάβη…).

Υπάρχει όμως και ένα «φωτεινό» σημείο. Το ότι, χάρη σε νόμο του ’12 που επιτρέπει την εγκατάσταση γιατρών από άλλες περιοχές σε περιοδική βάση, πολλοί  καρκινοπαθείς μπορούν να κάνουν τις χημειοθεραπείες τους στην Κω. «Υπεύθυνος είναι αυτός ο άνθρωπος που πολλοί λένε ότι είναι η ψυχή του νοσοκομείου. Ο επικεφαλής της Παθολογικής Κλινικής Νίκος Μαυροειδής» σημειώνει το ρεπορτάζ. «Κάθε χρόνο κάνουμε περίπου 500 συνεδρίες χημειοθεραπειών και συναφών θεραπειών, πάντα σε συνεργασία με τους θεράποντες ογκολόγους» είπε ο γιατρός. Το έργο του συνεπικουρεί ο ογκολόγος στρατιωτικός γιατρός Γιάννης Μούντζιος, που έρχεται μια φορά το μήνα από την Αθήνα για να δει τους ασθενείς του, λέγοντας ότι, πάνω από 100 ασθενείς οι οποίοι χρειαζόταν να μεταβούν στην Αθήνα, παραμένουν στο νησί και πραγματοποιούν τις θεραπείες τους στον τόπο τους.

Η εκπομπή επισκέφθηκε τον Ευαγγελισμό (ακούστηκαν πολλές απόψεις για όλα τα ανωτέρω ζητήματα και όχι μόνο) και έκλεισε με συνέντευξη του υπουργού Υγείας.

Ο κ. Ξανθός, αφού σημείωσε πως, τα χρόνια της κρίσης έχουν φύγει περίπου 18.000 γιατροί «κατά τεκμήριο οι πιο καλοί και οι πιο καλά εκπαιδευμένοι», έκανε λόγο για τη «σημαντική γεωμορφολογική ιδιαιτερότητα της χώρας», που δημιούργησε  διαχρονικά δυσκολία επαρκούς κάλυψης των αναγκών. «Ποτέ δεν υπήρχε σωστά κατανεμημένο το ιατρικό δυναμικό της χώρας και η αλήθεια είναι πως, πάντα στο δημόσιο σύστημα υγείας υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις. Αυτό που χρειάζεται είναι: α) στοχευμένη ενίσχυση στα δημόσια νοσοκομεία με προσλήψεις σε σημαντικά τμήματα, όπως είναι αυτά των επειγόντων περιστατικών και οι μονάδες εντατικής θεραπείας, β) η ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας με καλά καταρτισμένο και εξειδικευμένο στην οικογενειακή φροντίδα ιατρικό δυναμικό. Μέσα στο 2017 θα ξεκινήσουν οι τοπικές μονάδες υγείας με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Οι προσλήψεις θα γίνουν με βάση συμβόλαιο υποχρεώσεων, δηλαδή, τήρησης και παρακολούθησης συγκεκριμένων υγειονομικών δεικτών, τήρησης δεικτών ρύθμισης χρονίων νοσημάτων, κ.ά. και όλα αυτά, θα είναι στοιχεία της αξιολόγησης και των προσώπων αλλά και των δομών».

Για τους ειδικευόμενους που παίρνουν ειδικότητα χωρίς να έχουν καθοριστεί οι απαιτήσεις για τη λήψη της, είπε πως, θα αναβαθμιστεί το επίπεδο εκπαίδευσης στη διάρκεια της ειδικότητας και σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σύστημα καταγραφής των δεξιοτήτων και της εμπειρίας που αποκτάται στη διάρκεια της ειδικότητας (αριθμός χειρουργείων, θεραπευτικών πράξεων κ.λ.π.) και θα καταλήγει σε σύστημα εξετάσεων. Τέλος, αναφερόμενος στο σύστημα των   DRGs, δηλαδή, των ομάδων θεραπευτικών πράξεων με τις οποίες τιμολογούνται πράξη και αποτέλεσμα, είπε ότι, βρίσκεται στα άμεσα σχέδια του υπουργείου. «Θα είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο της αξιολόγησης της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού» σημείωσε.

«Το ΕΣΥ από την ίδρυσή του στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 δεν έχει αλλάξει, με αποτέλεσμα να γερνάει γρηγορότερα φορτωμένο με τις παιδικές του αρρώστιες. Αυτό θα μπορούσε να είναι αστείο, αν δεν αφορούσε τη ζωή και την υγεία εκείνων που αγοράζουν τις υπηρεσίες του ΕΣΥ, δηλαδή όλων μας. Για να σωθεί το σύστημα που μας σώζει, πρέπει να γίνει πιο νέο, πιο ευέλικτο, λιγότερο εξαρτημένο από το υπουργείο. Οι μονάδες του πρέπει να αποφασίζουν μόνες τους και μόνες τους να παίρνουν την ευθύνη όταν γίνονται λάθη. Είναι κρίμα να παράγουμε γιατρούς για συστήματα υγείας που μας τους παίρνουν επειδή εκεί έχουν γίνει τα αυτονόητα» ο επίλογος του Τάσου Τέλλογλου.   

 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΑΘΜΟΣ"

 

Zogas_dimitris