Κοινωνία Παρ 31 Μαρ 2017

Την Κω επισκέφθηκε χθες Πέμπτη, για ακόμα μία φορά, η Αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, Γενική Επιθεωρήτρια Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, για να συντονίσει την επιχείρηση σύλληψης μεταναστών, οι οποίοι έχουν απορριπτική απόφαση ασύλου σε 2ο βαθμό και βάσει της νομοθεσίας θα πρέπει να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.

«Σήμερα το πρωί κάναμε μια επιχείρηση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Πήραν μέρος περίπου 65 αστυνομικοί και σε 600 άτομα που διαμένουν αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, η ΕΛΑΣ εντόπισε 45 περίπου άτομα για τους οποίους έχει εκδοθεί και σε 2ο βαθμό η απορριπτική του ασύλου. Αυτοί είναι ήδη εδώ στο Κέντρο κράτησης» είπε σε δηλώσεις της η κυρία Τσιριγώτη, σημειώνοντας πως, ήδη έχει σταλεί το αίτημα της επαναπροώθησης στη τουρκική πλευρά. «Υπολογίζουμε σε 7 ημέρες να μας απαντήσουν και με τη συνδρομή του Frontex σε 10 μέρες να γίνει και η επιστροφή. Την επόμενη φορά που θα έρθω θα σας πω επακριβώς και πόσες μέρες έκανε το αίτημα να απαντηθεί» συμπλήρωσε. Όσο για τις εθελούσιες επιστροφές, εκτιμά πως θα το πρόγραμμα θα εξελιχθεί θετικά διότι, «τα κίνητρα που δίδονται στους μετανάστες από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης είναι αρκετά καλά». Ξεκαθάρισε δε πως, οι απολαβές από ευρωπαϊκά προγράμματα δεν αφορούν οικονομικούς μετανάστες αλλά μόνο σε πρόσφυγες, οι οποίοι διαμένουν στην Ηπειρωτική Ελλάδα και όχι στα νησιά, επαναλαμβάνοντας πως, στην Κω το 95% είναι οικονομικοί μετανάστες από το Πακιστάν.

Σχετικά με το εάν έρχονται ή όχι στην Κω μετανάστες από άλλα μέρη της χώρας, ενημέρωσε πως, αυτό αφορά μόνο σε μετανάστες οι οποίοι είχαν έρθει στην Κω και παραβίασαν τους προβλεπόμενους περιοριστικούς όρους. «Όσοι επιστρέφονται – και είναι ελάχιστοι – επιστρέφονται γιατί έχουν παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους. Δεν έχουν επιστρέψει παραβατικοί από άλλα νησιά και δεν υπάρχει και λόγος. Απαράβατος όρος της συμφωνίας είναι ότι, απελαύνονται μόνο από τον τόπο εισδοχής και όχι από άλλη περιοχή» σημείωσε, τονίζοντας πως, οι περισσότεροι μετανάστες που προσπαθούν να διαφύγουν από το νησί (το 90%), έχουν εντοπιστεί στο λιμάνι της Κω.   

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν είναι σε θέση να εκτιμήσει εάν πρόκειται να ξεκινήσουν νέα κύματα μεταναστών, όπως απειλούν οι γείτονές μας, είπε: «Δεν νομίζω να είναι κανένας σε θέση να διαβεβαιώσει τίποτα. Δεν το ξέρει κανένας αυτό. Απλώς η ΕΛΑΣ, ως οφείλει, πάντα έχει στο μυαλό της ότι πρέπει να αντιμετωπίσει το κάθε τι που θα συμβεί. Γι’ αυτό και προετοιμαζόμαστε κατάλληλα. Μέχρι στιγμής όμως, βλέπουμε ότι η συμφωνία τηρείται. Μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί κάτι που να μας κάνει να είμαστε με δεύτερες σκέψεις». Για την καθυστέρηση των διαδικασιών εξέτασης του ασύλου και απέλασης, ανέφερε πως, η εξέταση του αιτήματος ασύλου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και αυτό δεν αφορά την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη. «Η Υπηρεσία Ασύλου η δική μας και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασύλου που μας υποστηρίζει, εργάζονται βάσει κανονισμών της Ε.Ε.» είπε, σημειώνοντας πως υπάρχουν ήδη απτά αποτελέσματα. «Έχει ήδη μπει το νερό στ’ αυλάκι» είπε χαρακτηριστικά.  

Όσον αφορά στη στελέχωση του ΠΡΟΚΕΚΑ με προσωπικό της ΕΛΑΣ, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του «Σ», ενημέρωσε πως, ενισχύθηκε με 40 αστυνομικούς και με μία διμοιρία 23 ατόμων και εάν απαιτηθεί να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, η ΕΛΑΣ θα το κάνει, ενώ ανέφερε πως, υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του Κέντρου Υποδοχής Ταυτοποίησης και του ΠΡΟΚΕΚΑ. Τόνισε δε πως «όταν η ΕΛΑΣ έκανε το διαγωνισμό για ποιος επιθυμεί να υπηρετήσει στην Κω με απόσπαση, σας πληροφορώ ότι 600 αστυνομικοί δήλωσαν την επιθυμία να έρθουν για τρεις μήνες και μάλιστα θα τους χρησιμοποιήσουμε να τους αλλάζουμε συχνά».  

Η κυρία Τσιριγώτη κλείνοντας τις σύντομες δηλώσεις της, ανέφερε ότι η δομή του Προαναχωρησιακού Κέντρου της Κω αυτή τη στιγμή λειτουργεί με τις 150 θέσεις που ήθελε η ΕΛΑΣ για να ξεκινήσει τις επιστροφές και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία 15 με 20 Μαΐου.

Επανέλαβε πως, η δομή είναι για 500 θέσεις και στο ποσό των 4,5 εκ. που έχει προβλεφθεί και αναφέρεται αναλυτικά στο ΦΕΚ, συμπεριλαμβάνονται – εκτός της κατασκευής – και τα λειτουργικά έξοδα, ήτοι, καθαρισμός, σίτιση, ιατρική περίθαλψη, κ.ά., ακόμα και η ενισχυτική της ΕΛΑΣ.

Απαντώντας δε, στην ερώτηση εάν είχε ένα μήνυμα να απευθύνει στους πολίτες της Κω, ποιο θα ήταν αυτό, είπε: «Οι πολίτες της Κω, εμένα προσωπικά στις δύσκολες στιγμές που πέρασε το νησί σας, με υποστήριξαν με ότι μέσο διέθεταν. Αυτό που θα τους έλεγα είναι πως ό,τι έχω πει μέχρι σήμερα, αυτό και έχει γίνει. Τους ευχαριστώ και για την κατανόηση και την υποστήριξη».

MARINA NEGROY - GIORGARAS STAVROS ASFALEIES

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΩ

Ο πληρέστερος επαγγελματικός κατάλογος για τo νησί της Κω!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ