Πολιτισμός Δευ 19 Σεπ 2016

Παρουσία του αν. Υπ. Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά τα εγκαίνια

 

 

 

«Άνοιγμα στην τοπική κοινωνία, στους κατοίκους και τους επισκέπτες αυτού του τόπου» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς το άνοιγμα του Μουσείου της Κω (Κυριακή 18/9/2016) έπειτα από 5 χρόνια διακοπής της λειτουργίας του για την ριζική ανακαίνισή του, αναφέρει ρεπορτάζ της aegeanews.gr.

Το αποτέλεσμα κρίνεται απ' όλους όσους παραβρέθηκαν, ως ιδιαίτερα εντυπωσιακό.

Αρχικά, τελέστηκε Αγιασμός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ και ακολούθησε η ομιλία του Υπ. Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά ο οποίος και το εγκαινίασε κόβοντας (από κοινού με τους Γ. Χατζημάρκο - Γ. Μαχαιρίδη) την κορδέλα στην είσοδο του ανακαινισμένου κτηρίου. 

«Σε ένα σημείο συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών, με ανθρώπους δυστυχισμένους και κατατρεγμένους, τους οποίους συναντούμε και σήμερα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο κ. Μπαλτάς.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γ. Χατζημάρκου ο οποίος τόνισε ότι, παρά την έλλειψη πόρων, με μόνα διαθέσιμα τα ευρωπαϊκά κονδύλια, έγινε κατορθωτό το συγκεκριμένο έργο, το οποίο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ από την προηγούμενη Περιφ. Αρχή (παρών ήταν επίσης ο πρ. περιφερειάρχης Γ. Μαχαιρίδης) και ολοκληρώθηκε από τη σημερινή. Το έργο «Αποκατάσταση - Eπανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Κω» εκτελέστηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και νήσων Αιγαίου 2007–2013.

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η αναφορά του Γ. Χατζημάρκου στη δύσκολη κατάσταση που βίωσε πέρσι το νησί της Κω με το μεταναστευτικό/προσφυγικό, τις συνέπειες του οποίου πληρώνει μέχρι σήμερα. Αξιοσημείωτη ακόμη η επισήμανσή του προς τον Υπουργό για τους εγκαταλελειμμένους και χορταριασμένους αρχαιολογικούς μας χώρους... ώστε να υπάρξει σχετική μέριμνα.

Τέλος, εκ μέρους της εφορείας αρχαιοτήτων Δωδ/σου η προϊσταμένη Μ. Μιχαηλίδου συνοδευόμενη από τον πρ/μενο νεοτέρων μνημείων, Γ. Καρυδάκη, έκαναν μια πολύ κατατοπιστική παρουσίαση των εργασιών που εκτελέστηκαν, καθώς και του περιεχομένου  των  εκθεμάτων που εμπλούτισαν εντυπωσιακά τις προθήκες, τόσο του ισογείου όσο και του ορόφου του μουσείου.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων, οι Βουλευτές Δ. Γάκης και Η. Καματερός, ο Δήμαρχος Κω Γ. Κυρίτσης, ο Έπαρχος Γ. Χαλκιδιός, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, ο Πρόεδρος του ΔΣ Κω, ο Α. Παυλίδης, Δημοτικοί, Περιφερειακοί σύμβουλοι, η Μ. Ιατρίδη, ο Χ. Κόκκινος, ο Β. Χατζηγιακουμής, ο Θ. Νικηταράς, ο Β. Ξυπολιτάς, Κώοι της διασποράς και πολλοί συμπολίτες μας.

Η τελετή έκλεισε με  μουσική εκδήλωση εντός του Αρχαιολογικού Μουσείου σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τίτλο «Η Ωδή του Ανακρέοντα». Αναγεννησιακή μουσική σε αρχαίους ελληνικούς και αγγλικούς στίχους με τους: Σταμάτη Παυλούς κόντρα τενόρο και  Στάθη Σκανδαλίδη στο Αναγεννησιακό λαούτο.

Ιστορικά στοιχεία

Πρόκειται για ένα σημαντικότατο έργο πολιτισμού, κόσμημα για την Κω, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, το οποίο παραδίδεται πλήρως ανακαινισμένο και υπερσύγχρονο, ακριβώς 80 χρόνια από την ανέγερση του κτιρίου, που χτίστηκε το 1936 από τους Ιταλούς, προκειμένου να στεγάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα του νησιού και κοσμεί την πλατεία στην καρδιά του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης της Κω, αναφέρει σχετικό δελτίο τύπου της περιφέρειας. Το έργο «Αποκατάσταση – Eπανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Κω» εκτελέστηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και νήσων Αιγαίου 2007–2013, όπου εντάχθηκε το 2011 με προϋπολογισμό 2,3 εκ. ευρώ,  καθώς η απουσία έργων συντήρησης τα προηγούμενα χρόνια είχε αφήσει εμφανή τα σημάδια της φθοράς του χρόνου πάνω στο μνημείο.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφές που διεξάγονται στο νησί από τις αρχές του αιώνα μέχρι σήμερα, κυρίως από τους αρχαιολογικούς χώρους της Αγοράς και το Δυτικό αρχαιολογικό χώρο, καθώς και από μεμονωμένα μνημεία, όπως το Βωμό του Διονύσου, το Ωδείο και τη Ρωμαϊκή Οικία (Casa Romana). Η έκθεση των γλυπτών που λειτουργεί σήμερα στο Μουσείο συγκεντρώνει έργα που χρονολογούνται από τα ελληνιστικά έως τα υστερορρωμαϊκά χρόνια και αποσκοπεί να παρουσιάσει στο ευρύτερο κοινό τα σημαντικότερα έργα της γλυπτικής που προέρχονται από την Κω.

Λόγω της προνομιακής του θέσης, ανάμεσα στους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης και σε μικρή απόσταση από το λιμάνι, αποτελεί την αφετηρία για τους αρχαιολογικούς περιπάτους στον γειτονικό μεγάλο αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Aγοράς και της συνοικίας του Λιμένος, στο Ιπποτικό κάστρο της Νεραντζιάς, στην αναστηλωμένη ρωμαϊκή οικία, το ρωμαϊκό Ωδείο και τον δυτικό αρχαιολογικό χώρο. Έτσι η επισκέψιμότητά του ήταν μεγάλη, παρά το γεγονός ότι δεν είχε ανακαινισθεί, κατέχοντας μάλιστα τη 10η θέση σε ολόκληρη την χώρα.

Το έργο ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2011 με την ασφαλή απομάκρυνση και φύλαξη των εκθεμάτων, συνεχίστηκε με την αποκατάσταση του κτιρίου και τη βελτίωση των υποδομών του και ολοκληρώθηκε με την προμήθεια προθηκών και τη συντήρηση και επανέκθεση των αγαλμάτων και των πολυάριθμων ευρημάτων πριν λίγους μήνες. Με την επανέκθεση στο ισόγειο και την παρουσίαση των νέων θεματικών ενοτήτων στον όροφο δίνεται μια πληρέστερη και μεστή εικόνα όλης της προϊστορίας και της ιστορίας του τόπου. Το νέο μουσείο σε ένα συνεχή διάλογο με τους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού και τις επιγραφικές μαρτυρίες πλαισιώθηκε με σημαντικά νέα ευρήματα από τις πολυάριθμες ανασκαφές της Εφορείας που βρίσκονταν συσσωρευμένα σε αποθηκευτικούς χώρους.

 

(φωτογραφίες: www.aegeanews.gr)

 

MARINA NEGROY - GIORGARAS STAVROS ASFALEIES

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΩ

Ο πληρέστερος επαγγελματικός κατάλογος για τo νησί της Κω!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ