60ντάρηδες και 60ντάρες έφηβοι...., με όνειρα. Ανάμεσα στις πολλές ανατροπές της αλλοπρόσαλλης εποχής μας, αυτή των ηλικιακών διαχωρισμών είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Από μια άποψη θα έλεγε κανείς ότι η ωριμότητα παίρνει το αίμα της πίσω και μάλιστα επιθετικά! Τα 90 είναι τα νέα 70, που είναι τα νέα 50, που είναι τα νέα 30....., ή κάπως έτσι. Ο τοίχος που διαχώριζε τις ηλικίες, με τάξη η καθεμιά στο ράφι της (από δω οι νέοι, λίγο πιο πάνω οι μεσήλικες και πάνω-πάνω οι παππούδες), αλλού η τρέλες της νιότης και αλλού η σοφία των γκρίζων μαλλιών που έτσι κι αλλιώς τείνουν προς εξαφάνιση από τις ξανθές βαφές και τις ανταύγιες, γκρεμίστηκε με πάταγο.

Η επιστήμη και η τεχνολογία προσπαθούν και συμμετέχουν σε αυτή τη νέα μαθηματική ακολουθία ως εξής, προσθέτουν δόντια και μαλλιά, αφαιρούν χρόνια, ανορθώνουν, επιμηκύνουν, συσφίγγουν και γενικά αφήνουν ελάχιστες πρωτοβουλίες στον “πανδαμάτορα” χρόνο ο οποίος όμως έχει πάντα την τελευταία λέξη. Ηλικία βέβαια είναι ο τρόπος που σκέφτεται κάποιος και το εύρος του μυαλού του παρά οι ρυτίδες, τα ρούχα και τα κιλά.

Εκτός από αυτή την άποψη υπάρχει και η αντίθετη όπου σύμφωνα με αυτήν οι ρυτίδες αποτελούν ένδειξη όχι μόνο του χρόνου που περνάει αλλά και της ανικανότητας να παραμείνει ο άνθρωπος παραγωγικός, δημιουργικός και χρήσιμος. Με άλλα λόγια πολλές γυναίκες άνω των 40 βιώνουν έναν ιδιότυπο ρατσισμό, τον λεγόμενο αποκλεισμό της ρυτίδας.

Σύμφωνα με προβλέψεις, οι άνθρωποι που γεννιούνται σήμερα έχουν μεγάλες πιθανότητες να φτάσουν κοντά στα 100 χρόνια ζωής. Ήδη οι κλασικές τρεις ηλικίες (με τρίτη τα γηρατειά), έχουν γίνει τέσσερεις και σύντομα δεν θα φτάνουν κι αυτές. Οι αλλαγές στο πως βλέπουμε το θέμα της ηλικίας είναι τεράστιες, αλλά τα διλήμματα που θέτει το πέρασμα του χρόνου μάλλον θα παραμείνουν διαχρονικά........ ακόμα κι αν στο μέλλον οι τούρτες γενεθλίων θα μοιάζουν με πολύφωτα!!!!.

MARINA NEGROY - GIORGARAS STAVROS ASFALEIES

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΩ

Ο πληρέστερος επαγγελματικός κατάλογος για τo νησί της Κω!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ