Αν υπάρχει κάτι για χάρη του οποίου μια γυναίκα οφείλει να μην εγκαταλείπει τα όπλα, αυτό είναι η νεανική επιδερμίδα. Στη διαρκή μάχη για αντιγήρανση υπάρχουν κανόνες και στρατηγικές. Το σημαντικότερο βέβαια είναι κάθε γυναίκα να ξέρει να αναγνωρίζει τις φθορές που έχει δημιουργήσει κάθε προηγούμενη εποχή και να προστατευθεί από εκείνες που θα φέρει η επόμενη.

 Αυτή η περίοδος, λίγο μετά το καλοκαίρι και λίγο πριν το χειμώνα, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για το σχεδιασμό μιας αποτελεσματικής αντιγηραντικής τακτικής. Το φθινόπωρο είναι η εποχή που τα κύτταρα της επιδερμίδας έχουν υποστεί σφοδρή επίθεση της ηλιακής ακτινοβολίας. Περισσότερη ξηρότητα, εμφανέστερες ρυτίδες, κάποια πιο έντονα καφέ στίγματα είναι τα συνηθισμένα συμπτώματα στο δέρμα μας.

 Το φθινόπωρο επίσης, με δεδομένη τη σαφώς μικρότερη έκθεση στον ήλιο, αποτελεί την ιδανική εποχή για επούλωση, θρέψη και ανανέωση της επιδερμίδας έτσι ώστε προστατευμένη να αντιμετωπίσει τις πιο δύσκολες επιπτώσεις του επερχόμενου χειμώνα. Τώρα η θερμοκρασία είναι σε κανονικά επίπεδα, η υγρασία του περιβάλλοντος ευνοϊκή και στους εσωτερικούς χώρους τα θερμαντικά σώματα και τα συστήματα ψύξης κλειστά.

 Καθαριστικό, ενυδατική κρέμα, αντηλιακό και μια ακόμα φόρμουλα που δραστηριοποιείται τη νύχτα, αντιοξειδωτικά, ρετινόλη ή συνδυασμός αυτών πρέπει να γίνουν η καθημερινή ρουτίνα. Η φθορά του κολλαγόνου ξεκινά πριν τα 30 και η πιο πρόσφορη μέθοδος ανανέωσης του είναι η συστηματική χρήση των παραπάνω συστατικών όπως επίσης και της βιταμίνης C, των ΑΗΑ και πεπτιδίων. Η βιταμίνη Α θεωρείται υπερόπλο και πραγματική πηγή ανανέωσης του κολλαγόνου όμως απαιτείται προσοχή στις δόσεις, τη συχνότητα και την αντοχή της επιδερμίδας σ’ αυτήν.

 Τέλος ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε το σώμα μας έχει αντίκτυπο και στην νεανικότητα της επιδερμίδας μας. Υγιεινή διατροφή, περισσότερος ύπνος, διακοπή του καπνίσματος και φυσική άσκηση αποτελούν πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσουμε τώρα το φθινόπωρο. Η πρόληψη των φθορών του δέρματος είναι πιο ανώδυνη απ’ ότι η θεραπεία τους και εξαρτάται από τον συνδυασμό σώματος και μυαλού για την υιοθέτηση συνηθειών που νικούν το χρόνο.

MARINA NEGROY - GIORGARAS STAVROS ASFALEIES

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΩ

Ο πληρέστερος επαγγελματικός κατάλογος για τo νησί της Κω!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ