Η Άποψή μας Σαβ 28 Φεβ 2015

Το νέο υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, δεν τον γνωρίζουμε. Εννοούμε, δεν γνωρίζουμε το έργο του γιατί είναι πολύ «φρέσκος» στα υπουργικά έδρανα. (Με την ευκαιρία, του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση από την πρόσφατη περιπέτεια με την υγεία του).

Όμως, μας εξέπληξε δυσάρεστα το γεγονός ότι, ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο για την «πρωτοβουλία του» να αναλάβει η περιφέρεια «το κόστος χορήγησης επιδόματος στους γιατρούς που θα θελήσουν να έρθουν στα νησιά για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, επιδιώκοντας αυτό να λειτουργήσει ως κίνητρο». Και λέμε «δυσάρεστα» διότι θα περιμέναμε, αυτές τις Υπηρεσίες προς τον πολίτη να τις προσφέρει το ίδιο το κράτος και όχι να τις πληρώνουν οι τοπικές κοινωνίες.

Να σημειώσουμε εδώ ότι, αυτή η υπόθεση είναι το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη του περιφερειακού συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα 2 του Μάρτη.

Εάν το κράτος, λοιπόν, δεν εισέπραττε από τους εργαζόμενους φόρους και για την υγεία, τότε θα είχε κάθε δικαίωμα να απαιτήσει να πληρώνουν οι ίδιοι γιατρούς και φάρμακα. Τότε βέβαια, θα είχαμε άλλου είδους «δημοκρατία» και όχι τούτη που εφαρμόζεται… Και σαφώς, δεν θα μιλάγαμε για ένα κράτος πρόνοιας, δικαίου, ισονομίας, ισοπολιτείας και όλα αυτά τα μελό (δυστυχώς, εκεί έχουμε φτάσει… Να κλαψουρίζουμε για αυτονόητα και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα!!!).

Στη χώρα μας όμως, η δωρεάν παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αποτελεί εδώ και κάμποσα χρόνια, ανέκδοτο. Με τη σημερινή δε «συμφωνία» της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να «πριμοδοτούν» οι πολίτες τους γιατρούς, η κατάσταση ξεφεύγει από το επίπεδο του ανεκδότου και αγγίζει τα όρια της παράνοιας.

Αυτά, όσον αφορά στο «θεωρητικό» σκέλος της υπόθεσης.

Ας έρθουμε και στο πρακτικό.

Κατηγορούσαμε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις για ανεπάρκεια  και όχι αδίκως. Δεν είχαν «καταφέρει» επί χρόνια πολλά, να καλύψουν τα ιατρικά κενά και μάλιστα σε τομείς νευραλγικούς, όπως λ.χ. τη θέση Παιδιάτρου στο νοσοκομείο μας και όχι μόνο… Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι, δεν πρόκειται για ανεπάρκεια, αλλά για πολιτική επιλογή. Όποια όμως «ερμηνεία» και αν διαλέξουμε, το γεγονός παραμένει το ίδιο και το αυτό. 

Σήμερα, με μία «αριστερή» κυβέρνηση στο τιμόνι της χώρας, θα περίμενε κανείς να αλλάξει αυτή η… τακτική. Διότι, περί τακτικής πρόκειται. Δηλαδή, όλοι οι προηγούμενοι, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα για να πληρώνουν τα τεράστια χρέη που οι ίδιοι δημιούργησαν (αυτή ήταν η αιτιολογία…), έκαναν περικοπές του τρόμου ακόμα και από την Υγεία. Τακτική για την οποία δέχονταν σφοδρότατη επίθεση από τους σημερινούς ηγεμόνες. Φευ!!! Τα πρώτα «σημάδια» δείχνουν ότι, «όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν».

Ας μας συγχωρήσει ο κ. Κουρουμπλής για την αυστηρή μας κριτική, αλλά νισάφι!!!

Εάν πιστεύει σε αυτές τις πολιτικές, τότε μόνο «αριστερός» δεν είναι. Όσο για το «ευχαριστήριο», το αφήνουμε ασχολίαστο…

Κατά την άποψή μας, ο υπουργός Υγείας έκανε γκάφα ολκής. Ελπίζουμε να αναθεωρήσει. Ελπίζουμε οι σύμβουλοί του να είναι άνθρωποι συνετοί και με γνώση του θέματος «Υγεία». Και βέβαια, η αρχή να γίνει με την αύξηση κονδυλίων για την υγεία και με μέτρα υπέρ των πολιτών που θα λάβει το ίδιο το υπουργείο και όχι οι τοπικές κοινωνίες. Αρκετά προβλήματα και βάρη έχουν οι πολίτες, ας μην τους προστεθούν κι άλλα.

Εν κατακλείδι: Έχουμε την αίσθηση πως πρόκειται για «επικίνδυνες επί χάρτου ασκήσεις». Ας μας συγχωρήσει ο νέος υπουργός για την αυστηρή μας κριτική. Την κάνουμε γιατί, όπως λέει ο σοφός μας λαός «όποιος καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι» ή «η καλή μέρα, απ’ το πρωί φαίνεται».

Να ελπίσουμε ότι, δεν θ’ αναγκαστούμε να… φυσήξουμε το γιαούρτι ή ότι, «το καλό το πράγμα αργεί να έρθει;;». 

MARINA NEGROY - GIORGARAS STAVROS ASFALEIES

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΩ

Ο πληρέστερος επαγγελματικός κατάλογος για τo νησί της Κω!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ