Η Άποψή μας Δευ 16 Μαρ 2015

Αν η RYANAIR ήταν πρόσωπο υπαρκτό και όχι επωνυμία εταιρείας ή θα ήταν φυλακή ή θα είχε… αγιοποιηθεί. Φυλακή θα ήταν για τα όσα της προσάπτουν (και δεν είναι όλοι ανταγωνιστές…), ενώ θα έμπαινε στο «πάνθεον» των αγίων, εκ του γεγονότος πως προσπαθεί να μας πείσει ότι, εργάζεται για το «καλό» μας.

Ασχολούμαστε σήμερα με αυτό το θέμα (και είναι η πρώτη φορά), γιατί εκτιμούμε πως, ο κόμπος της κοροϊδίας έχει φτάσει στο χτένι.

Ναι, επί χρόνια οι τοπικές κοινωνίες, είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω του κράτους, επιδοτούν τόσο αεροπορικές εταιρείες όσο και τουρ οπερέιτορ. Δίνουν χρήματα – μέσω συμφωνιών εννοείται, αλλά ενίοτε και κάτω απ’ το τραπέζι – προκειμένου να μας στέλνουν κόσμο.

Είναι απαραίτητες οι συμφωνίες με τις εταιρείες χαμηλού κόστους για να γεμίσουν οι κλίνες, μας λένε οι ειδικοί. Δηλαδή, προκειμένου να γεμίζουν τα ξενοδοχεία με κόσμο, «φέρνουμε ό,τι να ‘ναι», όπως ισχυρίζεται η αντίπερα όχθη.

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.

Επιλέξαμε ως προορισμός τον μαζικό τουρισμό. Για χάρη του, χτίσαμε παραλίες, λόγους και πεδιάδες. Γεμίσαμε μπετόν και συνεχίζουμε…

Αποτέλεσμα, η προσφορά με τη ζήτηση να βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση με την πρώτη στα πρόθυρα νευρικής κρίσης (χιλιάδες οι άδειες κλίνες κάθε χρόνο, οι οποίες – παραδόξως – αυξάνουν…) και τη δεύτερη να παίζει με τα νεύρα μας.

Ουδέποτε αξιοποιήσαμε τα περιβόητα «συγκριτικά μας πλεονεκτήματα», για τα οποία έχουν γίνει συνέδρια επί συνεδρίων. Στις εκθέσεις ιδεών παίρνουμε άριστα. Στην υλοποίησή τους έχουμε μείνει μετεξεταστέοι.

Σήμερα, λοιπόν, παρά το γεγονός ότι, πάνω από μία 15ετία μιλάμε για κορεσμό (έχουν γίνει ΚΑΙ μελέτες!!!), συζητάμε για το πώς θα αναστρέψουμε την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού (και εδώ υπάρχουν μελέτες…) και κυρίως, για το πώς θα φέρουμε «ποιοτικό τουρισμό» (!!!) όπερ μεθερμηνευόμενο σημαίνει λεφτά στην αγορά που με τη σειρά του σημαίνει καλύτερο βιοτικό επίπεδο για τους κατοίκους του νησιού μας, τι καταφέρανε οι «εγκέφαλοι» περί το τουριστικό γίγνεσθαι; Μια τρύπα στο νερό. Κάθε χρόνο και χειρότερα. Οι αριθμοί ευημερούν, οι άνθρωποι δυστυχούν.

Και δεν φτάνει αυτό, αλλά οι τοπικές μας «κυβερνήσεις» κινούνται και «χορεύουν» ακριβώς πάνω σε αυτούς τους παράλογους ρυθμούς. Εξακολουθούν να δίνουν ιδιαίτερο βάρος στις τουριστικές εκθέσεις (οι ίδιοι οι παράγοντες του τουρισμού λένε εδώ και χρόνια ότι, αφενός είναι ξεπερασμένος τρόπος διαφήμισης, αφετέρου πως αποτελεί ένα μικρό κομμάτι της πίτας της προβολής του τόπου μας) και κυρίως, δεν δείχνουν καμία διάθεση να αλλάξουν το… τροπάριο. Δηλαδή, να αξιοποιήσουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα (και είναι πολλά) και κυρίως, να αλλάξει η νοοτροπία μας.

Το να φτάνουμε στο σημείο να τσακώνονται αναμεταξύ τους οι παρατάξεις για το ποια φέρθηκε καλύτερα στην RYANAIR, ε, πάει πολύ!!! Είναι μικροπολιτική και κατάντια.

Υπάρχει όμως ακόμα μία παράμετρος, η οποία κατά την άποψή μας, είναι πολύ σημαντική και την οποία οι τοπικές μας διοικήσεις επί χρόνια «ξεχνούν»: Παίρνεις ό,τι δίνεις (δεν εννοούμε χρήματα…). Αυτό αφορά ΚΑΙ στον μαζικό τουρισμό. Υπάρχουν τουριστικές περιοχές της χώρας μας που έχουν «αξιοποιήσει» αυτού του είδους τον τουρισμό, αλλά, με περισσή αξιοπρέπεια. Δεν «ξεπουλάνε» τον τόπο τους όσο – όσο. Βάζουν όρια, επιβάλουν κανόνες. Δεν διακατέχονται από αυτή την ομολογουμένως αψυχολόγητη ανασφάλεια. Γνωρίζουν την αξία του τόπου τους, την διαπραγματεύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στο τέλος κερδίζουν. Και το «κέρδος» δεν περιορίζεται μόνο στα οικονομικά οφέλη…

Δεν είμαστε «ειδικοί περί τον τουρισμό». Απλά διαθέτουμε κοινή λογική και κυρίως  αγάπη και σεβασμό για τη γη που φιλοξενεί σήμερα εμάς και αύριο τα παιδιά μας.

Επιτέλους, λίγη περισσότερη υπερηφάνεια.   

 

 ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΑΘΜΟΣ"

 

 

MARINA NEGROY - GIORGARAS STAVROS ASFALEIES

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΩ

Ο πληρέστερος επαγγελματικός κατάλογος για τo νησί της Κω!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ