Η Άποψή μας Σαβ 4 Απρ 2015

Το ότι, η εποχή που ζούμε μοιάζει με «κόρη αλλοπαρμένη», δεν αμφισβητείται μετά από ολιγόλεπτη σκέψη. Καθημερινά είναι τα «στοιχεία» που ενισχύουν αυτή την – ας την πούμε – παραδοχή. Ένα από αυτά, είναι και η εκτίμηση της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά, η οποία, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της σε διεθνές συνέδριο Τουρισμού Υγείας που διεξήχθη στην Αθήνα, αναφέρθηκε στις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα.

Μέχρι εδώ, ουδέν… μεμπτόν. Ζητούμενες έτη πολλά οι περιβόητες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, μεταξύ των οποίων και η ιατρική. Μακάρι κάποια στιγμή τα ευχολόγια και η θεωρία να γίνουν πράξη.

Όμως, προχωρώντας παραπέρα η κα Κουντουρά, είπε το εξής αμίμητο: «Η υψηλή εξειδίκευση του επιστημονικού δυναμικού και οι πολλές και επαρκείς υποδομές που διαθέτουμε και η ποιότητα των υπηρεσιών μας μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού». Κανείς δεν αμφιβάλει για την «υψηλή εξειδίκευση του επιστημονικού δυναμικού». Τουναντίον, είμαστε υπερήφανοι όχι μόνο για τις ικανότητες της πλειονότητας των γιατρών μας, αλλά και για την ιώβεια υπομονή τους (ενίοτε δύναται να χαρακτηριστεί και ως … αναισθησία) να δέχονται να εργάζονται κάτω από τριτοκοσμικές συνθήκες.

Και εκεί θέλουμε να εστιάσουμε: στις τριτοκοσμικές συνθήκες. Αυτό φαίνεται να μην το γνωρίζει η υπουργός, διότι, εάν το γνώριζε, εκτιμούμε πως δεν θα μιλούσε για «πολλές και επαρκείς υποδομές που διαθέτουμε», ούτε για «ποιότητα των υπηρεσιών μας». Εκτός κι αν το γνωρίζει, αλλά διεθνές συνέδριο ήταν αυτό… ε, ας βάλει μπόλικη «σάλτσα» μπας και πείσει τους κουτόφραγκους. (Παρένθεση: Την ομιλία της δεν την παρακολούθησε κανένας Έλληνας γιατρός και δει της περιφέρειας; Κλείνει η παρένθεση).

Διαβάζοντας τη συνέχεια της ομιλίας της, όπως αυτή δημοσιεύτηκε σε αθηναϊκά ΜΜΕ, διαπιστώνει κάποιος ότι, έχει κάποια βάση. Είπε το εξής: «… σκοπός του υπουργείου είναι η Ελλάδα, με μια εθνική στρατηγική τουρισμού, να καθιερωθεί στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας τουριστικής σκηνής και σε αυτή την κατεύθυνση ο τουρισμός υγείας με την σύμπραξη των φορέων των ιατρικών και ξενοδοχειακών υπηρεσιών να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης». Με λίγα λόγια, η κα Κουντουρά όταν λέει «υποδομές», δεν εννοεί τα νοσοκομεία και δει τα περιφερειακά, αλλά «φορείς» και «ξενοδοχεία». Δηλαδή, τις ιδιωτικές δομές υγείας – μερικές υπάρχουν και στην Κω – οι οποίες λειτουργούν μόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Δεν θα σχολιάσουμε περαιτέρω τις δηλώσεις – απόψεις της υπουργού. Δεν χρειάζεται. Εμείς εδώ στην Κω – όπως εκτιμούμε πως θα συμβαίνει και σε άλλες τουριστικές περιοχές – γνωρίζουμε την «τουριστική ιατρική» και τους «τουριστογιατρούς». Όπως επίσης γνωρίζουμε την αποδόμηση του νοσοκομείου μας. Αλλά αυτό φαίνεται δεν «μετράει» στον τουρισμό. Το γεγονός ότι, οι μόνιμοι κάτοικοι ταλαιπωρούνται και η ανασφάλειά τους έχει χτυπήσει κόκκινο από τις «υποδομές υγείας», εξακολουθεί να αφήνει αδιάφορους τους καρεκλοκένταυρους των Αθηνών. 

Μήπως να γίνουμε όλοι… τουρίστες;;

Υ.Γ.: Λέτε να φτάσει μέχρι τα αφτιά της υπουργού η φωνή απόγνωσης των εργαζόμενων στο νοσοκομείο μας;; Χλωμό.

Σημείωση: Η σημερινή μας Άποψη, δεν έχει να κάνει με τη διάδοση της Ιπποκρατικής Ιδέας, την οποία επικροτούμε και βέβαια, αναμένουμε. Άλλωστε, μία τέτοια Ιδέα, δεν είναι δυνατόν να έχει σχέση με τον ιατρικό τουρισμό που εννοεί η κα Κουντουρά. Ελπίζουμε να γίνει κατανοητό αυτό.

MARINA NEGROY - GIORGARAS STAVROS ASFALEIES

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΩ

Ο πληρέστερος επαγγελματικός κατάλογος για τo νησί της Κω!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ