Η Άποψή μας Σαβ 4 Απρ 2015

Ένα μείζον θέμα που άπτεται τόσο των οικονομικών των δήμων όσο και της κοινωνικής τους πολιτικής, η οποία – δυστυχώς – είναι απόλυτα συνδεδεμένη και εναρμονισμένη με το «άρμα» της πολιτικής «γραμμής» των εκάστοτε κυβερνήσεων είναι αυτό της «εκμετάλλευσης παραλιών».

Για να γίνει κατανοητό το τι εννοούμε και κατ’ επέκταση ποια είναι η επί του θέματος άποψή μας, ας θυμηθούμε πώς ξεκίνησε η διάθεση τμημάτων παραλίας για εκμετάλλευση σε πολίτες. Ξεκίνησε ως προσφορά προς απόρους συμπολίτες μας και άτομα με ειδικές ανάγκες. Όντας άνεργοι (οι μεν) και μη έχοντας τη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε άλλη εργασία (οι δε), τους δινόταν η ευκαιρία να «βγάλουν ένα μεροκάματο» τους καλοκαιρινούς μήνες, έναντι ενός ευτελούς (τότε) αντιτίμου. Ήταν όντως μια «κίνηση» με έντονο «άρωμα» κοινωνικής προσφοράς.

Δυστυχώς όμως, στη χώρα μας ό,τι «αρχίζει ωραίο, τελειώνει με πόνο». Αλματώδης η άνοδος του τουρισμού και η όρεξη για αύξηση κερδών, τόσο από την πλευρά του δήμου (και γενικότερα των τουριστικών δήμων) όσο και από την πλευρά τουριστικών επιχειρήσεων (ξενοδοχείων, εστιατορίων, καφέ, κ.λ.π.) άνοιξε.  Αποτέλεσμα; Η ενδεδυμένη τον μανδύα της κοινωνικής πολιτικής δράση, κατέληξε σε «πανηγύρι» πελατειακών σχέσεων. Απέκτησαν «προτιμησιακό δικαίωμα» (!!!) στις παραλίες όλες οι παρά θιν’ αλός τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ παρεισέφρησαν και οι «κολλητοί» της εκάστοτε τοπικής εξουσίας. Ούτε λόγος για μη έχοντες και «ευπαθείς ομάδες» πολιτών…

Με την πάροδο των χρόνων και ενώ υποτίθεται η (εκάστοτε) δημοτική αρχή έθετε όρους στους εκμεταλλευτές (αριθμό ομπρελών, ειδικές κατασκευές, κενά, καθαριότητα, κ.α.), φτάσαμε στο σημείο να αναζητούμε κενή ομπρελών παραλία στο νησί, αφού κάθε χρόνο προστίθενται κι άλλες… Και ακόμα χειρότερα, παρατηρούμε το «φαινόμενο» κάποιοι «έξυπνοι» επιχειρηματίες να κλείνουν διόδους προς τη θάλασσα, οικειοποιούμενοι ακόμα και οικόπεδα δημοτικά ή του δημοσίου. Μερικοί δε, με περισσό θράσος, δημιουργούν και ιδιωτικές μαρίνες… Και όλα αυτά, χωρίς ίχνος ελέγχου από την πλευρά της δημοτικής αρχής ή έστω οποιασδήποτε άλλης «αρχής» έχει τούτο το δικαίωμα.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα ποιο τραγικό. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι μεγάλες οφειλές προς το δήμο, αυτές που «ανακυκλώνονται» κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό και είναι πολλά εκατομμύρια ευρώ, προέρχονται από την εκμετάλλευση των παραλιών. Δηλαδή, οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι επιχειρηματίες. Οικονομικά εννοούμε διότι, πολιτικά (πελατειακές σχέσεις), κερδισμένες βγαίνουν και οι δημοτικές μας αρχές.

Σαφώς και ανάμεσα στους εκμεταλλευτές παραλιών υπάρχουν και μεροκαματιάρηδες ή συμπολίτες – επιχειρηματίες με συνείδηση, αλλά είναι μετρημένοι στα δάχτυλα… Απλά, κάνουν την διαφορά στον κανόνα.

Κατά την άποψή μας, οι παραλίες πρέπει να είναι ελεύθερες για όλους τους πολίτες. Μέρος τους δύναται να εκμεταλλευτεί ο δήμος, αλλά αποκλειστικά για κοινωνικούς σκοπούς, όπως αυτοί που προαναφέραμε ή εξειδικευμένα όπου αυτό απαιτείται. Μέρος τους όμως και όχι συλλήβδην.

Δεν είμαστε σε θέση να προδικάσουμε την τελική έκβαση της υπόθεσης, δηλαδή το τι θα αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας στις 3 Ιουνίου. Πάντως, θεωρούμε πως, η πρώτη απόφασή του να βάλει «φρένο» στα συναρμόδια υπουργεία για «μαζική παραχώρηση της χρήσης  αιγιαλού και παραλίας» στους δήμους της χώρας, είναι προς την σωστή κατεύθυνση, άσχετα εάν κάποιοι υποστηρίζουν – ανοήτως κατ’ εμάς -  ότι, η εν λόγω απόφαση είναι «βόμβα» για την τουριστική ανάπτυξη.

Κατά την άποψή μας, η παραχώρηση τμήματος παραλίας πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση και ύστερα από ενδελεχή μελέτη της διοίκησης, στηριζόμενη σε δύο βασικά κριτήρια: α) την οικονομική κατάσταση του εκμεταλλευτή και β) την προστασία του οικοσυστήματος.

Οφείλουμε να δώσουμε ένα τέλος στην επικρατούσα στρεβλή άποψη «γη και ύδωρ» στον τουρισμό. Οφείλουμε από σεβασμό στον εαυτό μας και στις επόμενες γενιές, να διαχωρίσουμε τη σημασία της έννοιας «φιλοξενία» από αυτήν της «δουλοπρέπειας». Η πρώτη περικλείει αξιοπρέπεια, η δεύτερη ραγιαδισμό.

 

MARINA NEGROY - GIORGARAS STAVROS ASFALEIES

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΩ

Ο πληρέστερος επαγγελματικός κατάλογος για τo νησί της Κω!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ