Η Άποψή μας Δευ 12 Οκτ 2015

Τα (αρκετά) τελευταία χρόνια, το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, αποτελεί ένα από τα «αγαπημένα» θέματα των τοπικών βουλευτών και λοιπών πολιτικών (δημάρχων, περιφερειαρχών), αλλά και άλλων φορέων (λ.χ. ΕΒΕΔ).

Ο πάνσοφος λαός μας λέει πως, όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Ήτοι, όλοι γνωρίζαμε πως, κάποια στιγμή θα βρουν το θάρρος (θράσος κατά πολλούς…) να προχωρήσουν. Ε, λοιπόν, το βρήκαν. Είναι πλέον θέση των «εταίρων» μας και ως τέτοια, τι να κάνει μία κυβέρνηση και μάλιστα κυβέρνηση μιας μικρής και καταχρεωμένης χώρας; Υποκύπτει στις πιέσεις, με βαριά καρδιά.

(Παρένθεση: Αλήθεια, πόσες φορές τα (αρκετά) τελευταία χρόνια έχουμε ακούσει πολιτικούς να μας λένε με ύφος περίλυπο και το δάκρυ έτοιμο να κατρακυλήσει στο μάγουλο ότι «λυπούνται για τις αποφάσεις που λαμβάνουν, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος;;;». Κλείνει η παρένθεση).

Πάπαλα, λοιπόν, οι μειωμένοι συντελεστές σε 6 νησιά και μέσα στον επόμενο χρόνο, θα επεκταθεί σε όλα τα υπόλοιπα.

Τι μας λέει η κυβέρνηση; Ότι, θα βρει «αντίβαρα», δηλαδή, θα σκεφτεί με ποιους τρόπους θα καλύψει τη χασούρα των νησιωτών.

Μάλιστα. Λαϊκιστί, «τα «πιάσαμε τα λεφτά μας» ή αλλιώς, «πιασ’ τ’ αυγό και κούρευτο».

Μας κοροϊδεύουν ασύστολα. Και οι πρωην και οι νυν. Αυτή είναι η άποψή μας και την τεκμηριώνουμε με το εξής απλό, αλούστατο σκεπτικό: Αφού γνώριζαν πως κάποια στιγμή οι μειωμένοι συντελεστές θα καταργηθούν, γιατί δεν φρόντισαν εγκαίρως να εφαρμόσουν αυτή τη ρημάδα τη νησιώτικη πολιτική; Μια πολιτική που μάλιστα έχει περαστεί και στο σύνταγμα;

Ψιλά γράμματα για το ελληνικό κατεστημένο, το οποίο εμείς οι πολίτες – αν και καταριόμαστε – αποδεχόμαστε και καταπίνουμε αμάσητο.

Και έρχονται σήμερα όλοι οι πρώην που «έστρωσαν το τραπέζι», να κατηγορήσουν τους νυν που «στρογγυλοκάθισαν». Εάν αυτό δεν είναι υποκρισία, τι είναι;

Έχουμε και λέμε, λοιπόν. Με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, πλήττεται βάναυσα η νησιώτικη οικογένεια, η νησιώτικη επιχείρηση, κύρια η μικρή. Ο ήδη πενιχρός προϋπολογισμός της, πέφτει στα τάρταρα. Και βέβαια, μην αφήνουμε εκτός του τουρισμό. Οι εκτιμήσεις των «ειδικών» λένε πως, τα νησιά μας θα βλέπουν τον Έλληνα τουρίστα με τα κιάλια.

Μέχρι οι «φωστήρες» μας να βρουν τα περιβόητα «ισοδύναμα», η τοπική οικονομία θα έχει τιναχτεί στον αέρα.

Σαφώς και δεν κινδυνολογούμε. Περιγράφουμε την κατάσταση που ήδη βιώνουμε. Μια κατάσταση που οι «εγκέφαλοι» της κυβέρνησης δεν γνωρίζουν λες και ζούμε σε διαφορετικές χώρες!!! 

Το τραγικό δε είναι ότι, και οι νησιώτες κυβερνητικοί βουλευτές προσπαθούν να μας πείσουν πως, ό,τι κάνουν, γίνεται για το καλό μας… Και για να μην γελιόμαστε, το αυτό θα έκαναν και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εάν ήταν το κόμμα τους κυβέρνηση. Με λίγα λόγια, οι κυβερνήσεις αλλάζουν, τα συνθήματα αλλάζουν, αλλά τα παλούκια μένουν.

Και για να τελειώνουμε με το σημερινό μας σημείωμα: Εάν του χρόνου τέτοια μέρα (δίνουμε ένα αρκετά μεγάλο χρονικό περιθώριο, όχι στην κυβέρνηση, αλλά στο νευρικό μας σύστημα…) έχει βρεθεί το «ισοδύναμο», τότε δεσμευόμαστε πως μέσα από αυτή τη στήλη θα ζητήσουμε ένα τεράστιο συγνώμη. Σε διαφορετική περίπτωση, το λιγότερο που οφείλουν να κάνουν οι τοπικοί μας κυβερνητικοί βουλευτές, θα είναι να υποβάλλουν την παραίτησή τους.

 

Σημείωση:

Οι τοπικοί κυβερνητικοί βουλευτές, δεν θα έχουν να δώσουν λόγο μόνο για το «ισοδύναμο» των καταργηθέντων μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ (δεν παίζει κανέναν απολύτως λόγο εάν δεν ισχύσει για την Κω), αλλά για μία σειρά ζητημάτων που καυτηρίαζαν και είχαν άποψη πριν αναλάβουν την εξουσία, όπως λ.χ. το μέγα θέμα της ρημαγμένης φροντίδας υγείας, το ασφαλιστικό και τη φοροδιαφυγή. Για να μην κάνουμε αναφορά στην αναδιάταξη εισοδημάτων, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ισονομία, ισοπολιτεία, κ.λ.π. κ.λ.π. κ.λ.π.    

 

MARINA NEGROY - GIORGARAS STAVROS ASFALEIES

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΩ

Ο πληρέστερος επαγγελματικός κατάλογος για τo νησί της Κω!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ