Η Άποψή μας Δευ 17 Οκτ 2016

«Από τι πάσχουμε στον τουρισμό;» το βασικό ερώτημα, με τη συνοδεία του υποερωτήματος: «Αφού η χώρα μας είναι “μοναδική”, γιατί δεν υπάρχει ένα σταθερό υπόβαθρο έτσι ώστε, εάν υπάρξει το οποιοδήποτε πρόβλημα να μην κινδυνεύσει η βασική υποδομή;». Και η απάντηση χιλιοειπωμένη: «Ο τουρισμός είναι σαν την κινούμενη άμμο. Είναι “εύθραυστο” προϊόν και ως τέτοιο, επηρεάζεται από το κάθε τι».

Θα ήταν αποδεκτή η απάντηση, εάν το «κάθε τι» αφορούσε σε πολέμους, σε τρομοκρατία και άλλα τέτοια ιδιαιτέρως σοβαρά γεγονότα, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε χώρες της γειτονιάς μας. Όμως, εάν δεν συμβαίνει τίποτα απ’ όλα αυτά, γιατί ο ελληνικός τουρισμός άγεται και φέρεται; Και δεν αναφερόμαστε στο περσινό καλοκαίρι, αλλά σε όλα τα χρόνια που ο τόπος μας είναι δεμένος στο τουριστικό άρμα.

Αν εξαιρέσουμε τα πρώτα χρόνια, τότε που γίνονταν τα πρώτα «βήματα» και οι επισκέπτες μας μάς επέλεγαν πραγματικά για να «ανακαλύψουν» το νησί μας, να γευτούν τις ομορφιές του και να απολαύσουν τις διακοπές τους, όλα τα επόμενα αυτό που ακούμε είναι ότι, «δεν υπάρχει εθνικός τουριστικός στρατηγικός σχεδιασμός» ο οποίος μας παίρνει μπάλα όλους…

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως, εμφανίζεται κατά καιρούς μια ραγδαία αύξηση σε αριθμούς, λόγω προβλημάτων γειτονικών χωρών. Βέβαια, μετρημένοι στα δάχτυλα είναι οι άνθρωποι του τουρισμού που το παραδέχονται. Συνήθως υποστηρίζουν πως αυτή η αύξηση οφείλεται σε δικές τους ενέργειες…

Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική. Σκέψεις που μας ταλανίζουν χρόνια γράφουμε στο χαρτί, με βασική αυτή που ήδη προαναφέραμε και η οποία συνοψίζεται σε δυο μόνο λέξεις: «τι πταίει;».

Απαντήσει υπάρχουν πολλές. Όπως πολλοί είναι και οι ιθύνοντες νοες, αυτοί που γνωρίζουν τα πάντα και έχουν λύσεις επίσης για τα πάντα, είτε βρίσκονται στις καρέκλες του αρμόδιου υπουργείου, είτε σε θέσεις πόστα.

Ειδήμονες του τουρισμού, δεν είμαστε. Απλά, λογικά σκεπτόμενοι, κατά την άποψή μας εκτιμούμε ότι τα πράγματα είναι πολύ απλά και συνοψίζονται σε μια μόνο λέξη: ΧΡΗΜΑ.

Τουτέστιν, όποιος τουριστικός προορισμός «ακουμπήσει» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων περισσότερα όβολα, τόσο περισσότερους «πελάτες» θα έχει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο τουρισμός ονομάζεται «προϊόν»…

Το πουλάς ακριβά εκεί που το αγοράζουν ακριβά και αλλού με προσφορές, όπως έγινε λ.χ. στην Ελλάδα η οποία επιλέχθηκε για μαζικό τουρισμό (φτηνός προορισμός, μεγάλη κατανάλωση, μεγάλα κέρδη).

Όλα αυτά είναι γνωστά, όπως επίσης είναι γνωστό ότι, ακόμα και μεμονωμένες τουριστικές μονάδες κάνουν οικονομικές συμφωνίες με τουριστικά γραφεία… Δεν επιλέγονται γιατί διαθέτουν ντε και καλά, τις καλύτερες υπηρεσίες…

Γι’ αυτό άλλωστε δημιουργήθηκαν και θα εξακολουθούν να δημιουργούνται οι μεγάλες τουριστικές μονάδες. Αυτές έχουν τις οικονομικές δυνατότητες για το ντιλ.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει κι ένα «παραθυράκι» για τους μικρούς το οποίο ανοιγοκλείνει ανάλογα με τους… καιρούς.

Με αυτή τη λογική σκέψη, λοιπόν, καταλήγουμε ότι, το κατά πούθε θα στραφεί το τουριστικό «κύμα», είναι αποτέλεσμα των συμφωνιών μεταξύ των αρμόδιων κρατικών διοικήσεων και των μεγάλων τουριστικών γραφείων, τα οποία – δυστυχώς – μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού παγκοσμίως.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και τα «παράπλευρα οφέλη» (σε αντιπαράθεση με τις «παράπλευρες απώλειες»). Έτσι, βλέπουμε τη μία χρονιά να ικανοποιούνται και οι «μικροί», την επόμενη το αντίθετο, την μεθ’ επόμενη διαφορετικό, κ.ο.κ.

Σταθερότητα μηδέν. Εξ ου και ο παραπλανητικός χαρακτηρισμός «εύθραυστο προϊόν».

Δεν υποτιμούμε ούτε τις εκθέσεις (αν και εδώ και χρόνια οι ίδιοι που ασχολούνται με τον τουρισμό τις έχουν υποβαθμίσει…), ούτε τις δράσεις για την προβολή και τη διαφήμιση του τόπου μας. Οφείλουμε να το κάνουμε, έστω για το ονόρε, για λόγους αξιοπρέπειας. Για αρκετούς δε από τους «μικρούς», για λόγους επιβίωσης. Σκοτσέζικο ντους, λοιπόν, ο τουρισμός, το οποίο μας επιβάλλεται χωρίς αντίσταση από τους κατά τα άλλα, αρμοδίους. 

Το θέμα είναι εάν το έχουμε καταλάβει και το παραδεχόμαστε ή εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μας επιλέγουν επειδή είμαστε ωραίοι… Στην πρώτη περίπτωση, υπάρχει ελπίδα ν’ αλλάξει η καθεστηκυία τάξη. Στη δεύτερη, καμία.  

MARINA NEGROY - GIORGARAS STAVROS ASFALEIES

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΩ

Ο πληρέστερος επαγγελματικός κατάλογος για τo νησί της Κω!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ