“Έτσι μάθαμε να συζητάμε όμορφα και ωραία”

Με τον εαυτό μας εξελίσσεται πάνω απ΄όλα ένας εσωτερικός διάλογος. Ένας διάλογος που τις περισσότερες φορές εξανεμίζεται γιατί δεν μπορούμε ή δεν τολμάμε να συζητήσουμε με τους άλλους τις προσωπικές μας σκέψεις. Είναι η προτροπή ενός προσωπικού ημερολογίου …

Για άλλη μια φορά το ταξίδι μου ξεκίνησε με την αφορμή μιας συνάντησης που είχα με ένα 13 χρόνων, πολλά υποσχόμενο παλικάρι. Η κριτική του σκέψη,  η διαύγεια του μυαλού του και η διάθεση του για διάλογο με παρακίνησαν να του προτείνω ν’ αρχίσει να γράφει, όλα όσα σκέφτεται. Με κοίταξε με μάτια γεμάτα ενδιαφέρον και έκπληξη!  Μου είπε: “Με προβληματίσατε”…το επανέλαβε κάνα δυο φορές πριν χωριστούμε. Και μετά, σε μια τηλεφωνική  επικοινωνία, όταν μου είπε ότι ήδη άρχισε να γράφει, τον ρώτησα πώς ένοιωσε. Μου εκμυστηρεύτηκε ότι αναρωτήθηκε αν εκείνος έγραψε όσα είχαν χαραχτεί πάνω στο χαρτί. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο σε αυτή την συζήτηση είναι η γνήσια έκπληξη που αναβλύζει κάθε φορά μέσα από τον τόνο φωνής του και μέσα από την έκφραση του. Ωστόσο, η ορθολογική του σκέψη τον οδηγεί στο να αμφισβητεί, ίσως, την κανονικότητα του κειμένου του. Ναι, είναι αλήθεια ότι μαθαίνουμε να γράφουμε ένα κείμενο που έχει κανόνες: Αρχή- μέση- τέλος. Αυτό όμως που δεν μας μαθαίνουν, συνήθως, είναι η αναγκαιότητα της «πηγαίας» απογραφείς της σκέψης μας, αυτές τις ακατέργαστες μύριες σκέψεις που είναι αυτόματες, που ανάκατες σπινθηροβολούν και προέρχονται τις περισσότερες φορές από τον βαθύτερο άγνωστο εαυτό μας.  Ο άγνωστος εαυτός μας! Η φαντασία μας, που πνίγεται από τον αυστηρό ακαδημαϊσμό όσων διδάσκουν κυρίαρχα τους κανόνες της γραφής. Για να φθάσει κάποιος στην διαδικασία ενός λογοτεχνικού κειμένου, θεωρώ ότι το πέρασμα της μάθησης οφείλει να ενισχύσει αυτό που ονομάζω «αυτόματη γραφή». Με το πλούσιο υλικό της πρότερης γραφής και  με τις λέξεις κλειδιά, αν κάποιος θέλει να  επεξεργαστεί ένα κείμενο και να το τεκμηριώσει , θα έχει πλέον όλα τα δεδομένα. 

Μικρέ μου φίλε, του είπα, είμαστε νερό και αισθήματα. Αν αφήσουμε το νερό να κυλήσει ήρεμα ή και ορμητικά θα ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και θα φθάσει στις εκβολές ενός απέραντου ωκεανού. Συμπληρώνω ότι , αυτή είναι η συμπαντική μας καταγωγή. Είναι μια καταγωγή που απαντά στο ποιος είμαι! Οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις έγιναν από ανθρώπους που συντονίστηκαν με την φύση. Η βαθύτερη γνώση του εαυτού μας παραμένει εγκλωβισμένη μέσα στα περφεξιονιστικά συστήματα  που διέπουν κυρίως την παιδεία μας και την διαπαιδαγώγηση μας.

Η γνώση συνάμα με την ορθολογική επεξεργασία ενός κειμένου, έπονται.   Είναι η αποτελεσματική ανάπτυξη της μάθησης που θα μετουσιωθεί μέσα από την ενηλικίωση , όπου ο άνθρωπος “λαμβάνει υπόψη σοβαρά και συστηματικά τις γνώσεις και μεθόδους που έχει διδαχθεί. Από την άλλη, τις επεξεργάζεται κριτικά, σταθμίζοντας, αξιολογώντας, συγκρίνοντας, συνθέτοντας. Οι προσεγγίσεις που κάνει γίνονται ολοένα πιο στοχαστικές, ποιοτικές και αυτοδύναμες. Στο ωριμότερο σημείο του 4ου Σταδίου, ο μανθάνων γίνεται συν-δημιουργός της γνώσης που κατακτά , μπορεί επίσης να στοχάζεται κριτικά επάνω στη συνολική εσωτερική λογική του συστήματος των γνώσεων που διερευνά” (Kegan, 1995).

Τα προηγούμενα στάδια είναι απαραίτητα για να αναπτυχθεί  μια προσωπικότητα που θα έχει δημιουργική κριτική άποψη, που θα στοχάζεται, θα αναστοχάζεται και θα έχει την ικανότητα να αναθεωρεί εφόσον αυτό θα είναι απαραίτητο.

Προχώρα λοιπόν στο δικό σου ταξίδι, καλέ μου. Φρόντισε οι αποσκευές της ζωής  σου να είναι γεμάτες εμπειρίες που θα τις αναστοχάζεσαι στο μέλλον. Είναι μια εξαιρετική παρακαταθήκη! 

Σ’ ευχαριστώ για την αλληλεπίδραση.

 

Βιβλιογραφία:  R.Kegan, In Over our Heads: The Μental Demands of Modern Life, Harvard University Press, 1995

*Αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο στο μικρό μου  φίλο Κυριάκο.

 

MARINA NEGROY - GIORGARAS STAVROS ASFALEIES

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΩ

Ο πληρέστερος επαγγελματικός κατάλογος για τo νησί της Κω!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ