Στήλη Άλατος Σαβ 21 Φεβ 2015

Στεναχωριέται κανείς όταν από τη μια βλέπει μια νέα κυβέρνηση που επαγγέλλεται αλλαγές σε όλα σχεδόν τα επίπεδα, εκείνα που εγκλώβισαν τα τελευταία χρόνια τις ζωές όλων μας, να τις υλοποιεί παρά τις αντίξοες διεθνείς συνθήκες και μέσα στις οποίες καλείται να τις πραγματοποιήσει, πολιτικές που αλλάζουν άρδην την καθημερινότητα των πολιτών κι ας πρόκειται για αλλαγές ριζικών τομών της οικονομίας και της κοινωνίας, να βλέπει από την άλλη, μια Δημοτική αρχή που βαδίζει στα σχεδόν χαμένα, που αποδεικνύει μέρα με τη μέρα ότι ανέλαβε χωρίς ένα ολοκληρωμένο προγραμματισμό, χωρίς να γνωρίζει τι παραλαμβάνει.

Που αρκέστηκε στην πεπατημένη της διαχείρισης και της εκχώρησης ζωτικών πόρων σε ιδιώτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι συνεχιζόμενες συνελεύσεις στις κοινότητες χωρίς κατάθεση πολιτικής πρότασης από τη Δημοτική Αρχή, για το πιο χαρακτήρα θέλει να δώσει στην ευρύτερη περιοχή, στην Κοινότητα ή την Ενότητα. Αυτό το μπούσουλα τουλάχιστον, τον είχαν οι προηγούμενοι. Εδώ πια παρακολουθούμε στην κυριολεξία αυτό που χαρακτηριστικά ονομάτισε η κ. Ρούφα ‘’αποσπερίδες’’ με τους φιλότιμους κατοίκους να μιλούν από καρδιάς μεν αλλά, αυτό δεν επαρκεί να καταρτίσεις πενταετές πολιτικό πρόγραμμα! Ξεχωρίζουν ανάμεσά τους οι πρώην διατελέσαντες Κοινοτάρχες, με χρήσιμο πράγματι λόγο, που περιλαμβάνει και τη ‘’σοφία’’ ίσως της πείρας. Το πράγμα όμως εκτυλίσσεται σε παρωδία με τις ερωταπαντήσεις μεταξύ Δημοτών και Δημοτικής Αρχής, κάτι μεταξύ ζωντανής εκπομπής και συνέντευξης τύπου όπου οι αιρετοί απαντούν σε κάθε ερώτηση των πολιτών. Τι συμπεράσματα συνάγονται με το πέρας κάθε συνέλευσης, Κύριος οίδε! Οι Κοινότητες του νησιού έχουν γνωστά τεράστια προβλήματα, υδροδότησης, χωροταξίας, συγκοινωνιών, ποιότητας ζωής! Αυτά δε θέλουν συζήτηση αλλά έτοιμο προγραμματισμό και πολιτική βούληση. Αν για το δεύτερο δείχναμε ελαστικοί να το αποδεχτούμε, για το πρώτο επ’ ουδενί. Όλα μέσα στο μυαλό και στα πολυτελή προεκλογικά φυλλάδια των συμβούλων της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Ας τα ξαναπιάσουν αν δεν τα πέταξαν μέσα στον ενθουσιασμό της ‘’εκκωφαντικής’’ λαϊκής εντολής, κακό δεν κάνει.

 

ίσως φταίει το … κάθισμα!

Στα Δημοτικά Συμβούλια υπάρχει διάχυτη μια... στενοχωρία, ίσως φταίνε τα έδρανα, άβολα…, ίσως και να φταίει η αλλαγή τόπου, το ταξίδι μέχρι την Αντιμάχεια μετά την κόπωση της μέρας,… πάντως, κάτι επηρεάζει το πολιτικό στοιχείο του λόγου, λίγο η έπαρση εναντίον μιας υπόδικης πρώην Δημοτικής Αρχής, λίγο η ανάγκη κάλυψης των παθογενειών της παράταξης, λίγο η προστασία της υστεροφημίας των ‘’πρώην’’, όλα αυτά τους βγαίνουν αλλά δεν το καταλαβαίνουν ακόμα γιατί το ‘’γλειφιτζούρι’’ της εκκωφαντικής εντολής καλά κρατεί. Με ενδιαφέρον -ομοίως -καταγράφεται και η ταχύτατη αφομοίωση στις νοοτροπίες της Δύναμης Αλλαγής του προέδρου του σώματος που δε φωνάζει μεν (σεβόμενος το θεσμικό του χαρακτήρα) αλλά …αρνείται ή αφαιρεί το λόγο σε ένδειξη εκνευρισμού, λίγη σημασία αν έχει αν πρόκειται για επικεφαλής παράταξης που προσβάλλεται ευθέως! Αμέσως μετά παίρνουν το λόγο αντιδήμαρχοι, κατακεραυνώνουν το ίδιο πρόσωπο και πάλι δεν έχει αυτό το πρόσωπο το λόγο να απαντήσει στις προκλήσεις!!! Πρόκειται για μια ιδιότυπη Δημοκρατία με άγνωστα ακόμα για τα τοπικά ήθη χαρακτηριστικά –ίσως!

 

Δημοτική Τηλεόραση,.. ψηφιακή εικόνα, αναλογική προσέγγιση!

Σε εντελώς λάθος βάση η συζήτηση για το ΔΗΡΑΣ. Η τοπική τηλεόραση πάσχει από δύο τινά. Από τη Νομική της μορφή(ανυπόστατη) και από την πολιτική βούληση της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής να τη λειτουργήσει – χρηματοδοτεί. Σε αυτά τα δύο έπρεπε να επικεντρωθεί η συζήτηση και να ληφθεί μια γενναία πολιτική απόφαση για να πάψει το Μέσο να επαιτεί και να πάψουν οι εργαζόμενοι να ζουν σε μια διαρκή ομηρία! Σε αυτά τα δύο όφειλε ο Δήμαρχος να τοποθετηθεί και να καταθέσει την πολιτική πρόταση της παράταξης και όχι να κρύβεται πίσω από τσιτάτα και εκβιαστικές κορώνες 150.000 η επιχορήγηση και να πάτε να πνιγείτε! Αλλά ακόμα και αυτό δεν το έκανε ως ηθικά όφειλε σε συνάντηση με τους εργαζόμενους αλλά σε μια δημόσια διαβούλευση όπου οι πάντες κοιτούσαν αμήχανα, μηδέ της Προέδρου της επιχείρησης την οποία άδειασε δημοσίως, όταν ο ίδιος, της έχει αναθέσει την επαναλειτουργία σε υγιή βάση του Μέσου! Αυτά δεν είναι παλικαριές, αντίθετα δημιουργούν ένα κακό κλίμα μέσα στην επιχείρηση η οποία αν δεν διαλύθηκε μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις Δημάρχου, το οφείλει σε αυτό το στάδιο στο καλό κλίμα που έχει διαμορφώσει η κ. Παντελίκιζη! Όμως το πρόβλημα παραμένει. Με 150.000 ευρώ το χρόνο, τηλεόραση δεν κάνεις ανταποκρινόμενος σε όλες τις νομικές υποχρεώσεις Τηλεοπτικού προγράμματος. Οι 500.000 είναι όντως πολλά σε αυτούς τους καιρούς. Αλλά από τις 500.000 δεν πας στις 150.000. Προκαλείς,.. παίζεις με το ψωμί 14 οικογενειών που ως εργαζόμενοι, δεν έχουν καμία ευθύνη για το αν το καράβι οδηγήθηκε στα βράχια (οικονομικά).

 

MARINA NEGROY - GIORGARAS STAVROS ASFALEIES

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΩ

Ο πληρέστερος επαγγελματικός κατάλογος για τo νησί της Κω!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ