Στήλη Άλατος Σαβ 4 Απρ 2015

Τι παιχνίδι στ’ αλήθεια παίζει ο κ. Σόιμπλε; Πώς μπορεί ένας υπέργηρος πολιτικός να επιμένει να φέρει το νέο κόσμο στο δικό του παλιό, πεπερασμένο και ανακόλουθο, των σύγχρονων αναγκών της νέας Ευρώπης; Πώς ανέχονται την πεισματική φασιστικού χαρακτήρα επιμονή του κ. Σόιμπλε, πολιτικοί που εκπροσωπούν χώρες με την κουλτούρα όπως της Γαλλίας;

Μα τόσο χειροπόδαρα τους έχουν δέσει όλους; Μα τόσο δύσκολο τους είναι στ’ αλήθεια να αποκηρύξουν τον οικονομικό άξονα της Γερμανίας και να θέσουν τους λαούς της γηραιάς ηπείρου μπροστά σε μια νέα, άλλη πραγματικότητα που είναι βέβαιο ότι θα έδινε μια νέα άλλη ώθηση στη λειτουργία της Ευρώπης των λαών και όχι της διατήρησης του μοντέλου ενός ηγεμόνα; Και όμως, ζούμε για να το δούμε κι αυτό και να απορούμε με τη στάση των υποτιθέμενων άλλων μεγάλων οικονομιών, όμηρων τελικά του οικονομικού Ράιχ Μέρκελ – Σόιμπλε, με τους οποίους και ευχάριστα φαίνεται να συναγελάζουν ως άλλοι διάδοχοι. Μεγάλες Δημοκρατίες όπως αυτή της Γαλλίας ανέχονται να παίζουν το ρόλο του κομπάρσου χωρίς να ντρέπονται ευτελίζοντας μια χώρα με τόσο πλούσια ιστορία και συμβολή στη διαμόρφωση της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και του Διαφωτισμού. Απέναντι σε αυτή την κατάντια κι άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, με πιο ευάλωτες οικονομίες μεν αλλά με εξίσου μεγάλες ταραγμένες περιόδους των λαών τους υπό το ζυγό του φασισμού, έχουν ‘’κουρνιάσει’’ κάτω από το αναπηρικό καροτσάκι ενός όχι σωματικά  αλλά πνευματικά και ηθικά ανάπηρου Γερμανού! Που συνειδητά υποτιμά την ιστορία των λαών που υπερτερούν απέναντι στο δικό του, όπως είναι καταγεγραμμένο στην πρόσφατη αιματηρή ιστορία, την οποία όμως όση δύναμη κι αν έχει δεν μπορεί να αλλάξει. Κι εδώ, έρχεται μια Ελλάδα, μια άλλη Ελλάδα όμως αυτή τη φορά, ανυπόταχτη, να ταρακουνήσει τα βαλτωμένα νερά. Ζούμε μια μοναδική ιστορική στιγμή στην πορεία της Ευρώπης, με αξιοσημείωτο αυτή τη φορά ότι δεν είμαστε ‘’εμπλεκόμενοι’’ αλλά οι διαμορφωτές του νέου σκηνικού που εβδομάδα με την εβδομάδα ξετυλίγεται στην Ευρωπαϊκή πολιτική σκακιέρα.

 

αξιοπρέπεια και πυγμή

Για πρώτη φορά Πρωθυπουργός και υπουργοί απαιτούν και το πετυχαίνουν να γίνονται δεκτοί από ομολόγους τους σε συχνή βάση ως ‘’θεσμοί’’ που κι αυτός ακόμα ο όρος, τους επεβλήθη από την Ελληνική κυβέρνηση και τον αποδέχτηκαν κι ας δυσκολεύονται να τον χωνέψουν. Έτσι για την ιστορία, να θυμηθούμε σε πόση υπόληψη είχαν τον Σαμαρά ακόμα και οι ημέτεροί του. Περίμενε καρτερικά να τον φωνάξουν κι αυτό για να του τραβήξουν το αυτί. Όλη όμως η ηθική ανάταση που έφερε στη συνείδηση του κατατρεγμένου Έλληνα η νέα κυβέρνηση, της Αριστεράς να μη ξεχνιόμαστε επίσης, δεν παραπέμπει σε ένα ευκολοδιάβατο δρόμο. Η ηγεμονία της Γερμανίας, όσο τα γεράκια που την ελέγχουν αισθάνονται ότι αυτή απειλείται, τόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει, όχι από το λαό της χώρας αλλά από τα ίδια τα σκιάχτρα μιας μικρόψυχης ευρωζώνης και των ταγμένων να υπηρετούν πολιτικών της, με την ‘’άοκνη’’ συνδρομή των πειθήνιων Μέσων Ενημέρωσης. Η τόλμη των Ελλήνων ενέχει και τα ρίσκα της αλλά σε τούτη δω τη χώρα, χαράχτηκαν ως μνήμες το ‘’Μολών Λαβέ’’ στο τότε, όπως το ‘’ δε φοβάμαι τίποτε, δεν ελπίζω τίποτε, είμαι Λεύτερος’’ του σήμερα. Γιατί η νέα κυβέρνηση μπορεί να ορθώνει ανάστημα αλλά τα φέσια Σαμαρά σταθμίζονται σε μεγέθη χρεοκοπίας, τα ταμία είναι άδεια, η ανάπτυξη που περίμενε ο κ. Σαμαράς δεν ήταν ενήμερη για το ραντεβού που της είχε κλείσει, τα ισοδύναμα που υποσχέθηκε απλώς δεν υπήρχαν αλλά αυτό έγινε αποδεκτό γιατί βόλευε τους ‘’καλούς’’ δανειστές μας, γιατί φεύγοντας ήξερε πολύ καλά τι άφηνε πίσω του ο απάνθρωπος! Και σήμερα έχει το θράσος να πουλά και πνεύμα. Αυτά τα εγκλήματα, η νέα κυβέρνηση τα σταματά, με το όποιο κόστος αλλά, αυτό θα είναι πολύ μικρότερο για την Ελλάδα απ’ ότι για πολλούς άλλους και τούτο το γνωρίζει καλά ο πολύς κ. Σόιμπλε ως δεινός παίκτης. Δε μπορεί λοιπόν να ρισκάρει για πολύ ακόμα!

MARINA NEGROY - GIORGARAS STAVROS ASFALEIES

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΩ

Ο πληρέστερος επαγγελματικός κατάλογος για τo νησί της Κω!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ