Στήλη Άλατος Σαβ 4 Απρ 2015

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν από τις κρισιμότερες που έζησε η χώρα στα χρόνια της κρίσης που επέβαλε η Σαμαρο-Βενιζελική καταιγίδα.

Η Ελλάδα κατάφερε αυτό που μέχρι χθες φαινόταν από αδύνατο έως αδιανόητο. Να καταστεί ισότιμος συνομιλητής με τους  7 ‘’διαχειριστές’’ των οικονομικών νημάτων της Ευρώπης. Η Γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται να πήρε πάνω της το παιχνίδι κρατώντας σε απόσταση το Σόιμπλε με το αντιαριστερό του μένος. Προέβαλε την οδό της λογικής ακολουθώντας μια ενωτική τακτική. ‘’Αφού μπορούμε να συζητάμε μεταξύ μας γιατί να αφήνουμε να γίνεται μέσω τρίτων..’’ είπε στον Αλέξη Τσίπρα η σιδηρά κυρία και ήταν όντως μια θέση που την αποκαθιστά – μέχρι αποδείξεως τουναντίον- πιο συμπαθή συνομιλητή για την επίλυση των αδιεξόδων της χώρας μας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη νίκη Ελληνικής κυβέρνησης, αν όχι η μοναδική μιας και μόνο υποταγή και εντολές αποκομίζαμε μετά από κάθε ‘’διαπραγμάτευση’’ Σαμαρά- Βενιζέλου. Μια νίκη που πιστώνεται μεν στην κυβέρνηση αλλά ανήκει στον Ελληνικό λαό, η συγκλονιστική στήριξη του οποίου στις κινήσεις της κυβέρνησης, ήταν το βασικό διαπραγματευτικό και καθοριστικό της όπλο. Οι αριθμοί στις δημοσκοπήσεις, σε όλους τους δείκτες, αποδυνάμωναν και απέρριπταν τις εμμονές Σόιμπλε – Ντάισελμπλουμ & ΣΙΑ . Γνώριζαν πολύ καλά πως πιθανή οδηγία της Ελλάδας σε νέες εκλογές όχι απλά δε θα άλλαζε το τοπίο αλλά αντίθετα θα το ενίσχυαν σε ‘’Σοβιετικού τύπου’’ ποσοστά. Γνωρίζουν ποια είναι και σήμερα η ‘’δυναμική’’ Σαμαρά ή Βενιζέλου… αφού διέλυσαν τους πολιτικούς τους χώρους, χάθηκαν κι οι ίδιοι στην ανυπαρξία τους!

 

τα δύσκολα διακρίνονται για την υπομονή τους!

Επιμένουμε όμως να λέμε, η χώρα δεν βγήκε από τα αδιέξοδά της. Χρωστάμε, ενδεχομένως ακόμα περισσότερα κι απ’ αυτά που ξέραμε. Μόλις τρεις δόσεις ήταν τα ‘’αποθεματικά’’ του success story κι αν δεν ξαναϋπόγραφαν μνημόνιο (μείωση συντάξεων, μισθών, απολύσεις κ.λ.π.), σέντς δε θα έβλεπαν οι εκπέσαντες. Σήμερα, μετά τη γενναία  διαπραγματευτική στάση της Ελληνικής κυβέρνησης, το μόνο που υφίσταται είναι το υπαρκτό χρέος (οικονομικό και κοινωνικό) που κληρονόμησε. Ο αδικαιολόγητος υπερδανεισμός της προηγούμενης τριετίας, χωρίς καμία ρήτρα ανάπτυξης, χωρίς κανένα μέτρο εγχώριας παραγωγικής δυνατότητας, καταδίκασε την Ελληνική οικονομία σε μαρασμό (αυτό που βιώνουμε σήμερα). Η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Η ανάγκη να αναδυθεί το κρυμμένο, φυλαγμένο, αποθηκευμένο χρήμα ώστε να αποφύγουμε περεταίρω δανεισμό, είναι η Λυδία λίθος. Αυτή η κυβέρνηση δε στήνει στον τοίχο τον Έλληνα βιομήχανο ή τον πλούσιο, το μόνο που τους ζητά είναι να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν, να ξανατοποθετήσουν την Ελληνική σημαία στις πλωτές ή στεριανές επιχειρήσεις τους,…τίποτα παραπάνω. Στηρίζει και θα στηρίξει κάθε εσωτερική προσπάθεια αναπτυξιακού χαρακτήρα που ανοίγει θέσεις εργασίας και παράγει εσωτερικό χρήμα. Δεν πιστεύει στο πλαστικό χρήμα που ‘’πετά’’ και δεν μπαίνει σε καμιά τσέπη, στη χρηματοπιστωτική άυλη  κερδοφορία του χρήματος χωρίς αντίκρυσμα σε παραγωγή – προϊόν. Είναι καιρός η Ελληνική οικονομία να μπει σε νέο δρόμο, λίγο πιο κοπιαστικό αλλά που θα αποφέρει εσωτερική ανάπτυξη. Σε αυτό το μοντέλο στηρίζεται δεκαετίες τώρα η Γερμανία. Οι Γερμανοί πολίτες είναι από τους πιο εργατικούς της Ευρώπης. Οι συνθήκες εργασίας για τους περισσότερους είναι ιδιαίτερα εξουθενωτικές. Το ίδιο και στις Σκανδιναβικές χώρες. Πρέπει όμως να γίνουν σωστές επιλογές,.. να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για σταθερό φορολογικό σύστημα και μοντέλο υγιούς οικονομίας. Η Ελλάδα μπορεί και να δεχθεί σοβαρές (υγιείς) αναπτυξιακές προτάσεις και να παράξει ανάπτυξη εκ των έσω. Είναι η ευλογημένη από τη φύση (ήλιος, βουνά, θάλασσα, γεωστρατηγική θέση) χώρα, αρκεί όσοι τολμήσουν, να θελήσουν να ζήσουν σε αυτή τη χώρα, με αυτή τη χώρα, μέσα σε αυτή τη χώρα! Ας μην αρκεστούμε μόνο στην πολιτική νίκη του λαού κι ας πάμε στο αμέσως επόμενο στάδιο που εκβιαστικά μας πιέζει να προχωρήσουμε, στη πίστη στα Ελληνικά χέρια και τις δυνάμεις μας. Δεν μας έχει μείνει τίποτε άλλο άλλωστε. Ας μην προκαλούμε το μοιραίο γιατί μια μέρα θα έρθει και θα είναι και τρομερό και βίαιο. Οι εθνικιστές κι οι Λαϊκοί (ΣαμαροΒενιζέλοι), ο καθένας για τα δικά του πιστεύω, καραδοκούν. Ας τους μιλήσουμε για το χρονοντούλαπο της Ιστορίας!   

MARINA NEGROY - GIORGARAS STAVROS ASFALEIES

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΩ

Ο πληρέστερος επαγγελματικός κατάλογος για τo νησί της Κω!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ