Κοινωνία Δευ 16 Μαρ 2015

«Θέλουμε τον παραγωγό στο χωράφι να παράγει, δεν τον θέλουμε έμπορο. Αυτή είναι η επιδίωξή μας, γι’ αυτό μιλάμε για λαϊκές, για ομάδες παραγωγών και όχι για άλλα πράγματα που σήμερα ισχύουν»

 

 

Άκρως σημαντικά τα όσα είπε σε συνέντευξή του στον «Σ» ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Αγροτικού Συλλόγου Κω Βασίλης Σακελλαρίου. Ενός Συλλόγου ο οποίος από την έναρξη της λειτουργίας του, εδώ και τρία περίπου χρόνια, έχει επιδείξει έργο, αλλά κυρίως διάθεση για δουλειά και δράση. Ο κ. Σακελλαρίου αναφέρθηκε στους στόχους του Συλλόγου, άμεσους και μεσοπρόθεσμους, στο γεγονός ότι, για πρώτη φορά στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε προ ημερών, συμμετείχαν και νέοι άνθρωποι, κάτω των 30 χρόνων,  απόφοιτοι πανεπιστημίων, όπως επίσης, στον υπό ίδρυση φορέα από την πλευρά των μαγείρων της Κω, αλλά και στον νέο Αγροτικό Συνεταιρισμό Κω του οποίου πρόεδρος είναι ο κ. Γιώργος Μονάχας.

Μας ενημέρωσε ότι, δημιουργήθηκε μια επιτροπή η οποία θα «τρέξει» την Ομάδα Παραγωγών, αποτελούμενη από τους, Στέλιο Δρόσο, Ηλία Παπαποστόλου, Νίκο Διακαναστάση και Γιάννη Παπάζογλου, ενώ ξεκαθάρισε πως, αυτή η Ομάδα είναι τελείως ανεξάρτητη, με δικό της καταστατικό και κανόνες και βασικά έχει να κάνει με δράσεις μέσα από τον νεοσυσταθέντα Αγροτικό Συνεταιρισμό. «Αισιοδοξούμε ότι, με το άνοιγμα της καλοκαιρινής περιόδου η Ομάδα Παραγωγών μπορεί να λειτουργεί, άσχετα εάν έχει ολοκληρωθεί ή όχι η όλη διαδικασία ίδρυσής της» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μιλά για τα αιτήματα του κλάδου του προς τον δήμο, όπως, η μετακινούμενη λαϊκή αγορά, ο έλεγχος του παρεμπορίου, το μειωμένο τιμολόγιο νερού, τα φράγματα, κ.α. για να καταλήξει λέγοντας: «Θέλουμε όλους τους παραγωγούς - άσχετα εάν θεωρούν σήμερα ότι ο συμφέρον τους δεν είναι στην κατεύθυνση που παλεύει ο Αγροτικός Σύλλογος - να συμμετέχουν κι αν κάπου κάνουμε λάθος, να μας διορθώσουν, να μας πουν την άποψή τους και όχι να θεωρούν ότι, ο Σύλλογος είναι αντίπαλός τους ή εξυπηρετεί συμφέροντα μιας ομάδας παραγωγών. Ίσα – ίσα, το αντίθετο συμβαίνει. Εμείς θέλουμε σαν Σύλλογος να εξυπηρετήσουμε τους πάντες, να μην μείνει κανένας παραγωγός χωρίς βοήθεια».   

Ερ: Κύριε Σακελλαρίου, προ ημερών πραγματοποιήσατε γενική συνέλευση. Πείτε μας κατ’ αρχήν, ποιος ήταν ο στόχος της και σε δεύτερο λόγο, εάν ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις για δράσεις του Συλλόγου.

Β.Σ.: Να σας πω ότι, ψηφίστηκαν ομόφωνα οι μέχρι σήμερα δράσεις του Συλλόγου, τις οποίες αναπτύξαμε. Παράλληλα, βάλαμε και κάποιους στόχους για τον επόμενο χρόνο. Οι στόχοι αυτοί είναι: α) η Ομάδα Παραγωγών, β) η ορθολογική αξιοποίηση του νερού, γ) ενημερωτικές εσπερίδες και δ) ζητήματα και αιτήματα που θα πρέπει σαν κινηματικός φορέας να αναπτύξουμε το επόμενο διάστημα, όπως είναι να διεκδικήσουμε άμεση στελέχωση του γραφείου πρωτογενή τομέα και στο επαρχείο και στον δήμο, το θέμα του παρεμπορίου και βέβαια, κάποιες προτάσεις που ψηφιστήκανε και προχωράνε άμεσα, όπως μία εσπερίδα στις 26 Απριλίου με δύο καθηγητές του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέματα αγροτουρισμού και παραγωγής. Επίσης, σαν Δ.Σ. αποφασίσαμε να συναντηθούμε άμεσα με τον κ. Σιφάκη (αντιδήμαρχος υπεύθυνος και για τον πρωτογενή τομέα) για να προχωρήσουμε από κοινού κάποια ζητήματα με βάση την απόφαση της γενικής μας συνέλευσης. Να πω ότι, για πρώτη φορά στη συνέλευσή μας συμμετείχαν και νέοι άνθρωποι, κάτω των 30 χρόνων, καινούργιοι στο επάγγελμα, απόφοιτοι πανεπιστημίων. Πιστεύω ότι, με την εξοικείωση που έχουν με τις νέες τεχνολογίες, θα βοηθήσουν πάρα πολύ τους παραγωγούς του νησιού μας. Αυτό που με ικανοποιεί είναι ότι τους αρέσει, γιατί, το να ασχολείσαι με τη φύση είναι το κάτι άλλο. Φτάνει βέβαια, να σου εξασφαλίζει την επιβίωσή σου.

Θέλω να διευκρινίσω όσα ακούγονται για την Ομάδα Παραγωγών. Είναι στόχος των παραγωγών της Κω να δημιουργήσουν μια καλή συνεργασία, που να μπορούν στοχευμένα να καλλιεργούν, να ρίξουν το κόστος παραγωγής, να μπορούν να πουλάνε την παραγωγή τους χωρίς το άγχος της διάθεσης, να αποκτήσουμε νέες τεχνογνωσίες τις οποίες δεν έχουμε.

Ερ: Είπατε πριν για στοχευμένη παραγωγή, κάτι που είχαμε συζητήσει σε προηγούμενη συνέντευξή μας. Δηλαδή, να μην καλλιεργούν όλοι οι παραγωγοί το ίδιο προϊόν ή και εάν το κάνουν, να μην γίνεται την ίδια εποχή. Πείτε μου, είστε οι παραγωγοί «ελεύθεροι» να καλλιεργείτε αυτό που θέλετε ή ακολουθείτε κάποιες «νόρμες» της Ε.Ε.;

Β.Σ.: Δεν θα ήθελα να επαναλάβω τα ίδια, αλλά θεωρείται δεδομένο και είναι γνωστό πλέον ότι, η ζωή μας όλη έχει μπει σε ποσόστωση, όχι μόνο στον πρωτογενή τομέα που εκεί έχει ξεκινήσει «τόσα θα παράγουμε και αν τα υπερβούμε πληρώνουμε πρόστιμο». Να σας πω για παράδειγμα πως, η Ελλάδα καταναλώνει 1.500 τόνους γάλα και έχει δικαίωμα παραγωγής 300 τόνους. Άρα, μπαίνουν φραγμοί. Και αυτό δεν αφορά μόνο τον πρωτογενή, αλλά όλους τους τομείς, όπως η υγεία, η παιδεία… που κάθε τόσο αλλάζουν νομοσχέδια, προεδρικά διατάγματα, κ.λ.π. Όλα αυτά είναι θολούρες πολύ πιο άσχημες από ό,τι στον πρωτογενή τομέα. Και μας αφορούν κι εμάς γιατί κι εμείς είμαστε γονείς και πρώτα μας ενδιαφέρουν τα θέματα που αφορούν την υγεία και την παιδεία για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε, να εργαστούμε και να παράγουμε. Όλα αυτά λοιπόν, έχουν να κάνουν με αποφάσεις της Ε.Ε. που μέχρι τώρα οι όποιες κυβερνήσεις κυβερνούσαν την χώρα, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, συμφωνούσαν, με τις όποιες αντιδράσεις και διαπραγματεύσεις τους. Το αποτέλεσμα μετράει, αυτό πρέπει να κρίνουμε. Και το αποτέλεσμα είναι ότι, από το 42% του ενεργού με τον αγροτικού τομέα πληθυσμού πριν ΕΟΚ, σήμερα είμαστε γύρω στο 7% με μειωμένη τάση. Εδώ στην Κω επιβιώνουμε λόγω τουρισμού, αλλά για πόσο;

Ερ: Τι πρέπει να γίνει έτσι ώστε και η παραγωγή να αυξηθεί και ο αγροτοκτηνοτρόφος να μην εγκαταλείπει απογοητευμένος;

Β.Σ.: Εμείς πιστεύουμε ότι, πρέπει να προβάλουμε το κώτικο προϊόν όσο γίνεται πιο πολύ και πιο έξω από τα όριά μας, αλλά με μέτρο παραγωγή της Κω και όχι εμπόριο που μπορεί να είναι από κάπου αλλού, ακόμα και από άλλα μέρη της Ελλάδας. Υπάρχει ένας φορέας που είναι υπό ίδρυση που τον συστήνουν οι μάγειροι, για την κώτικη γαστρονομία. Είναι προς θετική κατεύθυνση και θα το ενισχύσουμε όσο μπορούμε. Μία από τις προτάσεις που έχουμε να κάνουμε προς τη δημοτική αρχή, είναι να προβάλουμε την ντόπια παραγωγή με μία εκδήλωση. Όχι μόνο την φυτοπαραγωγή, αλλά και την κτηνοτροφία και την μελισσουργία και την ελαιοκομία, κ.α. γιατί έχουμε τη δυνατότητα σαν νησί να παράγουμε πάρα πολλά πράγματα.

Ερ: Ένα θέμα που είχαμε ξανασυζητήσει, είναι η σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό. Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται;

Β.Σ.: Με την Ένωση Ξενοδόχων έχουμε καλές σχέσεις, καλή συνεργασία, μέλη μας είναι μέλη της. Όμως, το διοικητικό τους συμβούλιο είναι έξω και μακριά από τους ομίλους ξενοδοχείων. Εκεί δεν μπορούν να παρέμβουν, δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα.

Σαν διοίκηση είχαμε επαφή με τους διευθυντές ομίλων που δραστηριοποιούνται και στην Κω, όπως είναι ο Μαρινόπουλος και ο Βασιλόπουλος. Υπάρχει ενδιαφέρον από την μεριά τους και κύρια από τον Μαρινόπουλο, απλά αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να έχουν να κάνουν με έναν παραγωγό και όχι με δέκα. Το ζητούμενο λοιπόν είναι, το πώς εμείς θα συντονιστούμε. Η Ομάδα Παραγωγών θα λύσει και τέτοια ζητήματα συντονισμού.

Ερ: Πότε θα ιδρυθεί και θα ξεκινήσει να λειτουργεί η Ομάδα Παραγωγών;

Β.Σ.: Δημιουργήσαμε μία επιτροπή μέσα από τη γενική συνέλευση, που αποτελείται από τους, Στέλιο Δρόσο, Ηλία Παπαποστόλου, Νίκο Διακαναστάση και Γιάννη Παπάζογλου. Και αυτό γιατί ο Σύλλογος δεν έχει καμία σχέση με την Ομάδα Παραγωγών. Ο Σύλλογος είναι ένα συνδικαλιστικό όργανο, ενώ η Ομάδα Παραγωγών είναι τελείως ανεξάρτητη, με δικό της καταστατικό και κανόνες και βασικά έχει να κάνει με δράσεις μέσα από τον συνεταιρισμό. Δεν ξέρω εάν το γνωρίζετε, αλλά έχει συσταθεί ένας νέος Αγροτικός Συνεταιρισμός στο νησί, καθαρός, πέρα και έξω από οποιαδήποτε χρέη του προηγούμενου συνεταιρισμού, ο οποίος προηγούμενος προσπαθεί σε συνεργασία με τον νέο να λύσει τα οικονομικά του προβλήματα. Ο νέος έχει ενοικιάσει όλες τις εγκαταστάσεις του παλιού και απ’ ότι μαθαίνω, πάει καλά. Μέσα στις δράσεις του λοιπόν, έχει και την Ομάδα Παραγωγών, η πρώτη κίνηση της οποίας είναι, να έρθει κάποιος ειδικός για να μας ενημερώσει για τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Αισιοδοξούμε ότι, με το άνοιγμα της καλοκαιρινής περιόδου η Ομάδα μπορεί να λειτουργεί, άσχετα εάν έχει ολοκληρωθεί ή όχι η όλη διαδικασία.

Ερ: Γιατί οι δράσεις της Ομάδας Παραγωγών πρέπει να «περνάνε» μέσα από έναν Αγροτικό Συνεταιρισμό;

Β.Σ.: Με βάση τον κανονισμό, Ομάδα Παραγωγών μπορεί να δημιουργηθεί είτε μέσω Συνεταιρισμού είτε Α.Ε. Σε προηγούμενη γενική συνέλευση πήραμε απόφαση ότι πάμε μέσω Συνεταιρισμού, εφόσον υπάρξει Συνεταιρισμός υγιής, όπως και έγινε.

Ερ: Πώς λέγεται ο νέος φορέας και ποιος είναι ο πρόεδρος του διοικητικού του συμβουλίου;

Β.Σ.: Λέγεται Αγροτικός Συνεταιρισμός Κω και πρόεδρος είναι ο Γιώργος Μονάχας.

Ερ: Η ισχύς εν τη ενώσει λοιπόν…

Β.Σ.: Στόχος του Αγροτικού Συλλόγου είναι η συμμετοχή όλων των αγροτών στην Ομάδα Παραγωγών. Αυτή τη στιγμή ξεκινάμε με μία βάση 10 – 15 ατόμων.

Ερ: Κύριε Σακελλαρίου είστε μέλος της Ομάδας;

Β.Σ: Δεν θα μπορούσα να κάνω διαφορετικά. Εάν έμενα εκτός, θα αναιρούσα όλη τη θεωρία περί συνεργασιών και της λογικής να τα βρούμε πρώτα από όλα μεταξύ μας οι παραγωγοί και στη συνέχεια, αυτό που κύρια μας ενδιαφέρει, την ανάπτυξη της τεχνογνωσίας. Δεν μπορεί για παράδειγμα, να παράγει ο Ολλανδός την ίδια ποικιλία ντομάτας 40 τόνους το στρέμμα και ο Κώος να παράγει 5 τόνους.

Ερ: Να τολμήσω να ρωτήσω εάν εδώ στην Κω μπορούν να παραχθούν ζωοτροφές;

Β.Σ.: Είναι πολύ δύσκολο, γιατί χρειάζονται πανάκριβα και πολλά μηχανήματα τα οποία εμείς σαν παραγωγοί αδυνατούμε να αγοράσουμε και το κράτος δεν ενισχύει τέτοιες επιλογές. Υπάρχουν εκτάσεις, όπως τα 45.000 στρέμματα στην Κέφαλο. Όπως καταλαβαίνετε, δυνατότητα υπάρχει. Η πολιτική θέληση είναι το ζητούμενο. Να σας πω ότι, αυτή η πρόταση έχει μπει στο τραπέζι πριν μία δεκαετία, ίσως και παραπάνω. Αλλά δεν υπάρχει καμία πολιτική απόφαση ότι μπορεί να βοηθηθεί ο πρωτογενής τομέας και προς αυτή την κατεύθυνση…

Ερ: Θέλω να (ξανα)θίξουμε ζητήματα που καίνε τον κλάδο σας και όχι μόνο αυτόν, όπως είναι το παραεμπόριο, η διάθεση νερού σε αγροτοκτηνοτρόφους και η λαϊκή αγορά.

Β.Σ.: Ας τα πάρουμε ένα – ένα. Για το παραεμπόριο, δεν λέω να πάμε σε αστυνόμευση της κατάστασης, γιατί μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα λύσει, αλλά τουλάχιστον να υπάρχουν κάποιες επιτροπές που να ελέγχουν τα «εισαγόμενα» προϊόντα και ως προς τη νομιμότητά τους και ως προς την ποιότητά τους. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα το τι γίνεται. Στην Κάλυμνο για παράδειγμα, δεν κατεβαίνουν φορτηγά με παραεμπόριο, έρχονται πρώτα στην Κω και μέσω Μαστιχαριού πάνε στην Κάλυμνο, γιατί εκεί κατά κάποιο τρόπο ελέγχεται η κατάσταση, ενώ εδώ… Όπως και στη Νίσυρο. Εάν πάει ένας Κώος παραγωγός με φορτωμένο το αυτοκίνητό του στη Νίσυρο, αμέσως το λιμεναρχείο θα του ζητήσει την άδεια. Εδώ στην Κω ποιος το κάνει;;

Για την λαϊκή αγορά. Αυτό που θέλουμε είναι μία λαϊκή αγορά που να καλύπτει όχι μόνο τις ανάγκες του παραγωγού, αλλά και του καταναλωτή. Εκτιμάμε ότι, αυτό που υπάρχει δεν είναι λαϊκή, αλλά στην ουσία χώρος στάθμευσης των παραγωγών για να πουλάνε τα προϊόντα τους, όπως τα πουλάνε πηγαίνοντας με τ’ αυτοκίνητά τους στα χωριά. Συναντηθήκαμε μαζί τους και η άποψή μας είναι, οι μεγάλης ηλικίας παραγωγοί που δεν μπορούν να μετακινούνται, να μείνουν εκεί, αλλά ο χώρος να διαμορφωθεί. Μάλιστα, στην τελευταία μας συνεδρίαση είπαμε, αν δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να γίνει άμεσα η μετακινούμενη λαϊκή, τουλάχιστον αυτός ο χώρος να διαμορφωθεί με τέτοιον τρόπο που να προσελκύει τον κόσμο και όχι να τον διώχνει που σημαίνει πρώτα απ’ όλα, να λυθούν άμεσα θέματα υγιεινής, να δημιουργηθεί μια σοβαρή και σωστή σκίαση για την προστασία των προϊόντων. 

Εμείς σαν Σύλλογος ζητάμε μία λαϊκή μετακινούμενη, με κανονισμούς, άσχετα εάν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με αυτούς όπως π.χ. το θέμα της φορολόγησης των αγροτών για το οποίο θα πρέπει να κάνουμε ξεχωριστή συζήτηση. Εμείς ζητάμε την κατάργησή του, για να μπορέσει να παράγει φτηνά και να πουλάει φτηνά. Ζητάμε, λοιπόν, μία μετακινούμενη λαϊκή.

Ερ: Καλά όλα αυτά, αλλά με τις «καλύβες» στον επαρχιακό τους καλοκαιρινούς μήνες;

Β.Σ.: Ο νόμος επιτρέπει στον παραγωγό να φτιάξει έναν πάγκο στο κτήμα που έχει την παραγωγή του και να την πουλάει. Κάπως έτσι ξεκίνησε, αλλά εξελίχθηκε σε αυτό που υπάρχει σήμερα. Εμείς σαν Σύλλογος λέμε ότι, αν δεν δώσουμε μία άλλη διέξοδο στον παραγωγό, όχι μόνο αυτά θα κάνει, αλλά χειρότερα. Εδώ είναι και η δική μας ευθύνη των αγροτών, αλλά και του δήμου και της περιφέρειας και του υπουργείου. Εμείς θέλουμε τον παραγωγό στο χωράφι να παράγει, δεν τον θέλουμε έμπορο. Αυτή είναι η επιδίωξή μας, γι’ αυτό μιλάμε για λαϊκές, για ομάδες παραγωγών και όχι για άλλα πράγματα που σήμερα ισχύουν.

Ερ: Πείτε μας εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη και με το θέμα της υδροδότησης.

Β.Σ.: Από το 2012 ξεκινήσαμε να βάζουμε θέμα μειωμένου τιμολογίου του νερού που χρησιμοποιούμε οι αγρότες. Δεν μπορούμε να πληρώνουμε το ίδιο το νερό που πίνουμε στα σπίτιά μας με αυτό που ποτίζουμε τα χωράφια μας. Πρότασή μας ήταν η αξιοποίηση και της λίμνης Πυλίου και των φραγμάτων σε Μεσσαριά και Κω. Επίσης, διεκδικούμε φράγματα και στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού, π.χ. το περιβόητο και πολυσυζητημένο φράγμα στον Μία ποταμό που αν δημιουργηθεί θα είναι απ’ τα μεγαλύτερα της Ελλάδας και θα υδροδοτεί την περιοχή μέχρι και το «Φυτώριο», ένα άλλο στον Άγιο Νικήτα… Βέβαια με στόχο την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και όχι να δοθεί το νερό για γκολφ κ.α. και με ορθολογική διαχείριση με υδρονομέα που θα ελέγχει.

Ερ: Κύριε Σακελλαρίου, ο επίλογος δικός σας.

Β.Σ.: Συνοψίζοντας λοιπόν, θέλουμε όλους τους παραγωγούς - άσχετα εάν θεωρούν σήμερα ότι ο συμφέρον τους δεν είναι στην κατεύθυνση που παλεύει ο Αγροτικός Σύλλογος - να συμμετέχουν κι αν κάπου κάνουμε λάθος, να μας διορθώσουν, να μας πουν την άποψή τους και όχι να θεωρούν ότι, ο Σύλλογος είναι αντίπαλός τους ή εξυπηρετεί συμφέροντα μιας ομάδας παραγωγών. Ίσα – ίσα, το αντίθετο συμβαίνει. Εμείς θέλουμε σαν Σύλλογος να εξυπηρετήσουμε τους πάντες, να μην μείνει κανένας παραγωγός χωρίς βοήθεια.    

Zogas_dimitris