ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Περί Διαίτης Σαβ 4 Απρ 2015

Πληθώρα ερευνών, εδώ και χρόνια καταδεικνύει τη σπουδαιότητα του πρώτου γεύματος της ημέρας, του πρωινού! Κάτι τι οποίο εξακολουθεί ακόμη πολύς κόσμος, από μικρούς μαθητές μέχρι και ενήλικες εργαζόμενους, προφασιζόμενος διαφορών ειδών δικαιολογίες, το παραβλέπει!

Ας υπενθυμίσουμε λοιπόν ότι μετά τις ώρες του νυχτερινού ύπνου, ένα σωστό και ισορροπημένο πρωινό, παρέχει στον οργανισμό μας την απαραίτητη ενέργεια για ένα καλό ξεκίνημα, μας αποτρέπει από τα μετέπειτα “τσιμπολογήματα” και το βασικότερο «ξυπνάει», ενεργοποιεί τον μεταβολισμό μας. 

Μονάχα δέκα λεπτάκια χρειάζεται να ξεκλέψουμε από τον πρωινό μας ύπνο, ώστε να προετοιμάσουμε και να καταναλώσουμε ένα σωστό πρωινό. Οι μέχρι σήμερα μελέτες δείχνουν ότι οι μαθητές επιλέγουν συνήθως στα κυλικεία τρόφιμα κακής ποιότητας. Οι πιο συνηθισμένες επιλογές τους είναι τυρόπιτες, κρουασάν, σοκολάτες ή αναψυκτικά, τρόφιμα πλούσια σε λίπος και ζάχαρη. Εκτός αυτού, πολλές φορές τα παιδιά καταφεύγουν και σε περίπτερα ή καφετερίες που λειτουργούν έξω από τα σχολεία. Το ίδιο και χειρότερο παράδειγμα ακολουθούν κι οι ενήλικες, οι όποιοι επίσης κάποια στιγμή προς το μεσημεράκι που η κοιλιά πλέον δε σταματά να γουργουρίζει, παραγγέλνουν μαζί με τον καφέ και κανένα γλυκό ή καμιά σφολιάτα ή ακόμη χειρότερα πίνουν απλά 4-5 καφέδες μέχρι την ώρα που θα σχολάσουν.

Τα φαγητά αυτά είθισται ν’ αποτελούν σημαντικές αιτίες για την αύξηση βάρους των παιδιών, την παχυσαρκία, αλλά κι άλλα προβλήματα που μπορεί αυτή να επιφέρει όπως είναι η αυξημένη χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια, το σάκχαρο και υπέρταση.

Τώρα στη νηστεία το πρόβλημα, επιδεινώνεται γιατί έρχεται να προστεθεί κι ο παράγοντας των περιορισμένων νηστίσιμων επιλογών. Τονίζουμε όμως ότι και κατά τη διάρκεια της νηστείας, υπάρχουν εύκολες και θρεπτικές λύσεις για όλα τα γεύματα της ημέρας, αρκεί να υπάρχει θέληση και σωστός προγραμματισμός!

10 ιδέες για νηστίσιμα θρεπτικά πρωινά:

  1. 1-2 φέτες ψωμί σικάλεως ή 3-4 φρυγανιές σίκαλης με 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι& ταχίνι (μπορείτε να το φτιάξετε και σαν τοστ ή μικρό σάντουιτς)& 1-2 φρούτα 
  2. 3-4 κουταλιές της σούπας βρώμη διαλυμένη σε ζεστό νερό ή σε φυτικό νηστίσιμο γάλα (πχ αμυγδάλου ή καρύδα) με 1 κουταλάκι μέλι& 1 χούφτα ξηρούς καρπούς (μπορείτε να το φτιάξετε με ατομικά μπολ σαν κρέμα και να το πάρετε μαζί σας)& 1-2 φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα που είναι και εύκολα στη μεταφορά!
  3. 1 τοστ ή τορτίγια  με λαχανικά & πάστα ελιάς & 1 φλιτζάνι φυσικό χυμό πορτοκάλι 
  4. 1 τοστ  με μαύρο ψωμί με λίγη ταραμοσαλάτα ή με τυρί νηστίσιμο& ντομάτα & 1 φλιτζάνι φυσικό χυμό πορτοκάλι 
  5. 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης& 1-2 φρούτα ή 1 φλ φυσικό χυμό πορτοκάλι
  6. Μερικά κρακεράκια σίκαλης ή κριτσίνια πολύσπορα& 1-2 φρούτα
  7. 1 λεπτή φέτα σπιτικό κέικ νηστίσιμο ή 2 κουλουράκια λαδιού&  1-2 φρούτα ή 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι.
  8. 1 κομμάτι σπανακόπιτα (κατά προτίμηση σε ζυμάρι)& οπωσδήποτε μαζί με 1 φλιτζάνι φυσικό χυμό πορτοκάλι.
  9. 1 ταχινόπιτα ή 1 ελιόψωμο ή 1 σταφιδόψωμό από το φούρνο της γειτονιάς& 1-2 φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα
  10. Ένα μεγάλο ποτήρι smoothies με ποικιλία θρεπτικών κι υγιεινών συνδυασμών (πχ φυτικό γάλα, μπανάνα/ μήλο ή φράουλες, ξηρούς καρπούς/ ταχίνι ή λίγο φιστικοβούτυρο και βρώμη ή πίτουρο)

Το πρόγευμα, ακόμη και στη νηστεία με σωστούς συνδυασμούς, όπως τους παραπάνω, είναι από τους πιο καλούς κι εύκολους τρόπους για να εφοδιάζουμε τον οργανισμό με υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, πολύτιμες βιταμίνες, όπως βιταμίνη C, βιταμίνες Β όπως η ριβοφλαβίνη κι η βιταμίνη Β12, αλλά και σημαντικά μέταλλα& ιχνοστοιχεία όπως σίδηρος,  μαγνήσιο και ψευδάργυρο και φυσικά με πολλές φυτικές ίνες.

Υιοθετήστε λοιπόν από μικροί την σπουδαιότερη διατροφική συμβουλή, ενός θρεπτικού πρωινού!

Zogas_dimitris