ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Ευ-λόγον Σαβ 4 Απρ 2015

Ο παιδικός σταθμός αποτελεί μια πραγματικότητα στην ζωή του παιδιού και ένα πολύ σημαντικό βήμα στην σχολική του πορεία. Ουσιαστικά είναι η πρώτη στιγμή αποχωρισμού του παιδιού από τους γονείς και το ‘ασφαλές’ περιβάλλον και η ένταξή του στο πρώτο κοινωνικό πλαίσιο.

Ένας παιδικός σταθμός θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις ενός ασφαλούς,  καθαρού και οργανωμένου περιβάλλοντος. Οι ηλικίες των παιδιών που γίνονται δεκτές στα συγκεκριμένα πλαίσια είναι συνήθως άνω των 2,5. Για μικρότερες ηλικίες υπάρχουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί όπου γίνονται δεκτά βρέφη άνω των 8 μηνών. 

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται εάν είναι νωρίς για να στείλουν το μικρό τους σε ένα τέτοιο πλαίσιο όπως ο παιδικός σταθμός. Σύμφωνα με την φυσιολογική ανάπτυξη του λόγου, ένα παιδί 3 ετών έχει κατακτήσει ικανοποιητικό αντιληπτικό και εκφραστικό  λεξιλόγιο, μπορεί να σχηματίσει μικρές προτασούλες (τύπου: υποκείμενο-ρήμα-αντικείμενο), χρησιμοποιεί αντωνυμίες (εγώ, εσύ) και επίθετα (π.χ. μεγάλο σπίτι) και είναι ικανό να θέτει ερωτήσεις . Ο λόγος του είναι κατανοητός αλλά μπορεί να υπολείπεται ακόμα στον τομέα της άρθρωσης. Σε αυτή την ηλικία σύμφωνα με τους ψυχοκινητικούς σταθμούς το παιδί είναι σε θέση να παίζει κοντά σε άλλα παιδιά ενώ ακόμα μπορεί να συμμετάσχει για λίγο σε μια απλή ομαδική δραστηριότητα. Συνεπώς ένα παιδί 3 ετών έχει τα κατάλληλα εφόδια για να ενταχθεί σε έναν παιδικό σταθμό.

Ένα ζήτημα που απασχολεί τους γονείς έχει να κάνει με το τι μπορεί να προσφέρει ο παιδικός σταθμός σε αυτή τη μικρή ηλικία, που δεν μπορεί να του το προσφέρει το σπίτι ή το οικογενειακό περιβάλλον. Ο παιδικός σταθμός είναι ένα πλαίσιο με πλούσια οπτικά, κινητικά και γλωσσικά ερεθίσματα. Το παιδί μαθαίνει τους πρώτους κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς  με το να συνυπάρχει και να συνεργάζεται με τα άλλα παιδιά αλλά και να μοιράζεται τα παιχνίδια με την ομάδα. Στο κομμάτι του λόγου         το παιδί εξασκεί το εκφραστικό του λεξιλόγιο και μαθαίνει να χρησιμοποιεί εύστοχα και επικοινωνιακά τον λόγο για κάθε περίσταση. Το παιδί κατακτά τις κοινωνικές συμβάσεις του λόγου όπως το να λέμε ευχαριστώ όταν του δίνουν κάτι, παρακαλώ όταν θέλουν να ζητήσουν κάτι, καλημέρα όταν μπαίνουν στην αίθουσα, κτλ. Ο παιδικός σταθμός αποτελεί το πρώτο κοινωνικό περιβάλλον του παιδιού και συνεπώς το καταλληλότερο μέρος για εκμάθηση αυτών των συμβάσεων του λόγου.

Έχει διαπιστωθεί ότι παιδιά που παρακολούθησαν παιδικό σταθμό είναι περισσότερο κοινωνικά και ευέλικτα στην χρήση του λόγου τους καθώς επίσης και παιδιά τα οποία είχαν μικρή καθυστέρηση λόγου, σημείωσαν σημαντική πρόοδο μετά την ένταξή τους στον παιδικό σταθμό.

           

Zogas_dimitris