Κοινωνία Τρι 17 Μαρ 2015

 Αφιερωμένη   στις γυναίκες του χθες και του σήμερα, στις γυναίκες της Κω, της Ελλάδας, αλλά και στις γυναίκες του κόσμου,  ήταν η εκδήλωση της ΕΓΕ-Κω  με αφορμή  την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που πραγματοποίησε στον ΟΡΦΕΑ. Μια δουλειά συλλογική και ποιοτική που εντυπωσίασε πραγματικά.

Μετά την περιπλάνηση μέσω της εικόνας και του λόγου  στις γυναίκες του κόσμου, ακολούθησε το β΄μέρος.« Οι γυναίκες μιλούν….» . Με αφορμή τον μύθο της Αριάδνης σε κείμενο του συγγραφέα Τάσου Μαδαμόπουλου, συνδυάστηκε ο μύθος με την καθημερινότητα και στους μονολόγους ,  γυναίκες κάθε ηλικίας αφηγήθηκαν   με πάθος καθημερινά στιγμιότυπα,  έχοντας  ως  κοινό τον λαβύρινθο των αδιεξόδων  αλλά και  το μίτο . Το μίτο της αγάπης, της υπομονής, της λογικής . Παρουσιάστηκαν: α) ο μονόλογος της Αριάδνης, προσωποποίησης της θυσίας για τον έρωτα β)   ένας  αυτοσχεδιασμός από διασκευή κειμένου, όπου  κυριαρχούσε  το άγχος μιας σύγχρονης εργαζόμενης  γυναίκας – μητέρας , γ) ένας μονόλογος- έκρηξη  μιας δεκαοχτάχρονης που νιώθει να πιέζεται από παντού (από το βιβλίο της Αλεξάνδρας Μυλωνά «Εγώ και μερικές φίλες μου»)  και δ) προσαρμογή του κειμένου του Μιχάλη Γκανά «Κοιτάζει τα χέρια της» , όπου μια ηλικιωμένη γυναίκα κάνει απολογισμό της ζωής της κοιτάζοντας τις ρυτίδες των χεριών της .

Η  εκδήλωση έκλεισε με ένα μουσικοκινητικό στιγμιότυπο από ένα μικρό κορίτσι , που πέρα από το αντάμωμα των γενεών, συμβόλιζε το πέρασμα  του μίτου- κουβαριού  στη νεότερη γενιά.

  Η Δ.Ε. της ΕΓΕ-Κω  εκφράζει  τις ευχαριστίες  της   στη  Χαρίκλεια Βαμβακίδου, την Κατερίνα  Κλωτσοτήρα, τη  μαθήτρια του Ιπποκρατείου Λυκείου Σοφία Πανέρα, και  τη μικρή Μαριέττα Διακονικολή για το  χρόνο  που αφιέρωσαν και  για την εξαιρετική απόδοση των  μονολόγων. Στη  Διονυσία Σοφού   για την συγκινητική παρουσίαση του τραγουδιού της κάθε γυναίκας, που μετέφρασε η   Καλλιόπη Παρθενιάδη  , τη Δώρα Αγγελακοπούλου  που ανέλαβε  την ενδυματολογική φροντίδα ,  και ιδιαίτερα τη Θεατρολόγο Βιβή Θεοδωρακοπούλου που εκτός από το μονόλογο   της Αριάδνης που απέδωσε καταπληκτικά ,  σήκωσε το βάρος της σκηνοθεσίας και της επιμέλειας της παράστασης.

    Η ΕΓΕ-ΚΩ ευχαριστεί επίσης  τον ΔΟΠΑΒΣ  για   την κάλυψη της ηχητικής εγκατάστασης και τη διάθεση του βιντεοπροβολέα, καθώς η  εκδήλωση ήταν ενταγμένη στα χειμερινά ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΑ . Τους τεχνικούς ηχολήπτες , το Μανόλη Σαράντη για το φωτισμό, την Κοινσεπ ΟΡΦΕΑΣ για τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας και  το Τυπογραφείο Μπαλαλής  για τη χορηγία των προσκλήσεων , το Πολύκεντρο Θαλασσινού και το lab art καφέ που διέθεσαν τους χώρους τους για την προετοιμασία , τα ΜΜΕ για την κάλυψη της εκδήλωση ς και όλους και όλες που την παρακολούθησαν..

                                                                                                               Δ.Ε. ΕΓΕ-ΚΩ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Zogas_dimitris