Κοινωνία Παρ 21 Ιουν 2019

Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΤΡΑΞΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

 

Σοβαρότατα ερωτήματα θέτει προς, 1) Σύλλογο Ελληνων Αρχαιολογων - Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 2) Εφορεία Αρχαιοτητων Δωδεκαννησου Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 3) ΥΠΠΟΑ, 4)  Υπουργό πολιτισμού, 5)  Υφυπουργό Γενικό γραμματεα του ΥΠΠΟ, 6)  Γενική Διευθυνση Αρχαιοτητων και Πολιτιστικής κληρονομίας, Μπουμπουλίνας  20-22 Αθηνα Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,  7)  Δασική Υπηρεσία, 8)  Συλλογο Αρχιτεκτόνων, 9)  Πολεοδομία Κω και 10) Διεθυνση περιβαλλοντος, η Αρχιτέκτων – Μηχανικός Αγγελική Στρατικοπούλου, τα οποία αφορούν τόσο στο πώς δόθηκε σειρά αδειών όσο και εάν τηρήθηκε η νομοθεσία για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου του Αγίου Στεφάνου στην Κέφαλο, προκειμένου να ανακατασκευαστεί το πρώην ξενοδοχειακό συγκρότητα CLUB MED από την εταιρεία ikos (συμφερόντων Ανδρεάδη) η οποία το αγόρασε.  

Μετά τα όσα αναφέρει η κα Στρατικοπούλου στην επιστολή της, θεωρούμε δεδομένο ότι, τα ερωτήματα τα οποία θέτει, οφείλουν να απαντηθούν από τους αρμόδιους.

Ίδωμεν.

Αναλυτικά, η επιστολή έχει ως ακολούθως:

«Η ΧΑΜΕΝΗ ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΥ

Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΤΡΑΞΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

Ένας χώρος ανεκτίμητης αξίας που αυτή την φορά δεν χρειάστηκε να τον αγοράσουν, αλλά τους δόθηκε ως δώρο μαζί με την επένδυση.

Το τοπόσημο του νησιού- ο πιο πολυφωτογραφημένος αρχαιολογικός χώρος -εγλωβισμένος και σε αποκλειστική ιδιωτική χρηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος ikos. Αυτό το μαγευτικό τοπίο δεν μπορεί πλέον να το απολαμβάνει ο «κοινός θνητός».

Το σύμπλεγμα των δύο τρίκλιτων παλαιοχριστιανικών βασιλικών του Αγίου Στεφάνου, με πλούσιο γλυπτό διάκοσμο και ψηφιδωτά, κτισμένο πάνω στο φυσικό βράχο από γρανίτη, o οποίος εισχωρεί μέσα στη θάλασσα, καθώς και το φυσικό παραλιακό τοπίο με τους κέδρους που πλαισίωναν τον αρχαιολογικό χώρο, πρόσφερε μαζί με το νησάκι «Καστρί» ένα μοναδικό τοπίο.

Η εταιρεία ikos (συμφερόντων Ανδρεάδη) αγόρασε πρόσφατα το πρώην εγκαταλελειμμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα CLUB MED και προχώρησε σε μια ριζική και πολυτελή ανακαίνιση, η οποία, για να είναι σύννομη με την παλαιά άδεια, ενίσχυσε τα υπάρχοντα κτίρια, στην ουσία έκτισε νέα κτίρια στην θέση των «νομιμοποιημένων» με σύντομες διαδικασίες. Νέες περιμετρικές εκτάσεις αγοράστηκαν από την εταιρεία και νέα κτίρια προστέθηκαν. Tο συγκρότημα κυριάρχησε σε όλη την περιοχή και το μνημείο του Αγίου Στεφάνου με το μαγευτικό τοπίο εγκλωβίστηκε.

Την αναγκαία εισφορά σε γη, που όφειλε να παραχωρήσει η εταιρεία, την παραχωρεί σε τμήμα που έχει χαρακτηριστεί δασικό και γύρω από το ρέμα, το οποίο έτσι δεν χρειάζεται να διευθετήσει. Περιττό να αναφέρω ότι η Ε.Υ.Π.Α.Τ.Ε  (αρμόδια κεντρική υπηρεσία έκδοσης μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων) αρχικά γνωμοδοτεί ότι η εταιρεία οφείλει να αποδώσει 15.000 m2 αντί για 35.000μ2 και μετά από πολλές πιέσεις αναγκάζεται να εισηγηθεί την νόμιμη εισφορά. Τίθενται πολλά ερωτηματικά.  

Το παραλιακό μέτωπο διαμορφώθηκε με σύντομες διαδικασίες: κόπηκαν όλα τα ψηλά δέντρα και όλοι οι κέδροι (προστατευόμενο είδος), άλλαξαν με μπουλντόζες όλο το ανάγλυφό της παραλίας, τοποθέτησαν ομπρέλες σε όλο το μέτωπο δυτικά και ανατολικά, δίπλα και πάνω στον αρχαιολογικό χώρο.

Το σημαντικότερο, η θεσμοθετημένη δουλεία διόδου, -η ελεύθερη πρόσβαση στο μνημείο που οδηγούσε από τον επαρχιακό δρόμο στον αρχαιολογικό χώρο, γίνεται δρόμος πρόσβασης του ξενοδοχείου και η πρόσβαση ελέγχεται από την δική του security. Ο περιβάλλων χώρος του μνημείου καταλαμβάνεται από ξαπλώστρες του ξενοδοχείου και η βασιλική  μετατρέπεται σε atraxion του.

Δεν είναι λίγες οι προφορικές καταγγελίες των επισκεπτών του μνημείου και της παραλίας που δεν μπόρεσαν να επισκεφθούν τον χώρο εμποδιζόμενοι από τους υπεύθυνους του ξενοδοχείου.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι:

  1. Γιατί ο Δήμος Κω δέχτηκε η εισφορά σε γη (35.000m2) να γίνει σε άσχετο μέρος (δασικό τμήμα και πέριξ των ρεμάτων) και όχι πέριξ του αρχαιολογικού χώρου;
  2. Γιατί δεν προχώρησε η μελέτη που είχε κατατεθεί το 2013 από την αρχαιολογική  υπηρεσία και όριζε την γύρω περιοχή αδόμητη ζώνη;
  3. Η κτηματική υπηρεσία πώς παραχώρησε την παραλία, ενώ βρίσκεται δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο; Έχει την σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού (άρθρο 31 παρ. 11);
  4. Έχει εφαρμοστεί η εγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη;
  5. Πώς χορηγήθηκε άδεια τοποθέτησης πυκνών ομπρελοκαθισμάτων κατά μήκος όλης της ζώνης του αιγιαλού, όπου υπάρχουν ορατές αρχαιότητες, οι οποίες μάλιστα δεν έχουν ερευνηθεί στο σύνολό τους;
  6. Κατά πόσο τηρήθηκε το άρθρο 10 του Ν. 3028 – που αφορά ενέργειες σε ακίνητα μνημεία και στο περιβάλλον τους – αφού όλες αυτές οι εργασίες διεξάγονται εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου και πλησίον ή ακόμη και επί μνημείων;
  7. Ποιος θα διαχειρίζεται το επισκέψιμο μνημείο, αφού η από παλιά θεσμοθετημένη δουλεία διόδου, που εξασφάλιζε την ελεύθερη πρόσβαση στο μνημείο και την παραλία, τώρα ελέγχεται από την security του ξενοδοχείου;

Αγγελική Στρατικοπούλου

Αρχιτέκτων – Μηχανικός».

Zogas_dimitris