Κοινωνία Παρ 18 Μαρ 2022

Σ. Βλάχου, αντιδήμαρχος Πολιτισμού: «Το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την προσεχή Δευτέρα. Υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα στο Πυλί, κοντά στην κοινότητα, οπότε είμαι αισιόδοξη ότι, με την πρώτη προκήρυξη θα έχουμε ενδιαφέρον»

Ελένη Χατζηβασίλη, αντιπρόεδρος Πυλίου: «Πρέπει να δώσουμε άμεση λύση έστω και προσωρινή»

 

 

Επί σειρά πολλών ετών, ο Μορφωτικός, Πολιτιστικός Σύλλογος «Απελλής» στεγάζεται σε κτίριο το οποίο έχει ενοικιάσει από την εκκλησία.

Εκτός που ότι, το συγκεκριμένο κτίριο παρουσίαζε διάφορα προβλήματα, η δημοτική κοινότητα Πυλίου είχε ανάγκη ακινήτου, «για στέγαση των αναγκών» της όπως αναφερόταν σε δυο συνεδριάσεις του κοινοτικού της συμβουλίου, η πρώτη στις 10 Οκτωβρίου 2019 και η δεύτερη στις 5 Νοεμβρίου 2021.

Την πρώτη απόφαση υπέγραφαν, ο πρόεδρος Θεόδωρος Πάχος και τα μέλη Αναστάσιος Κεφαλιανός, Ελένη Χατζηβασίλη – Μούρα, Δημήτριος Βρέττης,  Βαλάντω Κεφαλιανού και Ειρήνη Καλή.

Την δεύτερη υπέγραφαν, ο πρόεδρος Αναστάσιος Κεφαλιανός, η αντιπρόεδρος Ελένη Χατζηβασίλη – Μούρα και τα μέλη, Ιωάννης Κουμπαράς και Ιωάννης Λαδικός.

Εισηγούνταν προς το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κω, την αναγκαιότητα εξεύρεσης και μίσθωσης ακινήτου για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Μέσα σε αυτές, ήταν και η στέγαση του «Απελλή», του ιστορικού αυτού συλλόγου, διότι, εκτός του «προβληματικού» χώρου, το συμβόλαιο ενοικίασης με την εκκλησία είχε λήξει εδώ και τρία χρόνια.

Οι ανωτέρω αποφάσεις εστάλησαν στο δήμο Κω, το δημοτικό συμβούλιο του οποίου όφειλε να συζητήσει το θέμα και να εγκρίνει το αίτημα του κοινοτικού συμβουλίου, κάτι που μέχρι και σήμερα, δεν είχε πράξει.

Το «κερασάκι» στην όλη υπόθεση είναι ότι, στις 14 Φεβρουαρίου 2022, δηλαδή πριν από έναν περίπου μήνα, κατέρρευσε το μεγαλύτερο τμήμα της οροφής του κτιρίου που στεγαζόταν ο «Απελλής» προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές, μετατρέποντας το χώρο σε μη επισκέψιμο από άποψη ασφάλειας,  με αποτέλεσμα, παραδοσιακές φορεσιές οι οποίες είναι ραμμένες στο χέρι, αποκριάτικες στολές και διάφορα υλικά, να τα μεταφέρουν τα μέλη του συλλόγου στα σπίτια τους για τον καθαρισμό τους και τη διασφάλισή τους μέχρι να βρεθεί χώρος φιλοξενίας του συλλόγου.

Η αντιπρόεδρος της κοινότητας Ελένη Χατζηβασίλη, στις 16/2/2020, ενημερώνει με επιστολή της τον πρόεδρο κ. Κεφαλιανό για τα τεκταινόμενα, ζητώντας να συγκληθεί το κοινοτικό συμβούλιο και να τεθεί το θέμα ως κατεπείγον, προκειμένου να διεκδικήσουν χώρο από το δήμο.

Δύο ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 18/2/2022, ο πρόεδρος του «Απελλή» Αντώνης Ζαμάγιας, αποστέλλει δεύτερη επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου, την οποία κοινοποιεί προς το δήμαρχο Κω και την αντιδήμαρχο Πολιτισμού (η πρώτη είχε αποσταλεί  στις 3/10/2019), τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι, η εξεύρεση χώρου για τη στέγαση του «Απελλή» δεν μπορεί πλέον να πάρει άλλη αναβολή, παρακαλώντας για τις δικές τους ενέργειες.

«Ο ΜΠ.Σ Απελλής είναι από τους παλαιότερους συλλόγους στο χωριό μας με πλούσια πολιτιστική δράση και προσφορά. Είναι ένας σύλλογος που κρατά ψηλά το πολιτιστικό πνεύμα και την ανάπτυξη του τόπου. Μαζί του μεγάλωσαν γενιές και γενιές χαρίζοντας μας ευχάριστες και δημιουργικές στιγμές.

Το πρόβλημα στέγασης του συλλόγου προέκυψε μετά την κατάρρευση της οροφής του κτιρίου μέσα στο οποίο φυλάσσονταν τα αρχεία, οι παραδοσιακές και αποκριάτικες στολές του συλλόγου μεγάλης χρηματικής και συναισθηματικής αξίας. Θεωρώ υποχρέωση μας ως κοινότητα να εξασφαλίσουμε τον κατάλληλο χώρο για τον Σύλλογο. Πρέπει να δώσουμε άμεση λύση έστω και προσωρινή» δήλωσε στον «Σ» η αντιπρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Πυλίου Ελένη Χατζηβασίλη.

«Το θέμα που αφορά σε ενοικίαση χώρου για τις ανάγκες της κοινότητας Πυλίου είναι στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου το οποίο θα συνεδριάσει την Δευτέρα, 21 Μαρτίου» δήλωσε στον «Σ» η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σέβη Βλάχου, ενημερώνοντάς μας πως το θέμα θα το εισηγηθεί ο αντιδήμαρχος δημοτικής ακίνητης περιουσίας Γιάννης Καλλούδης. «Υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα στο Πυλί, κοντά στην κοινότητα, οπότε είμαι αισιόδοξη ότι, με την πρώτη προκήρυξη θα έχουμε ενδιαφέρον» κατέληξε.

Zogas_dimitris