Κοινωνία Δευ 28 Μαρ 2022

«Η πλειοψηφία των 35 συμμετεχόντων είναι Κώοι και καλύπτουν όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας»

Οι συμμετέχοντες πτυχιούχοι ΑΕΙ στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών που οργανώνει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με τη στήριξη του δήμου Κω είναι 35, η πλειοψηφία των οποίων είναι από την Κω και καλύπτουν όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, όπως δηλώνει στον «Σ» ο καθηγητής

του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αριστείδης Παπαγρηγορίου. «Υπάρχει και μια μικρή ομάδα που θα ξεκινήσει μεν από απόσταση (θα έρχονται στην Κω μόνο για τις δια ζώσης διαλέξεις), αλλά και αυτών η πρόθεση είναι να εγκατασταθούν στην Κω για το διάστημα που θα φοιτούν στο πρόγραμμα» σημειώνει ο κ. Παπαγρηγορίου.

Τα δια ζώσης μαθήματα θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Πέμπτη 31/3/2022, με τον καθιερωμένο αγιασμό, στις εγκαταστάσεις του υδροβιότοπου στο Ψαλίδι. Το μεγαλύτερο δε, ποσοστό των μαθημάτων θα γίνεται δια ζώσης και ένα μικρό ποσοστό εξ’ αποστάσεως.

Σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών, οι κατευθύνσεις είναι δύο.

Η πρώτη είναι η Διοίκηση Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών και Τοπική Ανάπτυξη και η δεύτερη, Τουρισμός – Υγεία και Ευεξία,  οι δε σπουδές, ολοκληρώνονται σε τρία ακαδημαϊκά εξάμηνα σπουδών, 15 μήνες για την ακρίβεια.

Ο καθηγητής αναφέρει επίσης πως, τα συγκεκριμένα μεταπτυχιακά δίνουν τα ίδια δικαιώματα με οποιοδήποτε άλλο μεταπτυχιακό πρόγραμμα αντίστοιχης διάρκειας και αντίστοιχων ECTS και ακόμα πως, με τις γνώσεις που θα αποκτήσουν οι απόφοιτοι του προγράμματος θα είναι σε θέση είτε να ανταπεξέλθουν σε εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, είτε να ανελιχθούν επαγγελματικά. Με την ολοκλήρωση των σπουδών, θα τους απονεμηθεί Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών.  

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κύριε Παπαγρηγορίου, ο δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας (21/1/2022) είπε πως, δυο ημέρες ξεκινούν τα μαθήματα για το πρώτο μεταπτυχιακό τμήμα της Κω όπου θα φοιτήσουν περίπου 35 φοιτητές. Όντως ισχύει αυτό;

Απ: Έχει προγραμματισθεί η πρώτη συνάντηση διαδικτυακά στις 23/3/2022, για να γίνει μια πρώτη γνωριμία και η απαραίτητη ενημέρωση στους νέους φοιτητές, για τον τρόπο διδασκαλίας, το πρόγραμμα των μαθημάτων και να λυθούν οι όποιες απορίες τους σχετικά με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Πιστέψτε με είναι το πιο σημαντικό μάθημα, γιατί η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, είναι το μάθημα που θα βάλουμε τη συνεργασία μας με τους 36 επιλεγέντες μεταπτυχιακούς φοιτητές σε στέρεες βάσεις. Την επόμενη Πέμπτη 31/3 θα ξεκινήσουν τα δια ζώσης μαθήματα με τον καθιερωμένο αγιασμό και την παρουσία του δημάρχου κυρίου Νικηταρά.

Ερ: Από τους 35 φοιτητές πόσοι είναι Κώοι και πόσοι μη Κώοι;

Απ: Από την Κω είναι η πλειοψηφία των μεταπτυχιακών φοιτητών. Και όταν λέμε από την Κω, εννοούμε ότι αυτή τη στιγμή ζουν και εργάζονται στην Κω. Υπάρχει και μια μικρή ομάδα που θα ξεκινήσει μεν από απόσταση (θα έρχονται στην Κω μόνο για τις δια ζώσης διαλέξεις), αλλά και αυτών η πρόθεση είναι να εγκατασταθούν στην Κω για το διάστημα που θα φοιτούν στο πρόγραμμα.

Ερ: Γνωρίζετε εάν οι φοιτητές είναι νέοι άνεργοι του ιδιωτικού τομέα ή λ.χ. δημόσιοι υπάλληλοι;

Απ: Οι επιλεγέντες καλύπτουν όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας. Έχουμε δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, έχουμε ελεύθερους επαγγελματίες, έχουμε ένστολους, όλοι τους με υψηλά προσόντα και όπως φάνηκε και από την αξιολόγηση τους με μεγάλη διάθεση για γνώση.

Ερ: Τα μαθήματα θα γίνουν στην Κω (δια ζώσης), όπως αρχικά είχαμε ενημερωθεί, ή διαδικτυακά; Εάν γίνουν δια ζώσης, ποιος είναι ο χώρος που θα γίνεται η διδασκαλία;

Απ: Το μεγαλύτερο ποσοστό θα διεξαχθεί δια ζώσης και ένα μικρό ποσοστό εξ’ αποστάσεως. Αναλυτικά θα τα παρουσιάσουμε όλα στη διαδικτυακή γνωριμία που είπαμε παραπάνω. Τα δια ζώσης μαθήματα θα πραγματοποιηθούν σε χώρους τους οποίους έχει παραχωρήσει ο δήμος Κω.

Ερ: Πείτε μου, τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα σπουδών;

Απ: Το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών υπάρχει στην ιστοσελίδα του μεταπτυχιακού. Συνοπτικά μπορώ να σας πως ότι υπάρχουν δύο κατευθύνσεις. 1η: Διοίκηση Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών και Τοπική Ανάπτυξη και 2η: Τουρισμός – Υγεία και Ευεξία και κάθε φοιτητής επιλέγει ποια θα παρακολουθήσει στην αρχή των σπουδών του. Οι σπουδές ολοκληρώνονται σε τρία ακαδημαϊκά εξάμηνα σπουδών, 15 μήνες για την ακρίβεια.

Ερ: Κύριε Καθηγητά, αυτά τα μεταπτυχιακά έχουν την ίδια βαρύτητα με αντίστοιχα άλλων πανεπιστημίων, ελληνικών και μη; Δηλαδή, θα μπορεί ο σπουδαστής να συνεχίσει για διδακτορικό σε κάποιο πανεπιστήμιο;

Απ: Εννοείται. Το πρόγραμμα έχει εγκριθεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και δίνει τα ίδια δικαιώματα με οποιοδήποτε άλλο μεταπτυχιακό πρόγραμμα αντίστοιχης διάρκειας και αντίστοιχων ECTS. Η ατομική εξέλιξη του κάθε απόφοιτου δεν έχει περιορισμούς, τόσο στο ακαδημαϊκό επίπεδο, όσο και στο επαγγελματικό, γιατί με τις γνώσεις που θα αποκτήσουν οι απόφοιτοι του προγράμματος θα είναι σε θέση είτε να ανταπεξέλθουν σε εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, είτε να ανελιχθούν επαγγελματικά.

Ερ: Το πτυχίο που θα πάρουν οι φοιτητές θα είναι master ή βεβαίωση μεταπτυχιακών σπουδών;

Απ: Σύμφωνα με τον κανονισμό σπουδών στους αποφοίτους απονέμεται Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) «M.Sc στα Προηγμένα Συστήματα Διοίκησης» με κατευθύνσεις «Διοίκηση Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών και Τοπική Ανάπτυξη» και «ΤουρισμόςΥγεία και Ευεξία» («Master of Science, M.Sc, in AdvancedManagement Systems» withspecialization in «ServiceςBusiness and ManagementLocal Development» or in «Tourism-Health and Wellness»). O μεταπτυχιακός τίτλος απονέμεται από τα συνεργαζόμενα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Ερ: Το εγχείρημα που ξεκινάτε με το δήμο Κω, έχει γίνει και με άλλους δήμους; Και εάν ναι, ποια είναι τα αποτελέσματα;

Απ: Ναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής έχει ξεκινήσει, από την ίδρυση του, συνεργασίες με αρκετούς δήμους, με σκοπό να ενισχύσει τις τοπικές κοινωνίες και να συμβάλει στην ακαδημαϊκή και οικονομική τους ανάπτυξη.

Ερ: Αυτό το σύστημα εφαρμόζεται και από άλλα πανεπιστήμια;

Απ: Είμαστε περήφανοι γιατί είμαστε πρωτοπόροι σε αυτό τον τομέα. Παρόλο που είμαστε νέο Πανεπιστήμιο, αγκαλιάσαμε άμεσα τις τοπικές κοινωνίες, αφουγκραστήκαμε τις ανάγκες τους και πιστεύουμε ότι ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις τους.

Ερ: Κύριε Παπαγρηγορίου, ο επίλογος δικός σας.

Απ: Κάθε αρχή είναι δύσκολη. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, πρέπει να στηρίξουμε όλοι μαζί αυτή την πρωτοπόρα προσπάθεια. Σαν Πανεπιστήμιο έχουμε ομάδα με την απαιτούμενη εμπειρία και τεχνογνωσία. Βρήκαμε θερμό συμπαραστάτη τον δήμαρχο της Κω και είμαστε σίγουροι ότι θα είναι μαζί μας και όλη η κοινωνία της Κω, για να πετύχουμε το «γνωστικά» καλύτερο αύριο που επιζητούμε.

*Dr. Αριστείδης Παπαγρηγορίου

Πα.Δ.Α. (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής):  Πρόεδρος Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού, Αναπληρωτής Καθηγητής

ΕΑΠ  (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο): ΣΕΠ Μεταπτυχιακού Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων

ΑΣΠΑΙΤΕ (Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης):  Μέλος Διοικούσας Επιτροπής / Αντιπρόεδρος ΕΛΚΕ

ΕΚΔΔΑ (Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης): Μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου

Υπουργείο Τουρισμού: Μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου Διασφάλισης Ποιότητας της Τουριστικής Εκπαίδευσης

πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Zogas_dimitris