Πολιτική Πεμ 3 Δεκ 2015

Μετά την σύνοδο των Περιφερειαρχών (ΠΕΔΕ), χθες η έκτακτη Γενική Συνέλευση των Δημάρχων (ΚΕΔΕ)  για την οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ επαναλαμβάνει τις γνωστές πολιτικές ‘’κορώνες’’ : ‘’Δεν πρόκειται να ανεχθούμε πλέον καμία ενέργεια σε βάρος του θεσμού’’! ‘’Δεν θα γίνει η Αυτοδιοίκηση το εξιλαστήριο θύμα της παταγώδους αποτυχίας ενός ξεπερασμένου από τις καταστάσεις πολιτικού προσωπικού’’! ‘’Το 8,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση διεκδικούν οι δήμοι’’! ‘’Τα υπεσχημένα’’! ‘’Τα παρακρατηθέντα από το κράτος’’ κλπ.

Τα διαβάζουμε και σκεφτόμαστε: ‘’μα καλά ΠΕΔΕ και ΚΕΔΕ δεν έχουν καταλάβει τίποτα από την κατάσταση της χώρας ή μας δουλεύουν;’’

Το μοτίβο είναι: το κράτος που κλέβει, που καταδυναστεύει, που καταπιέζει την αυτοδιοίκηση κλπ. Άρα το κράτος φταίει για την οικονομική αθλιότητα της αυτοδιοίκησης! ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ! Καμία αναφορά στην άθλια κατάσταση της Ελλάδας. ΑΠΛΑ: Φταίει η κυβέρνηση!

Εν τάξει καταλαβαίνουμε το πολιτικό παιγνίδι της φθοράς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά επειδή αυτό παίζεται χυδαία για πολλά χρόνια, αποδείχτηκε ΥΠΕΚΦΥΓΗ που ευθύνεται για το που είμαστε. Δεν θέλουμε, ούτε μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε την νέο-μνημονιακή και νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Απλά επαναλαμβάνουμε ότι το πρόβλημα για τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης είναι αλλού.

 

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Οι οικονομικοί πόροι του Δήμου μας με βάση την προέλευσή τους, ταξινομούνται σε 4 κατηγορίες :

1.         Ίδια έσοδα από φόρους, τέλη, δικαιώματα, εισφορές (τοπικό φορολογικό σύστημα)

2.         Ίδια έσοδα από αξιοποίηση τοπικών πόρων (πχ δημοτική περιουσία)

3.         Επιχορηγήσεις, γενικές και ειδικές, από την κεντρική, την περιφερειακή διοίκηση και από την Ε.Ε.

4.         Δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα, αξιοποίηση σύγχρονων χρηματοοικονομικών εργαλείων (πχ ΣΔΙΤ)

Το 2 αποδίδει μέχρι στιγμής ελάχιστα (650.000 ευρώ αναμένονταν το 2015), το 3 δεν εξαρτάται από εμάς (30 εκ το 2014, 21 εκ το 2015 μειώνεται στα 15 το 2016 ) και το 4 δεν λειτουργεί και δεν θα λειτουργήσει ούτε και το 2016.  Άρα μένει το σκέλος 1 που αφορά τα ίδια έσοδα δηλ. την τοπική δημοτική φορολογία. Αυτό που γίνεται στην Κω γίνεται παντού. Αρά θα άξιζε η έκτακτη σύνοδος αν επρόκειτο να αναζητηθούν νέες πολιτικές για τα οικονομικά των ΟΤΑ. Καλός άξονας θα ήταν να δούμε τι γίνεται στην Ευρώπη. Ο επισυναπτόμενος πίνακας είναι πολύ κατατοπιστικός. (Για όσους ενδιαφέρονται στο διαδίκτυο μπορούν να βρουν πάρα πολλά στοιχεία και μελέτες).

 

Τοπικοί πόροι της αυτοδιοίκησης στα κράτη μέλη της ΕΕ

 Ακίνητης περιουσίαςΕισοδήματοςΕπιτηδεύματοςΒ΄ ΚατοικίαςΣκύλωνΔιασκέδασηΑυτοκίνηταΑπόβληταΗλεκτρική ενέργειαΜεταφορέςΔιαφήμισηΚατάληψη δημόσιων χώρωνΜεταβίβαση ακινήτωνΤυχερών παιγνίωνΠαρεπιδημούντωνΑγορέςΤράπεζεςΥπεραξίας ακινήτων
ΑυστρίαÖ ÖÖÖÖ            
ΒέλγιοÖÖ    Ö           
ΔανίαÖÖ                
ΦιλανδίαÖÖ  Ö             
ΓαλλίαÖ Ö    ÖÖÖ        
ΓερμανίαÖ Ö               
ΙταλίαÖÖ     ÖÖ ÖÖ      
ΙρλανδίαÖ   Ö             
ΛουξεμβούργοÖÖ ÖÖ       ÖÖ    
ΟλλανδίαÖ      Ö      Ö   
ΠορτογαλίαÖÖ    Ö     Ö  Ö  
ΙσπανίαÖÖÖ Ö Ö    Ö Ö ÖÖÖ
Σουηδία Ö                
Μ. ΒρετανίαÖ                 
                   

 

 

 

 

Ο φόρος στην Ακίνητη Περιουσία (ο ΦΑΠ) είναι ο πιο διαδεδομένος.  Ακολουθεί ο φόρος Εισοδήματος και ο φόρος επί των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ή φόρος επιτηδεύματος. Ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι οι πρόσθετοι φόροι. Για παράδειγμα ο φόρος δεύτερης κατοικίας που εφαρμόζουν πολλές Τ.Α (Λουξεμβούργο, Αυστρία) θα έδινε λύσεις στις τουριστική περιοχή μας και θα μπορούσε να συνδυαστεί με τον ΦΑΠ όπως στην περίπτωση της Πορτογαλίας.  Παρατηρείστε την ποικιλία εσόδων των Ισπανικών (13 τομείς) και Ιταλικών ανταγωνιστικών τουριστικών κρατών (6 τομείς)! Η ιδέα για φόρο στην κινητή τηλεφωνία είναι αρκετά ενδιαφέρουσα.

Ας κάνουμε λοιπόν μια προσγείωση. Χρήματα υπάρχουν και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Όχι εύκολα όπως χθες αλλά υπάρχουν! Λείπει η πολιτική βούληση από την ηγεσία της τοπικής αυτοδιοίκησης να διεκδικήσουμε αυτά που ισχύουν στην ΕΕ. Η αντιμετώπιση της απώλειας του ΔΗΦΟΔΩ μέσω τοπικού φόρου από την δημοτική αρχή της Κω είναι ένας νεωτερισμός και μια πολύ σωστή προσπάθεια. Η ηγεσία ΠΕΔΕ και ΚΕΔΕ γαλουχημένη στον κομματισμό, τον παραγοντισμό, στις πελατειακές σχέσεις, στον κρατισμό και στην εκδούλευση της κοινωνίας δεν παραδειγματίζεται ούτε από την πρακτική της καπιταλιστικής Ευρώπης, διεκδικώντας την διαχείριση του ΕΝΦΙΑ και νέους πόρους από την επιχειρηματική δραστηριότητα!

Κρίμα τα έξοδα και ο χαμένος χρόνος για συνέδρια και συνόδους για να …ξεδοντιάσουμε την …χωρίς δόντια κυβέρνηση Τσίπρα!    

 

Ν. Μυλωνάς

Zogas_dimitris