Υγεία Πεμ 13 Ιουν 2024

Τα ύποπτα συμπτώματα που δείχνουν ότι το ηλιακό έγκαυμα είναι σοβαρό και υπονομεύει άμεσα την υγεία σας.

Το ηλιακό έγκαυμα είναι πάρα πολύ συνηθισμένο αφού, παρά τις συνεχείς ενημερώσεις από τους δερματολόγους, πολλοί επιμένουν να κάθονται με τις ώρες στις παραλίες – κατά προτίμηση τις ώρες που ο ήλιος «καίει» περισσότερο.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, περισσότεροι από ένας στους τρεις ενήλικες καίγονται κάθε χρόνο από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.  Τα εγκαύματα είναι περισσότερα στους νέους (ηλικίες έως 29 ετών) όπου καίγονται σχεδόν οι μισοί.

Οι περισσότεροι προσπαθούν να προστατευθούν με αντηλιακά και παραμονή στη σκιά. Ωστόσο ο ήλιος αντανακλάται στις λείες επιφάνειες (π.χ. άμμος, νερό θάλασσας). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να κοκκινίσει και να μαυρίσει κανείς όταν κάθεται συνεχώς στη σκιά χωρίς προστατευτικά ρούχα.

ακό έγκαυμα είναι σοβαρό και υπονομεύει άμεσα την υγεία σας. 

Πότε είναι, όμως, το ηλιακό έγκαυμα σοβαρό και πρέπει να πάμε στον γιατρό; Όπως αναφέρουν ειδικοί από το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), όταν καίγεται το δέρμα μπορεί:

 

  • Να το νιώθετε ζεστό όταν το αγγίζετε
  • Να σας πονάει
  • Να είναι κόκκινο εάν έχετε λευκό δέρμα (εάν έχετε σκούρο δέρμα, μπορεί να μην δείτε κάποια αλλαγή στο χρώμα του)
  • Να δημιουργήσει φλύκταινες

 

Οι φλύκταινες (φουσκάλες) είναι η πρώτη ένδειξη ότι το ηλιακό έγκαυμα είναι σοβαρό. Δεν είναι όμως η μοναδική. Στην πραγματικότητα, πρέπει αμέσως να πάτε στον γιατρό εάν ήσασταν στον ήλιο και παρουσιάσετε οποιοδήποτε απ’ όσα ακολουθούν:

 

  • Το δέρμα σας έχει φλύκταινες ή οιδήματα (πρηξίματα)
  • Η θερμοκρασία σας είναι υψηλή (έχετε πυρετό) ή αισθάνεστε ότι καίτε και έχετε ρίγη
  • Αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι, ζαλίζεστε ή έχετε ναυτία
  • Έχετε πονοκέφαλο και μυϊκές κράμπες

 

Στον γιατρό πρέπει να απευθυνθεί και εάν πάθει ηλιακό έγκαυμα ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί.

Το σοβαρό έγκαυμα δεν είναι αθώα κατάσταση. Μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, θερμική εξάντληση, θερμοπληξία και άλλα δεινά. Όλα είναι πολύ σοβαρές καταστάσεις και χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση, τονίζουν οι ειδικοί.

πηγη: iatropedia

 

Zogas_dimitris