Μεγάλος σεισμός 7,4 Ρίχτερ (σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο EMSC) έπληξε το πρωί την Ταϊβάν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή του, με βάση τον μέχρι στιγμής απολογισμό, 4 άνθρωποι και να τραυματιστούν 50.

Από τον πολύ ισχυρό σεισμό κατέρρευσαν 26 κτίρια στην κομητεία Χουάλιεν και τουλάχιστον 20 πολίτες εγκλωβίστηκαν στα συντρίμμια, ενώ βίντεο δείχνουν αρκετά κτίρια να έχουν πάρει επικίνδυνη κλίση.

Προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκαν τόσο στην Ταϊβάν όσο και σε γειτονικές χώρες, ιδίως στη νότια Ιαπωνία και στις Φιλιππίνες.

Το επίκεντρο της πολύ ισχυρής σεισμικής δόνησης εκτιμάται πως βρισκόταν σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά της ανατολικής ακτογραμμής της Ταϊβάν, σύμφωνα με τη μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία.

Μικρά κύματα τσουνάμι, όχι μεγαλύτερα από μερικές δεκάδες εκατοστά, παρατηρήθηκαν στον νότιο νομό Οκινάουα. Οι αρχές υποβάθμισαν τον κίνδυνο για τσουνάμι 3 και πλέον μέτρων και ήραν τη διαταγή εκκένωσης παράκτιων περιοχών.

Ο σεισμός έγινε αισθητός ως τη Σαγκάη της Κίνας, καθώς και σε περιοχές της νότιας Κίνας. Το Πεκίνο, εκφράζοντας την ανησυχία του, προσφέρθηκε να στείλει βοήθεια στην Ταϊπέι.

Έγιναν τουλάχιστον 25 μετασεισμοί, οι πέντε περίπου 5 βαθμών την πρώτη ώρα μετά τον σεισμό.

Πρόκειται για την ισχυρότερη σεισμική δόνηση στη νήσο «εδώ και εικοσιπέντε χρόνια», κατά την εκτίμηση του διευθυντή του Σεισμολογικού Κέντρου της Ταϊπέι, του Γου Τσιεν-φου.

«Ο σεισμός έγινε κοντά στην ακτή και σε μικρό εστιακό βάθος. Έγινε αισθητός σ’ όλη την Ταϊβάν και σε γειτονικές περιοχές (…) Είναι ο ισχυρότερος εδώ και 25 χρόνια, από τον σεισμό του 1999», είπε, αναφερόμενος στον τότε σεισμό των 7,6 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε περίπου 2.400 ανθρώπους και κατέστρεψε ή προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε κάπου 50.000 κτίρια.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ