Κοινωνία Παρ 14 Ιουν 2024

«Τον κανονισμό λειτουργίας της πόλης τον έχουμε ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο το 2015, επί εποχής δημαρχίας Κυρίτση. Δεν εφαρμόζεται ή εφαρμόζεται κατά περίπτωση όπου μας συμφέρει και όπου μας βολεύει»

«Το  2010 έγινε η τελευταία πρόσληψη, πριν την οικονομική κρίση, 50 ατόμων στην υπηρεσία καθαριότητας. Αδυνατώ να καταλάβω πως μέσα σε 14 χρόνια έχουμε μείνει 19 άτομα»

«Στην ΚΩΑΝ δεν έχουν εξειδικευμένα στελέχη στον τουρισμό παρά μόνο τεχνικούς.  Θα ζητήσουμε συνάντηση με τα νέα στελέχη για να πάρουμε όλα τα οικονομικά στοιχεία και όλο το παραγόμενο έργο, όποιος μπορεί να μας το δώσει, για να μπορέσουμε να το ελέγξουμε και να δούμε τι γίνεται»

«Δεν είναι το μέλημά μας να αυξήσουμε τα τροφεία, το μέλημά μας είναι να αυξήσουμε τις θέσεις των παιδιών που μπορούμε να φιλοξενήσουμε στους παιδικούς σταθμούς»

 

Ο Ηλίας Σιφάκης, επικεφαλής της «Δύναμη Αλλαγής», μιλά στον «Σ» για το πώς αντιλαμβάνεται τον αντιπολιτευτικό ρόλο της παράταξής του, σχολιάζει το εάν η πολιτική που εφαρμόζει η δημοτική αρχή έχει αποτελέσματα, αναφέρει καίρια ζητήματα τα οποία δεν έχουν επιλυθεί, όπως λ.χ. το παρκινγκ στη Ζιά, η Σένγκεν και η καθαριότητα. «Βλέπουμε ότι η αδράνεια και όλες αυτές οι καθυστερήσεις που οφείλονται ουσιαστικά τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής, έχουν φέρει ένα πολύ κακό αποτέλεσμα. Άρα, λοιπόν, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι εκ της θέσεώς μας να αναδείξουμε αυτά τα προβλήματα και να ζητήσουμε άλλοτε ενημέρωσε και άλλοτε να κάνουμε παρεμβάσεις προς συγκεκριμένες λύσεις, άσχετα αν αυτές τις παρεμβάσεις μας η δημοτική αρχή δεν τις ακούει» δηλώνει χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως τα προβλήματα θα διογκωθούν. Για τον κανονισμό λειτουργίας της πόλης, ο οποίος ψηφίστηκε επί δημαρχίας Κυρίτση το 2015,  δηλώνει πως, η δημοτική αρχή δεν τον εφαρμόζει, για δε τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού, οι οποίες εγκρίνονται κατακαλόκαιρο, θέση του είναι πως τα συλλογικά όργανα των δήμων, στα οποία συμμετέχει και ο δήμαρχος Κω, θα πρέπει συντεταγμένα να πιέσουν το υπουργείο έτσι ώστε το πρόβλημα να λυθεί άμεσα. Παράλληλα, αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν, από το 2010 που προσλήφθηκαν 50 άτομα στην υπηρεσία Καθαριότητας μέχρι και σήμερα, να έχουν μείνει μόνο 19 άτομα, λέγοντας πως «δεν μπορεί σε 14 χρόνια να είχαμε τόσο μεγάλο αριθμό συνταξιοδοτήσεων. Θα πρέπει να δούμε αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι δουλεύουν εκεί και αν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι οι οποίοι έπρεπε να είναι στην υπηρεσία καθαριότητας και δεν είναι».

Σχετικά με την ΚΩΑΝ, επαναλαμβάνει πως, δεν έχει γίνει διαγωνισμός για τις προσλήψεις και ακόμα πως, τα διευθυντικά της στελέχη είναι δύο μηχανολόγοι και ένας μηχανολόγος ηλεκτρονικών υπολογιστών. «Δεν έχουμε άνθρωπο του τουρισμού ο οποίος θα μπορεί να κατανοήσει τις ανάγκες της αγοράς, θα μπορεί να διαβάζει την αγορά και θα έχει τις γνώσεις να αντιλαμβάνεται άμεσα και πλήρως τι πρέπει να κάνουμε ακόμα και από τις προτάσεις που θα έχει από τους εξωτερικούς συνεργάτες» αναφέρει, ενημερώνοντάς μας πως, η παράταξή του θα ζητήσει συνάντηση με τα νέα στελέχη. Τέλος, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, δηλώνει πως, δεν έχει καμία πληροφόρηση για την πορεία του 3ου δημοτικού σχολείου, ενώ για την αύξηση των τροφείων των δημοτικών παιδικών σταθμών εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του.

«Ο δήμος θα έπρεπε να έχει ένα επενδυτικό σχέδιο όσον αφορά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ώστε να μπορέσει να φιλοξενήσει περισσότερα παιδιά.

Δεν είναι ιδιώτης ο δήμος, δεν κοιτάει τα ταμεία του  μόνο, κοιτάει την κοινωνική πολιτική, αυτή είναι η δουλειά του» καταλήγει.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κύριε Σιφάκη, έχω την αίσθηση πως, σκληραίνει η αντιπαράθεση της παράταξής σας με τη δημοτική αρχή. Δεν το αναφέρω αυτό με αρνητικό πρόσημο. Εκτιμώ ότι αυτός είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης.

Η.Σ.: Το καταλαβαίνω όπως το λέτε, αλλά δεν νομίζω ότι και είναι πιο σκληρή από ότι ήταν στην αρχή. Σαφέστατα και έπρεπε να  δοθεί ένας αρκετά ικανοποιητικός χρόνος στη δημοτική αρχή για να δείξει κάποια αποτελέσματα. Καταλαβαίνουμε ότι είχαμε ένα χειμώνα όπου έπρεπε και τα νέα άτομα τα οποία είχανε πλαισιώσει τη δημοτική ομάδα στη συνέχεια της διοίκησης να βρουν τα πατήματά τους και είμαστε πια στην αρχή της σεζόν, όπου θα έπρεπε να έχουμε κάποια απτά αποτελέσματα.
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι τα αποτελέσματα αυτά που περιμέναμε δεν τα έχουμε στα χέρια μας και τα προβλήματα είναι πάρα πολύ μεγάλα, οπότε αρχίζουμε να αναδεικνύουμε όλα τα προβλήματα τα οποία απασχολούν την κωακή κοινωνία. Δηλαδή, ενώ το συζητούσαμε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και τα μηνύματα που δίναμε στη δημοτική αρχή ήταν προς μια κατεύθυνση, για παράδειγμα, να λύσουν κάποια συγκεκριμένα προβλήματα, όπως είναι το παρκινγκ στη Ζιά, όπως είναι η Σένγκεν, όπως είναι η καθαριότητα, βλέπουμε ότι η αδράνεια και όλες αυτές οι καθυστερήσεις που οφείλονται ουσιαστικά τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής, έχουν φέρει ένα πολύ κακό αποτέλεσμα. Άρα, λοιπόν, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι εκ της θέσεώς μας να αναδείξουμε αυτά τα προβλήματα και να ζητήσουμε άλλοτε ενημέρωσε και άλλοτε να κάνουμε παρεμβάσεις προς συγκεκριμένες λύσεις, άσχετα αν αυτές τις παρεμβάσεις μας η δημοτική αρχή δεν τις ακούει.
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι όσο τρέχει η σεζόν, όσο τα προβλήματα διογκώνονται, εμείς θα τα αναδεικνύουμε. Έχουμε ένα πρόβλημα της τάξεως του 10 αρχές Ιουνίου, τον Αύγουστο θα είναι στο 100. Άρα καταλαβαίνετε τι μεγάλο κακό γίνεται και μέχρι τον Αύγουστο, από ό,τι βλέπουμε, δεν θα έχουν λυθεί σημαντικά προβλήματα στην Κω.
Ερ: Μιας και αναφερθήκατε στο θέμα της καθαριότητας, την προηγούμενη εβδομάδα επισκεφθήκατε την διεύθυνση καθαριότητας. Σε σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε η δημοτική αρχή, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι, θα ξεκινήσει άμεσα μια συζήτηση, ιδιαίτερα με τους εκπροσώπους του ξενοδοχειακού κλάδου, προκειμένου να μειωθεί δραστικά ο χρόνος και το κόστος αποκομιδής. Εσείς, με την ιδιότητα του ξενοδόχου, πώς το σχολιάζετε; Τι ακριβώς εννοεί ο δήμαρχος;
Η.Σ.: Κατ’ αρχάς να σας πω ότι είχαμε μια συνάντηση με τους εργαζομένους στο εργοτάξιο των απορριμματοφόρων για να μάθουμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα τα οποία έχουν. Δεύτερον, την προηγούμενη Παρασκευή είχαμε μια συνάντηση με τα στελέχη και με τον ίδιο το δήμαρχο και με τους δυο αντιδημάρχους, κ.κ. Δουδούς και Καμπουράκη,  αλλά και με τις διοικητικές υπηρεσίες της υπηρεσίας καθαριότητας για να δούμε πού πάμε επιτέλους και τι γίνεται.  Να σας πω ότι, στη Δημοτική Επιτροπή ήρθε θέμα και ψηφίστηκε για την απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη της αποκομιδής των σκουπιδιών για να μπορέσει λίγο να απαλυνθεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα. Βέβαια, απαντήσεις από τη δημοτική αρχή, ως είθισται, δεν πήραμε συγκεκριμένες για το τι έφταιξε, τι μας έφερε εδώ, ποιος είναι ο προγραμματισμός ο οποίος κάνουμε για να μην έρθουμε και το 2025 σε μια τέτοια κατάσταση, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο θα το παλέψουμε και δε θα το αφήσουμε έτσι. Θα το κρατήσουμε πρώτο στη λίστα μας γιατί καταλαβαίνετε ότι η καθαριότητα είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Από κει και πέρα, το να συζητάει η δημοτική αρχή με την Ένωση Ξενοδόχων είναι ένα βήμα, γιατί και ως ξενοδόχοι θα πρέπει να ακολουθούμε κάποιους κανόνες. Δεν αντιλέγει κανένας σ’ αυτό, ούτε οι ίδιοι οι ξενοδόχοι, αρκεί από τη δημοτική αρχή να έχουμε μια ενημέρωση για το ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας, αλλά και ποια είναι και τα δικαιώματά μας σαν επαγγελματικός φορέας. Από κει και πέρα, δεν νομίζω ότι αρκεί να μιλάμε μόνο με την Ένωση Ξενοδόχων, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, στην Κω τα πολύ μεγάλα ξενοδοχεία δεν είναι μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων, όπως δεν είναι σε όλη την Ελλάδα μέλη των Ενώσεων Ξενοδόχων. Θα πρέπει να γίνει μια διευρυμένη συζήτηση και συνάντηση και με τα πολύ μεγάλα ξενοδοχεία για να δούμε τη βάση την οποία λειτουργούν όσον αφορά στην παραγωγή των σκουπιδιών και πώς γίνεται η αποκομιδή τους και να έρθει πια ο δήμος σε μια συνεννόηση μαζί τους για να ξέρει ο καθένας και τις υποχρεώσεις του, αλλά και τα δικαιώματά του.
Ερ: Κύριε Σιφάκη, οι ξενοδόχοι δεν γνωρίζουν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους;
Η.Σ.: Όχι όλοι. Μπορεί να γνωρίζουν κάποιοι ξενοδόχοι ότι πάνω από κάποια δωμάτια πρέπει να έχουν κλωβό συμπίεσης ή να έχουν ψυγεία ή να έχουν οτιδήποτε. Όταν όμως δεν υπάρχει μια τέτοια συνεργασία με τον δήμο, η μια μεριά θεωρεί ότι πληρώνει ήδη αρκετά σε τέλη καθαριότητας για να κάνουν αποκομιδή σκουπιδιών, η άλλη μεριά του δήμου  θεωρεί ότι δεν ακολουθούν το πρόγραμμα ή δεν ακολουθούν τις υποχρεώσεις τους. Δεν  μπορεί να ερχόμαστε όποτε έχουμε πρόβλημα να συζητάμε ποιες είναι οι υποχρεώσεις µας. Οι υποχρεώσεις και οι κανόνες θα πρέπει να είναι σε μια καθημερινή και ετήσια βάση από το δήμο προς επαγγελματικούς φορείς, όλους τους επαγγελματικούς φορείς, όχι μόνο τους ξενοδόχους, για να μπορεί να λειτουργεί άψογα ένα σύστημα το οποίο προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Δεν μπορείς να ζητάς τις υποχρεώσεις ενός ανθρώπου όταν δεν του διασφαλίζεις τα δικαιώματά του τις καλές περιόδους και βέβαια δεν μπορείς να του ρίχνεις ευθύνες όταν εσύ ο ίδιος δεν έχεις ακολουθήσει μια πολιτική, όχι να επιβάλλεις, θα το πω σε εισαγωγικά να «επιβάλεις», το θέμα συζήτησης και τον τρόπο λειτουργίας της πόλης. Τον κανονισμό λειτουργίας της πόλης που υπάρχει, τον κανονισμός που υπάρχει για τα ξενοδοχεία, τον έχουμε ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο το 2015, αν θυμάστε, επί εποχής δημαρχίας Κυρίτση δεν έχει εφαρμοστεί, δεν εφαρμόζεται ή εφαρμόζεται κατά περίπτωση όπου μας συμφέρει και όπου μας βολεύει. Δεν γίνεται όμως έτσι πολιτική.
Ερ: Όμως, η δημοτική αρχή σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, είπε ότι εφαρμόζει τον κανονισμό που είχατε ψηφίσει εσείς.

Η.Σ.: Δεν εφαρμόζει τίποτα η δημοτική αρχή. Η δημοτική αρχή απλώς έχει έναν κανονισμό που έχουμε ψηφίσει εμείς ως δημοτική αρχή Κυρίτση το 2015, δεν τον έχει εφαρμόσει ποτέ και συνεχίζει να μην τον εφαρμόζει. Αυτό που ισχύει ουσιαστικά είναι ότι υπάρχει ο κανονισμός, δεν το εφαρμόζουν.
Ερ: Αυτό που ακούμε κατά κόρον επί σειρά ετών, ότι, οι δημοτικές αρχές κάνουν  αιτήσεις έγκαιρα για πρόσληψη εποχικού προσωπικού, αλλά αυτές εγκρίνονται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες μέσα στο καλοκαίρι, πώς το σχολιάζετε;
Η.Σ.:  Αυτό σαφέστατα και ισχύει και το έχουμε ξαναπεί, όπως έχουμε πει ότι κατανοούμε και τις αγωνίες της δημοτικής αρχής, μην είμαστε αφοριστικοί. Καταλαβαίνουμε ότι είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, πρέπει όμως κάποια στιγμή συντεταγμένα ως δήμοι και ενδεχομένως συντεταγμένα και ως ΚΕΔΕ, ο δήμαρχός μας είναι μέλος της ΚΕΔΕ και μέλος της περιφερειακής ένωσης δήμων, να πιέσουν το υπουργείο έτσι ώστε το πρόβλημα να λυθεί άμεσα. Εάν δεν το καταλαβαίνουν, να τους δώσουμε εμείς ότι πρέπει να το καταλάβουν. Αλλά από κει και πέρα καταλαβαίνετε ότι παντού η αποκομιδή των σκουπιδιών πηγαίνει προς έναν ιδιωτικό τομέα, ένα κομμάτι τουλάχιστον.
Ερ: Το θέμα, όπως συμφωνήσατε κι εσείς, δεν είναι σημερινό. Τελικά κύριε Σιφάκη, τι εκτιμάτε ότι πρέπει να γίνει; Να ιδιωτικοποιηθεί η καθαριότητα ή να γίνονται προσλήψεις και μάλιστα έγκαιρα, από τους δήμους οι οποίοι θα αναλάβουν, όπως ίσχυε παλαιότερα, όλη αυτή την αρμοδιότητα, εννοείται μαζί με την ανακύκλωση η οποία αποτελεί ένα σημαντικότατο κομμάτι της όλης υπόθεσης;
Η.Σ.: Η ανακύκλωση είναι ένα σημαντικό κομμάτι που όπως καταλαβαίνετε και στην Κω δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε να λειτουργεί ή τουλάχιστον λειτουργεί ένα μικρό κομμάτι της περισσότερο μέσα στην πόλη, πολύ λιγότερο στα χωριά και στην πόλη όχι στο βαθμό που έπρεπε να δουλεύει. Το αν μπορεί ο δήμος να προσλαμβάνει προσωπικό, καταλαβαίνετε ότι τα τελευταία χρόνια πηγαίνουμε με κοινοτικές οδηγίες και κοινοτικές ντιρεκτίβες. Από την Ευρώπη έρχονται κατευθείαν αυτά. Εάν δεν μπορούμε σαν κράτος να αποφασίσουμε ότι θα προσλάβουμε προσωπικό και το προσωπικό βέβαια που θα προσλάβουμε να πάει στα πόστα που πρέπει να πάει και να μη φεύγει ο καθένας για ψηφοθηρικούς λόγους και να πηγαίνει σε άλλα πόστα του δήμου που ενδεχομένως να έχουμε ανάγκη, αλλά δεν έχει προσληφθεί για αυτό το λόγο, αν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να βρούμε λύσεις. Γι αυτό μας έχει εκλέξει ο λαός, να βρίσκουμε τις λύσεις ώστε να μην αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα, να μην φτάνουν σε σημείο οι εργαζόμενοι ή η διοίκηση της υπηρεσίας καθαριότητας να επιλέγει από ποια μέρη της Κω θα γίνεται σήμερα η αποκομιδή και ποια θα αφήνουμε πίσω για να τα πάρουμε την επόμενη μέρα. Εν τοιαύτη περιπτώσει, ελπίζω μετά την απευθείας ανάθεση στην εταιρεία Καιρίδης που έγινε για να καλύψουμε αυτό το κενό και σύμφωνα με δηλώσεις του αντιδημάρχου καθαριότητας ότι σε δέκα ημέρες, δηλαδή στο τέλος της εβδομάδας, θα αναλάβουν δουλειά, να μην αντικρίσουμε πάλι αυτή την εικόνα που υπάρχει στην Κω.
Ερ: Επειδή στις διαπιστώσεις όλοι μας είμαστε καλοί, πείτε μου, εάν υποθέσουμε  ότι αύριο αναλαμβάνετε εσείς τα ηνία του δήμου, ποιες θα ήταν οι πρώτες σας κινήσεις στο θέμα της καθαριότητας; Τι θα κάνατε;
Η.Σ.: Κατ’ αρχάς, το πρώτο θα κάναμε εμείς σαν δημοτική αρχή θα ήταν να δούμε ποιοι άνθρωποι είναι στην υπηρεσία καθαριότητας και δεν είναι στην υπηρεσία τους.
Ερ: Τι εννοείτε κύριε Σιφάκη. Κάνατε και πριν μια τέτοια αναφορά, αλλά ομολογώ δεν της έδωσα σημασία.
Η.Σ.: Το  2010 έγινε η τελευταία πρόσληψη, πριν την οικονομική κρίση, 50 ατόμων στην υπηρεσία καθαριότητας. Αδυνατώ να καταλάβω πως μέσα σε 14 χρόνια έχουμε μείνει 19 άτομα.

Ερ: Τι υπονοείτε; Ότι, ενώ έχουν προσληφθεί για τον τομέα της καθαριότητας εργάζονται σε άλλες υπηρεσίες;

Η.Σ.:  Δεν υπονοώ τίποτα. Σας λέω τον προβληματισμό μου και σας λέω αυτό το οποίο βάσει της πληροφόρησης την οποία έχω, δεν μπορεί σε 14 χρόνια να είχαμε τόσο μεγάλο αριθμό συνταξιοδοτήσεων. Θα πρέπει να δούμε αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι δουλεύουν εκεί και αν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι οι οποίοι έπρεπε να είναι στην υπηρεσία καθαριότητας και δεν είναι.  Το δεύτερο που θα κάναμε θα ήταν ένας προγραμματισμός. Δηλαδή, αυτό που κάνει η δημοτική αρχή τώρα να συζητάει με την Ένωση Ξενοδόχων και με τους ξενοδόχους είναι άκαιρο. Δεν γίνεται αυτή τη στιγμή. Δεν μπορείς να το κάνεις στο φουλ της σεζόν. Πρέπει να το κάνεις Οκτώβρη. Όταν τελειώνει η τουριστική περίοδος, όταν ηρεμούν τα πράγματα, κάνεις τον προγραμματισμό σου για την επόμενη χρονιά. Σωστό ή λάθος είναι αυτό;

Ερ: Εκτιμώ ότι, ο κάθε άνθρωπος θα έλεγε πως ο προγραμματισμός είναι το άλφα και το ωμέγα.
Η.Σ.: Όλος ο κόσμος για την τουριστική περίοδο και για τις δουλειές του κάνει ένα προγραμματισμό πολύ νωρίτερα. Αυτό θα έπρεπε να κάνει και ο δήμος και αυτό θα κάναμε κι εμείς σε περίπτωση που ήμασταν στα ηνία του δήμου. Η δημοτική αρχή ανακάλυψε ότι έχει πρόβλημα με το πράσινο και έβγαλε διαγωνισμό για την Υπηρεσία Πρασίνου για να τη δώσει σε ιδιώτη, τον Μάιο. Καταλαβαίνετε ότι, ένας διαγωνισμός που βγαίνει το Μάιο, θέλει έναν δυο μήνες για να ολοκληρωθεί, άρα, έχουμε χάσει τη μισή σεζόν.
Ερ: Ας αλλάξουμε θέμα κι ας πάμε σε ένα «αγαπημένο» και δικό σας αλλά και ημών των δημοσιογράφων. ΚΩΑΝ. Συνεδρίασε με τη νέα της σύνθεσή της, τη νέα Διεύθυνση,  την προηγούμενη εβδομάδα και μάλιστα είχε και μια σειρά ζητημάτων στην ημερήσια διάταξη από ότι πληροφορήθηκα, διότι δελτίο τύπου δεν εκδόθηκε. Ποια είναι η δική σας η άποψη;
Η.Σ.: Θα σας πω καταρχάς ότι, η δική μου πληροφόρηση είναι ότι έγινε απλά η παρουσίαση των νέων στελεχών, συγκεκριμένα τρία διευθυντικά στελέχη και κανένας για να μπορέσει  να τρέχει τη δουλειά. Έχουμε γεμίσει διευθυντάδες. Τι άλλο να σας πω;

Ερ: Μάλιστα.

Η.Σ.: Όταν σας είπα σε μια προηγούμενη συζήτηση ότι, φοβάμαι και τρέμω ότι πάει να στηθεί στην ΚΩΑΝ ένας νέος ενιαίος φορέας τουρισμού, είναι αυτό. Και στον ενιαίο φορέα τουρισμού διευθυντάδες είχαμε, δεν είχαμε κανέναν άνθρωπο να μπορέσει να τρέξει. Και τότε πάλι καλά, είχαμε διευθυντή έναν άνθρωπο ο οποίος ήξερε από τουρισμό και ασχολούνταν με τον τουρισμό. Εδώ πέρα σε αυτή την περίπτωση, έχουμε έναν μηχανολόγο, έχουμε έναν δεύτερο μηχανολόγο και έχουμε και έναν άνθρωπο ο οποίος είναι μηχανολόγος ηλεκτρονικών υπολογιστών. Δεν έχουμε άνθρωπο του τουρισμού ο οποίος θα μπορεί να κατανοήσει τις ανάγκες της αγοράς, θα μπορεί να διαβάζει την αγορά και θα έχει τις γνώσεις να αντιλαμβάνεται άμεσα και πλήρως τι πρέπει να κάνουμε ακόμα και από τις προτάσεις που θα έχει από τους εξωτερικούς συνεργάτες. Αλλιώς αντιλαμβάνεστε εσείς που είστε δημοσιογράφος ότι πρέπει να γίνουν 5 πράγματα για ένα χρονικό διάστημα και να επενδύσεις σε αυτά για να έχεις ένα αποτέλεσμα και αλλιώς θα το αντιληφθεί ένας άνθρωπος ο οποίος ασχολείται όλη του τη ζωή με τον τουρισμό.
Ερ: Αντιλαμβάνομαι τι εννοείται. Απαιτείται εξειδίκευση.
Η.Σ.:  Ακριβώς. Δεν έχουν εξειδικευμένα στελέχη παρά μόνο τεχνικούς και υπάρχει μια ανησυχία για το τι γίνεται η ΚΩΑΝ όσον αφορά το τουριστικό της κομμάτι. Όσον αφορά στο τεχνικό της κομμάτι, έχουμε ζητήσει από τους ιθύνοντες και από τους διοικούντες πάρα πολλές φορές έναν απολογισμό και πού έχουν πάει τα λεφτά που έχουμε δώσει αλλά και τι γίνεται με το παραγόμενο έργο με τις προηγούμενες υπογεγραμμένες προγραμματικές συμβάσεις. Δεν έχουμε πάρει σαφή απάντηση, δεν έχουμε πάρει ξεκάθαρη απάντηση. Γι αυτό, όπως κάναμε και στην υπηρεσία καθαριότητας, θα ζητήσουμε μια συνάντηση και με τα νέα στελέχη να πάρουμε όλα τα οικονομικά στοιχεία και όλο το παραγόμενο έργο, όποιος μπορεί να μας το δώσει, για να μπορέσουμε να το ελέγξουμε και να δούμε τι γίνεται. Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω το εξής: Τα στελέχη τα οποία επιλέγεις ή τα στελέχη τα οποία έρχονται να δουλέψουν στην ΚΩΑΝ, δεν προέκυψαν μετά από διαγωνιστική διαδικασία.  Άρα, δεν ξέρεις ποια στελέχη ή του τουρισμού ή για τις τεχνικές υπηρεσίες της ΚΩΑΝ ενδιαφέρονταν να εργαστούν. Τα στελέχη που έχουν επιλεγεί για την ΚΩΑΝ είναι, μια απόσπαση από τον δήμο, όπου υποτίθεται ότι η ΚΩΑΝ δημιουργήθηκε για να ενισχύσει το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου και όχι να αποδυναμωθεί όπως έγινε, και για τα υπόλοιπα δύο στελέχη έχουν γίνει απευθείας συνεννοήσεις και απευθείας προσλήψεις προσωπικά του δημάρχου. Και αυτό δεν το λέω εγώ, το έχει πει και το έχω καταγεγραμμένο, η αντιδήμαρχος Τουρισμού στο δημοτικό συμβούλιο.

Ερ: Δηλαδή, τι είπε;

Η.Σ.: Είπε ότι, η επιλογή τουλάχιστον στο τουριστικό κομμάτι, δεν ξέρω ποιες είναι οι περγαμηνές του ανθρώπου και το γνωσιακό του επίπεδο στον τουρισμό, γιατί ήταν μια προσωπική επιλογή και προσωπική ενέργεια του δημάρχου. Που σημαίνει ότι, δεν έχουμε πάει στην αγορά να δούμε ποιοι ενδιαφέρονται, δεν έχει γίνει ένας διαγωνισμός, έστω μια ανακοίνωση για τις προσλήψεις, να πάρουμε βιογραφικά, να βγάλουμε προς τα έξω ποιος είναι ο μισθός και να κάνουμε αξιολόγηση. Έχουν γίνει με προσωπικές επιλογές του δημάρχου, άρα, δεν μπορεί να λέει κανένας ότι, δεν έρχονται στελέχη στην ΚΩΑΝ διότι το μισθολογικό δεν είναι αντίστοιχο του ιδιωτικού τομέα, το οποίο και αυτό το αμφισβητώ. Θα πρέπει να το ελέγξουμε, γιατί οι μισθοί που είδαμε εμείς όταν γινόταν η ΚΩΑΝ δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητοι.
Ερ: Κύριε Σιφάκη, όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχουν αρκετά ζητήματα προς συζήτηση, αλλά θα τα λέμε εν καιρώ. Καλά να είμαστε… Θέλω να πάμε στο θέμα «εκπαίδευση». Ποια είναι η πληροφόρησή σας για την πορεία του 3ου δημοτικού σχολείου, καθώς και η άποψή σας για την αύξηση των τροφείων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Η.Σ.:  Για το 3ο δημοτικό θα σας πω ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κανένας μας ενημέρωση. Και δεν θα σας πω τι μπορεί να έχω ακούσει από πληροφορίες, αλλά επίσημη ενημέρωση δεν έχουμε από κανέναν. Η δημοτική αρχή έχει μια καινούργια τακτική. Ας τους λένε μέχρι να βαρεθούν να το λένε και να ξεχαστεί το θέμα. Λοιπόν, μέσα σε αυτή την τακτική εντάσσεται και το 3ο δημοτικό. Όσον αφορά στα τροφεία, όταν κάνεις μια κοινωνική πολιτική, γιατί υποτίθεται ότι ο δήμος κάνει κοινωνική πολιτική, δεν μπορείς να ζητάς από τους ανθρώπους να πληρώσουν περισσότερα. Το θέσαμε αυτό ξεκάθαρα και στο δημοτικό συμβούλιο. Μια αύξηση της τάξεως του 30%, δηλαδή 20 ευρώ το μήνα, από 60 σε 80, δεν είναι λίγο. Δεν μπορείς να επιβαρύνεις τους ανθρώπους οι οποίοι πασχίζουν μέσα στη λαίλαπα του πληθωρισμού και μέσα στη λαίλαπα της ακρίβειας που ούτε η κυβέρνηση έχει καταφέρει ακόμα να αντιμετωπίσει.  Δεν μπορείς να έρχεσαι στα νέα ζευγάρια που περιμένεις να μεγαλώσουν την οικογένειά τους και να μιλήσουμε και για το δημογραφικό ή να βάλουμε ένα λιθαράκι για το δημογραφικό, και να τους λες ότι για να δουλεύεις θα πρέπει να πληρώσεις και παραπάνω. Μπορεί να ακούγεται ότι τα 20 ευρώ  είναι ένα μικρό ποσό το μήνα, εάν το συγκεντρώσεις όμως ετησίως, είναι ένα σεβαστό ποσό στον προϋπολογισμό του κάθε νοικοκυριού.
Δεν νομίζω ότι ο δήμος έχει ανάγκη από αυτά τα λεφτά. Δεν είναι ένα ποσό το οποίο θα του λύσει προβλήματα και εν τοιαύτη περιπτώσει θα μπορούσαμε να το δεχτούμε αν ξέραμε ότι ο δήμος έχει και μια επενδυτική διάθεση, στο να επενδύσει στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, να φτιάξει περισσότερους βρεφονηπιακούς σταθμούς για να μπορέσει να φιλοξενήσει ακόμη περισσότερα παιδιά από νέες οικογένειες που προσπαθούν να στήσουν νοικοκυριό τους αυτή τη στιγμή, που προσπαθούν να χτίσουν τη ζωή τους.  Και να σας πω κάτι, επειδή ακούστηκε και στο δημοτικό συμβούλιο, δεν μπορείς να λες στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ ακριβότερα. Δεν μας ενδιαφέρει, δεν είναι αυτή η δουλειά του δήμου να ανταγωνίζεται τους ιδιώτες. Ο ιδιώτης μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και να αξιολογεί την υπηρεσία που παρέχει όσο ακριβά θέλει. Είναι ελεύθερη αγορά. Ο δήμος όμως έχει υποχρέωση να δίνει πολύ καλές υπηρεσίες σε ένα κόστος το οποίο όχι μπορεί να αντέξει το  νοικοκυριό, αλλά να είναι σαφέστατα και χαμηλότερου κόστους από αυτό που μπορεί να αντέξει, ει δυνατόν να είναι και δωρεάν.
Ερ: Θα σας ρωτήσω κάτι πάνω σε αυτό, αλλά πριν να σας πω πως, εκτιμώ ότι, στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς προστρέχουν οι άνθρωποι που μπορούν οικονομικά να ανταπεξέλθουν, αλλά και κάποιοι άλλοι που δεν μπορούν να βρουν χώρο στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, δηλαδή, εξαναγκάζονται μη έχοντας άλλη επιλογή.  
Η.Σ.: Γι αυτό σας λέω ότι ο δήμος θα έπρεπε να έχει ένα επενδυτικό σχέδιο όσον αφορά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ώστε να μπορέσει να φιλοξενήσει περισσότερα παιδιά. Δηλαδή, δεν είναι το μέλημά μας να αυξήσουμε τα τροφεία, το μέλημά μας είναι να αυξήσουμε τις θέσεις των παιδιών που μπορούμε να φιλοξενήσουμε στους παιδικούς σταθμούς.
Ερ: Έρχομαι σε αυτό που προείπα. Διάβασα τις προάλλες – και μπορείτε να το διασταυρώσετε – ότι, κάποιοι δήμοι στη χώρα μας προσφέρουν δωρεάν φοίτηση στους παιδικούς τους σταθμούς και μάλιστα δήμοι που δεν είναι τόσο πλούσιοι όσο λέγεται ότι είναι ο δήμος μας ως 4ος τουριστικός προορισμός.

Η.Σ.: Ερχόσαστε σε αυτό λέμε εμείς σαν παράταξη, ότι, το θέμα δεν είναι πόσο πληρώνεις και αν θα πρέπει να γίνει αύξηση, αλλά να έχεις καλύτερες υπηρεσίες προς τους συμπολίτες μας οι οποίοι δουλεύουν και ιδίως το καλοκαίρι. Θυμάστε  την πρώτη τετραετία Κυρίτση, το καλοκαίρι με τις παιδικές δραστηριότητες που κάναμε αντί για παιδικούς σταθμούς στην περίοδο που κλείνανε και που είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τους γονείς οι οποίοι εργάζονται;  Πόσες δραστηριότητες υπήρχαν για να έχουν δημιουργική απασχόληση τα παιδιά; Ξέρετε τι μεγάλη ανακούφιση είναι αυτή για τα νέα ζευγάρια τα οποία έχουν κάνει οικογένεια και έχουν μικρά παιδιά και ξέρανε ότι αφήνουν τα παιδιά τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου δημιουργικά απασχολούνται όσο εκείνοι δουλεύουν για να μπορέσουν να βγάλουν τα προς το ζην; Πρόγραμμα το οποίο βέβαια μετά καταργήθηκε και δεν μπόρεσε ποτέ να επανέλθει στην φάση την οποία ήτανε.  Αυτά θα πρέπει να βλέπει ο δήμος.
Ερ: Όλα αυτά, όπως και χώροι για τη νεολαία, κ.λ.π., είναι τεράστια ζητήματα τα οποία συζητάμε και ξανασυζητάμε…
Η.Σ.: Να σας πω την αλήθεια, εάν ο δήμος θεωρούσε ότι είναι ένα κόστος το οποίο μακροπρόθεσμα θα μπορούσε έστω και στα οικονομικά του να τον δυσκολέψει, θα ήμασταν όλοι μαζί να βάζαμε ένα αντίτιμο, το οποίο θα ήταν λογικό για τα νέα ζευγάρια και να μπορέσουμε να πάμε όλοι μαζί, όχι όμως να πηγαίνεις και να λες, αυξάνω την τιμή για μια υπηρεσία που συνεχώς φθίνει. Δεν είναι ιδιώτης ο δήμος, δεν κοιτάει τα ταμεία του  μόνο, κοιτάει την κοινωνική πολιτική, αυτή είναι η δουλειά του.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

Zogas_dimitris