Κοινωνία Παρ 14 Ιουν 2024

Σχόλια του Φάνη Δημόπουλου επί δημοσιευμάτων συμπολιτών μας στο φύλλο 1212 (6/6/2024) της εφημερίδας  «Σταθμός στην Ενημέρωση»

Η φίλη και  επιτυχημένη επαγγελματίας του τουρισμού και της γεωργίας παραγωγής στο νησί μας και εκλεγόμενη πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων και μέλος του ΔΣ της ΚΩΑΝ η κ. Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου στη συνέντευξη της στην φιλόξενη εφημερίδα εξέθεσε εύλογες παρατηρήσεις για την παρούσα κατάσταση στο νησί μας και τις σκέψεις της για την προβολή και προώθηση του νησιού στην τουριστική αγορά, λέγοντας «…υπάρχει ανάγκη οργανωτικού σχεδιασμού και επαναπροσδιορισμός του τρόπου με τον οποίον θα προβάλλουμε το νησί μας..   και χρειάζεται προγραμματισμός, συναίνεση και συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και θεσμούς». Στην ερώτηση τι θα γίνει με την πτώχευση του τουριστικού οργανισμού FTI με τα χρέη προς τα ξενοδοχεία και τους εργαζόμενους, όταν έδωσε τη συνέντευξη ήταν πολύ νωρίς για να έχει εικόνα, επιφυλάχθηκε και σωστά. Στη συνέχεια η κ. Τριανταφυλλοπούλου αναφέρεται σε πρόταση για ανάδειξη  « εκμετάλλευσης» υπό την καλή έννοια «της ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΙΔΕΑΣ» και πολύ σωστά λέει ότι χρειάζεται περισσότερη προετοιμασία και διαβούλευση. Θέλω να παρατηρήσω, επειδή από ετών είμαι κοντά στο ΔΙΙΚ, ότι η τοπική κοινωνία δεν γνωρίζει την ύπαρξη του! Ο νυν πρόεδρος και οι φίλοι του Δ.Σ. του  ιδρύματος τα τελευταία 2-3 χρόνια προσπαθούν, με ενθαρρυντικά προς το παρόν αποτελέσματα, να διεθνοποιήσουν το ίδρυμα, με την αρωγή και θεσμών και μερικών χορηγών συμπολιτών μας. Αλλά, όπως λέει ο λαός μας, ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Η τοπική κοινωνία πρέπει να σταθεί σύσσωμη στο πλευρό της διοίκησης. Στη συνέχεια στη συνέντευξη γίνεται αναφορά στην τοπική αγροτική παραγωγή και την επάρκεια των υδάτινων αποθεμάτων του νησιού, ως επίσης και στην, να μου επιτραπεί η λέξη , βόμβα της Ζιάς, στο συγκοινωνιακό κλπ θέματα, που είναι δυνατόν να θιγούν σε μια συνέντευξη.

Σε άλλες σελίδες του ίδιου φύλλου αναφέρονται προβλήματα που οφείλονται στα ακραία καιρικά φαινόμενα, στην ακριβή πρόσβαση στα νησιά, στην αλματώδη ανάπτυξη του Airbnb, στην πυροπροστασία, στις πάντα ενδιαφέρουσες απόψεις του φίλου Νίκου Μυλωνά για την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Τέλος, θέλω να αναφερθώ στην παρέμβαση του εκπαιδευτικού Νίκου Ιερομνήμονα, που αφού παραθέτει με λίγες λέξεις τα τρωτά στην εμφάνιση και στις παρανομίες που βιώνουμε στην καθημερινότητα μας, θέτει επιτέλους το θέμα του ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές των παραβατών των νόμων και των διατάξεων και αναρωτιέται αν επιτέλους υπάρξει καταλογισμός ποινών στους παραβάτες. Συμπληρώνω την αναφορά μου στον κ. Ιερομνήμονα παροτρύνοντάς τον να εισηγηθεί, λόγω της ιδιότητας του, την καθιέρωση μερικών ωρών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους «διδασκαλίας» κοινωνικής συμπεριφοράς στα παιδιά και στα εγγόνια μας, καθώς και οι σχολικές εκδρομές να συμπεριλάβουν στον προγραμματισμό τους και μερικές ώρες το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα, κατόπιν συνεννοήσεως με τον συμπατριώτη μας, πρόεδρο του Ιδρύματος καθ. κ. Νίκο Παπαντωνίου.

Κλείνοντας επανέρχομαι σε καταχώρηση μου στο φύλλο του «Σταθμού» της 3ης Αυγούστου του 2023 όπου αναφέρω το παράδειγμα του Δήμου Χανίων, που οργάνωσε ΔΙΕΘΝΕΣ Συνέδριο με θεματική το μέλλον της περιοχής ως τουριστικού προορισμού σε βάθος τουλάχιστον 5ετίας, όπως αναφέρει η κ. Τριανταφυλλοπούλου. Οι συνθήκες δεν επιτρέπουν πολλά χρονικά περιθώρια.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση στα πρόσωπα που αναφέρθηκα και στην φιλόξενη εφημερίδα.

Φάνης Δημόπουλος

Σημείωση του «Σ»

Αφού ευχαριστήσουμε για μια ακόμα φορά τον κ. Δημόπουλο για τις παρεμβάσεις του και τις καίριες επισημάνσεις του, δεσμευόμαστε πως, παρά το ότι κοντεύουν δύο χρόνια από το συνέδριο στα Χανιά (Σεπτέμβριος του 2022), στο οποίο αναφέρεται, θα προσπαθήσουμε να πληροφορηθούμε και να δημοσιεύσουμε στην εφημερίδα μας τόσο τους συμμετέχοντες ομιλητές, όσο και τα συμπεράσματά του.      

φώτο: αρχείο kosnews         

Zogas_dimitris