Κοινωνία Πεμ 20 Ιουν 2024

Παρακολουθήσαμε το δημοτικό συμβούλιο (Τρίτη, 18/6/2024) στο οποίο κυριάρχησε η παρουσία και ο μονόλογος του κ. Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Χατζημάρκου που κράτησε μιάμιση ώρα από τη διαρκείας των 5 ωρών συνεδρίασης. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και αυτό ήταν το συμπέρασμα για μας.

Μίλησε για το σπουδαίο έργο της περιφέρειας και την λίγο πολύ αναγέννηση του νησιωτικού χώρου του Ν. Αιγαίου υπό την ‘’ενεργό στήριξη του’’.

Θα σταθούμε σε 2 ενδεικτικά σημεία της παρέμβασής του.

Το πρώτο ακραίο παράδειγμα ήταν η αυτοαναφορική επιβράβευσή του, λέγοντας ότι, στην θητεία του κατάφερε να αλλάξει την ευρωπαϊκή νόρμα κατανομής κονδυλίων από την Νησιωτική πολιτική της Ε.Ε.! Το κατάφερε λέει  αξιοποιώντας την ‘’ συνεισφορά των νησιών μας στο μεταναστευτικό’’ με αποτέλεσμα τον ‘’διπλασιασμό των κοινοτικών πόρων που κατευθύνονται στα νησιά μας από το 2018! Πρώτον, πως αποδεικνύεται ο διπλασιασμός, γιατί εμείς δεν τον βλέπουμε! Προφανώς αναφέρεται στις επιχορηγήσεις για την κατασκευή και λειτουργία των 2 hotspots! Όμως από πότε η συνεισφορά των νησιών μας Kω-Λέρου θεωρείται συνεισφορά όλου του νησιωτικου συμπλέγματος; Γιατί ο κ. Περιφερειάρχης έβαλε το στήθος του στο να μην γίνει το αντίστοιχο κέντρο στην Ρόδο; Γιατί να γίνουν 2 μέγα-hotspots στην 12νησο και όχι ένα δίκτυο μικρών εγκαταστάσεων που να ισομοιράζουν τις ‘’συνεισφορές των νησιωτών’’ και όχι να γίνονται μηχανισμοί τοπικών διακρίσεων. Από την άλλη μεριά, κοιτάζουμε το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 που συνιστά την μεγάλη τρέχουσα χρηματική ενίσχυση για την ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα που είναι σε εξέλιξη. Στους πίνακες του προγράμματος αναφέρονται εντάξεις χρηματοδότησης 11 έργων στην Ρόδο κόστους 28,05 εκ. ευρώ και στην Κω 6 έργα κόστους 6,39 εκ. Η αναλογία είναι 27,85/6,39=4,36  όταν η πληθυσμιακή αναλογία είναι 125.000/37.000=3,4 υπέρ της Ρόδου. Από πού προκύπτει λοιπόν το όφελος της Κω η ισοτιμία μεταξύ των νησιών μας στην περιφερειακή πολιτική;;

Το δεύτερο αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων σε σχέση με τον ΦΟΣΔΑ που είναι ο περιφερειακός διαχειριστικός μηχανισμός τους. Αν μπείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΦΟΣΔΑ Ν. Αιγαίου θα δείτε ότι ενώ για την Ρόδο αναφέρονται 3 έργα σε εξέλιξη, στην Κω υπάρχει μόνο η ανάρτηση του Γενάρη 2022 με αναφορά στην ΜΕΑ (μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων) Κω - Καλύμνου που δεν έχει προχωρήσει βήμα, την στιγμή που ο Δήμος Κω πληρώνει την συνδρομή του κανονικά και επιπλέον πληρώνει το πρόστιμο της μη προσαρμογής στην Ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα περί ολοκλήρωσης της ΜΕΑ και των λοιπών υποδομών της πρέπουσας διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κω.

Δυσκολευτήκαμε να κατανοήσουμε τον ειρμό, την ροή της επιχειρηματολογίας, την συνεπαγωγή των απόψεων του κ. Περιφερειάρχη  και γενικά την ευκρίνειά του και την άρθρωση του πολιτικού του λόγου. Έχει την αδυναμία τού να λέει πολλά, να πηγαίνει από το ένα θέμα στο άλλο! Καταθέτει ασύνδετα μεταξύ τους συμπεράσματα και γενικά έχει την καθοριστική πολιτική αδυναμία της ιεράρχησης και του καθορισμού στόχων στις μακροχρόνιες πάντα ομιλίες του. Μπορεί να λέει διάσπαρτα και κάποια σωστά πράγματα και να δίνει πληροφόρηση σε γεγονότα, όμως υστερεί στο κυριότερο σημείο που είναι ο εντοπισμός του κυρίου προβλήματος και της κύριας αντίθεσης των πολιτικών προβλημάτων. Γι αυτό σχολιάζει ασύνδετα γεγονότα ‘’αναντάν παπαντάμ’’ και καταθέτει αποσπασματικά συμπεράσματα με αποτέλεσμα ο λόγος του να κουράζει. Έχει όμως την ικανότητα να διαχειρίζεται με επικοινωνιακούς όρους την προβληματική κατάσταση στα νησιά μας και να καλύπτει με ωραία λόγια την απουσία αναπτυξιακού κλίματος με αποτέλεσμα να θριαμβεύει εκλογικά. 

Όσο για το δημοτικό μας συμβούλιο… Εντάξει! Και εδώ όλα πάνε πολύ καλά!  

Zogas_dimitris