Κοινωνία Παρ 21 Ιουν 2024

Νόμιμη η παρανομία στην Κω (;;;)

Παντελής απουσία του δήμου – Το «μπαλάκι» επίλυσης διαφορών στις πλάτες επιχειρηματιών και κατοίκων  - Ποιος «κανονισμός λειτουργίας» εφαρμόζεται;

Όσο περνούν τα χρόνια, όλο και περισσότερο «βυθιζόμαστε» στο απαράδεκτο «πάμε κι όπου βγει» ή στο επίσης απαράδεκτο «κάνε ό,τι θέλεις, κανείς δεν θα σε ελέγξει». Όμως, το… απαράδεκτο δεν σταματά εδώ, πάει ακόμα πιο κάτω στο ότι, η ανομία τείνει να εξελιχθεί ή έχει ήδη εξελιχθεί, σε κανονικότητα.

Αφορμές για την ανάπτυξη του θέματος, πολλές. Τις βιώνουμε καθημερινά, κύρια τους καλοκαιρινούς μήνες ελέω τουρισμού όπου για «χάρη» του καταπατάται κάθε έννοια αξιοπρέπειας και εν τέλει, πολιτισμού. Όχι των επισκεπτών μας. Ημών των ιδίων…

Η «νοοτροπία» που δυστυχώς έχει επικρατήσει και στο νησί μας, είναι πως, στο όνομα του τουρισμού παρανομούμε συνεχώς και μάλιστα, δικαιολογούμε την παρανομία μας, την αποδεχόμαστε, θεωρώντας πως έτσι πρέπει να πράττουμε.

Αυτή η αντίληψη επικρατεί και τείνει, εάν ήδη δεν έχει συμβεί, να γίνει καθεστώς.

Η δημοτική αρχή από την πλευρά της υποστηρίζει πως, υπάρχει κανονισμός λειτουργίας της πόλης (για τα χωριά ούτε λόγος…), τον οποίο είχε ψηφίσει η παράταξη Γ. Κυρίτση το 2015, υποστηρίζει πως αυτός ο κανονισμός τηρείται, αλλά οσονούπω θα τον επικαιροποιήσει, μιας και κοντεύουν δέκα χρόνια από την ψήφισή του και όσο να ‘ναι, κάποια πράγματα έχουν αλλάξει...

Από την πλευρά του ο σημερινός επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ηλίας Σιφάκης, σε συνέντευξή του στον «Σ», απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, υποστηρίζει πως η δημοτική αρχή δεν εφαρμόζει τον συγκεκριμένο κανονισμό ή τον εφαρμόζει κατά περίπτωση όπου τη συμφέρει και όπου τη βολεύει.

Και στη μέση όλων αυτών, επιχειρηματίες και κάτοικοι είτε έχουν προβεί σε μια σιωπηλή και άτυπη συμφωνία αποδεχόμενοι την κατάσταση, είτε αντιδρούν αλλά εις ώτα μη ακουόντων.

Αποτέλεσμα; Μπάχαλο. Κυρίαρχη αντίληψη, αφήστε τους ανθρώπους να δουλέψουν. Αυτούς τους λίγους μήνες περιμένουν για να βγάλουν τα «σπασμένα» όλων των υπολοίπων.

Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό πως, η ζωή μας όπως την βιώνουμε στο νησί, έχει διαφορετικές «ταχύτητες», ανάλογα με τις χρονικές περιόδους κάθε χρονιάς. Το αυτό και το αξιακό μας «σύστημα»…

Σεβασμός του ενός για τον άλλο δεν υπάρχει (για συνεργασία, ούτε λόγος…), οπότε, οι «μάχες» μεταξύ επιχειρηματιών και κατοίκων είναι και συνεχείς αλλά και ατελέσφορες διότι, ο δήμος ο οποίος οφείλει να δώσει λύσεις, απουσιάζει. Δεν τον «συμφέρει» να εμπλακεί διότι καραδοκεί το πολιτικό κόστος.

Όλα τα παραπάνω, δεν τα αναφέρουμε τυχαία. Το αντίθετο.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, εστάλη εξώδικο από κάποιον συμπολίτη μας επαγγελματία προς κάποιον πολίτη, μέσω του οποίου γίνεται αποδεκτό ότι, επιχειρήσεις που λειτουργούν το καλοκαίρι, λειτουργούν καθ’ υπέρβαση των διατάξεων του νόμου και του κανονισμού λειτουργίας της πόλης…

Και σε τι αφορά αυτή η υπέρβαση;

Σε διατάραξη κοινής ησυχίας, σε ηχορρύπανση, σε κατάληψη κοινοχρήστων χώρων, κ.λ.π., κ.λ.π.

Με λίγα λόγια, είναι κοινό μυστικό πλέον πως, όλη αυτή η παράνομη λειτουργία είναι αποδεκτή σε ένα νησί που έχει επιλέξει να αναπτυχθεί μόνο τουριστικά. Δεν έχει καμία σημασία εάν οι παρανομούντες βρίσκονται σε περιοχές με κατοικίες ή εκτός.

Εν τέλει, το θέμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό και καθαρά πολιτικό και σαφώς δεν είναι σημερινό. Το γνωρίζει πολύ καλά η πολιτική ηγεσία του δήμου μας, όπως το γνώριζαν και οι προηγούμενες. Δεν είναι λίγα τα σχετικά ρεπορτάζ όλων αυτών των χρόνων… Απλά, όσο περνούν να χρόνια, όπως προείπαμε, τείνει να γίνει (εάν δεν έχει γίνει) καθεστώς. Κι αυτό δεν τιμά κανέναν μας. Ούτε τη δημοτική αρχή, ούτε τους επιχειρηματίες, ούτε τους κατοίκους.

Η δημοτική αρχή οφείλει να παρέμβει έστω και τώρα, διότι η ευνομία της πόλης είναι αποκλειστικά δική της ευθύνη. Οφείλει να ελέγχει εάν τηρούνται οι κανόνες και να δίνει λύσεις. Διαφορετικά, θα την βαραίνει το «κοινό μυστικό» που θέλει νόμιμη την παρανομία στην Κω.

Σημείωση:

Δεν γνωρίζουμε εάν σε τέτοιες περιπτώσεις δύναται να παρέμβει αυτεπάγγελτα η εισαγγελία.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Zogas_dimitris