Κοινωνία Δευ 24 Ιουν 2024

«Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια, και στην Κω, διανύουμε περίοδο χαμηλών βροχοπτώσεων. Ιδιαίτερα εφέτος, μια χρονιά με λίγες βροχές και πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Αυτό το γεγονός δημιουργεί συνθήκες λειψυδρίας .

Σε τέτοιες καταστάσεις ‘’δοκιμάζονται’’ τα συστήματα υδροδότησης, αφού καλούνται να παράγουν και να διαθέσουν περισσότερο νερό για ανθρώπινη κατανάλωση, με λιγότερους διαθέσιμους υδατικούς πόρους.

Για αυτό το λόγο, συχνά παρουσιάζουν ζημιές ή μείωση της αντλητικής τους ικανότητας, με συνέπεια να παρουσιάζονται προβλήματα υδροδότησης σε διάφορες περιοχές.

Ένα τέτοιο συμβάν παρατηρήθηκε το τελευταίο δεκαπενθήμερο στην περιοχή του Άη Γιώργη στο Πυλί.

Μια από τις γεωτρήσεις που υδροδοτεί την περιοχή εμφάνισε μεγάλη πτώση της αντλητικής της ικανότητας (από 30μ3/ώρα σε 7μ3/ώρα) με αποτέλεσμα να πέφτει η στάθμη της δεξαμενής τις ώρες αιχμής και οι οικίες που βρίσκονται στο ψηλότερο σημείο της περιοχής να έχουν προβλήματα υδροδότησης.

Η ΔΕΥΑΚ δεν εφησυχάζει. Διερευνά τους λόγους μείωσης της αντλητικής ικανότητας της γεώτρησης και ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει την διαδικασία κατεπείγουσας αντικατάστασης της με νέα, όμορη αυτής, σε μεγαλύτερο βάθος, λόγω έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα, με μεταβολές στη διαχείριση των γεωτρήσεων της ευρύτερης περιοχής αντιμετωπίζει προσωρινά το πρόβλημα της προαναφερόμενης περιοχής.

Βρισκόμαστε μέσα στο καλοκαίρι, με αυξημένες καταναλώσεις, στην διάρκεια της τουριστικής περιόδου, που θα κορυφωθεί τους δύο επόμενους μήνες.

Με αυτή την ευκαιρία, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι είναι επιβεβλημένη από όλους μας η ορθολογική χρήση του νερού και η αποφυγή σπατάλης του. Για να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε αδιάκοπα αυτό το δημόσιο αγαθό, που είναι πλέον σε ανεπάρκεια».

Σημείωση του «Σ»

Η ΔΕΥΑΚ πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Γιατί; Διότι αντί να προβεί σε αυτοκριτική, επιρρίπτει ευθύνες στον καιρό και στους δημότες.

Ναι, τα τελευταία χρόνια υπάρχει έλλειψη βροχοπτώσεων. Όμως, η ΔΕΥΑΚ δεν αναφέρει στοιχεία των υδρολογικών σταθμών των τελευταίων χρόνων, ούτε βέβαια αποτελέσματα ελέγχων της ποιότητας του πόσιμου νερού.

Επίσης, το κυριότερο, δεν αναφέρει έργα συγκράτησης των νερών, παρά το ότι το καμπανάκι για την έλλειψή τους έχει χτυπήσει εδώ και 30 χρόνια (αυτό δεν είναι ευθύνη μόνο της σημερινής διοίκησης…), αλλά δεν αναφέρει καν το σοκ που δέχεται ο ήδη «λαβωμένος» υδροφόρος ορίζοντας από τις χιλιάδες κλίνες.

Με την παραδοχή της ότι, υπάρχει έλλειψη νερού, πώς συνεχίζει να δίνει άδειες για νέες κλίνες; Γιατί δεν επιβάλει στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες να βρουν τρόπο υδροδότησής τους, όχι βέβαια από τον υδροφόρο του νησιού; Σύμφωνα με πληροφορίες μας,  υπάρχει έγκριση για νέα ξενοδοχεία και νέες επεκτάσεις χωρητικότητας  25.000 κλινών στο νησί μας. Ήτοι, 8 χωριά!!!! Τι έχει να πει επ’ αυτού; Ποια μέτρα λαμβάνει για τους δημότες;

Να σημειώσουμε ότι, «συμβάντα» με προβλήματα υδροδότησης, δεν παρατηρήθηκαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο μόνο στην περιοχή του Άη Γιώργη στο Πυλί, αλλά και σε άλλες περιοχές του νησιού και της πόλης. Έτσι, για να λέμε τα πράγματα όμως έχουν και όχι όπως θα θέλαμε να έχουν. 

Και κάτι τελευταίο. Η επισήμανση της ΔΕΥΑΚ στο σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε ότι, «βρισκόμαστε μέσα στο καλοκαίρι, με αυξημένες καταναλώσεις, στην διάρκεια της τουριστικής περιόδου, που θα κορυφωθεί τους δύο επόμενους μήνες» εντέχνως μας προειδοποιεί ότι, θα πούμε το νερό νεράκι.

Κατά τα λοιπά, η περιφέρειά μας σπάει ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών…

Zogas_dimitris