Κοινωνία Παρ 28 Ιουν 2024

«Θέση μας είναι ότι, πρέπει ο καθένας να καθαρίζει τον χώρο ευθύνης του και να μην περιμένει το κράτος να του το πει»

«Βασικά, ο κανονισμός αφορά κυρίως αυτούς οι οποίοι είναι κοντά σε δάση. Άρα, αυτούς που είναι κοντά στο δάσος της Τσουκαλαριάς και της Πλάκας. Αυτά τα δυο δάση έχουμε. Αλλά πέραν τούτου, όλοι οι ιδιοκτήτες οι οποίοι είναι εκτός σχεδίου οφείλουν να καθαρίζουν τα οικόπεδά τους. Όλη η Κως δηλαδή»

Με δεδομένο ότι, την περασμένη Παρασκευή 21/6/2024 έληξε η προθεσμία για τη δήλωση των ακαθάριστων οικοπέδων που βρίσκονται κοντά ή μέσα σε δασικές εκτάσεις από τους ιδιοκτήτες τους και στις 30/6/2024 λήγει και η προθεσμία για τα ακαθάριστα οικόπεδα, ο «Σ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής ΤΕΕ Κω Γιώργο Χρυσουλάκη, προκειμένου να δοθούν κάποιες διευκρινήσεις.

«Έχει ανοίξει η πλατφόρμα προκειμένου οι μηχανικοί να ανεβάσουν τις μελέτες, αλλά εκτιμώ πως φέτος θα είναι ελαστικά τα πράγματα, διότι τον κανονισμό πυροπροστασίας ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων τον ανακοίνωσαν τελευταία στιγμή. Θα πρέπει να το δούμε όμως το θέμα, επειδή ακόμα δεν είναι ξεκάθαρα τα πράγματα» μας ανέφερε ο κ. Χρυσουλάκης.

Παράλληλα, επανέλαβε πως «είναι υποχρέωση του καθ’ ενός, απέναντι στον εαυτό του, στην οικογένειά του, στους συνανθρώπους του, στην κοινωνία, να καθαρίζει τον χώρο του. Υπάρχουν εργολάβοι στην Κω, οι οποίοι με πάρα πολύ μικρό κόστος καθαρίζουν τους προβλεπόμενους χώρους. Όπως δε, ενημερώθηκα, συνίσταται ο καθαρισμός να γίνει με ειδικό μηχάνημα - και όχι με μπουλντόζα - το οποίο κονιορτοποιεί τα χόρτα και τα διασκορπίζει, εμποδίζοντας έτσι τη συσσώρευσή τους ή τη μεταφορά τους για ανακύκλωση η οποία κοστίζει. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο δεν δημιουργούνται μπάζα και δεν καταστρέφεται το έδαφος. Επαναλαμβάνω όμως ότι, έχουμε υποχρέωση για να μην καούμε εμείς οι ίδιοι, να καθαρίζουμε το χώρο μας. Δεν πρέπει να περιμένουμε το κράτος να μας το πει».

Όπως επισημαίνει, αυτός ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, πριν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος.

Στην επισήμανσή μας ότι, τα μέτρα δεν αφορούν μόνο στον καθαρισμό των οικοπέδων αλλά και σε αλλαγές σε προσόψεις των σπιτιών, σε χτίσιμο μάντρας 2,5μ., κ.λ.π., ο κ. Χρυσουλάκης απάντησε: «Όσον αφορά στις μάντρες, το μέτρο είναι ανεφάρμοστο. Δεν στέκει και πολεοδομικά. Δεν επιτρέπεται να χτίσεις μάντρα πάνω από ένα μέτρο. Σχετικά με το κέλυφος του κτιρίου, έχει κατατεθεί διαμαρτυρία από την ΠΟΜΙΔΑ*. Εμείς δεν έχουμε πάρει θέση. Θέση μας είναι ότι, πρέπει ο καθένας να καθαρίζει τον χώρο ευθύνης του και να μην περιμένει το κράτος να του το πει».

Ερ: Το να καθαρίζουμε τον χώρο μας, είναι όντως λογικό και μας προστατεύει. Αλλά όλα τα υπόλοιπα που προβλέπει ο κανονισμός, είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντικά για τους πολίτες. Και οι ημερομηνίες τρέχουν…

Γ.Χ.: Όπως σας είπα, φέτος θα είναι ελαστική η νομοθεσία. Από του χρόνου όμως, θα ισχύσει κανονικά. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα πυροπροστασίας είναι μέτρα πυροπροστασίας όσο σκληρά κι αν ακούγονται. Από εκεί και πίσω όμως, υπάρχουν ένα σωρό προγράμματα που τρέχουν που μπορεί κάποιος να πάρει επιδότηση για την αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομονώσεων, κ.λ.π.

Ερ: Κύριε Χρυσουλάκη, όντως υπάρχουν προγράμματα, τα οποία όμως έχουν περιορισμένες δυνατότητες. Αλλά ας μην μείνουμε εκεί. Πείτε μου, πως σχολιάζετε την άλλη άποψη σύμφωνα με την οποία, επειδή το κράτος δεν φροντίζει τα της πυροπροστασίας με στελέχωση υπηρεσιών, ελέγχους και μια σειρά άλλων μέτρων δικής του αρμοδιότητας, πετάει το μπαλάκι στους πολίτες;

Γ.Χ.: Μα, αφού είμαστε στα μνημόνια και δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις. Και όσες γίνονται, γίνονται με το σταγονόμετρο.

Ερ: Όπως μου έχετε πει, ο σχετικός νόμος για την πυροπροστασία προϋπήρχε, αλλά δεν εφαρμοζόταν. Γιατί το «θυμήθηκε» η πολιτεία τώρα;

Γ.Χ.: Γιατί προέκυψαν πυρκαγιές, όπως στο Μάτι. Αλλά όπως σας έχω ξαναπεί, από νομοθεσίες πάμε καλά. Από την εφαρμογή των νομοθεσιών πάσχουμε, όπως πάσχουμε και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Αυτό έγινε τώρα. Ενεργοποιήθηκε ένας νόμος ο οποίος υπήρχε.

Ερ: Από όλα αυτά, προκύπτει το εξής ερώτημα: αυτός ο νόμος που προϋπήρχε, προέβλεπε και το πώς θα κατασκευαστούν τα σπίτια, τα υλικά εννοώ, που βρίσκονται κοντά ή εντός δασικών περιοχών;

Γ.Χ.: Αυτό το προβλέπει ο κανονισμός πυροπροστασίας.

Ερ: Ο οποίος δεν εφαρμοζόταν και ο κάθε πολίτης έφτιαχνε το σπίτι του όμως ήθελε και με όποια υλικά προτιμούσε. Σήμερα, λοιπόν, κατόπιν εορτής, έρχονται να εφαρμόσουν το νόμο.

Γ.Χ.: Κάπως έτσι. Ο νόμος υπήρχε, απλά δεν εφαρμοζόταν και κάποια στιγμή έπρεπε να εφαρμοστεί. Μετά από τόσες πυρκαγιές, τόσες καταστροφές και με δεδομένο ότι φέτος οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλότερες από πέρσι. Το καλοκαίρι θα είναι πολύ ζεστό και έτσι θα πάνε και τα επόμενα χρόνια λόγω και της κλιματικής αλλαγής.

Ερ: Προειδοποιούσε επί σειρά δεκαετιών η επιστημονική κοινότητα και το γνωρίζετε καλύτερα εσείς.

Γ.Χ.: Επομένως, κάποια στιγμή έπρεπε να ενεργοποιηθεί ο κανονισμός.

Ερ: Η επιτροπή που επρόκειτο να συγκροτηθεί από έναν μηχανικό του δήμου, έναν υπάλληλο του δασαρχείου και έναν υπάλληλο της πολιτικής προστασίας, συγκροτήθηκε;

Γ.Χ.: Δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα και δεν γνωρίζουμε εάν και πότε θα συγκροτηθεί, διότι υπάρχει, όπως είπαμε, έλλειψη υπαλλήλων.

Ερ: Κύριε Χρυσουλάκη, έχουμε «εικόνα» για την Κω; Δηλαδή, πόσοι είναι οι ιδιοκτήτες στους οποίους εξειδικεύεται ο κανονισμός;

Γ.Χ.: Βασικά, αφορά κυρίως αυτούς οι οποίοι είναι κοντά σε δάση. Άρα, αυτούς που είναι κοντά στο δάσος της Τσουκαλαριάς και της Πλάκας. Αυτά τα δυο δάση έχουμε. Αλλά πέραν τούτου, όλοι οι ιδιοκτήτες οι οποίοι είναι εκτός σχεδίου οφείλουν να καθαρίζουν τα οικόπεδά τους. Όλη η Κως δηλαδή.

Ερ: Αλήθεια, με τον καθαρισμό των αρχαιολογικών μας χώρων τι γίνεται;

Γ.Χ.: Επειδή γίνεται πολύς λόγος τώρα για τους αρχαιολογικούς χώρους…

Ερ: Όχι τώρα, χρόνια το συζητάμε…

Γ.Χ.: Χρόνια γίνεται αυτό. Αυτοί οι χώροι καθαρίζονται συνήθως Ιούλιο και Αύγουστο. Θυμάμαι ότι, κάποια στιγμή ένας γεωπόνος μου εξήγησε πως, τότε πρέπει να καθαριστούν διότι, εάν ο καθαρισμός γίνει πιο πριν, τα χόρτα θα ξαναβγούν.

Ερ: Απορία. Γιατί σε άλλες χώρες οι αρχαιολογικοί τους χώροι είναι καθαροί όλο το χρόνο;

Γ.Χ.: Είναι ολόκληρη ιστορία. Πρέπει να βγει το κονδύλι, να εγκριθεί… Υπάρχει μια γραφειοκρατία πίσω απ’ αυτό, δεν είναι τόσο απλό. Ούτε έχουμε τόσο πολλούς υπαλλήλους ώστε κάθε τρεις και λίγο να καθαρίζονται οι χώροι. Αν ήμασταν πλούσιο κράτος, θα καθαρίζαμε κάθε μήνα. Αλλά δεν είμαστε. Έχουμε πρόβλημα.

*Την παράταση όλων των ισχυουσών προθεσμιών τουλάχιστον μέχρι την 20ή Ιουλίου 2024, τον περιορισμό του προστίμου μη υποβολής δήλωσης καθαρισμού στο ποσό των 100 ευρώ, την μη επιβολή του απαράδεκτου προστίμου των 1.000€ ή την άσκηση οποιασδήποτε ποινικής δίωξης χωρίς προηγούμενη έγγραφη ατομική ειδοποίηση του κάθε ιδιοκτήτη οικοπέδου από τον οικείο Δήμο και την άμεση λειτουργία της πλατφόρμας του ΥΠΕΝ για τα κτίρια εντός δασικών περιοχών, ζήτησε μεταξύ άλλων η ΠΟΜΙΔΑ με επείγουσα επιστολή της προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ.κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη και Βασίλη Κικίλια.

πηγη: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Zogas_dimitris