Κοινωνία Παρ 20 Σεπ 2024

«Ο σύλλογος έρχεται να εμπλουτίσει τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας, φιλοδοξώντας παράλληλα στην παρουσίαση μιας ποιοτικά άριστης μουσικής δουλειάς, που θα κάνει αίσθηση πανελλαδικά και θα προβάλλει ολόκληρο το νησί μας - Σε καμία περίπτωση δεν θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση ή να λειτουργήσει ανταγωνιστικά με τις άλλες φιλαρμονικές του νησιού μας»

Το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο του νεοϊδρυθέντος σωματείου με επωνυμία «ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΚΩΩΝ- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΑΝΙΑΣ» είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει στην κοινωνία της Κω την έναρξη λειτουργίας του. Πρόκειται για ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπου σε αυτό μαθητές θα έχουν την δυνατότητα εκμάθησης μουσικών οργάνων με σκοπό να συμμετέχουν στα μουσικά σύνολα του συλλόγου, συμβάλλοντας στην προβολή του νησιού μας εντός και εκτός συνόρων με γνώμονα την αγάπη για την μουσική.

Μετά την παραίτηση του μαέστρου Θανάση Πουλιού από την φιλαρμονική του δήμου Κω, γονείς παιδιών τα οποία είχαν θητεύσει επί σειρά ετών υπό την μπαγκέτα του, ίδρυσαν το σωματείο «Φιλαρμονική Κώων, Παναγιώτης Τσακανιάς».

«Πιστεύοντας ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρξει συνέχεια σε όλο αυτό, που με τόση αγάπη και ενθουσιασμό είχε δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια, αποφασίσαμε ομόφωνα για την δημιουργία ενός πολιτιστικού συλλόγου, ο οποίος θα στηρίξει οργανωτικά και νομικά, τη νέα αυτή προσπάθεια»», δηλώνει στον «Σ» ο πρόεδρος του προσωρινού διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου Αντώνης Χατζημιχαήλ.  

Ο κ. Χατζημιχαήλ, μας ενημερώνει για τη λειτουργία της Φιλαρμονικής, για το σκοπό της που δεν είναι άλλος από  την εκμάθηση πνευστών και κρουστών οργάνων και μέσα από αυτή την δράση να προκύψει η ομάδα της νέας φιλαρμονικής, η οποία, όπως τονίζει, «δεν θα έχει κανένα ανταγωνιστικό ρόλο έναντι των άλλων φιλαρμονικών του νησιού μας».

Το 5μελές διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από γονείς και μουσικούς, ενώ ήδη, έχουν εγγραφεί 180 μέλη όλων των ηλικιών και πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα εκπαίδευσης και θα ξεκινήσουν τα μαθήματα.

«Η προοπτική του συλλόγου είναι να προχωρήσει βήμα-βήμα στην λειτουργία μόνιμων τμημάτων μπαντίνας και χορωδίας» σημειώνει ο κ. Χατζημιχαήλ, για να καταλήξει λέγοντας: «Η ίδρυση του νέου Πολιτιστικού Συλλόγου «Φιλαρμονική Κώων, Παναγιώτης Τσακανιάς» έγινε σε μια προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης και ενίσχυσης των πολιτιστικών δρώμενων του τόπου μας, φιλοδοξώντας παράλληλα στην παρουσίαση μιας ποιοτικά άριστης μουσικής δουλειάς, που θα κάνει αίσθηση πανελλαδικά και θα προβάλλει ολόκληρο το νησί μας. Έρχεται, λοιπόν, να εμπλουτίσει τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση ή να λειτουργήσει ανταγωνιστικά με τις άλλες φιλαρμονικές του νησιού μας».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
 

Ερ: Κύριε Χατζημιχαήλ, πείτε μου καταρχάς πώς ξεκίνησε η ιδέα της ίδρυσης του σωματείου;
Α.Χ.: Κυρία Αυγούλη, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση, την φιλοξενία σας και την ευκαιρία που μας δίνεται να δημοσιοποιηθούν και να διευκρινιστούν οι λόγοι και η αναγκαιότητα της δημιουργίας του πολιτιστικού συλλόγου «Φιλαρμονική Κώων, Παναγιώτης Τσακανιάς».
Όλοι οι γονείς των μαθητών του κυρίου Θανάση Πουλιού, βιώναμε την υπέροχη και δημιουργική ατμόσφαιρα της λειτουργίας της φιλαρμονικής μας, όλα αυτά τα χρόνια. Όταν ο μαέστρος μας κάλεσε για να μας ανακοινώσει την παραίτησή του και διαπιστώσαμε ότι η απόφασή του αυτή είναι οριστική και αμετάκλητη, οι στιγμές που ακολούθησαν θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη μας. Στιγμές γεμάτες αγωνία και απογοήτευση, βλέποντας ότι γκρεμίζονται οι προσδοκίες, οι στόχοι και τα όνειρα των παιδιών μας, τα οποία ήταν απαρηγόρητα. Πιστεύοντας ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρξει συνέχεια σε όλο αυτό, που με τόση αγάπη και ενθουσιασμό, είχε δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια, αποφασίσαμε ως γονείς ομόφωνα, για την δημιουργία ενός πολιτιστικού συλλόγου, ο οποίος θα στηρίξει οργανωτικά και νομικά, τη νέα αυτή προσπάθεια.

Ερ: Πείτε μου σας παρακαλώ, πώς ακριβώς θα λειτουργεί ο μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός σας σύλλογος;
Α.Χ.: Θα λειτουργεί όπως όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι, μη κερδοσκοπικού  χαρακτήρα, με διοικητικό συμβούλιο, γενικές συνελεύσεις, με τις προβλεπόμενες αρμοδιότητες και δικαιοδοσίες, βάση του καταστατικού μας.
Η φιλαρμονική ιδρύθηκε με σκοπό την εκμάθηση πνευστών και κρουστών οργάνων και μέσα από αυτή την δράση θα προκύψει η ομάδα της νέας φιλαρμονικής, η οποία δεν θα έχει κανένα ανταγωνιστικό ρόλο έναντι των άλλων φιλαρμονικών του νησιού μας. Ο μαέστρος μας, πάντα σε συνεννόηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου, θα ετοιμάζει το εξαμηνιαίο πρόγραμμα των εμφανίσεων, το οποίο και θα ανακοινώνεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ερ: Ποιοι αποτελούν το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο;
Α.Χ.: Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας, βάση του καταστατικού, απαρτίζεται από γονείς μαθητών που φοιτούν στο σύλλογο, μαθητές και μουσικούς του συλλόγου που θα έχουν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Αυτά θα είναι και τα «Τακτικά Μέλη» του συλλόγου. Αυτή τη στιγμή το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από τους, Αντώνιο Χατζημιχαήλ (γονέας) πρόεδρος, Ελευθέριο Πουλιού (μουσικός) αντιπρόεδρος, Νικόλ Τένζ (γονέας) γραμματέας, Μιχαήλ Τούμπη (μουσικός) ταμίας και Μαρία Ζωγράφου (γονέας) μέλος.
Επίσης ο σύλλογος θα απαρτίζεται από τα «Επίτιμα Μέλη», τα οποία θα ανακηρύσσονται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, κατόπιν προτάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου. Θα είναι άτομα που έχουν σημειώσει μουσική και εν γένει καλλιτεχνική πορεία, τόσο στο νησί της Κω, όσο και στην υπόλοιπη χώρα ή στο εξωτερικό. Τέλος, ο σύλλογος θα απαρτίζεται από τα «Αρωγά Μέλη» που θα είναι οι φίλοι και υποστηρικτές του σωματείου, που επιθυμούν με την εγγραφή τους να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων του σωματείου. Κάθε μέλος τακτικό ή αρωγό καταβάλλει ως ετήσια συνδρομή, το συμβολικό ποσό των 20 ευρώ.

Ερ: Γνωρίζοντας την εκτίμηση του μαέστρου Θανάση Πουλιού στον επίσης μαέστρο Παναγιώτη Τσακανιά, τον ιδρυτή της πρώτης φιλαρμονικής του νησιού μας, θεωρώ ότι το να συμπεριληφθεί στην επωνυμία του σωματείου το όνομα «Παναγιώτης Τσακανιάς» ήταν δική του ιδέα.
Α.Χ.: Ο μαέστρος μας, Θανάσης Πουλιού, σε κάθε συναυλία και εκδήλωση, αναφέρεται στον δάσκαλό του Παναγιώτη Τσακανιά. Η αγάπη του, η εκτίμησή του αυτή προς τον δάσκαλό του, όπως επίσης και το γεγονός ότι, η πρώτη νότα που αποτυπώθηκε σε παρτιτούρα στο νησί μας ήταν από τα χέρια του Παναγιώτη Τσακανιά, οδήγησαν τον μαέστρο μας να προτείνει την ονομασία «Φιλαρμονική Κώων, Παναγιώτης Τσακανιάς» για τον σύλλογό μας, στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, πρόταση η οποία και έγινε ομόφωνα αποδεκτή, αφού προηγουμένως είχε πάρει την σύμφωνη γνώμη της συζύγου του. Η κυρία Μαρία Τσακανιά, δέχτηκε με μεγάλη χαρά και συγκίνηση την πρόταση του μαέστρου. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας αναφέρω ότι, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιμουσικών, εξέδωσε δελτίο τύπου, όπου πληροφορεί τα μέλη του, ότι το ιδρυτικό της μέλος και επί πολλά έτη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Αθανάσιος Πουλιού, θα συνεχίσει να προσφέρει στην μουσική παιδεία του τόπου του, συμμετέχοντας στον νεοϊδρυθέντα σύλλογο με το όνομα του πρώτου αρχιμουσικού που ίδρυσε και διεύθυνε την Φιλαρμονική της Κω, Παναγιώτη Τσακανιά και του εύχεται καλή δύναμη στο έργο του.

Ερ: Από την ημέρα που ανακοινώσατε την ίδρυση του σωματείου έως σήμερα πόσες εγγραφές έχετε και τι ηλικίες;
Α.Χ.: Αξίζει να αναφερθεί ότι, από την ημέρα που ανακοινώθηκε η ίδρυση του νέου πολιτιστικού συλλόγου έχουμε εισπράξει την αγάπη από όλο τον κόσμο της Κω, ο οποίος μας ρωτάει με ποιο τρόπο θα μπορέσει να στηρίξει την όλη αυτή προσπάθεια, όπως και πώς μπορεί να γίνει μέλος. Έχουμε μέλη από όλες τις ηλικίες και μέχρι στιγμής, έχουμε φτάσει τα 180 μέλη.

Ερ: Πού θα εδρεύει η σχολή και πότε ξεκινάτε;
Α.Χ.: Έχει παραχωρηθεί από τον μαέστρο, Αθανάσιο Πουλιού, για όσο χρόνο χρειάζεται, το προσωπικό του στούντιο, το οποίο με τη βοήθειά του, αλλά και τη βοήθεια των γονέων, διαμορφώθηκε σε ένα υπέροχο χώρο μουσικής αγωγής. Αυτή την στιγμή οργανώνεται το πρόγραμμα διδασκαλίας. Έχουμε εγγραφές αρκετών μουσικών αλλά και νέων παιδιών που θα ξεκινήσουν τα μαθήματά τους σύντομα.

Ερ: Εκτός από τον μαέστρο Θανάση Πουλιού και τον διπλωματούχο καθηγητή σαξοφώνου και ανωτέρων θεωρητικών Λευτέρη Πουλιού, διδάσκουν και άλλοι καθηγητές μουσικής;
Α.Χ.: Είμαστε σε επαφή με δύο καθηγητές και όπως ανέφερα προηγουμένως, σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Ερ: Ολοκληρώνοντας την πρώτη μας συζήτηση, πείτε μου, ποια είναι τα άμεσα σχέδια του σωματείου σας και ποια η προοπτική του;
Α.Χ.: Στα άμεσα σχέδια του σωματείου μας είναι να καταρτιστεί το πρόγραμμα ώστε αρχίσουν σύντομα τα μαθήματα. Να ολοκληρώσουμε τις εγγραφές νέων μελών, χορηγών και υποστηρικτών του, ώστε να προχωρήσουμε στην αγορά στολών και μουσικών οργάνων. Η προοπτική του συλλόγου είναι να προχωρήσει βήμα-βήμα στην λειτουργία μόνιμων τμημάτων μπαντίνας και χορωδίας.

Ερ: Κύριε Χατζημιχαήλ αφού σας ευχηθώ καλό μουσικό και πολιτιστικό ταξίδι, θα ήθελα να κάνετε εσείς τον επίλογο της κουβέντας μας.
Α.Χ.: Αφού σας ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά, για την πρόσκληση, την φιλοξενία και την αγάπη σας, θα ήθελα να επισημάνω ότι η ίδρυση του νέου Πολιτιστικού Συλλόγου «Φιλαρμονική Κώων, Παναγιώτης Τσακανιάς» έγινε σε μια προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης και ενίσχυσης των πολιτιστικών δρώμενων του τόπου μας, φιλοδοξώντας παράλληλα στην παρουσίαση μιας ποιοτικά άριστης μουσικής δουλειάς, που θα κάνει αίσθηση πανελλαδικά και θα προβάλλει ολόκληρο το νησί μας. Έρχεται λοιπόν, όπως σας ανέφερα, να εμπλουτίσει τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση ή να λειτουργήσει ανταγωνιστικά με τις άλλες φιλαρμονικές του νησιού μας. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Zogas_dimitris