Κοινωνία Τρι 22 Οκτ 2024

Η Μέση Ανατολή διαχρονικά αποτελεί σημείο συγκρούσεων πολιτισμού, θρησκειών και συμφερόντων. Η περιφερειακή ανάφλεξη ,με διακρατικά πλέον στοιχεία, τείνει να λάβει απρόβλεπτες γεωπολιτικές προεκτάσεις δεδομένου ότι η ευρύτερη περιοχή ανέκαθεν ήταν σημείο ηγεμονικών ανταγωνισμών.

Δεδομένης της ακραιφνούς στάσης του Ισραήλ που όλα δείχνουν ότι θα φτάσει μέχρι τέλους και που εδράζεται στο μότο «Μεγάλο Ισραήλ» η κατάσταση δεν προοιωνίζεται καλύτερη. Την ώρα που η εκεχειρία φαντάζει ματαιοδοξία, εξυφαίνονται σενάρια γενίκευσης . Κάποιοι μιλάνε για τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Αρκετοί αναλυτές αναφέρονται στην ενδεχόμενη εμπλοκή Κίνας και Ρωσίας.
Η κρατική τρομοκρατία, όπως διακεκριμένοι διεθνολόγοι ισχυρίζονται, επέφερε – εξέθρεψε και εγκαθίδρυσε στο όνομα της εξισορρόπησης δυνάμεων και της κατοχής ολόκληρων λαών τη δημιουργία κομμάτων ή και οργανώσεων ή και τρομοκρατικών οργανώσεων τύπου Χαμάς , Χεσμπολάχ και προσφάτως των Χούθι. Παράλληλα επετεύχθη τεχνηέντως όλες οι απελευθερωτικές οργανώσεις να ταυτιστούν με την τρομοκρατία. (Προφανώς οι κλέφτες, που ζούσαν στα βουνά και οι αρματολοί που πολέμησαν εναντίον του Τουρκικού ζυγού ήταν τρομοκράτες) Η βία φέρνει βία. Οι πρακτικές του δυνάστη καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο αντίστασης του καταδυναστευόμενου. Όσο πιο πολύ υποφέρει και ασφυκτιά τόσο πιο μεγάλη, έντονη και ακραία είναι η αντίδρασή του. Ιδιαίτερα όταν η κατοχή και η λεηλασία διαρκεί πάνω από 76 ολόκληρα χρόνια.
Η στάση του Ισραήλ ταυτίζεται με τις επιδιώξεις των ΗΠΑ. «Το Ισραήλ δεν είναι μόνο του» Δήλωσε πρόσφατα ο Μπάιντεν. Η απρόσκοπτη χρηματοδότηση, ο εξοπλισμός αλλά και η πρόσφατη αποστολή αντιπυραυλικού συστήματος συνοδεία 100 Αμερικανών στρατιωτών στο Ισραήλ δηλώνει στη συνείδηση των λαών την ανάληψη της ευθύνης για το χάος και τη δίνη που επιβλήθηκε στην ευρύτερη περιοχή αλλά και για τις επιπτώσεις που θα ακολουθήσουν τόσο στην οικονομία όσο και στο προσφυγικό ζήτημα.
Το δε timing λίγο πριν τις εκλογές εξυπηρετεί τόσο αυτούς που φεύγουν όσο και αυτούς που έρχονται στην ηγεσία των ΗΠΑ.
Ένα χρόνο από τον αιφνιδιασμό - χτύπημα της Χαμάς δεν είναι μόνο η Γάζα που ισοπεδώθηκε. Το μακρύ δολοφονικό χέρι του Ισραήλ φτάνει στη Δυτική όχθη, Συρία, Υεμένη, Λίβανο, Ιράν που ήταν και ο αρχικός στόχος εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Αποκεφάλισε τις ηγεσίες Χαμάς και Χεσμπολάχ, για να προκύψουν νέε,ς με παράπλευρες απώλειες χιλιάδες αμάχους. Δολοφόνησαν τον Νασράλα και μαζί του ένα ολόκληρο τετράγωνο εξαϋλώθηκε. Ο Νασράλα που μία μέρα πριν την δολοφονία του είχε ζητήσει εκεχειρία και την επόμενη ήρθε «απάντηση». Οι αριθμοί των νεκρών δεν έχουν πια καμιά σημασία. Εξακολουθούν όμως να μπαίνουν στο ζύγι…
Η πρακτική γενοκτονίας με ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά και η συμπεριφορά στυγνού δολοφόνου έγινε πλέον κανονικότητα και ατιμωρησία. Ενώ χιλιάδες παραμένουν τα άψυχα σώματα κάτω από τα ερείπια. Στα αζήτητα.
Ποια είναι η πολιτική του Ισραήλ και πόσες χιλιάδες δολοφονίες θα χρειαστούν ακόμα για να σώσει το πολιτικό του πτώμα ο Νετενιάχου; Φαύλος κύκλος. Στο όνομα των ανταποδόσεων σκληρών – απάνθρωπων απαντήσεων ένα κράτος πείραμα αναλαμβάνει να καθαρίσει , να αναδιαμορφώσει τον χάρτη της περιοχής και να κλείσει οριστικά, με όποιο κόστος, εκκρεμή ζητήματα ανακατανομής ισχύος.
Η κυνική αναλγησία και αδιαφορία της παγκόσμιας κοινότητας συναντά τα ύστερα του κόσμου και στη χώρα μας. Η Ελληνική κυβέρνηση εμμέσως πλην σαφώς στηρίζει αυτές τις πρακτικές. Άλλα και τα υπόλοιπα κόμματα στη χώρα μας πριν ελαχίστων εξαιρέσεων ή σιωπούν ένοχα ή καταφεύγουν σε χλιαρά ψελλίσματα κρατώντας αποστάσεις… Αποστάσεις από την σχέση Παπανδρέου – Αραφάτ και το Λευτεριά στην Παλαιστίνη.
Ίσες αποστάσεις απέναντι σε ένα κράτος που έχει ανακηρύξει τον γενικό γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες επικεφαλής του ΟΗΕ persona non grata. (ανεπιθύμητο)
«Ο εφιάλτης στην Γάζα είναι κάτι περισσότερο από ανθρωπιστική κρίση. Είναι μια κρίση της ανθρωπιάς» Δήλωσε ο Γκουτέρες.
Ίσες αποστάσεις απέναντι σε ένα κράτος που με απόφαση του χαρακτηρίζει έξι παλαιστινιακές ΜΚΟ «τρομοκρατικές οργανώσεις». Σε κοινή ανακοίνωση τους η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατήγγειλαν ως "φρικτή, άδικη και ανησυχητική" αυτή την απόφαση που "απειλεί" το έργο ορισμένων από τις πιο "σημαντικές" παλαιστινιακές ΜΚΟ.
Ίσες αποστάσεις απέναντι στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για τον οποίο εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στην Λωρίδα της Γάζας.
Το ένταλμα αυτό που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα όπως «σκόπιμη πρόκληση λιμού κατά πολιτών», «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως» και «εξόντωση ή δολοφονία» αντανακλά σημειολογικά όχι μόνο στην υποκρισία αλλά κυρίως στις θέσεις της Ουάσινγκτον, της Δύσης εν γένει, αλλά και της διεθνούς κοινότητας. Καθώς δεν θα εκτελεστεί ποτέ για να συνεχιστεί απερίσπαστα το έγκλημα και η ατιμωρησία.
Ίσες αποστάσεις από ένα κράτος που δεν τήρησε καμία από τις συμφωνίες με εγγυήτρια τις ΗΠΑ… απέναντι σε ένα κράτος που δεν έχει σύνορα αλλά μόνο ιμπεριαλιστικά και στρατιωτικά σχέδια επί χάρτου την ώρα που στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι σε εξέλιξη η υπόθεση εναντίον του Ισραήλ, στην οποία εξετάζεται η νομιμότητα της παρατεταμένης στρατιωτικής κατοχής.
Ίσες αποστάσεις απέναντι σε ένα κράτος που εδώ και 16 χρόνια, οι περίπου 2,5 εκατομμύρια κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας ζούσαν έναν απάνθρωπο αποκλεισμό, σε έναν θύλακα περίπου 340 τ.χλμ. Στη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου, όπως αποκαλείται συχνά η Γάζα, με απάνθρωπες στερήσεις, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, με ακάθαρτο τρεχούμενο νερό 3 ώρες τη μέρα, με τη φτώχεια να παίρνει τη θέση του λιμού. Η φτώχεια είναι η μεγαλύτερη μορφή βίας είπε ο Γκάντι.
Ίσες αποστάσεις, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι μέσα στα ισραηλινά κελιά στερούνται θεμελιώδη δικαιώματα κατά παράβαση των 4 Συμβάσεων της Γενεύης. Ακόμα και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στην οποία δεν επιτρέπεται από τις ισραηλινές αρχές να προβεί στην παροχή νόμιμης βοήθειας, διεξάγει έρευνες για τους κρατούμενους.
Η Γάζα είναι μια πραγματική «κόλαση επί της γης» για το ένα εκατομμύριο παιδιά που ζουν εκεί, καθώς σχεδόν 40 πεθαίνουν καθημερινά εδώ και έναν χρόνο, υποστηρίζει η Unicef.
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την παιδική ηλικία, Τζέιμς Έλντερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη σημείωσε:. «Η Γάζα είναι η πραγματική ενσάρκωση της κόλασης επί της γης για το ένα εκατομμύριο παιδιά της. Η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέσα, όσο εμείς παρακολουθούμε τις φρικτές επιπτώσεις των αεροπορικών πληγμάτων και των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Εάν αυτό το επίπεδο φρίκης δεν ξυπνά την ανθρωπιά μας και δεν μας ωθεί να δράσουμε, τότε τι θα την ξυπνήσει;» διερωτήθηκε.
Στις 10/05, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υποστήριξε με συντριπτική πλειοψηφία (143 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 25 αποχές.) το αίτημα των Παλαιστινίων για ένταξη ως πλήρες μέλος στον Οργανισμό.
Σε δημόσια θέα ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, έσκισε με τη βοήθεια μιας κοπτικής μηχανής τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών! 
Τα fake news και κυρίως η προπαγάνδα του πολέμου οργιάζουν. Παρουσιάζουν ως αμυνόμενο τον δυνάστη και ως τρομοκράτη το θύμα αποσιωπώντας την γενεσιουργό αιτία της απεγνωσμένης αντίστασης.
Καμία πληροφορία δεν είναι ασφαλής και το ζήτημα απαιτεί μελέτη σε βάθος χρόνου. Οποιαδήποτε προσέγγιση με ή χωρίς ιδεολογικά φίλτρα μπορεί να σκοντάψει στην «αλήθεια» που για τον καθένα μας είναι διαφορετική και απολύτως αναγκαία για να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα ως Πόντιοι Πιλάτοι. Η κοινή λογική δίνει τη θέση της στους κοινωνικούς αυτοματισμούς που βασίζονται σε διάφορες «οπτικές». Κατά τα άλλα η Δύση αντιπαλεύεται την ακροδεξιά! 
Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί ή και συμμετέχει σε ένα συστηματικό αποικιοκρατικό σχέδιο εποικισμού που υφίσταται εδώ και 7 δεκαετίες, που σκορπά τον θάνατο και τρέφει τον τρόμο και την τρομοκρατία. Καθίσταται πρόδηλο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, Συμβάσεις Ηνωμένων Εθνών και την πολυμερή διπλωματία, ότι η βαθύτερη αιτία αυτής της σύγκρουσης είναι η στρατιωτική κατοχή, η οποία πρέπει να τερματιστεί. Καθίσταται επίσης σαφές ότι τόσο ο θύτης όσο και το θύμα δεν θα είναι ποτέ ξανά ασφαλείς. Αυτό που δεν έχει ακόμα, καθολικά, αποσαφηνιστεί είναι ποιος είναι πιο τρομοκράτης από τον τρομοκράτη.
Zogas_dimitris