Δρομολόγια Παρ 27 Σεπ 2024

Αγαπημένε μου, φιλοξενούμε στην εφημερίδα μας ρεπορτάζ του in.gr, σύμφωνα με το οποίο, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη εκπέμπει σήμα κινδύνου για τη λειψυδρία (έχουν μειωθεί οι υδατικοί πόροι σε βαθμό πέραν του ανησυχητικού) και μιλά για ποινικές διώξεις σε όσους παραβιάζουν το νόμο.

Διάβασέ το, έχει ενδιαφέρον. Μας αφορά άμεσα. Πιο άμεσα δεν γίνεται.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, λοιπόν, περιγράφει αξιόποινες πράξεις που συνδέονται με παράνομες γεωτρήσεις, αλλά και με την ανεξέλεγκτη λήψη ύδατος από νόμιμες γεωτρήσεις.

«Οι παράνομες γεωτρήσεις, όσο και η ανέλεγκτη λήψη ύδατος από τις νόμιμες γεωτρήσεις, χωρίς την τήρηση οιουδήποτε ανωτάτου ορίου (πλαφόν) για την ποσότητα που δικαιούνται οι κατά νόμο δικαιούχοι αυτών, συνιστούν, εκτός των άλλων και αξιόποινες πράξεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και συνεχίζει: «… για να μην μπορεί συνεπώς, έστω και καθ’ υπερβολή, να πει κανείς ότι “στη χώρα μας το νερό το πετάμε”, απαιτείται, εκτός από την αυτονόητη επαγρύπνηση των αρμοδίων αρχών με επίταση των ελέγχων σε κάθε κατεύθυνση, ήτοι των γεωτρήσεων βιομηχανιών, αγροτών, ξενοδοχείων και κάθε είδους άλλων επιχειρήσεων και η συνδρομή των Εισαγγελιών όλης της χώρας για τη διασφάλιση, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας, της ορθολογικότερης, κατά το δυνατόν, διαχείρισης των υδατικών πόρων όλης της επικράτειας».

Όταν το διάβασα, ένοιωσα, πώς να στο πω, ευχάριστα. Σκέφτηκα, βρε για κοίτα να δεις που έστω και τώρα βρέθηκε ένας δημόσιος λειτουργός να πει δυο πραγματάκια!!! Να πει τα αυτονόητα.

Ναι, μην μου το χτυπάς…

Το έχουμε ξαναπεί. Για τα αυτονόητα ψάχνουμε, αλλά δεν ειν’ κακό να το ξαναλέμε. Πού ξέρεις; Μπορεί να γίνει κανά θαύμα…

Η Εισαγγελέας, λοιπόν, αναφέρεται σε νόμους, άρθρα, διατάξεις κ.λ.π. κ.λ.π. που γράφουν για ελέγχους π.χ. των παράνομων γεωτρήσεων («κουμπότρυπα» εδώ και χρόνια η Κως από τις παράνομες αλλά και νόμιμες γεωτρήσεις…) και όχι μόνο, ζητώντας να γίνουν παρεμβάσεις

από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, από τους δήμους και τις περιφέρειας, αλλά και από την ΕΛΑΣ.

Σε αυτό το σημείο, ομολογώ πάλι δημόσια, με πιάσανε τα γέλια.

Γιατί;

Έλα τώρα… ξέρεις…

Πόσα χρόνια ψάχνουμε το θέμα των παράνομων γεωτρήσεων και δεν βρίσκουμε άκρη; Από τον Άννα στον Καϊάφα και τούμπλαλιν… 

Όσο για την αποκεντρωμένη διοίκηση, τι να πω; Εδώ δεν δικαιολογεί στη ΔΕΥΑΚ τα έξοδα για να ελέγχονται οι υδρολογικοί σταθμοί του νησιού μας για να έχουμε βρε αδελφέ μια «εικόνα» των βροχοπτώσεων και όχι μόνο… Και μιλάμε για ελάχιστα χρήματα.

Ξέρεις πού αλλού γέλασα, πικρά βέβαια; Εκεί που γράφει η εισαγγελέας πως «…όπως είναι αυτονόητο, πρέπει να διώκεται και η αυθαίρετη επέμβαση στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης των ΟΤΑ από ιδιώτες και συγκεκριμένα η κλοπή του νερού, η οποία έχει ως συνέπεια να το στερούνται οι νόμιμοι χρήστες του για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών τους, όπως ύδρευση και καθαριότητα, αλλά ενδεχομένως και τη βλάβη των δικτύων αυτών και εν γένει την παρεμπόδιση ή διατάραξη της παροχής στο κοινό νερού».

Εντάξει αγαπημένε μου. Αυτή η παράγραφος με τσάκισε!!!

Ωρέ, γίνονται τέτοια πράγματα στο νησί μας;

Και βέβαια όχι. Σε άλλες περιοχές μπορεί, αλλά στη δική μας ουδεπόποτε.

Εδώ και η ΔΕΥΑΚ και η περιφέρεια και η αποκεντρωμένη, πιστοί στο λόγο που έδωσαν να υπηρετούν τους πολίτες, ελέγχουν.

Δεν χαρίζονται, δεν κάνουν τα στραβά μάτια, ελέγχουν, φροντίζουν για την ποιότητα του και την ποσότητα του νερού που πίνουμε αλλά και αυτού που αρδεύουμε… Με λίγα λόγια, φροντίζουν για το αύριο του νησιού μας, οπότε, κυρία Εισαγγελέα μου, κοιμηθείτε ήσυχη, όσο ήσυχοι κοιμόμαστε κι εμείς.

Καλή σας/μας νύχτα!!!

Zogas_dimitris