Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ Παρ 14 Ιουν 2024

Απόγευμα Δευτέρας (10/6/2024) ανοίγουμε τη βρύση και το νερό έσταζε λες και μας είχε θυμώσει. Συνέπασχε με την παλιοκατάσταση …

Λίγο αργότερα, ούτε αυτό. Έβγαζε αέρα κοπανιστό.

Κάποια βλάβη θα προέκυψε και οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ θα τρέχουν, η πρώτη σκέψη.

Αμ δε… Καμία απολύτως βλάβη. Το νερό, όσο υπάρχει πλέον, το «τραβάνε» οι ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού.   

Αποτέλεσμα; Να αδειάσουν οι δεξαμενές!!!

Ναι, αρχές Ιουνίου και ξεκινήσαμε να λέμε το νερό νεράκι. Το τι θα γίνει τον Αύγουστο, ούτε που θέλουμε να το σκεφτούμε.

Όλα αυτά τα χρόνια συμπάσχουμε με τους συμπολίτες μας του «τριγώνου», αλλά εκ του ασφαλούς… Είχαμε νερό. Τώρα, θα συμπάσχουν κι εκείνοι μαζί μας, όχι βεβαίως εκ του ασφαλούς, διότι εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα…

Τα πάντα όλα στον τουρισμό, λοιπόν. Είπαμε να είμαστε φιλόξενοι, άλλωστε παίρνουμε κι ένα μεριδάκι από τα έσοδα, αλλά μπάστα. Υπάρχουν όρια.

Υπερτουρισμό με την έννοια να μην χωράμε να περάσουμε, δεν έχουμε. Πάνε οι εποχές που συγκεκριμένοι δρόμοι της πόλη αλλά και τα χωριά μας έσφυζαν από τουρίστες, αν και κατά πολύ λιγότεροι. Τώρα, μπορεί να μας έρχονται καμπόσες χιλιάδες παραπάνω, αλλά είναι «εσώκλειστοι».

Όμως, από την πλευρά των υποδομών και της εξάντλησης των φυσικών μας πόρων, όχι απλά υπάρχει υπερτουρισμός, παρα-υπάρχει.

Το θέμα, κατά την άποψή μας, δεν είναι το εάν υπάρχουν στρέμματα στο νησί για να χτιστούν νέες μονάδες ή να επεκταθούν οι υφιστάμενες. Το θέμα είναι πόσο ΑΝΤΕΧΕΙ το νησί. Αποδεδειγμένα πλέον, ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ.

Και ερχόμαστε σε αυτό που επισημαίνουμε τόσα χρόνια, όχι μόνο εμείς, αλλά και ο επιστημονικός κόσμος. Όσο και να ‘ναι, κάτι παραπάνω ξέρει…

Ποιο είναι αυτό; Η έλλειψη πολιτικής για την ορθολογική χρήση του νερού.

Δυστυχώς, αυτή η έλλειψη ζει και βασιλεύει. Προτάσεις υπάρχουν, αλλά πέρα βρέχει…

Αλήθεια, γνωρίζει κάποιος υπεύθυνος να μας πει:

Α) Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται ο υδροφόρος ορίζοντας του νησιού, αλλά και ανά  μικροπεριοχή;

Β) Πότε έγινε μέτρηση των υδρολογικών σταθμών που έχουμε και τι δείχνουν;

Γ) Εάν γίνονται ετήσια οι μετρήσεις και τι δείχνουν;

Εκτιμούμε πως, εάν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία, τα οποία κατά την άποψή μας θα έχουν σταδιακά αρνητικό πρόσημο, κάποιοι όχι απλά οφείλουν να απολογηθούν, αλλά και να παραιτηθούν.

Ο ρόλος των κατά τόπους ΔΕΥΑ, δεν αρχίζει και τελειώνει στην αποκατάσταση βλαβών, στις αλλαγές σωληνώσεων ή στην επιμήκυνσή τους. Ο βασικός τους ρόλος είναι η προστασία του πολύτιμου αυτού αγαθού και όχι η σπατάλη του.

Το πρόβλημα, ότι, η Κως παρουσιάζει σημάδια ερημοποίησης, είχε εντοπιστεί από την ομάδα Μιμίκου το μακρινό 1994.

Φτιάχτηκαν, όπως φτιάχτηκαν, οι δυο λιμνοδεξαμενές και εκεί τελείωσε η… προσπάθεια.

Κλείνοντας, θα υπενθυμίσουμε δήλωση του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Χρυσουλάκη στον «Σ» προ διετίας, όταν ρωτήθηκε για την φέρουσα ικανότητα του νησιού μας: «Μελέτες φέρουσας ικανότητας για την Κω, έχουν γίνει κατά καιρούς διάφορες. Αλλά, δεν χρειαζόμαστε μελέτες για να δούμε ότι το νησί έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όριά του. Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε μελέτες, δυστυχώς, για να αποδείξουμε ότι ο ήλιος βγαίνει από την Ανατολή. Αν είναι δυνατόν!!! Είναι ηλίου φαεινότερον πια ότι, η Κως έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όριά της και φαίνεται από τις διακοπές του ρεύματος, από τα προβλήματα με το νερό, από τον βιολογικό ο οποίος έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όριά του, από τους δρόμους που για να πας από την πόλη στην Κέφαλο θέλεις τρεις ώρες, από τι χαμηλή ταχύτητα του ίντερνετ το καλοκαίρι, από τον ΧΥΤΑ, κ.ά. Όλα αυτά δείχνουν ότι το νησί έχει ξεπεράσει τα όρια της φέρουσας ικανότητας εδώ και πολλά χρόνια».

Zogas_dimitris