Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ Παρ 27 Σεπ 2024

Διαβάσαμε δηλώσεις του κ. Γιώργου Βήλου, γενικού διευθυντή Ανάπτυξης της Fraport Greece στο πλαίσιο του 7ου συνεδρίου Υποδομών – Μεταφορών ITC 2024, και ομολογούμε ότι, από τη μια πλευρά μπερδευτήκαμε, αλλά με μια δεύτερη «ανάγνωση» αντιληφθήκαμε πλήρως ότι, ουδόλως ενδιαφέρεται η αεροπορική εταιρεία για τον ντόπιο πληθυσμό. Μοναδικό μέλη μας ο τουρισμός και το πώς αυτός θα αυξηθεί. Αύξηση της τουριστικής κίνησης, σημαίνει αύξηση των κερδών της εταιρείας του.

Στις δηλώσεις του ο κ. Βήλος, αναφέρεται στις νέες επενδύσεις που υλοποιεί αυτή την περίοδο η Fraport Greece, ύψους 150 εκ. ευρώ, οι οποίες αφορούν σε προμήθεια και εγκατάσταση νέων συστημάτων ραντάρ για την Ανδραβίδα και τα Χανιά, καθώς και το πρόγραμμα συμμόρφωσης των 13 από τα 14 αεροδρόμια με τους πλέον σύγχρονους κανόνες ασφαλείας του ΕΑSΑ, του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως σημειώνεται, πραγματοποιείται και με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αυτό το ταμείο που βγαίνει από τον δικό μας ιδρώτα (σκέψεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, είναι παντελώς ανυπόστατες), τα κάνει όλα και συμφέρει…

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα είπε, η Fraport παρακολουθεί στενά την κίνηση στα 14 αεροδρόμια και τις προβλέψεις και είναι υποχρεωμένη από την σύβαση να προβαίνει εγκαίρως σε έργα επέκτασης και αναβάθμισης των σταθμών.  Όσο για τις αποδόσεις των αεροδρομίων, μέχρι το τέλος του 2024 η Fraport θα έχει διακινήσει 36 εκατ. επιβάτες από 34 εκατ. το 2023, σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Πρόκειται για μία αύξηση 5,5% - 6%. Το 85% είναι επιβάτες εξωτερικού ενώ στα κερδισμένα αεροδρόμια της φετινής χρονιάς είναι της Ρόδου, που σημείωσε αύξηση 13,3% το οκτάμηνο σε σχέση με πέρυσι, των Χανίων, της Κέρκυρας, της Ζακύνθου και της Μυτιλήνης.

Ο κ. Βήλος όμως, δεν σταμάτησε μόνο στις επενδύσεις και στην κίνηση των αεροδρομίων. Προχώρησε και σε πιο «βαθιά» νερά που μας αφορούν άμεσα. Σχολιάζοντας τα όσα λέγονται περί «υπερτουρισμού», τόνισε ότι «είναι επικίνδυνο για την χώρα μας να λέμε ότι υπάρχει υπερτουρισμός καθώς πυροβολούμε τα πόδια της βαριάς βιομηχανίας μας».

Δίκιο έχει. Καταστρέφουμε οτιδήποτε άλλο, προκειμένου ο τουρισμός να είναι η μονοκαλλιέργειά μας και η εξάρτησή μας από αυτόν, πλήρης, απόλυτη.

Για τον ίδιο, δεν υπάρχει υπερτουρισμός και όποιο πρόβλημα καταγράφεται αφορά συγκεκριμένους προορισμούς και για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. «Αν αθροίσουμε την έκταση των προορισμών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αυτή η έκταση δεν ξεπερνά το 1% της συνολικής έκτασης της χώρας, υπογράμμισε και έδωσε έμφαση στην έλλειψη επαρκών υποδομών» είπε.

Δεν διαφωνούμε πως, μέχρι σήμερα υπερτουρισμό αντιμετωπίζουν συγκεκριμένοι προορισμοί. Όμως, το ότι, «αυτή η έκταση δεν ξεπερνά το 1% της συνολικής έκτασης της χώρας» χτυπάει καμπανάκι προειδοποιητικό για χτίσιμο ακόμα περισσότερων μονάδων. Άλλωστε, αυτό διαπιστώνουμε και στο νησί μας. Αναρωτιόμαστε όμως, αφού δεν υπάρχει υπερτουρισμός και όπου υπάρχει είναι άνευ σημασίας, γιατί έδωσε έμφαση «στην έλλειψη επαρκών υποδομών»; Τον ενδιαφέρει, δηλαδή, εάν για παράδειγμα, οι κάτοικοι της Κω δεν θα έχουν νερό για να πιούν ή για να καλλιεργήσουν; Εάν δεν θα έχουν δρόμους να διαβούν; Διότι εμάς, αυτό μας ενδιαφέρει.

Κατά την άποψή μας, σαφώς και όχι. Αυτό που ενδιαφέρει τον κύριο Βήλο και τον κάθε κύριο Βήλο, είναι το πώς θα αυξήσει τα κέρδη για τα αφεντικά του και το πώς θα αυξηθεί ο μισθός και τα μπόνους του.

Αποδοτικό για το σύστημα που έχουμε εκ-παιδευτεί να ζούμε. Και όχι μόνο εκ-παιδευτεί, αλλά «καταπιεί» χωρίς ουδεμία αντίδραση – αντίσταση. Αντίθετα, είμαστε σε τέτοιο βαθμό εξαρτημένοι, που λέει και ο Κώστας Καΐσερλης, που αντί να σκεφτούμε και να αντιδράσουμε, περιμένουμε βοήθεια, περιμένουμε κάποιους να μας σώσουν. Ή όπως λέει η Κική Μακρή,  «η απόσταση του λαού από τις εξελίξεις ή η αναμονή για σωτηρία από κάπου μακριά, από κάτι μαγικό και έξω από μας, είναι ουτοπικό».

Κι όμως. Αυτοί είμαστε σήμερα.

Zogas_dimitris