Κάνοντας μια εξαίρεση από την συνειδητή αποφυγή της "τοξικότητας" (το συνιστούν και οι ίδιοι σε κρίσεις ειλικρίνειας στο δημοτικό ή στα άλλα συμβούλια, ασχέτως του ότι δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς...) μπήκαμε στον πειρασμό να ακούσουμε διαδικτυακά τις βασικές εισηγήσεις στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με τον Περιφερειάρχη που ουσιαστικά επανατοποθετεί στην ατζέντα όλα τα σημαντικά ζητήματα του νησιού μας.

Αν ρωτάτε δημοσιογραφικά βγήκε κάποια συγκεκριμένη είδηση πέρα από αυτά που ξέραμε από την ενημέρωση αυτή; Όχι. Αν υπήρχε θα φαινόταν στους τίτλους και θα την διατυμπάνιζαν πρωτίστως οι ίδιοι.

Εν πάσει περιπτώσει, αναπτέρωσαν τις ελπίδες στον κόσμο (κυρίως στους ψηφοφόρους τους) ότι τα "μεγάλα έργα" παρά τις όποιες καθυστερήσεις (είναι κι αυτό θέμα οπτικής: μισοάδειο ή μισογεμάτο το ποτήρι...) "είναι σε καλό δρόμο" και το αμέσως προσεχές διάστημα, τους αμέσως προσεχείς μήνες (μπορεί και χρόνια δεν έχει απολύτως καμία σημασία μπροστά στην αιωνιότητα...) ΘΑ γίνουν.

Η αλήθεια είναι ότι το μάθημα ψυχολογίας μέσα από τέτοιες "παραγωγικές" συνεδριάσεις ακούγεται αρκετά ενδιαφέρον έως... προκλητικό.

Επισημαίνει πχ ένας ένα πρόβλημα με το κυκλοφοριακό χάος που χρειάζεται παρεμβάσεις (όπως καλή ώρα οι αναγνώστες μας που βάζουν το ζήτημα της ουράς οχημάτων στα "φανάρια" που πιάνει από τον Συνεταιρισμό και καταλήγει στα ταξί στη Μακρυγιάννη).

Και τσουπ, να σου η απάντηση του στυλ: Αντί να δεις (ρε μίζερε, το λέμε εμείς) ότι το νησί σου είναι γεμάτο από τουρισμό και σίγουρα όχι τυχαία (εμείς, σας τους φέραμε, ξύπνα) και δεν έχετε ένα δωμάτιο να διαθέσετε στους ΕΚΑΒίτες που ήρθαν για να σας σώσουν (από το πολύ στρεσάρισμα και το κυνήγι του χρήματος) πας "να μας μαυρίσεις την καρδιά" με τον "μαύρο" ("γκρίζο", "κίτρινο" κλπ ανάλογα την περίσταση) τρόπο που βλέπεις τα πράγματα;

Εκεί πλέον, καταλαβαίνεις ότι δεν είναι τυχαίο που αμέσως μετά την "αποστρατεία" τους οι σημερινοί πολιτικοί (τι να "φτουρήσουν" μπροστά τους οι σημερινοί life coach; Βλέπε Τσίπρας, Γιωργάκης, Κλίντον, Ομπάμα και σια) ιδρύουν κατευθείαν ινστιτούτα σκέψης και αρχίζουν τις διαλέξεις σε όλα τα διεθνή φόρα, ιδρύματα, πανεπιστήμια κλπ.

Τώρα, βέβαια το πως και οι ίδιοι ενώ έχουν "εκπαιδευτεί" και προσπαθούν να εκπαιδεύσουν και τους άλλους να τα βλέπουν όλα θετικά, (διότι "η θετική οπτική προχωράει τα πράγματα μπροστά", χτίζει "υγιείς συνεργασίες", σχέσεις κλπ) καταλήγουν να πέφτουν κι αυτοί κάποια στιγμή στη λούμπα να "κολλάνε" και να βγάζουν έναν πολύ αυστηρό εαυτό με αρνητικά συναισθήματα, χαρακτηρισμούς, ή ξεσπάσματα προς τα έξω (για την κριτική πχ του ΠΑΜΕ, των αστυνομικών που πάνω στο ζήλο τους έκλεισαν λακκούβες με το φτυάρι, των φωτογράφων που βρέθηκαν τυχαία εκεί, των "φαντασμάτων" του παρελθόντος που τους τσιγκλάνε κάθε λίγο και λιγάκι κ.α.) είναι απολύτως ανθρώπινο (αρκεί να προσεχθεί βέβαια σε αρχικό στάδιο, γιατί όπως βλέπουμε στην επικαιρότητα κάποιοι μεγαλοδικηγόροι-τηλεαστέρες έδιναν διαλέξεις κι έκαναν αγώνες για την ενδοοικογενειακή βία και τελικά την έπαθαν σαν τον αείμνηστο Δημήτρη Νικολαΐδη ως τρελογιατρό στο "Ευτυχώς τρελάθηκα").

Στα πολύ θετικά πάντως (πέρα και από τη δική μας αναγκαστική "μιζέρια", έχοντας τον άχαρο ρόλο της υποδόριας κριτικής στους από πάνω σε αντίθεση με τα προπαγανδιστικά που κάνουν την κατά παραγγελία κριτική μόνο στους αντιπάλους των από πάνω) οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, σε επίπεδο βούλησης, σχεδιασμού,  μελετών κλπ την έμφαση που δίνεται, επιτέλους, στο θέμα των οδικών παρεμβάσεων, της αποκατάστασης του προβληματικού τμήματος του δρόμου στου Σκλαβενίτη και γενικά του "χάους" των αριστερών στροφών στον επαρχιακό.

Πάντως αυτή η "συνοικία το όνειρο" όπως την χαρακτήρισε κινηματογραφικά ο περιφερειάρχης, με μαγαζιά, κρεβατοκάμαρες, έλλειψη κυκλικών κόμβων κλπ, έχει συνυπεύθυνους ("το ταγκό θέλει δύο" που λένε συχνά πυκνά κι οι ίδιοι) και αυτούς που έδιναν τις άδειες για ψήφους κλπ. Άρα, μην τα λέμε τώρα που πέρασαν οι εκλογές (ενώ είναι δέκα χρόνια προϊστάμενοι των υπηρεσιών...).

Όπως επίσης στα συν είναι - έστω και σαν ένα "μακρινό όνειρο"- ο σχεδιασμός της διάνοιξης του δρόμου Άγιος Φωκάς-Καρδάμαινα (αφού αποτύχαμε να φτιάξουμε τον ημιπαραλιακό του νησιού, ή το δρόμο Τιγκάκι-Ζιά μέσω Αχούσας όλο ευθεία, που έγραψε κάποτε και ο φίλος Βαγγέλης, κάτι είναι κι αυτό ως προοπτική έστω και για μετά το μακρινό η κοντινό... 2080).

Λάτρης της "καλής ψυχολογίας" αποδεικνύεται κι ο δήμαρχος (φάνηκε άλλωστε και στο Μαστιχάρι, στη Ζιά κ.α.) που δείχνει να "προσπερνά" κάθε κριτική (πχ για την καθυστέρηση της μελέτης για το νέο νοσοκομείο που ανέφερε ο περιφερειάρχης). Όταν τον ρώτησε στην συνέχεια ο Η. Σιφάκης, απάντησε εντελώς ψύχραιμα ότι "δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση, η θεσμική συνεργασία είναι άψογη" κλπ "όλα καλά, όλα ανθηρά!" (πλην την ελιά στην Κονίτσης ίσως, αλλά κι αυτή είναι θέμα οπτικής: μισοπράσινη, για τους αισιόδοξους ή μισόξερη, για τους μίζερους, απαισιόδοξους).

Θυμήθηκα πιο πάνω "τα φαντάσματα" του παρελθόντος και δεν θα μπορούσα να αφήσω ασχολίαστη τη "νουβέλα" του Κώστα (όπως έγραψε ένας αγαπημένος του σχολιαστής) για τα "παγκάκια" στο λιμάνι και το μώλο κρουαζιεροπλοίων που (αν και "πολυ-έπαιξε" επί χρόνια και κυρίως προεκλογικά, όπως καλή ώρα τα παραπάνω "μεγάλα έργα " που αναφέρθηκαν πριν στο δημοτικό συμβούλιο) "χάθηκε", επειδή στην αρχαιολογία είναι "στουρνάρια", όπως του είπε εκεί στο παγκάκι του κάστρου που καθόταν, το "πνεύμα" του αλησμόνητου Τέλη.

Μετά από αυτό με "έφαγε" τις προάλλες ο στρατηγός ο Γιώργος Κίτσης να τον ρωτήσω όπως και τους νυν του Λιμενικού ταμείου "για ποιο λόγο δεν προχώρησαν ΟΛΕΣ οι διοικήσεις το "μάστερ πλαν" που ήταν η υπ' αριθμ 1 προϋπόθεση για να προχωρήσει ο μώλος"; Και μάλιστα ειλημμένη απόφαση και των σημερινών, "Τι συμφέροντα παίχτηκαν και παίζονται;

-"Μα δεν τους βλέπω πια κ. Γιώργο" να του απαντώ, και τον Κώστα λίγο στην εκκλησία στο χωριό που ανέβηκε τις προάλλες τον είδα και μόνο για πολιτική δεν μιλήσαμε, τους άλλους όλους τους αποφεύγω σκόπιμα, για να είμαστε "μακριά και αγαπημένοι". Εκείνος να επιμένει βάλτο σαν ερώτημα να δούμε τι θα απαντήσουν...

(Από το γεγονός ότι δεν συζητείται πλέον καθόλου στις συνεδριάσεις και στις συνεντεύξεις, το θέμα του μώλου ή πιθανού νέου λιμανιού στην Κω, ειδικά αν υπάρξει η "δεύτερη πόρτα" της Κεφάλου που ειπώθηκε χαρακτηριστικά στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, τότε μάλλον πάει κι αυτό για τις καλένδες του 2080-100 μαζί με το δρόμο Άγιος Φωκάς-Καρδάμαινα).

Zogas_dimitris