Λογοδοσία δημ. αρχής... έργα...σχολεία... ειδικό χωροταξικό... (υπερ)τουρισμός... νερό... λύματα... απορρίμματα...Σένγκεν...

"Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν"... Αν είχε κέφια ο τεχνικός που κάλυπτε την απευθείας μετάδοση του λεγόμενου "δημοτικού συμβουλίου λογοδοσίας" κι έβαζε σε κάθε θέμα που έμπαινε προς συζήτηση την ανάλογη μουσική υπόκρουση θα το μετέτρεπε αυτομάτως σε "ράδιο - αρβύλα", κάνοντας το πιο εύληπτο, κατανοητό αλλά και διασκεδαστικό για όλους.

Γράφαμε και σε άλλη ευκαιρία ότι το να ακούς επί χρόνια, δεκαετίες, θητείες επί θητειών... σχεδόν τις ίδιες στερεότυπες απαντήσεις για τον "προγραμματισμό" (πχ των αναγκών για σχολικά κτίρια), την "ωρίμανση" (για μελέτες, έργα, διαδικασίες κλπ) κάπου καταντάει "μαζοχισμός". Τουλάχιστον για όσους τα παρακολουθούν από τη θέση του πολίτη ή του απλού παρατηρητή, γιατί οι εκάστοτε πολιτικοί όσο να ‘ναι  "τη δουλειά τους κάνουν" (όπως κι αν το δει κανείς...).

"Απαντώντας ο δήμαρχος στην ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας για το ειδικό χωροταξικό στον τουρισμό,  έκανε αναφορά στο σχέδιο Δοξιάδη, το οποίο δεν είδε ''φως'', στις χωροταξικές μελέτες στις κοινότητες που δεν ολοκληρώθηκαν  και τόνισε πως η δημοτική αρχή προσανατολίζεται στο ενιαίο χωροταξικό σχεδιασμό σημειώνοντας πως 8-10 του Σεπτέμβρη ΘΑ ανακοινωθεί η ημερομηνία για τη διαβούλευση του θέματος του χωροταξικού σχεδιασμού, με τους φορείς".

Κι όταν μιλάμε για "ειδικό χωροταξικό" δεν εννοούμε απλώς "κατόπιν εορτής χρόνια σας πολλά" (στο Ασφενδιού και στα χωριά γενικά, λέμε ότι "η γιορτή κρατάει 40 μέρες"), αλλά εδώ μιλάμε για 40 χρόνια "φαγούρας", ή αλλιώς (σκόπιμης) απραξίας (αφήνουμε δηλ. τα επετειακά χρόνια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και πάμε για την υπερεκατονταετία του ΚΚΕ, όπως αφήσαμε την ανάπτυξη του τουρισμού και φτάσαμε αισίως στα χρόνια του "υπερτουρισμού-κορεσμού").

Δεν ξέρουμε αν είναι η ιδέα μας, αλλά θυμίζει, τα χρόνια (λίγο μετά το 2000 ή και την περιλάλητη Ολυμπιάδα του 2004 που "έβρεχε" έργα και τα πακέτα... η χρεοκοπία ήρθε λίγο πιο μετά) που εδώ στην Κω πασχίζαμε να λύσουμε το κυκλοφοριακό με συγκοινωνιολόγους, κάργα μελέτες κλπ κι όταν βρήκαμε τη λύση του περιμετρικού και του περιφερειακού ("Πειραιώς και Αγρ. Συνεταιρισμός - Μαρίνα" που θα συνέβαλε αντικειμενικά στην αποσυμφόρηση του κέντρου, όπως έγινε με την Αττική οδό στην Αθήνα), όταν έγινε η αποτύπωση στα χαρτιά βρέθηκαν "σφήνα" στα όρια που θα περνούσε ο δρόμος, σπίτια, κρεββατοκάμαρες, κουζίνες, αυλές κλπ. Ποιος να γκρεμίσει τι... Κάπου εκεί σταμάτησε κι αυτή η "ιστορία" ("τα παγκάκια του λιμανιού", σίγουρα θα έχουν να πουν πολλά περισσότερα).

Η δε απάντηση για την Σένγκεν (το γράφαμε "προφητικά" και στο προηγούμενο, ότι θα έρθει και η επόμενη σεζόν και ακόμα στα ίδια θα είμαστε): "Στο ερώτημα της κ. Χατζηχριστοφή απάντησε ο δήμαρχος Κω ο οποίος επισήμανε πως υπάρχει μια χρονοκαθυστέρηση, με ιδιαιτερότητα στις αδειοδοτήσεις οι οποίες καθυστερούν...". (Δηλ. "ζήσε Μάη μου", κυριολεκτικά).

Γενικά, για να δούμε κάποιες λύσεις (έστω προσωρινές, όπως έγινε με το 3ο δημοτικό στην ΚΩΑΝ) θα πρέπει κάποια πράγματα να φτάσουν στο απροχώρητο "μη παρέκει" μήπως και με το "ταρακούνημα", ξεπεράσουμε διαδικασίες, αγκυλώσεις, ατέρμονες γραφειοκρατίες και κυρίως την ... ελληνική ή κωακή "μακαριότητα".

Και μιας και φτάνουμε στο φθινόπωρο ας περιμένουμε να δούμε και την... "ουρά της αχλάδας" καθώς 28 Αυγούστου αναρτήθηκε και επισήμως η απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου σύμφωνα με την οποία "παρέχεται η εξουσιοδότηση στον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, ώστε άμεσα να δημοπρατηθούν οι υποδομές, για την πλήρη λειτουργία της διαδικασίας μεταφοράς των απορριμμάτων του Δήμου Καλύμνου στην Κω".

Από πλευράς δήμου Κω (αλλά και του λαλίστατου ΦΟΔΣΑ) ακολούθησε πλήρης σιωπή (μόνο στα σχόλια κάτι "πανηγυρισμοί" ότι και καλά πέρασε της Περιφέρειας, σε συνδυασμό με τους χαρακτηρισμούς περί "προδοτών" ένθεν κακείθεν, όσων δηλ. υποστηρίζουν τον Περιφερειάρχη από τη μια και όσων υποστηρίζουν τον δήμαρχο "που δεν ήξερε τι ψήφιζε..." από την άλλη).

Κατά τ' άλλα δηλ. σίγουρα κι αυτό το φθινόπωρο (αν έρθει ποτέ) δεν θα πλήξουμε από "κουτσαβακισμούς" και διαμάχες τύπου "Βροντάκηδες-Φουρτουνάκηδες" σε νέα επεισόδια.

Το να μπουν μπροστά όλα τα προβλήματα για άμεσες λύσεις: Σκουπίδια, νερό, λύματα, υποδομές, παραλίες (με αφορμή τον ΝΟΚ),  οργάνωση, συνεργασία,  ομαδικότητα, σύμπνοια (φωτεινή εξαίρεση ίσως το παράδειγμα της Τοπικής συμβούλου Τσαμπίκας-Καλομοίρας Ανδρουλή που έδειξε να ξεπερνάει στερεότυπα και παθογένειες του παρελθόντος, βάζοντας πάνω απ΄ όλα αυτό που γράφουμε παραπάνω), ούτε λόγος από το υπόλοιπο σύνολο των πολιτικών εκπροσώπων μας...*

(*Την 02-09-2024 παρουσιάσθηκε δημοσκόπηση της εταιρίας MRB. Ιδού τα ευρήματά της για το κρίσιμο μέγεθος "Πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή": ΝΔ 21,6%, ΠΑΣΟΚ 10,5%, ΣΥΡΙΖΑ 8,5%, Ελληνική Λύση 8,2%, ΚΚΕ 7,3%, Πλεύση Ελευθερίας 5,3%, Φωνή Λογικής 3,4%, Νίκη 3,2%, Μέρα25 2,9%, Νέα Αριστερά 2,8%, Άλλο κόμμα 7,5%.

Με άλλα λόγια: "Αναζητούνται πολιτικοί ηγέτες ΟΛΩΝ των βαθμίδων, που θα σέβονται τον τόπο, τους πολίτες που τους ψήφισαν, το περιβάλλον, θα ενισχύουν την τοπική οικονομία και θα προστατεύουν την πολιτισμική κληρονομιά. Θα παλέψουν για μια ισορροπημένη και μακροχρόνια ανάπτυξη, που δεν θα αφήσει πίσω της καταστροφή αλλά ευημερία τόσο για τον τόπο μας σήμερα όσο και για τις επόμενες γενιές").

Zogas_dimitris