ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Κοινωνία Παρ 10 Νοε 2023

Την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2023, επισκέφθηκε την Κω η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Η υπουργός συνοδευόμενη από στελέχη του υπουργείου, επισκέφθηκε τα μνημεία που επλήγησαν από το σεισμό του 2017 και στη συνέχεια, συμμετείχε σε σύσκεψη στο δημαρχείο.

Παραθέτουμε αυτούσιες τις δηλώσεις προς τα τοπικά ΜΜΕ του δημάρχου και της υπουργού:

«Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε σήμερα στο νησί μας την υπουργό Πολιτισμού την κυρία Λίνα Μενδώνη, μια παλαιά γνώριμο και του νησιού αλλά και εμού προσωπικά. Είχα την χαρά να συνεργαστώ μαζί της από την περίοδο που ήταν γραμματέας του υπουργείου και εγώ αντιδήμαρχος στον δήμο της Κω» δήλωσε αρχικά ο δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς.

Απευθυνόμενος προς την υπουργό, ανέφερε τα εξής: «Είχατε την ευκαιρία να δείτε από κοντά τα σοβαρά έργα που έχουν να κάνουν κυρίως με έργα αποκατάστασης από την περίοδο του σεισμού που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα χαρώ κι εγώ να ακούσω για την πρόοδο των εργασιών σε συγκεκριμένα έργα».

Κατά τα λοιπά, δήλωσε: «Από την δική μου πλευρά έθεσα ζητήματα που αφορούν και απασχολούν τον δήμο της Κω, ζητήματα που έχουν να κάνουν με έργα της ΔΕΥΑΚ για παράδειγμα που βρίσκονται σε εξέλιξη και είτε εκτελούνται με ίδιους πόρους είτε είναι συνχρηματοδοτούμενα και έχουν καταληκτικές ημερομηνίες, άρα λοιπόν, θα πρέπει και οι δύο πλευρές που εμπλέκονται σ’ αυτήν την συνεργασία να παράξουν ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για να αποφύγουμε τον κίνδυνο της όποιας απένταξης μπορεί να απειλεί τα συγκεκριμένα έργα. Έβαλα άλλα ζητήματα για παρεμβάσεις που θεωρώ αρκετά εύκολο ότι μπορούν να γίνουν και χαίρομαι γιατί η κυρία υπουργός είναι πολύ θετική προς αυτήν την κατεύθυνση, τα συζητήσαμε. Δεν χρειάζεται να πω περισσότερα. Νομίζω ότι, το επόμενο διάστημα θα κάνουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Νομίζω ότι ανοίγεται μια νέα περίοδος που ευελπιστώ και προσδοκώ σε μια πολύ καλή και παραγωγική συνεργασία. Εκτιμώ ότι, η καλή πρόθεση από την δική μας πλευρά αλλά και από την δική σας μπορεί να παράξει ένα καλό και σημαντικό αποτέλεσμα για την τοπική κοινωνία κι επειδή συνομιλούμε από το παρελθόν, θεωρώ ότι θα τα καταφέρουμε».

«Η σημερινή επίσκεψή μας εδώ, μαζί με τους αρμόδιους διευθυντές των κεντρικών υπηρεσιών, είχε ένα στόχο. Να δούμε από κοντά, τώρα πλέον που έχουν ξεκινήσει όλα τα έργα επί των σεισμόπληκτων μνημείων, να δούμε την πορεία τους και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες» δήλωσε αρχικά η υπουργός και συνέχισε: «Όπως έχω πει πάρα πολλές φορές, το 2019, παρ’ όλο που είχαν περάσει δύο χρόνια μετά το σεισμό, δεν υπήρχε καμία απολύτως προετοιμασία στις υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν την αποκατάσταση των πληγωμένων μνημείων. Την περίοδο ’20 κατ’ ουσίαν μέχρι σήμερα, ωριμάσαμε τις μελέτες, δημοπρατήθηκαν τα έργα, έχουν εγκατασταθεί ανάδοχοι, οι συμβάσεις γι αυτά έχουν υπογραφεί σε διαστήματα από τον Αύγουστο μέχρι και τον προηγούμενο μήνα, μέχρι τον Οκτώβρη, και πλέον ευελπιστούμε ότι τα έργα θα κυλίσουν γρήγορα, έχουν εξασφαλισμένους προϋπολογισμούς περίπου 8 εκ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης, και τα έργα θα εξελιχθούν καλά και θα ολοκληρωθούν το 2025, πάλι ανά διαστήματα, καθώς το ταμείο ανάκαμψης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του ’25. Από κει και πέρα, ήταν αυτονόητη η επίσκεψή μου στον δήμαρχο, έχουμε συνεργαστεί, όπως ο ίδιος σας είπε, και στο παρελθόν και νομίζω ότι έχουμε συνεργαστεί θετικά, και ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η εμπειρία, ευελπιστώ κι εγώ ότι, η τετραετία αυτή και η κυβερνητική και η δημοτική πενταετία, θα εξελιχθεί απολύτως θετικά. Κάναμε μια ουσιαστική συζήτηση, ο κ. δήμαρχος και οι συνεργάτες του μου έθεσαν κάποια ζητήματα, κάποια προβλήματα που υπάρχουν με τα έργα που εκτελεί η ΔΕΥΑΚ. Ήδη είπα να υπάρξει μια συγκεκριμένη διαδικασία συνεργασίας ώστε να δοθεί η απαραίτητη ώθηση όπου είναι δυνατόν για να μην υπάρξουν απρόβλεπτα. Είναι προφανές ότι και για το υπουργείο Πολιτισμού έργα ύδρευσης, αντιπλημμυρικά και πυροπροστασίας είναι η απόλυτη προτεραιότητα δεδομένων και των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλέον αντιμετωπίζουμε».

Και κατέληξε η υπουργός, δίνοντας «μια είδηση» όπως είπε: «Έχω δώσει εντολή στην υπηρεσία, ήταν το πρώτο πράγμα που έκανα σήμερα το πρωί, να επικαιροποιήσει τις παλιές μελέτες  για το Γαζή Χασάν, το τέμενος δίπλα στον πλάτανο,  ώστε, αν αυτό γίνει στο χρονοδιάγραμμα που τους έθεσα την άνοιξη του 2024, να μπορέσουμε να αδειοδοτήσουμε και να εντάξουμε τα έργα στην προγραμματική περίοδο 2021 – 2027. Είναι μια εκκρεμότητα η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει, δεν έγινε, είναι καιρός να γίνει».

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Zogas_dimitris