Κοινωνία Παρ 17 Νοε 2023

Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Κω

Παραμένουν τα κενά των εκπαιδευτικών

Σε αργή κίνηση οι εργασίες στο νέο κτίριο – Πλημμύρισε το παλιό στο Πλατάνι

Γράφαμε πριν από ενάμισι περίπου μήνα (φύλλο 1177, 5/10/2023):

«Επιτέλους, μετά από 6 χρόνια, το ΕΕΕΕΚ Κω βρήκε τον χώρο του - Η μεταστέγασή του στο κτίριο της TUI αναμένεται το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους – Έλλειψη 4 εκπαιδευτικών».

Ήδη βρισκόμαστε στα μέσα Νοεμβρίου και υπολείπονται αρκετές εργασίες έως ότου το κτίριο καταστεί απόλυτα ασφαλές για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Σ», οι εργασίες που υπολείπονται αφορούν στον ελαιοχρωματισμό του κτιρίου, στη διαμόρφωση του αύλειου χώρου, στην εγκατάσταση του αναβατορίου και στην περίφραξη του χώρου η οποία συμπεριλαμβάνει και στέγαστρο. Λόγω της καθυστέρησης εκτέλεσης των εργασιών, εκπαιδευτικοί, γονείς και φίλοι, αγωνιούντες για το πότε θα γίνει η μετεγκατάσταση του σχολείου, ξεκίνησαν το βάψιμο αιθουσών και τη μεταφορά κάποιων υλικών.

Με αφορμή παρατήρηση της επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κικής Μακρή στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (Δευτέρα, 13/11/2023) ότι, οι εργασίες διακόπηκαν λόγω έλλειψης κονδυλίων, ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Αβρίθης ανέφερε πως, ο δήμος έχει τα κονδύλια που απαιτούνται, έχει προχωρήσει σε εργασίες, όμως, πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες συμβάσεις για να αρχίσει να χρηματοδοτείται το έργο.

Να σημειώσουμε ότι, το αναβατόριο θα παραληφθεί δύο μήνες μετά την παραγγελία. Μέχρι στιγμής, δεν γνωρίζουμε εάν έγινε η παραγγελία ή πότε έγινε. 

Οι αναρτήσεις

Εν των μεταξύ, το φως της δημοσιότητας είδαν δύο αναρτήσεις στο facebook του σχολείου.

Η πρώτη έχει ως εξής: «Αυτό είναι το νέο μας σχολικό κτίριο, στο οποίο σύμφωνα με όσα μας υποσχέθηκαν θα μετακομίσουμε μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Τις τελευταίες δέκα μέρες όμως καμία εργασία δεν έχει γίνει. Ο λόγος; Οικονομικός. Ζητάμε λοιπόν τη βοήθεια σας καθώς οι εργασίες που απαιτούνται για να γίνει ο χώρος προσβάσιμος είναι πολλές. Σε πρώτη φάση αναγκαίο είναι να βάψουμε το εσωτερικό του για να φτιάχνουμε σιγά σιγά τις τάξεις μας. Χρειαζόμαστε λοιπόν οικονομική ενίσχυση για να αγοράσουμε τα χρώματα και χέρια για τα βαψίματα. Κάθε βοήθεια δεκτή!».

Η δεύτερη: «Με αφορμή την προχθεσινή ανάρτηση,  οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα γιατί δεχόμαστε ερωτήματα από συμπολίτες μας.

Όπως είναι γνωστό, ο δήμος λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματά μας δρομολογεί την μεταστέγαση του ΕΕΕΕΚ ΚΩ στο κτίριο της TUI. Αυτό έγινε με διαγωνιστική διαδικασία. Ο δήμαρχος, προκειμένου να γίνει γρηγορότερα η μεταφορά μας, ζήτησε και έγινε αποδεκτό από την εταιρεία, να παραχωρηθεί από τώρα στο δήμο έως την τελική υπογραφή της σύμβασης τους. Ξεκίνησαν οι εργασίες στις αρχές Οκτώβρη από τα συνεργεία του δήμου μέσα και έξω από το κτίριο και όπου μπορούμε, συνεισφέρουμε και εμείς με εθελοντική εργασία. Ήδη, έχουν γίνει σημαντικά πράγματα. Η αγωνία μας, είναι να προλάβουμε πριν πιάσουν οι βροχές, δηλαδή προς το τέλος του Νοέμβρη αν είναι δυνατόν, να μπούμε μέσα. Με την ανάρτησή μας σκοπός μας ήταν να εκφράσουμε αυτή την αγωνία μας και όχι να δώσουμε τροφή για αρνητικά σχόλια. Ως εκπαιδευτικοί του ειδικού σχολείου καθημερινά αγωνιζόμαστε για να παρέχουμε έργο στους μαθητές μας που ν αρμόζει στις ανάγκες τους και σέβεται την αξιοπρέπειά τους. Καθώς το εύρος των εργασιών που απαιτούνται είναι μεγάλο και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες χρονοβόρες αυτό που επιθυμούμε είναι να έχουμε αγαστή συνεργασία με κάθε εμπλεκόμενο και οι ανάγκες μας να μη χρησιμοποιούνται για πολιτικές σκοπιμότητες. Για το λόγο αυτό, οποιαδήποτε εθελοντική βοήθεια σε εργασία ή σε οικονομική προσφορά, θα αξιολογείται και θα υλοποιείται σε απόλυτη συνεργασία μας με τη σχολική επιτροπή και το δήμο. Θεωρώ ότι το τελικό αποτέλεσμα, θα είναι δικαίωση των κόπων όλων μας».

Καταλήγοντας, να σημειώσουμε πως, από τις αναρτήσεις διαπιστώνεται (για ακόμα μια φορά) η αγωνία εκπαιδευτικών και γονέων οι οποίοι έχουν υποστεί τεράστια ταλαιπωρία και μαζί με τους μαθητές έχουν έρθει αντιμέτωποι με πολλούς κινδύνους όλα τα χρόνια κατά τα οποία το σχολείο φιλοξενείται στον γνωστό χώρο. Η λέξη «συγχαρητήρια» είναι πολύ φτωχή για να περιγράψει την προσφορά τους.

Τα κενά

Τα κενά στην Ειδική Εκπαίδευση γενικότερα στην περιοχή μας, τα οποία είναι αρκετά (!!!), έχουν δοθεί στο υπουργείο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αφού τα πραγματικά κενά είναι γνωστά στο τέλος κάθε Αυγούστου… Δηλαδή, στο παρά πέντε του ανοίγματος της σχολικής χρονιάς… Το δε υπουργείο,  δίνει συνεχώς παρατάσεις στην κάλυψή τους. Η τελευταία «υπόσχεσή» του είναι ότι, αύριο Παρασκευή, 17/11/2023,  θα γίνουν οι διορισμοί.

Να υπενθυμίσουμε ότι, τα 4 κενά εκπαιδευτικών στο ΕΕΕΕΚ Κω, αφορούν σε:

έναν εκπαιδευτικό  Κοινωνικής Εκπαιδευτικής Αγωγής, έναν εκπαιδευτικό Γεωπόνο,

έναν εκπαιδευτικό Μουσικής και έναν εκπαιδευτικό Αισθητικής Αγωγής. Και οι τέσσερις αυτές ειδικότητες, είναι άκρως απαραίτητες για την αυτόνομη διαβίωση των παιδιών και την καλλιέργεια της δημιουργικότητάς τους.

Πλημμύρισε το ΕΕΕΕΚ!!!

Για ακόμα μία φορά, μαθητές και εκπαιδευτικοί του ΕΕΕΕΚ βρέθηκαν στη δυσάρεστη θέση να προσπαθούν να προφυλαχθούν από τη βροχή που έμπαινε σε  αίθουσες του σχολείου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, εκτυλίχθηκαν σκηνές απείρου κάλλους!!! Πλημμύρισε το πάτωμα από τα νερά της οροφής, τα παιδιά βράχηκαν, αναστατώθηκαν, δεν βγήκαν διάλειμμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχολογική τους κατάσταση. Οι δε εκπαιδευτικοί, ξεπέρασαν εαυτό για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν.

Τα περισσότερα λόγια, είναι παντελώς περιττά. 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Zogas_dimitris