Κοινωνία Παρ 5 Ιαν 2024

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Νικητιάδης, είναι ο πιο δραστήριος από τους πέντε Δωδεκανήσιους βουλευτές και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στη διαδικτυακή πλατφόρμα «Vouliwatch», και αφορούν στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο.

Με βάση τα στοιχεία της πλατφόρμας, στους 10 πιο δραστήριους βουλευτές της κοινοβουλευτικής περιόδου Κ’ που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2023, δεν περιλαμβάνεται κανείς από τους Δωδεκανήσιους βουλευτές.
Στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου έχουν κατατεθεί 2.251 ερωτήσεις συνολικά, 515 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 2 Επίκαιρες Επερωτήσεις, 882 Αναφορές, 25 Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων και 89 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Κατάθεση Εγγράφων.
Η Κ.Ο. της ΝΔ υπέβαλε 204 Ερωτήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ 464, το ΠΑΣΟΚ 370 και το ΚΚΕ 338 ενώ η Ελληνική Λύση έχει καταθέσει 691 που είναι και οι περισσότερες. Ακολουθούν οι Σπαρτιάτες με 97, η Πλεύση Ελευθερίας με 27, η ΝΙΚΗ με 21, η Νέα Αριστερά με 4 και 35 Ερωτήσεις από Ανεξάρτητους Βουλευτές.
Σε ό,τι αφορά στους Δωδεκανήσιους Βουλευτές, ο πιο δραστήριος είναι μέχρι στιγμής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης.
Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που παρατίθενται στη διαδικτυακή πλατφόρμα «Vouliwatch», που αποτελεί μία ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία ανοιχτής διακυβέρνησης, ενίσχυσης της διαφάνειας και της λογοδοσίας και προώθησης της δημοκρατικής συμμετοχής με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας, η κοινοβουλευτική δραστηριότητα των βουλευτών Δωδεκανήσου για την Κ’ Κοινοβουλευτική Περίοδο, διαμορφώνεται ως εξής:

Μάνος Κόνσολας

4 Ομιλίες, 32 Ερωτήσεις στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και 3 Αναφορές οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν σε ζητήματα Υγείας και Πρόνοιας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομίας, Ναυτιλίας και Νησιών και Τουρισμού. Οι βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις Αναφορές αυτές. Ο υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.

Βασίλης Υψηλάντης

7 Ομιλίες. 9 Ερωτήσεις και 12 Αναφορές, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν σε θέματα Ψηφιακής Πολιτικής, Οικονομίας, Ναυτιλίας και Νησιών

Ιωάννης Παππάς, υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής  Πολιτικής
1 Ομιλία

Γιώργος Νικητιάδης

14 Ομιλίες
26 Ερωτήσεις και 9 Επίκαιρες Ερωτήσεις για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον πρωθυπουργό ή τους υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
1 Επίκαιρη Επερώτηση. Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
4 Αναφορές.
1 Ερώτηση σε συνδυασμό με ΑΚΕ (Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων). Οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Οι περισσότερες από τις παρεμβάσεις του κ. Γιώργου Νικητιάδη, αφορούν σε θέματα Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομίας, Προστασίας του Πολίτη και Τουρισμού.

Μίκα Ιατρίδη

Στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο δεν έχει ακόμα αναπτύξει κάποια δραστηριότητα, ωστόσο στη διάρκεια συνολικά της θητείας της ως βουλευτής Δωδεκανήσου έχει να επιδείξει πλούσια κοινοβουλευτική δραστηριότητα με σειρά ομιλιών και κατάθεση ερωτήσεων για ζητήματα του νομού.



Πηγή: www.dimokratiki.gr

Ρεπορτάζ: Μαίρη Φώτη

Zogas_dimitris