Κοινωνία Τετ 8 Μαϊ 2024

Με πολύ κόσμο ο λαμπρός εορτασμός 3 οι ιπποδρομίες και ο τελικός

 

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια παρουσία πλήθους προσκυνητών πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο Πυλί της Κω,  όπου  αναβίωσε το μακραίωνο έθιμο των Ιπποδρομιών μπροστά από τον ιερό ναό.

Το πρωί εψάλη Όρθρος και τελέσθηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ με συλλειτουργό τον π. Ηρακλή Ζωγραφάκη εφημέριο του Αγίου Γεωργίου, τον π. Κωνσταντίνο Κουκούλα και τον π. Ιωάννη Καραγιάννη.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Γιώργος Νικητιάδης, ο πρ. Βουλευτής Νίκος Ζωίδης, η υποψήφια Ευρωβουλευτής Μαρία Ωραιοζήλη Κουτσουπιά, η Έπαρχος Ντίνα Σβύνου, ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Παύλος Ανδρικόπουλος, o Αστυνομικός Διευθυντής Κω Ταξίαρχος Μανώλης Καζαμίας, ο Αντώνης Γιαννικουρής, ο Αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Ναβροζίδης, οι Αντιδήμαρχοι Γεωργία Κασσιώτη, Σταμάτης Καμπουράκης, Παναγιώτης Χατζηχριστοφής, η Ιωάννα Ρούφα, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Αθλητισμού Διονυσία Γιαννούλη, η Περιφερειακή σύμβουλος Ευτυχία Σταθοπούλου, ο Πρόεδρος Πυλίου Νεκτάριος Χατζησεβαστός και πολλοί προσκυνητές.

Έψαλλαν ο Πρωτοψάλτης Μιχάλης Ανδρέου και οι Ιεροψάλτες Εμμανουήλ Κυπραίος, Αριστείδης Χαραμαράς και Γιάννης Κιάρης.

Ξεχωριστή ήταν η πλαισίωση της Εικόνας του Αγίου Γεωργίου και του ναού από μέλη της σχολής χορού «Μυλοποταμίτες» του Γιάννη Πετούση με παραδοσιακές φορεσιές.

Έγινε η περιφορά της Εικόνας του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου γύρω από το ναό και η απόλυση από τον Σεβασμιώτατο.

Στην συνέχεια ξεκίνησε το πατροπαράδοτο έθιμο των Ιπποδρομιών του Αγίου με τον περσινό νικητή των Ιπποδρομιών Μάριο Ατσαλάκη να κάνει την περιφορά της εικόνας στο δρόμο μπροστά από τον ιερό ναό, ενώ εκείνη την ώρα η Φιλαρμονική Κω υπό την διεύθυνση του Νίκου Γκαναβούρα απέδωσε τιμές.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η παρέλαση των αλόγων (περίπου 10-20 άλογα με τους αναβάτες πέρασαν μπροστά από τον ιερό ναό τηρώντας το έθιμο).

Ακολούθως ξεκίνησαν οι ιπποδρομίες με 9 άλογα.

Έγιναν τρεις κούρσες και οι τρεις πρώτοι πέρασαν στον τελικό.

Στην πρώτη κούρσα συμμετείχαν οι Μάριος Ατσαλάκης, Δημήτρης Τσαμπουνιάρης και Κυριάκος Τσαγκάρης, στην δεύτερη κούρσα οι Κώστας Πλάτσης, Μανώλης Κατσούλης και Θοδωρής Νικολακόπουλος ενώ στην τρίτη κούρσα οι Μάρκος Σαμαράς και Στέργος Διαμαντής.

Τελικός νικητής αναδείχθηκε ο Θοδωρής Νικολακόπουλος, δεύτερος ο Μάριος Ατσαλάκης και τρίτος ο Στέργος Διαμαντής.

Τέλος έγινε το καθιερωμένο σπάσιμο του αυγού στο μέτωπο του πρώτου αλόγου από τον Σεβασμιώτατο και οι απονομές στους νικητές και σε όλους τους συμμετέχοντες από τους επισήμους.

Την παρουσίαση των αγώνων και του εθίμου έκανε ο συνάδελφος Γιώργος Πίτσης.

Πηγή: aegeanews.gr

Zogas_dimitris