Κοινωνία Παρ 10 Μαϊ 2024

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει στην Σένγκεν»

«Είναι στην πολύ άσχημη κατάσταση που ήταν και πέρσι -  Το μόνο που έχει αλλάξει, είναι ότι τα σίδερα έχουν σκουριάσει μετά από 7 χρόνια»

«Έχουμε ήδη ουρές. Την Τρίτη, 7 Μαΐου που επισκέφθηκα τον χώρο, οι ουρές ήταν τεράστιες και στην έξοδο και στην είσοδο»

«Θα υπάρχει μεγάλη αύξηση των κρατήσεων από Τούρκους για το καλοκαίρι, κυρίως μετά τα μέσα Ιουνίου που κλείνουν τα σχολεία και στη γειτονική μας χώρα»

«Ανοίγει νέα γραμμή 12 Ιουνίου με 10 Σεπτεμβρίου από Δίδυμα – Κω, κάθε Παρασκευή και Σάββατο»

Απογοητευμένος από την κατάσταση που επικρατεί μέχρι τώρα στην Σένγκεν, δηλώνει σε συνέντευξή του στον «Σ» ο ναυτικός πράκτορας και μέλος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου Σπύρος Τυρινόπουλος, τονίζοντας πως, βρίσκεται στην ίσια κατάσταση με πέρσι. «Το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι τα σίδερα έχουν σκουριάσει μετά από 7 χρόνια» μας λέει χαρακτηριστικά.  Αναφέρει τα παράπονα των επισκεπτών μας καθώς και τις ακυρώσεις εκδρομών από Κω προς Τουρκία λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια των ελέγχων, ενώ παράλληλα επισημαίνει την αύξηση επισκεπτών με την εφαρμογή της Visa Express, η οποία αναμένεται να μεγαλώσει μετά τα μέσα Ιουνίου που κλείνουν τα σχολεία και στην γειτονική μας χώρα.

Ο κ. Τυρινόπουλος μας ενημερώνει για τη συζήτηση που είχε για το συγκεκριμένο θέμα με τον Γενικό Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Μύρωνα Φλουρή ο οποίος επισκέφθηκε προ ημερών το νησί μας και την υπόσχεσή του πως, 

θα κάνει ό,τι μπορεί με παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία και στους φορείς για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Αναφορικά με την παρέμβαση της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, της οποίας είναι μέλος, για την Ζιά, θέση του είναι πως, «από τη στιγμή που δεν βελτιώνεται η κατάσταση με παρκινγκ, με μονοδρόμηση κ.λ.π., δηλαδή αυτά που έπρεπε να είχαν γίνει, και από τη στιγμή που υπάρχει και κίνδυνος για ατύχημα με τους πεζούς και με τα λεωφορεία, ο μόνος τρόπος είναι να μειωθούν οι εκδρομές, να μειωθεί ο κόσμος». Τέλος, εκτιμά πως η φετινή τουριστική περίοδος, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία,

θα είναι ακόμα καλύτερη και από την περσινή,  ενώ μας ενημερώνει ότι, το γραφείο του ανοίγει νέα γραμμή 12 Ιουνίου με 10 Σεπτεμβρίου από Δίδυμα – Κω, κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κύριε Τυρινόπουλε, ας ξεκινήσουμε με κάποια δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο για «τουρκική απόβαση στα νησιά μας» με το πρόγραμμα της Visa Express. Ισχύει αυτό για την Κω;

Σ.Τ.:  Είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση και στην Κω από Τούρκους τουρίστες, όμως, δεν θα το χαρακτήριζα «απόβαση» γιατί έτσι κι αλλιώς είχαμε πάρα πολλούς Τούρκους που ερχόντουσαν τα προηγούμενα χρόνια. Η Κως είναι ένα μεγάλο νησί με πολλά μαγαζιά, πολλά εστιατόρια κι έτσι ο κόσμος διαχέεται και δεν φαίνεται πολύ. Σε άλλα νησιά που η κίνηση ήταν μικρότερη, αυτή η 50%, 80% αύξηση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Σε εμάς υπάρχει, αλλά όπως σας είπα, δεν θα το χαρακτήριζα «απόβαση» με τα δεδομένα της Κω.

Ερ: Έχετε «εικόνα» της κίνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα; 

Σ.Τ.: Εικόνα ακριβή για τις κρατήσεις δεν έχουμε γιατί υπάρχουν πολλές εταιρείες. Θεωρώ όμως, από τη δική μου εμπειρία, ότι θα υπάρχει μεγάλη αύξηση των κρατήσεων από Τούρκους για το καλοκαίρι, κυρίως μετά τα μέσα Ιουνίου που κλείνουν τα σχολεία και στη γειτονική μας χώρα.

Ερ: Δηλαδή, θεωρείτε ότι θα αποδώσει το συγκεκριμένο μέτρο.

Σ.Τ.: Ήδη έχει αποδώσει, κυρίως στα μικρότερα νησιά, αλλά και στην Κω. Βεβαίως και θα αποδώσει και μάλιστα πάρα πολύ.

Ερ: Ας έρθουμε τώρα στην πύλη εισόδου, στη Σένγκεν. Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα, πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου;

Σ.Τ.: Αυτή τη στιγμή, αρχές Μαΐου, βρίσκεται στην κατάσταση που ήταν και πέρσι, στην όχι και τόσο όμορφη και καλή κατάσταση που υπήρχε. Έχουμε υποσχέσεις ότι σύντομα - αν και 1η Μαΐου πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο η έγκριση για τα κονδύλια και για το τι θα γίνει εκεί - θα μπουν κι άλλοι οικίσκοι για την αστυνομία, θα μπει μεγάλη τέντα, κι άλλα παγκάκια. Έχουμε υπόσχεση ότι σύντομα θα γίνει αυτό. Αναμένουμε. Αυτή τη στιγμή πάντως, η κατάσταση είναι σε αυτή την πολύ άσχημη που ήταν και πέρσι.

Ερ: Δηλαδή, θα έχουμε και πάλι ουρές;

Σ.Τ.: Έχουμε ήδη ουρές. Να σας πω ότι, την Τρίτη, 7 Μαΐου που επισκέφθηκα τον χώρο, οι ουρές ήταν τεράστιες και στην έξοδο και στην είσοδο.

Ερ: Που σημαίνει ότι είχαμε και παράπονα…

Σ.Τ.: Είχαμε πολλά παράπονα και πολλές ακυρώσεις. Δηλαδή, ο κόσμος που είχε αγοράσει εισιτήριο να πάει εκδρομή στην Τουρκία και έμενε πάνω από μισή ώρα στην ουρά, γύριζε πίσω, ακύρωνε το εισιτήριο και έφευγε. Και τέτοια περιστατικά είχαμε πολλά. Έχουμε αρχίσει να τα έχουμε αυτά. Κι είναι ακόμα 7 Μαΐου με τεράστιες ουρές.

Ερ: Κύριε Τυρινόπουλε, πληροφορήθηκα πως την Τρίτη (7/5/2024), πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη μαρίνα με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Μύρωνα Φλουρή στην οποία συμμετείχατε.

Σ.Τ.: Ήμουν στη σύσκεψη η οποία κυρίως ήταν με τους ξενοδόχους. Εγώ πήγα απλά να τον ενημερώσω για το θέμα της Σένγκεν. Τον ενημέρωσα, του έδειξα και φωτογραφίες για το τι συμβαίνει, του περιέγραψα όσο καλύτερα μπορούσα το τι ακριβώς αντιμετωπίζουμε και το τι βλέπει ο κόσμος κατεβαίνοντας στην Σένγκεν. Ζήτησε να δει τις εγκαταστάσεις, πήγαμε μαζί, τις είδε, μίλησε και με τους αστυνομικούς και υποσχέθηκε ότι, θα κάνει ό,τι μπορεί με παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία και στους φορείς για να βελτιωθεί η κατάσταση όσο μπορεί.

Ερ: Με λίγα λόγια, πείτε μου, τι λείπει από την Σένγκεν για να γίνει, επιτρέψτε μου τον χαρακτηρισμό, «ανθρώπινη»;

Σ.Τ.: Έχουν έρθει περισσότεροι αστυνομικοί από ότι ήταν πέρσι, έχει βελτιωθεί αυτό, αλλά χρειάζονται κι άλλοι. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υποσχέθηκε ότι θα φέρει κι άλλους αστυνομικούς, το αναμένουμε, αλλά πρέπει να μπουν και οι οικίσκοι για να μπορούν οι άνθρωποι να κάνουν τη δουλειά τους. Πού θα κάνουν τον έλεγχο εάν  δεν υπάρχουν οι χώροι; Αυτό είναι το ένα θέμα. Το άλλο είναι η υποδομή. Οι οικίσκοι, οι τέντες, τα σκίαστρα, εν πάσει περιπτώσει, όλο αυτό που βλέπουμε και που είναι στην ίδια κατάσταση από το 2017 και που το μόνο που έχει αλλάξει, αυτό είπα στον Γενικό, είναι ότι τα σίδερα έχουν σκουριάσει μετά από 7 χρόνια. Αυτή είναι η μόνη αλλαγή, δεν έχει γίνει τίποτε άλλο. Να σας πω ότι, την περασμένη εβδομάδα έγινε ένα ρεπορτάζ στην τούρκικη τηλεόραση, απέναντι, για την ουρά στο castle port, γιατί έχουν κι εκεί ουρές, όπου είπαν, «μα γιατί λέτε για εμάς; Πού να δείτε τι γίνεται στην Κω απέναντι».

Ερ: Ας αλλάξουμε θέμα. Η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, της οποίας είστε μέλος, για πρώτη φορά έκανε δημόσια παρέμβαση για την υπόθεση της Ζιάς. Θα ήθελα το σχόλιό σας για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σ.Τ.: Συμφωνώ με την επιστολή που έστειλε η Ένωση. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να μην δημιουργείται αυτό το τεράστιο πρόβλημα στη Ζιά. Από τη στιγμή που δεν βελτιώνεται η κατάσταση με παρκινγκ, με μονοδρόμηση κ.λ.π., δηλαδή αυτά που έπρεπε να είχαν γίνει, και από τη στιγμή που υπάρχει και κίνδυνος για ατύχημα με τους πεζούς και με τα λεωφορεία, ο μόνος τρόπος είναι να μειωθούν οι εκδρομές, να μειωθεί ο κόσμος. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, δεν υπάρχει άλλη λύση. Αν δεν βελτιωθούν οι υποδομές, φυσικά θα πρέπει να μειωθεί ο κόσμος. Δεν γίνεται αλλιώς.

Ερ: Ας κλείσουμε τη συνέντευξη με την εκτίμησή σας για την τουριστική περίοδο.

Σ.Τ.: Τα μηνύματα που έχουμε για την φετινή τουριστική περίοδο είναι ότι θα είναι ακόμα καλύτερη και από την περσινή που ήταν η καλύτερη ever. Αυτό δείχνουν οι κρατήσεις και τα μηνύματα. Μακάρι να επαληθευτούν.

Ερ: Στον δικό σας τομέα, τον ναυτιλιακό, θα έχουμε αύξηση;

Σ.Τ.: Ανοίγουμε νέα γραμμή 12 Ιουνίου με 10 Σεπτεμβρίου από Δίδυμα – Κω, κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

Ερ: Μέχρι τώρα, με πόσα λιμάνια της Τουρκίας συνδεόμαστε;

Σ.Τ.: Μέχρι τώρα έχουμε το castle port που είναι το κεντρικό τους λιμάνι, το cruz port

στην Αλικαρνασσό, το Turgutreis και τώρα μπαίνουν και τα Δίδυμα.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Zogas_dimitris