Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ Δευ 30 Ιαν 2023

Τοπόσημο τα αιωνόβια δέντρα, τοπόσημα (δυστυχώς μόνο για λίγους…) και η ΑΒΙΚΩ και το Οινοποιείο.

Τα μεν δέντρα αποτελούν κόσμημα και τυγχάνουν ευνοϊκών σχολίων από τους επισκέπτες μας, ιδίως οι περιοχές με φοίνικες.

Η δε βιομηχανική μας κληρονομιά, ουδόλως τους ενδιαφέρει. Δεν αποτελεί «ατραξιόν». Εάν όμως την είχαμε αξιοποιήσει;;;

Οι δεσμεύσεις – υποσχέσεις επί σειρά ετών για την αξιοποίησή τους «προς όφελος της κοινωνίας» βεβαίως - βεβαίως, αποδεικνύονται λόγια του αέρα. Το πολύ πολύ, να αποτελούν μέρος σχετικού ρεπορτάζ των τοπικών ΜΜΕ.

Το τοπικό «χρώμα», λοιπόν, αυτό το μεγάλο μέρος της ιστορίας του τόπου, σιγά – σιγά ξεθωριάζει.

Τη θέση του παίρνουν νέα 5στερα γκλαμουράτα ξενοδοχεία, αντιγραφή ομοίων τους ανά την υφήλιο, προσφέροντας λίγες ημέρες ξεγνοιασιάς τους φιλοξενούμενους.

Το «πάντρεμα» της τοπικής παράδοσης και κουλτούρας με τον τουριστικό προορισμό, παραμένει όνειρο. Περιορίζεται στις «ελληνικές βραδιές» και για κάποιους επισκέπτες, σε βόλτες στην πόλη και σε παραλίες του νησιού.  

Κατά την άποψή μας, το εξόχως τραγικό της υπόθεσης είναι πως, κατά την προεκλογική περίοδο θα ακούσουμε απίστευτες δικαιολογίες, οι περισσότερες των οποίων (για να μην πούμε όλες…) θα είναι βαρετά επαναλαμβανόμενες.

Ουδείς θα αναλάβει ευθύνες ή μέρος αυτών. Θα τις αποδίδει στον ή στους προηγούμενο/ους.

Κατά τα λοιπά, το νοσοκομείο μας εξακολουθεί να βρίσκεται στην εντατική.

Φως στην άκρη του τούνελ δεν φαίνεται.

Διαβάσαμε στην εφημερίδα «Τα Νέα»: «Μία τέλεια καταιγίδα χτυπά την περίθαλψη στην Ευρώπη».

Σε τι αναφέρεται το σχετικό άρθρο; Μα, στο να μας πείσει ότι, η κατάντια της δημόσιας υγείας δεν αφορά μόνο στη χώρα μας, αλλά ως άλλος ιός, χτυπά την Ευρώπη και όχι μόνο. Άρα, δεν είμαστε μόνοι μας. Η κατρακύλα της δημόσιας φροντίδας υγείας τείνει να γίνει «πανδημία»!!! Έτσι, ξαφνικά…

Με λίγα λόγια, προσπαθούν να μας πείσουν ότι, παντού συμβαίνει αυτό που συμβαίνει και στη χώρα μας.

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι, η κατάντια δεν έχει ονοματεπώνυμο, δηλαδή, δεν ευθύνεται το υπουργείο Υγείας και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση.

Οπότε, άσκοπα διαμαρτυρόμαστε και διεκδικούμε.

«Η γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης, η αύξηση των μακροχρόνιων ασθενειών, η συνεχιζόμενη κρίση στο υγειονομικό προσωπικό, καθώς και η εξάντληση μετά την πανδημία της COVID, κάνουν τους ειδικούς να προειδοποιούν για ολέθριες συνέπειες και να μιλούν για την ανάγκη να βρεθεί ένα νέο μοντέλο προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες και ανάγκες, είναι επιτακτική» αναφέρει το άρθρο.

Με λίγα λόγια, τι μας λένε; Για ποιο πράγμα μας «προειδοποιούν»;

Κατά την άποψή μας, πέφτουν και οι τελευταίες μάσκες των κυβερνώντων, εντός και εκτός Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, χιλιάδες γιατροί μας και νοσηλευτές έφυγαν για άλλες χώρες, όπως επίσης, εκατοντάδες εγκατέλειψαν το ΕΣΥ για τον ιδιωτικό τομέα.

Ένας ήταν και είναι ο λόγος:

Η σκόπιμη αποδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας, η εγκατάλειψη των δημόσιων νοσοκομείων, προς όφελος του ιδιωτικού τομέα προσφοράς υπηρεσιών υγείας.

Αυτό είναι το «νέο μοντέλο» το οποίο έχει ήδη αρχίσει να «χτίζεται».

Το αποκαρδιωτικό όμως, δεν είναι η πρεμούρα της κυβέρνησης να γκρεμίσει ότι έχει απομείνει από το ΕΣΥ. Το αποκαρδιωτικό και συνάμα τρομακτικό, είναι η μη σθεναρή αντίδρασή μας αλλά κυρίως, ο κίνδυνος όλη αυτή η κατάσταση να γίνει συνήθεια.

Οπότε, σε λίγα χρόνια ο έχων θα γιατρεύεται, ο μη έχων θα πεθαίνει.

Τόσο τραγικά απλά.  

Υ.Γ.: Και το ρητορικό ερώτημα: Γιατί οι χιλιάδες νέοι γιατροί που κάθε χρόνο αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια τόσο της χώρας μας όσων και των λοιπών ευρωπαϊκών δεν στελεχώνουν τα δημόσια νοσοκομεία με αποτέλεσμα αυτά να καρκινοβατούν την ίδια ώρα που «ανθίζουν» τα ιδιωτικά;

Zogas_dimitris