Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ Πεμ 13 Απρ 2023

Σε έναν περίπου μήνα, κλείνουν τέσσερα χρόνια από τις δημοτικές εκλογές του Μάη του 2019. Τι έχει καταφέρει αυτή η δημοτική αρχή; Ποιο είναι το έργο της;

Φαντάζει ρητορικό το ερώτημα, αλλά δεν είναι. Είναι ουσιαστικό.

Άραγε, ποιος από τη δημοτική αρχή μπορεί να πει με ειλικρίνεια ότι, παρήγαγε έργο;

Για να μην παρεξηγηθούμε, να εξηγήσουμε τούτο: Άπαντες οι της δημοτικής αρχής, και όταν λέμε «άπαντες» το εννοούμε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δούλεψαν.

Ουδείς έχει το δικαίωμα να πει ότι δεν έγινε κάτι.

Καταδικάζουμε τον όποιο μηδενισμό και κατ’ επέκταση και την όποια εμπάθεια προς πρόσωπα. Ο κάθε ένας, από το δικό του πόστο, δούλεψε.

Όμως, τίθενται κάποια ερωτήματα:

Ένα είναι, προς ποια κατεύθυνση; Ένα δεύτερο, με ποια προτεραιότητα; Ένα τρίτο, με ποιο αποτέλεσμα;

Σαφώς και υπάρχουν πολλά ερωτήματα για κάθε διοικητικό τομέα ξεχωριστά.

Όμως, επειδή όπως έλεγαν προεκλογικά οι ίδιοι άνθρωποι, ότι δηλαδή στόχος τους ήταν η ενωμένη κοινωνία, άρα πρώτα απ’ όλα η μεταξύ τους συνεννόηση, σύμπνοια και συνεργασία, ας μας πουν σε ποιόν τομέα μεγαλούργησαν; Και πιο το απτό αποτέλεσμα των ενεργειών τους;

Δεν θέτουμε αυτά τα ζητήματα τυχαία. Προκύπτουν μέσα από δηλώσεις της δημοτικής αρχής τόσο λίγο πριν τις εκλογές του 2019, όσο και κατά τη διάρκεια της τετραετίας που οσονούπω ολοκληρώνεται.

Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα από τις βασικές αρχές και κατευθύνσεις της δημοτικής παράταξης της πλειοψηφίας (έχουμε πολλά τέτοια στοιχεία να παραθέσουμε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου), όπως αυτές συζητήθηκαν σε ολομέλεια της παράταξης πριν από τέσσερα χρόνια (4/3/2019).

Οι λεγόμενοι προγραμματικοί άξονες, οι οποίοι, όπως αναφερόταν, ήταν αποτέλεσμα συνεδριάσεων της Επιτροπής Προγραμματισμού υπό τον επικεφαλής της Θεοδόση Νικηταρά. 

Η εν λόγω Επιτροπή, είχε καταλήξει σε δύο συμπεράσματα και μία διαπίστωση:

«1ο συμπέρασμα. Το νησί μας βρίσκεται απροετοίμαστο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτής της περιόδου.

2ο συμπέρασμα. Από το Δήμο λείπει ο σχεδιασμός βασικών υποδομών και η υλοποίηση μεσοπρόθεσμων έργων.

Παράλληλα, διαπίστωσε την πλήρη αποτυχία της απερχόμενης δημοτικής αρχής στην οργάνωση του Δήμου και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων καθημερινότητας των δημοτών».

Ποιες ήταν οι αρχές και οι βασικές κατευθύνσεις;

Συνοψίζονταν σε πέντε άξονες, όπως είχε ανακοινωθεί και αυτοί ήταν:

  1. η ενωμένη κοινωνία
  2. ο αποτελεσματικός δήμος
  3. η ισχυρή τοπική οικονομία
  4. η συνεργασία με όλους, κυβέρνηση, περιφέρεια, φορείς
  5. ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός στις υποδομές.

Τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά, για ποιο ή ποια από τα παραπάνω είναι υπερήφανα τα στελέχη της δημοτικής αρχής; Τι έχουν καταφέρει;

Να ενώσουν την κοινωνία; Σαφώς και όχι. Το νοσηρό, πολωτικό και τοξικό κλίμα εξακολουθεί να υπάρχει.

Είναι αποτελεσματικός ο δήμος; Εμείς λέμε όχι. Επαναλαμβάνουμε ότι, δεν μηδενίζουμε τις προσπάθειες κανενός, διότι μηδενισμός δεν υπάρχει. Απλά άποψή μας είναι ότι, η δημοτική αρχή δεν είναι αποτελεσματική.

Ισχυροποιήθηκε η τοπική κοινωνία; Όχι. Θα πουν και εν μέρει θα έχουν δίκιο, ότι, από τη μια η πανδημία και από την άλλη ο πόλεμος, δεν πρόκαμαν. Θεμιτό σε ένα βαθμό, αλλά ο αντίλογος είναι ότι, δεν μπήκαν καν κάποιες βάσεις, μια στόχευση, μια ισχυρή πίεση προς την κεντρική διοίκηση.

Για τη συνεργασία, τι να πούμε. Εδώ τα κατάφεραν. Στο αρχικό στάδιο βέβαια, διότι εάν μια «συνεργασία» δεν φέρει και αποτέλεσμα, τότε δεν υφίσταται.

Ο σχεδιασμός των υποδομών μας. Για ποιες υποδομές μιλάμε;

Κατά την άποψή μας, όχι μόνο δεν υπήρξε σχεδιασμός (πόσο μάλλον ολοκληρωμένος…), αλλά και οι υφιστάμενες πνέουν τα λοίσθια.

Εν κατακλείδι: Η σημερινή δημοτική αρχή είναι υπόλογη για πολλά ζητήματα, ιδιαιτέρως σοβαρά. Όπως έχουμε επισημάνει πολλάκις, η κριτική μας δεν αφορά στη διαχείριση του δήμου (αυτό δύναται να το καταφέρει ένας εξειδικευμένος επιστήμονας), αλλά στις πολιτικές που ακολούθησε και κυρίως, στην έλλειψη σθεναρής αγωνιστικότητάς της.

Zogas_dimitris