Τυχαίοι και αυθόρμητοι συνειρμοί διαβάζοντας τα οικονομικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών:

"Ελλάς Ελλήνων Φοροφυγάδων: 4 στους 10 Έλληνες δηλώνουν εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ. Έχουν αντιστραφεί εντελώς δηλ. οι όροι της παλιάς γνωστής ρήσης: «Ευημερούν οι αριθμοί και δυστυχούν οι άνθρωποι» (Την είχε πει ο Γεώργιος Παπανδρέου στη δεκαετία του 1960).

Η ΑΑΔΕ ανάρτησε τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων 2021 - "Πάνω από 650.000 φορολογούμενοι με μηδενικό εισόδημα". Τελικά τα πάντα φαίνεται πως είναι "εικονικά" και "σκηνοθετημένα" την σήμερον... Σαν τις καθημερινές σκηνές "ευτυχίας" και "επιτυχίας" που λανσάρονται -ας πούμε- στα σόσιαλ... (είναι χαρακτηριστική η ιστορία τοπικού εμπόρου που προσπαθούσε προ μερικών ετών να εισπράξει οφειλόμενα του καλοκαιριού  με την απάντηση να είναι της απόλυτης κλάψας από τον οφειλέτη του για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει λόγω αναδουλειάς και την επομένη βλέπει οικογενειακές φωτογραφίες του στο facebook με σκι στα χιόνια και τα σαλέ...).

H Ελλάδα, αν πιστέψουμε τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων δεν έχει… πλούσιους. Ούτε καν το 1% των φορολογουμένων δεν δηλώνουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα άνω των 75.000 ευρώ. Σε σύνολο δηλαδή 6,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων, οι φερόμενοι να έχουν οικονομική άνεση, δεν φτάνουν καν στους 60.000. Από την άλλη, εντοπίζονται πάνω από 650.000 φορολογούμενοι με μηδενικό εισόδημα, ενώ οι 4 στους 10 δηλώνουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ, ούτε καν 500 ευρώ τον μήνα (είναι να μην πέσουν μετά τα επιδόματα...;)

"Αυξήθηκαν οι φτωχοί"

Τα εισοδήματα του 2020 ανήλθαν στα 79,7 δις. ευρώ και δεν μειώθηκαν –αντίθετα αυξήθηκαν- συγκριτικά με το 2019, παρά το γεγονός ότι είχαμε πανδημία. Μειώθηκαν τα εισοδήματα των μισθωτών και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα… συνήθη "υποζύγια" (μισθωτοί -συνταξιούχοι) να δηλώσουν αποδοχές 61,6 δις. ευρώ από 64,3 δις. ευρώ το 2019 (η μείωση αποδίδεται στην ανεκδιήγητη αναστολή των συμβάσεων εργασίας των υγειονομικών οι οποίοι δικαιώθηκαν πανηγυρικά έπειτα από μια διετία πείνας και εξαθλίωσης...). Μειωμένα (από τα 6,7 στα 6,4 δις. ευρώ) ήταν και τα εισοδήματα από ενοίκια κάτι που επίσης αποδίδεται στην πανδημία και στα υποχρεωτικά "κουρέματα" των ενοικίων. Όσον αφορά στην κατανομή των εισοδημάτων, εμφανίζεται αύξηση του αριθμού των φτωχών συγκριτικά με το 2019.

1. Το ποσοστό αυτών που δηλώνουν εισόδημα έως 5000 ευρώ αυξήθηκε από το 35,9% στο 39,6%

2. Το ποσοστό αυτών που δηλώνουν εισόδημα από 5000 έως 10.000 ευρώ μειώθηκε από το 21,2% στο 19,6%

3. Το ποσοστό αυτών που δηλώνουν εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ μειώθηκε από το 25,1% στο 23,7%

4. Το ποσοστό αυτών που δήλωσαν εισόδημα από 20.000 έως 50.000 ευρώ μειώθηκε οριακά από το 15,7% στο 15,1%

5. Εισόδημα από 50.000 έως 75.000 ευρώ δήλωσαν μόλις το 1,3% των φορολογουμένων. Στην περιοχή των 75.000 έως 100.000 ευρώ είχαμε οριακή αύξηση από το 0,3% στο 0,4% ενώ αντίστοιχη μεταβολή καταγράφηκε και στους έχοντες ατομικό εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ…

Γενικό συμπέρασμα αφού δεν υπάρχουν πλούσιοι στην Ελλάδα... η εισοδηματικά «μεσαία τάξη» εξακολουθεί και παραμένει το βασικό υποζύγιο του φορολογικού συστήματος".

Τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα προκαλούν δέος και θολώνουν την εικόνα. Μόνο το 17% των φορολογουμένων δηλώνει ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ, ενώ το 40% δηλώνει εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ... (σαν να λέμε είμαστε σχεδόν οι μισοί στην Ελλάδα για το συσσίτιο της Μητρόπολης και τις τσάντες της πρόνοιας και του Ερυθρού σταυρού).

Μόνο το 15% των Ελλήνων δεν θα επωφεληθεί από το Market Pass που ανακοίνωσε παραμονές Χριστουγέννων ο πρωθυπουργός... όλοι οι άλλοι είμαστε υποτίθεται για το... καλάθι-καπαμά.Με λίγα λόγια, αυτό το 17%-20% των μεσαίων εισοδημάτων (ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι-καταστηματάρχες κλπ) σηκώνει μόνο του ΟΛΑ τα φορολογικά βάρη.

Και μιας και εκλογές έρχονται όσοι δεν βαυκαλίζονται με τα διάφορα pass και επιδόματα-καπαμά θα τους χαϊδέψουν πάλι τα αυτιά με την ανάγκη «διεύρυνσης της φορολογικής βάσης» δηλ. με λόγια του αέρα που πάνε πολλές δεκαετίες πίσω. "Είναι καιρός κάτι να γίνει και τώρα είναι η ενδεδειγμένη περίοδος...". Κι όλα αυτά ενώ το νέο έτος μπήκε δυναμικά με νέες αυξήσεις και είμαστε μιαν ανάσα από το 50% οι αυξήσεις τιμών σε βασικά τρόφιμα στην Ελλάδα (!!) σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat (η Ισπανία ήδη προχώρησε σε άμεση μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και μείωσης του ΕΦΚ).

Και διαβάζοντας τις περισσότερες αναλύσεις βλέπουμε για άλλη μια φορά να ρίχνουν το λίθο του αναθέματος (οι ίδιοι που ζητούν αυξήσεις στα φάρμακα για να μην στοκάρουν τα ντεπόν για τα παιδιά στα σπίτια τους λέει οι γονείς...)  στους "φοροφυγάδες" και όχι στο κράτος το οποίο πληρώνουμε όλοι και που θα έπρεπε να εγγυάται την ισονομία, την δίκαιη κατανομή των βαρών και την ίση μεταχείριση.

Μόνο και μόνο αυτή την υπόθεση να κάνει κάποιος μη φοροφυγάς, αντιλαμβάνεται ότι μάλλον είναι το κορόιδο της υπόθεσης. Κορόιδο επίσης προσπαθεί το κράτος να πιάσει τον ελεύθερο επαγγελματία, που έχει ξετιναχτεί από τη δυσθεώρητη αύξηση του ηλ. ρεύματος, όταν δεν του αναγνωρίζει όλα τα έξοδα που κάνει και επιπλέον τον φορτώνει με πρόστιμα για τη δική του ασφάλιση, όταν αδυνατεί να την καταβάλει.

Έτσι λοιπόν με τη σειρά του προσπαθεί να λειτουργήσει ως "ο σώζων εαυτόν σωθήτω" και γίνεται σε φορολογικό επίπεδο ο κλέψας του κλέψαντος (σου λέει σου δίνω εγώ τους φόρους μου κι εσύ μοιράζεις αλόγιστα, με κριτήρια τα οποία είναι πραγματικά για γέλια προκειμένου να έχεις εκλογική πελατεία και να το παίζεις ωραίος...). Άλλα και το κράτος κάπου δείχνει να βολεύεται αφήνοντας τους πολλούς να κάνουν τις κουτσουκέλες τους για να κάνει τη δουλειά του "επί των χοντρών πακέτων", ώστε να έχει στο τέλος την δικαιολογία ότι "όλοι μαζί τα φάγαμε...", στέλνουμε τον λογαριασμό στην κοινωνία.

Οπότε περιμένουμε να δούμε τι κυβέρνηση και πότε θα προκύψει αυτή από αυτές και τις αμέσως επόμενες εκλογές (και αν θα πατηθεί φρένο επί μακρόν στην οικονομική δραστηριότητα με υπηρεσιακή κυβέρνηση, με την ευχή να βοηθήσει ο Θεός, να μη βρουν ευκαιρία μέσα στην ακυβερνησία και δημιουργήσουν κάποιο επεισόδιο οι απρόβλεπτοι και εκτροαχιασμένοι "απέναντι" (και δεν το γράφουν μόνο οι εγχώριοι αναλυτές αλλά και ξένες εφημερίδες).

Και βέβαια τότε θα έρθει και ο... τελικός λογαριασμός της σημερινής οικονομικής κατάστασης των υποτιθέμενων "γαλαντόμων επιδομάτων "(ΕΛΛΑΣ pou pass)"

Υποσημειώσεις:

* Κατά τους αρχαίους Έλληνες ύψιστος προορισμός ήταν η ευημερία της πόλης-κράτους, του συνόλου δηλαδή γιατί χωρίς αυτή δεν υπήρχε ατομική ευτυχία κι ευημερία, ενώ στους Νεοέλληνες ισχύει το άκρως αντίθετο.

* Φοροληστεία όταν η φορολόγηση υπερβαίνει το 10%, για να θυμηθούμε και το φόρο "της δεκάτης".

* Φυσικά ούτε λέξη για αυτούς που χρωστάνε δισ. στο κράτος, ούτε πληρώνουν, (ούτε διακανονισμό κάνουν) και δεν τους αγγίζει κανένας.

Όλη η ιστορία της χώρας, μέχρι και σήμερα στην ταινία "οι παπατζήδες" (Πως το λεγε ο μακαρίτης ο Σταυρίδης: άμα τσεπώσεις 500 εκατομμύρια λέγεται σύμβασις και δέχεσαι συγχαρητήρια... Κι άμα μπλεχτείς με τα δισ και με τα τρισ λέγεται εξαγωγή συναλλάγματος και χρααααπ παίρνεις το παράσημο).

Κοινωνία ένοχη παλιοκοινωνία
είσαι σκάρτη και άπονη και μες στην αδικία... (που τραγουδούσε και ο Στελλάρας). 

Καλή χρονιά και έξω φτώχεια!

Zogas_dimitris