Δεν είμαι σίγουρος αν "η ιστορία επαναλαμβάνεται πάντα" κι αν την μια φορά είναι φάρσα και την άλλη τραγωδία... Αν κρίνουμε πάντως από τους τελευταίους τίτλους της επικαιρότητας στον μικρο-μακρόκοσμο μας, περισσότερο φέρνει προς ιλαροτραγωδία.

Και καθότι σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση,

παραθέτουμε τους τίτλους:

-Αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου μέσω… ΝΑΤΟ ζήτησε η Άγκυρα και στην κυβέρνηση «το συζητούν»

-«Δεν έχω κανένα ταμπού σε ότι έχει να κάνει με την συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο» δηλώνει η Ντόρα σε συνέντευξη στο Κρήτη ΤV. Λέγοντας ταυτόχρονα «Όχι στην επέκταση στα 12νμ νότια της Κρήτης».

-Ο Ανδρουλάκης λέει ναι σε κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ υπό την προϋπόθεση να είναι μεγάλο το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ ώστε να επιβάλει ορισμένα μέτρα και κυβερνητικές πολιτικές (το ωραίο είναι που τα προπαγανδιστικά έσπευσαν να την χαρακτηρίσουν "κυβέρνηση ηττημένων" επειδή θα είναι από το 2ο και το 3ο κόμμα, λες και το πρώτο από μόνο του με πιθανά μερικές μονάδες παραπάνω δεν είναι αντικειμενικά μειοψηφία σε σχέση με το υπόλοιπο εκλογικό σώμα... Αν μετρήσεις μάλιστα και την πραγματική αποχή, τότε το "ουδέν σχόλιο" λέει πράγματι πολλά περισσότερα. Έπειτα στον δεύτερο γύρο που ποντάρει η σημερινή κυβέρνηση ουσιαστικά "λεηλατεί" τις έδρες του τρίτου κόμματος -όπως κι αυτή που θα βγάλει στα Δωδεκάνησα- οπότε λογικό είναι να μην μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και να  προσπαθήσει με κάθε τρόπο να τις κρατήσει βάζοντας τους όρους του).

-"Ακρίβεια και πλειστηριασμοί θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα".

Το ψωμί και τα δημητριακά αυξήθηκαν κατά 18,6%, το κρέας κατά 19,3%, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά κατά 25,0%, τα έλαια κατά 23,1%, ενώ διψήφιες ήταν οι αυξήσεις για λαχανικά, καφέ και είδη άμεσης κατανάλωσης. Αυξήσεις οι οποίες εξακολουθούν να πλήττουν τα χαμηλότερα και μεσαία νοικοκυριά, τα οποία δαπανούν το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους για αγορές τροφίμων.

Και όπως γράφει χαρακτηριστικά το φιλοκυβερνητικό Πρώτο Θέμα οι αυξήσεις αυτές στα βασικά είδη διατροφής επήλθαν ταυτόχρονα, ενδεχομένως να προηγήθηκαν κιόλας της ενεργειακής κρίσης, και προφανώς θα περίμενε κανείς μέσα στον Ιανουάριο να υπάρξει τουλάχιστον μια σταθεροποίηση, αν όχι μείωση, στις τιμές λιανικής. Αντιθέτως, είναι προφανές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε στρεβλώσεις της αγοράς και σε διάθεση αισχροκέρδειας από την πλευρά των εμπόρων. Και αυτό γιατί είναι διαπιστωμένο ότι οι ανατιμήσεις δεν ξεκινούν από την παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα. Η τιμή παραγωγού σε πολλά προϊόντα παραμένει αμετάβλητη εδώ και χρόνια, όχι όμως και η τιμή στο ράφι. Τα ενδιάμεσα στάδια παραμένουν ανεξέλεγκτα. Η έλλειψη διάθεσης για συνεργασία από την πλευρά των σούπερ μάρκετ γίνεται εμφανής και από τον τρόπο που... δεν βλέπουν το «καλάθι του νοικοκυριού». (Το "νοστιμο" κι εδώ είναι που αφήνουν κι ένα "παράθυρο" στις περισσότερες αναλύσεις τους στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο να επαναληφθεί και στην Ελλάδα το εξόφθαλμο "σφάλμα" των δημοσκοπήσεων στην Κύπρο που "μετρούσαν" το ΑΚΕΛ στο 13% και στις κάλπες έφτασε κοντά στο 30% κι όλα αυτά σε 400χιλ. ψηφοφόρους... Πόσο μάλλον στην Ελλάδα που σίγουρα κάτι παραπάνω ψυλλιάζονται...)

Σε ότι αφορά τα τοπικά μας (προεκλογικά) πράγματα και μόνο ο τίτλος:

 "Παρέμβαση των πρώην Δημάρχων ενόψει Αυτοδιοικητικών εκλογών «Σύντομα θα παρουσιάσουμε τις θέσεις μας» | Ζητούν να ανοίξει δημόσιος διάλογος"

αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι οι διεργασίες είναι έντονες και αρκετά προχωρημένες... Αν ισχύουν μάλιστα οι φήμες και οι "διαρροές" για νέα παράταξη που είναι στα σκαριά, ώστε να εμφανιστεί μετά το Πάσχα, τότε σίγουρα το όλο σκηνικό κάτι μας θυμίζει ως επανάληψη από το πολύ πρόσφατο παρελθόν...

Πάντως πέρα και πάνω απ΄όλα τα παραπάνω ο τίτλος της εβδομάδας (ή μάλλον ολόκληρης της τετραετίας) είναι αναμφισβήτητα:

-Πόσο καιρό ακόμα θα ανεχόμαστε αυτό το έγκλημα κατά της υγείας όλων στο νησί μας;

(Προσωπικά, τα παιχνίδια που παίχτηκαν με το δήθεν υποκριτικό ενδιαφέρον για την υγεία εν μέσω πανδημίας, όταν μάλιστα μοιράστηκε εξόφθαλμα και προκλητικά πακτωλός χρημάτων για τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς αφήνοντας τον κόσμο να πεθαίνει και τη δημόσια υγεία να καταρρέει σε σημείο που να λέμε κι εδώ στο νησί ότι "πιο κάτω δεν έχει" τα είπαμε και τα καταγγείλαμε).

Δυστυχώς, όμως αύριο μεθαύριο που θα αρχίσουν πάλι τα προεκλογικά εγκαίνια, οι κορδέλες, οι τομές στα οικόπεδα για νέα νοσοκομεία, δικαστικά μέγαρα. βασιλόπιτες, λαμπρόπιτες και δεν συμμαζεύεται οι "συνήθεις κομπάρσοι" (για να μην το πούμε αλλιώς, όπως το είπαν άλλοι) θα είναι εκεί και θα τους χειροκροτούν...

Έτσι κι αλλιώς λοιπόν... "το έχουμε ξαναδεί το έργο".

Zogas_dimitris