ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg

Έκπληξη είναι που για 23 χρόνια πήγαιναν έτσι τα τρένα χωρίς να γίνει κάτι...

Ακούμε τους νυν να προσπαθούν να τα ρίξουν στο ανθρώπινο λάθος, στους προηγούμενους, στους κακούς συνδικαλιστές και πάει λέγοντας...

Οι προηγούμενοι στο ότι τα είχαν όλα δρομολογήσει σωστά αλλά δεν πρόκαμαν...

Κανείς δεν σεβάστηκε το viral σύνθημα του διαδικτύου «Σκάστε όλοι οι πολιτικοί! Σήμερα ουρλιάζουν οι μανάδες!» (είδατε πόσο τραγικά επικαιροποιήθηκε το "δράστε ή σκάστε" που γράφαμε τις προάλλες κι από δω;)

Κι όμως το "καφενείο" των σόσιαλ μίντια με τα χιλιάδες σχόλια έβγαλε "λαβράκια" κι έκανε για άλλη μια φορά "κόσκινο" τα ψέματα ή της δήθεν αλήθειες των μεν και των δε.

"Γιατί είναι το μοναδικό φαινόμενο που αγοράστηκε υλικό και δεν εγκαταστάθηκε; Πόσα μηχανήματα , έχουν αγορασθεί για τα νοσοκομεία, τομογράφοι, αξονικοί κλπ και είναι ακόμη στα κουτιά, είτε επειδή δεν υπάρχει προσωπικό, είτε επειδή πρέπει να δουλέψουν τα ιδιωτικά, καθώς εκεί τους κατευθύνουν οι γιατροί ιδιαίτερα στην επαρχία. Γιατί ακόμη και αν υπάρχουν στα νοσοκομεία είναι για ελάχιστες αξονικές ημερησίως. "Αγγαρεία κάνουν" όπως είχε πει και υπουργός, Πόσες φορές χαλάνε κανονικά ή επίτηδες,  ή δεν υπάρχουν χειριστές . Θυμόσαστε πριν χρόνια είχαν κλέψει εξοπλισμό από μηχανήματα γαστροσκόπησης για να τα πουλήσουν έξω. Πριν δυο χρόνια στο Αττικό για μια χειρουργική επέμβαση που γίνεται παντού λαπαροσκοπικά , όταν μου είπαν πως θα γίνει με ανοιχτό χειρουργείο , ρώτησα πανεπιστημιακό νοσοκομείο δεν έχει μηχάνημα για λαπαροσκοπική επέμβαση , πήρα την τρελή απάντηση για το 2020, έχουμε μηχάνημα αλλά δεν έχουμε γιατρό που να μπορεί να το χειριστεί. Γιατί μόλις πιάσουν την καρέκλα στο δημόσιο αράζουν..."

Πόσες φορές είδαμε να γράφεται ή ακούμε να λέγεται ότι "Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα..." σε ανάλογες περιπτώσεις;

Δυστυχώς όμως, κάποτε και τα θαύματα τελειώνουν.

Και δεν είναι μόνο οι σιδηρόδρομοι. Είναι γενικευμένο το φαινόμενο. Είναι οι αυτοκινητόδρομοι (βλέπε οδικό δίκτυο Κω και νησιών γενικά), υγεία-νοσοκομείο Ώρα Μηδέν (και για να μην γίνουμε μάντεις κακών αφήνουμε απέξω προς το παρόν πλοία - αεροπλάνα, μολονότι γράφτηκε ότι αφού "κάηκαν στο χυλό" ξεκίνησαν έκτακτους ελέγχους ασφαλείας κι εκεί).

Όλοι γνωρίζουμε λίγο πολύ (και από το επάγγελμα μας), ότι 'τα χάλια' που γράφαμε ειδικά στο θέμα της υγείας που καίει περισσότερο την Κω, μαζί με τους δρόμους* (για να μην ξεχνιόμαστε) και ο Θεός να φυλάει μην ζήσουμε τοπικά ένα μαζικό ατύχημα -ειδικά στην τουριστική περίοδο- με το ΓΝ-ΚΥ Κω στο χάλι που είναι, γιατί τότε το λιγότερο... κάποιοι θα πρέπει να αλλάξουν χώρα.

Δημόσια έργα πρόχειρα-προβληματικά. Προβλήματα που μπαίνουν κάτω από το χαλί και ποτέ δεν λύνονται γιατί υπάρχει πολιτικό κόστος. Ανευθυνουπεύθυνοι-ευθυνόφοβοι σε διάφορα πόστα αφού το ίδιο το σύστημα τους καλύπτει βρίσκοντας τα εύκολα εξιλαστήρια θύματα. Αδιαφορία. Ωχαδερφισμός. Και στο βάθος εκλογές... Αλήθεια. πιστεύει κανείς ότι αυτά τα χρόνια ζητήματα-παθογένειες της κοινωνίας μας θα λυθούν ή μπορούν να λυθούν με εκλογές και όχι  με γενικό format; Όπως γράφτηκε εύστοχα σε κάποιο διαδικτυακό σχόλιο...

Με τις σημερινές δυνατότητες της τεχνολογίας, μπορείς να παρακολουθείς σε πραγματικό χρόνο την πίτσα, το φαγητό ή το καφέ που σου έρχεται μέσω ντελίβερι, αλλά ο ΟΣΕ δεν μπορεί να παρακολουθεί πού κινείται ένα τρένο...

Αν υπήρχε σύστημα τηλε-ελέγχου υποστήριξε ο Πρωθυπουργός, τότε το δυστύχημα θα ήταν «πρακτικά αδύνατο» να συμβεί... Χαιρόμαστε πολύ! Και ποιος φταίει είπαμε;;;

Όπως αποκάλυψε ο FocusFm και ο δημοσιογράφος Στέφανος Δαμιανίδης, τα συστήματα ελέγχου των σιδηροδρόμων που σχεδιάστηκαν ειδικά για το δίκτυο της Λάρισας, απλώς σαπίζουν...  στο μουσείο του ΟΣΕ στον Πειραιά.

Τραγική ειρωνεία λίγο καιρό πριν: Εξώδικο με αποδέκτες τον ΟΣΕ, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και την Hellenic Train απέστειλε στις 1 Νοεμβρίου 2022 η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης. Προειδοποιώντας για τη κακή κατάσταση των σιδηροδρόμων επισημαίνοντας μάλιστα (scripta manent τα γραπτά μένουν) ότι "είναι θέμα χρόνου να γίνει ατύχημα". Αλλά τότε ΣΙΩΠΗ από την κυβέρνηση, είχε άλλες ιεραρχήσεις... Αλλά και στις άλλες ενοχλήσεις των σιδηροδρομικών η κυβέρνηση σφύριζε αδιάφορα. Στις δε απεργίες που έκαναν τις έβγαζε παράνομες και καταχρηστικές.

Και το κορυφαίο: μόλις μια βδομάδα πριν την τραγωδία ο παραιτηθείς υπουργός (και εκ νέου υποψήφιος, μια σου μια μου με τον ΣΥΡΙΖΑ) Αχ. Καραμανλής έλεγε με στόμφο στη βουλή ότι «δεν παίζουν με την ασφάλεια των επιβατών στα τρένα... Είναι ντροπή -και ντρέπομαι- που θέτετε θέματα ασφαλείας και θα ήθελα να ανακαλέσετε αμέσως» 

Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός τελικώς της χώρας, εξαντλήθηκε στις "φούσκες" της πανδημίας με τα σελφ τεστ και τις δόσεις που φακέλωναν τους πάντες και τώρα στην έκδοση ψηφιακών πιστοποιητικών θανάτων για τους αδικοχαμένους στα Τέμπη (εννοείται φυσικά και "ποιος τη χάρη μας στον πλήρη εκσυγχρονισμό της τηλεφωνικής παρακολούθησης όλων μας με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας... Αν τύχαινε μάλιστα να παρακολουθούσε έτσι και τον σταθμάρχη μπορεί να είχε αποσοβηθεί και το δυστύχημα...)

Σε ποια απευθείας σύμβαση τύπου Νικολάου, χάθηκαν τα χρήματα που έπρεπε να πάνε στην ασφάλεια; Μήπως στην άλλη ασφάλεια, των αστυνομικών που προσλαμβάνονται για να δέρνουν τους απεργούς των σιδηροδρόμων που διαμαρτύρονταν για την έλλειψη ασφάλειας στα τρένα;

Υπάρχει και μια άλλη πλευρά. Με όλες τις αποκαλύψεις που γίνονται ήρθε στην επιφάνεια κάτι που έγραψε ο Κωστής Χατζηδάκης προεκλογικά, λίγο πριν γίνει υπουργός Μεταφορών στην καμπάνια του: «Ο ΟΣΕ ήταν η πιο προβληματική επιχείρηση της Ευρώπης. Υλοποιήσαμε ένα σχέδιο εξυγίανσης που εξοικονόμησε εκατοντάδες εκατομμύρια και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έγινε κερδοφόρα. Χάρη στις δικές μας παρεμβάσεις επιτεύχθηκε η μετέπειτα αποκρατικοποίηση της εταιρείας». Σήμερα αυτό έχει ισχύ ομολογίας αφού ζούμε το σχέδιο εξυγίανσης, με τρένα χωρίς ασφάλεια, αλλά κέρδη. Ευημερούν οι αριθμοί των κερδών, πεθαίνουν οι άνθρωποι. Για να θυμόμαστε τις προτεραιότητες.

*  International Railway Safety Council’s (IRSC), σχετικά με την ασφάλεια των επιβατών των διαφόρων μεταφορικών μέσων:

Οι (βίαιοι) θάνατοι από δυστυχήματα ανά δισεκατομμύριο χιλιόμετρα είναι: 0,08 για επιβάτες αεροπλάνων, 0,09 για επιβάτες τρένων, 0,24 για επιβάτες λεωφορείων (αστικών και υπεραστικών) , 2,52 για κατόχους Ι.Χ. αυτοκινήτων και 36,41 για επιβάτες δικύκλων.

Zogas_dimitris